Syn introvert. Jak mu pomoct?

14. zář 2023

Jsme rodina introvertů. Syn je po nás. Je tichý, nekomunikativní, neprůbojný. Už v MŠ někde seděl a mlčel, skládal puzzle.
O mně si vždy všichni mysleli, že jsem nafoukaná, ale kamarádky jsem měla, i když mimo třídu.
O něm si to myslí taky, protože s nikým moc nemluví.
Ani doma nic moc neřekne. Když už mluví, tak o všem možném, ale nikdy i sobě a svých problémech. Ve škole ho nikdo neposlouchá, tak mlčí. Hlavně řeší věci, kterým děti nerozumí, takže vypadá nafoukaně, že se vytahuje. Pro něj to je ale normální. Kluci řeší počítačové hry, což jeho netankuje.
Teď přestoupil do nové školy. S nikým nemluví, sedí sám. Ve starém kolektivu to nebylo ideální. Teď to vypadá podobně.
Existují nějaké nácviky sociálních dovedností? Je možnost takové dítě změnit?

zekrt
14. zář 2023

Je tak spokojený? Nebo se trápí? Proč bys ho chtěla měnit?

emillyhk
14. zář 2023

Kolik mu je? Změnit někoho jde těžko (spíš vůbec). Taky je otázka, proč to chceš. Máš pocit, že se syn trápí, že je nešťastný? Pak ano, hledala bych způsoby, jak mu pomoct (zlepšit komunikační dovednosti a zároveň zapracovat na sebevědomí, aby ho případné odmítnutí netrápilo). Nebo máš spíš pocit, že okolí vyžaduje, aby se syn zapojil, ale jemu je to jedno? V tom případě bych ho "nechala žít". Však on si časem kamarády najde.

skarma007
14. zář 2023

Taky jsem byla taková, mě spíš hodně pomohla kamarádka, na kterou jsem se upla a byly jsme spolu od školky po celou základku a každý den..Říkali o mě, že jsem zakřiknutá, navíc mi v 16 letech zjistili sociální fobii a jsem introvert, takže proto jsem i taková byla...Nutit ho do situací, které nechce, není dobrý...Prostě někdo takový je...Já nesnášela moc dětí, skupinky atd...Tábory? Intr? Nikdy, nezvládla bych to .... Mě bylo dobře samotný a jen s jednou kamarádkou...

autor
14. zář 2023

@skarma007 on nikoho právě nemá.

@emillyhk je mu 11.

miryp
14. zář 2023

Jestli máš fcb, zkus tuto skupinu https://www.facebook.com/groups/2391254284450794

gdpr
14. zář 2023

Ja by som sa ho nesnažila zmeniť pokiaľ je s tým v pohode a netrápi sa... Každý človek má inak nastavenú potrebu socializácie a pokiaľ nemá problémové správanie a vie komunikovať s ľuďmi v - nie je agresívny, vie odpovedať keď sa niekto niečo opýta, vie prejaviť svoj názor... Nie každý musí byť extrovert a obľúbený v kolektíve s XY kamarátmi z vlastných skúseností - mala som spolužiačku ktorú rodičia tlačili do toho aby bola v kolektíve, vyberali pre ňu kolektívne krúžky a skončila s úzkosťami už len pri predstave, že má vyjsť na ulicu medzi ľudí nakoniec po terapiach sa to zlepšilo ale nikdy sa z nej extrovert nestal... Ale niečo iné je ak by chcel mať kamarátov a nedarí sa mu zblížiť s deťmi vtedy by som sa mu snazila poradiť ako by mohol sa zapojiť do komunikácie, o čom sa s deťmi baviť možno by som sa aj poradila s pani učiteľkou ci ona by mu na hodine nevedela nejako pomôcť lepšie zapadnúť do kolektívu

cilkat
15. zář 2023

Mě s mým synem, byly doporučovány skupinové lekce tady: http://playsi.cz/pro-koho-jsme/ (chodili jsme před tím na individuální). Není to přímej nácvik sociální interace, je to ergoterapie - pohybové dovednosti, ale co vím z individálních, terapeuti velmi vyhodnocují právě tu sociální stránku a věřím, že jsou schopni ji v hodinách citlivě rozvíjet, aniž by to působilo násilně. ... ale nakonec jsme do toho nešli (čas i peníze).
Spoustě lidem se sociálním cítěním pomáhají "dramaťáky" ... ale taky musí být rozumně vedený.
Ale především bych zkusila najít skupinu, ketrá se zabývá tím, co syna baví. Octne se tak "mezi svými" a pravděpodobně "se chytí". (PS: jsem taky dost introvert. vždycky jsem si rozumněla jen s 'divnými lidmi'. Do dneška se moc neumím bavit způsobem, ketrý je považován v mém okolí za normální. ... ale většinu času jsme měla aspoň několik blízkých kamarádek.)

autor
15. zář 2023

@cilkat děkuji.

