Syn pláče a nechce do družiny/školy. Měl někdo taky tak a přešlo to?

misule55
7. zář 2021

Holky syn nastoupil do první třídy, hned po prvním dní říkal, že tam nechce, večer pláč, ráno totéž, říká jen, že ho to nebaví. Ve školce byl od 2,5 vždy v pohodě, všeobecně špatně nese změny. Přitom odpoledne, když ho vyzvednu je spokojený, říká, že kamaráda má, ten ale nechodí do ranní družiny. Bohužel to nemám, jak ráno udělat, aby mohl jít až na 8. Strašně mě to trápí, jsem z toho nervózní, nevím, jak mu pomoct 😔
Měl to někdo taky tak a přešlo to?

irmamala
7. zář 2021

Přejde to, pokud špatně snáší změny tak tohle je jedna z největších v jeho životě 🙂 Klidně bych se zeptala učitelky/družinářky, jak se tam chová a jestli neví, co by ho mohlo trápit.

marcicek84
7. zář 2021

@misule55 zvykne si,musi.Za chvili se zacnou ucit,dcera ma ve tride taky takoveho klucinu,proste je citlivejsi na zmeny,ale pani ucitelky se snazi,on breci jen rano a pak je cely den v klidu.Proste ber to jako adaptacni obdobi ve skolce,nektere deti proste si hur zvykaji.

j.a.n.i
7. zář 2021

@misule55 No, můžeš zkusit, jestli by třeba ten kamarád nechtěl občas do ranní družiny jít, třeba moje děti občas chtěly, i když nemusely.

pampeliska1313
7. zář 2021

Zkusila bych se zeptat vychovatelky jak se chová - často totiž bývá to, že rodič se loučí, dítě je smutný, že se neuvidí, padne třeba i nějaká slza a ve finále po chvíli v družině je to ok. Je fajn ubezpečovat, že třeba teď bude hodinku si hrát, nebo se dívat na pohádku, malovat si, pak uvidí kamarády ve třídě a odpoledne si s nima bude hrát a Vy si pro něj pak příjdete. Taky by vychovatelka mohla vědět jaký dítě by se hodilo k Vašemu synkovi a nenápadně je navést do hry společně. Nevim jak v jiných družinách, u nás se třeba ráno pustila pohádka, kdo chtěl koukal, kdo ne, hrál si. Pokud to nechávají přímo má dětech a není tam třeba ani ta pohádka a syn si nemá s kým hrát, nevidím důvod, proč by ho nemohla vychovatelka namotivovat a třeba si s nim něco zahrát sama a pak ho vzít do skupiny dětí, chvíli pohlidat jak to tam funguje a pak to nechat. Třeba by se pak syn víc těšil, možná jen potřebuje pomoc se zařazením. Nebo jí to prostě řekněte, požádejte ji o to a uvidíte. Taky jsme měli děti, který potřebovaly trochu pomoct, ale často se to upraví. Pokud do ŠD musí, tak by měla být vychovatelka nápomocná, aby to kluk snesl co nejlíp a ideálně se těšil. Záleží taky jestli se tam vychovatelky střídají, předpokládám, že jo, ale v ideálním případě by si Vaše zadost a tuhle informaci měly říct mezi sebou a prostě vypomoct.🙂

misule55
autor
7. zář 2021

@pampeliska1313 no zatím to moc nechci hrotit, je tam 20 děti na jednu vychovatelka, neustále někdo zvoní, pořád odbiha. Navíc nás ani nechtějí kvůli covid pouštět dovnitř, ve čtvrtém máme třídní schůzky, tak se poptam

martt
7. zář 2021

@misule55 Neboj časem si zvykne a přejde to. Ja jsem u staršího syna zažila neco podobného s tím rozdílem, kdy jsem ho vedla druhý den do skoly , tak začal brečet a sekl se , že ve škole nezůstane. Musela jsem s nim první hodinu byt ve třídě , aby se vůbec uklidnil. Pak byl klid. A v lednu po vánočních prázdninách mi to udělal znovu( to byl celý prosinec doma kvůli nemoci a pak prazdninam , ze brečel i ve škole. Ale pak už to bylo dobrý. Ono je to pro děti velká změna a pokud nemá rád změny jako můj syn , tak ta adaptace je trosku delší.

misule55
autor
7. zář 2021

@martt A je něco, co vám pomohlo? Já se snažím vysvětlovat, utesovat, nic moc nepomáhá, druhý den opět plac

martt
7. zář 2021

@misule55 Nám pomohlo, že si mohl brát sebou svoji nejoblíbenější hračku (stikeez) a v ranní družině a o přestávce si s ní mohl hrát. Ale nevím, jak to máte u vás ve škole. U nás nám to sama p.učitelka poradila. A pak jsme stále dokola opakovali, že už do té školy bohužel chodit musí, že se tím bohužel nedá nic dělat. Chce tomu dát čas synovi to trvalo cca týden a půl než si trochu zvykl. A pak v lednu to trvalo asi týden než si znovu zvykl.

veroniquecz
12. zář 2021

@misule55 vidíš nějaký posun? 🍀

misule55
autor
13. zář 2021

@veroniquecz no každý večer se pláče, ale odpoledne nadšení, myslím, že už si to trosku sedlo... Snad už to bude jen lepsi