izz76
15. zář 2023

Introverti to mají v dětství a mladí nejtěžší, protože se očekává, ze budou kolektivní a společenští. Idealni když jsou nějaké děti v rodině, s kteryma maly introvert komunikuje od narození. Nebo nějaký kroužek,sport, kde ta komunikace vznikne nenasilně. Taky jsem částečně introvert, ale mám sestru, sestřenice s kterými jsme trávily dost času v dětství. Maminka je společenská,takže jsme se částo navštěvovaly s jejími kamarádkami a jejich dětmi. Ve skole jsem pak neměla takový problém, vzdy jsem 1-2 kamradky a nějak jsem splynula s davem i když vůbec nejsem stádní typ a hromadné akce jsou pro mě za trest.

autor
15. zář 2023

@izz76 má sourozence, se kterým normálně komunikuje a hraje si.
Od 5 let má kroužky, do kterých chodí dodnes, ale je tam sám, s nikým nemluví, jen s vedoucím.
Pred školkou jsme chodili do klubu, kde on jediný seděl v koutě a dělal si svoje.
Nikdo nečeká, že bude kolektivní. Hromadné akce mu nikdo nenutí.
Ale on je schopný s nikým nemluvit. Chtějí s ním jít na oběd a on jim uteče. Přidají ho to třídní skupiny a on se hned odhlásí, pak nic neví a já to těžce dohledávám. V nové škole ještě nikoho neznám.

blackblue
15. zář 2023

Co ho teda bavi - zajmy, konicky, kdyz ho netanktuje, co resi ostatni? Treba by se dal najit nejaky vic specificky zamereny krouzek, co by ho bavil. A jinak, taky jsem introvert, navic od skolkoveho veku se socialni fobii. Neni to jednoduche, ale casem se clovek szije sam se sebou, hledam cesty, aby mu bylo co nejvic dobre. Ale zasadne ho nepredelas... Nabidla bych podporu, aby v tebe mel duveru a nebral se sverit,kdyz by mel treba jednou vaznejsi problemy. A urcite bych ho nenutila treba do dramataku, pokud nebude chtit. Mohlo by to totiz celou vec i zhorsit

helabella
15. zář 2023

A synovi vadí, že je na kroužku/ve škole sám? Nevadí mu, že jde na ten oběd sám?

autor
15. zář 2023

@blackblue nechci předělávat. Taky jsem introvert, ale vždy jsem měla kamarádky. On je pořád sám a spíš se to zhoršuje. Když už ho dotlačim někam s kamarády, tak je pak spokojený a úplně rozkvete.

autor
15. zář 2023

@blackblue baví ho lego, tvoření. Teď ho baví vesmír a druhá světová válka. Rád čte.
Na kroužky chodí. Má deskové hry a skaut.

fifinka2020
15. zář 2023

Nechala bych ho být a podpořila v tom, kde je mu dobře...❤️ Jsem stejná a syn (6 let) to samé...když se zeptám, s kým se ve školce bavil, tak s paní učitelkou 😁🙈. Savička si elektronické stavebnice a je prostě jinde než děti jeho věku. Za sebe můžu říct, že až teď se učím se nenutít do situaci, ve kterých mi není dobře... A pomohl mi taky sport, nebo ty kroužky, co má, mi přijdou super, pokud ho baví...

autor
16. zář 2023

@fifinka2020 ono je mu dobře s kamarády. Včera byl venku s jedním a dalo mi práci, abych to zařídila. Ale večer byl v pohodě. Jinak je protivný, kontakt mu chybí.

drzticka81
16. zář 2023

Muj bracha byl taky introvertni, jako ve tride se asi bavil, na gymplu asi taky, ale nepodnikal zadne spolecne akce - byl divny. Jinak zavodne plaval, coz byl sport jak kolektivni, tak individualni - ten ho bavil a myslim, ze byl docela pro nej fajn. Dle me byl nadane dite a tyto deti nemivaji vysoke eq. Kamarady si nasel po VS, to jich mel plno, ted ma pres 40 a spis je zase introvert, ale ve spolecnosti velmi oblibeny (je ucitel). Muj syn je taky nadany, eq me taky nizke - nejlepe by bylo, kdyby studoval doma haha, ale jinak je srdecny, jen nezvlada konfliktni situace a tim odrazuje kamarady - ve tride uz ho znaji, ale kdyz se ho zeptam, zda ma kamarada, tak rika ze moc ne. Pro me - velmi spolecenskeho cloveka - je to smutne, ale zase on je spokojeny, chci, aby citil podporu hlavne od nas z rodiny, mame ho radi takoveho jaky je, i sourozenci. Syn ma taky 11 a taky nema rad jit ven sam - takze ho vedeme i vyzvedavame z krouzku, i kdyz se snazim ho osamostnovat, ted uz byl dvakrat se spoluzakem venku sam. Proste nektere deti jsou zvlastni a clovek s tim nic nenadela. Ja bych tveho syna podporovala, obcas ho mirne donutila jit s nekym ven, ty krouzky jsou taky fajn, co ma. A s tou novou skolou - to ma blbe i extrovertni zak se zaclenit.