Spravedlnost v rodině. Jak to řešit s rodiči?

beata01
6. dub 2020

Dobrý večer,
Mám o tři roky mladšího bratra. Mě je pátnáct a jemu dvanáct.
Hrozně mi vadí, že se k nám rodiče chovají stejně. Chodíme spát ve stejnou dobu ( Já v jeho věku chodila v 8 on chodí v 9:30), dostáváme stejné kapesné, můžeme stejné věci, dostaneme stejnou porci jídla.....
Je to tak ve všech rodinách? Když se o tom snažím s rodiči promluvit. Tak řeknou, že život není fair nebo, že zvolili tutu výchovu a berou nás jako vrstevníky. Ale v jiných ohledech to tak není. Dej mu přednost je menší.... Nevíte, jak to řešit s rodiči, aby to k něčemu vedlo?
Mějte se hezky
Ps. Toto řeším už roky.

veritanas
6. dub 2020

Jsem také starší sourozenec..o čtyři roky, dnes je mi 30 a sestře 26 a vždycky to bylo stejné jako u tebe..ten mladší měl ušlapanou cestičku.. myslím, že to souvisí s tím, že když rodiče jednou něco povolí, pak jim to už nepřijde divné..😀😀 nevím.. popravdě se mnou o tom rodiče vůbec nediskutovali, prostě to tak bylo..Řadu nemám, jen že v tom nejsi sama..😁

hezz17
6. dub 2020

Přesně jak rika @veritanas mladší ma vyslapanou cestičku. Naštěstí jsem byla ta mladší😀

gruyerre
6. dub 2020

@beata01 podle toho, co píšeš, jde jen o to, že mu to prostě nepřeješ. Tobě teda přijde v pořádku, že ty máš jít spát v 9:30,ale chtěla bys, aby on šel spát v 8:00? Chceš, aby dostával míň peněz? A proč, on je v něčem horší, než ty, že by měl dostávat míň? A teda to s tim jidlem 😂 to už je příliš. Ty mu přeješ, aby hladověl? Já teda svým dětem taky dám stejně velký kus dortu, stejně velkou tatranku, stejně velký oběd. Mně teda naopak přijde hnusný, když se rodiče NEchovají ke svým dětem stejně. Protěžovat jednoho, protože je starší? To fakt ne.

jjasmina
6. dub 2020

@beata01 možná buď ráda, že se k vám chovají stejně

jaja01k
6. dub 2020

@beata01 Mně to tedy přijde v pořádku. Taky mám mladšího bratra a nikdy mě nenapadlo, že by měl dostávat míň peněz/jídla, chodit dřív spát, neměl by mít dovoleno to co já.

merope
6. dub 2020

Tak u "klasického" jídla mi teda přijde normální, že každé dítě dostane, kolik sní (tzn. že dítě prostě nehladoví). Přišlo by mi divné dávat dítěti (jakémukoli) nějak míň. Stejně se dává "sladkostí" a "dobrot" a to bez ohledu na věk.

S tím spaním to bude asi jak už tu zaznělo - ono i technicky je komplikované to rozlišovat. Ale uvidíš, jak budeš na střední - tam já se občas třeba před testy učila do noci a sestry už šly spát.

vrabcak0007
6. dub 2020

@beata01 necti ty odpovedi, kdy pusou, ze je to v poradku...neni to v poradku..teda to s tim jidlem je trochu mimo...kazdej by mel dostat, kolik potrebuje a sni..samozrejme ne na ukor jinyho..ale jinak-3roky rotdil je prd..kdyby bylo 10let..uz bymohli rikat, jo tehdy byla jina doba, veci jsou ted drazsi (vyse kapesneho)..apod..u nas to bylo to samy-sestra o 3 rokymladsi..ja mohlana disco skoro az v 17ti a do pulnoci doma! A sestra? Uz v 15ti na velkou disco silvestrovskou party a doma do tri...segra te pohlida preci..a protesty nikoho nezajimaly..kapesny to samy..proc ma to samy, kdyz me muselo pred trema rokama stacit min? Ja prin3sla dvojku a hned bylo zle..sestra dvojku a bylo jen bububu..apod..
A tex zakezi, co mas za rodice..jestli se s nima da o tom mluvit nebo ne..s nasima nedalo, tak jsem si to vybirala u segry jinak...

krupka3
6. dub 2020

Ano, bratr je o 6 let mladsi a casto mel totez co ja mnohem driv nebo ve vetsi mire, tvuj dotaz mi pripomnel, jak moc jsem to nesnasela a prislo mi to nefer.

evaamy
6. dub 2020

Ja si myslim, ze je to zkratka pro rodice prakticke a jednodussi, davat vam vseho stejne. Nehledala bych za tim, ze ho maji snad radsi. Dospeli asi ani nevidi nejaky rozdil mezi 15 a 12. Tri roky jsou pro deti velky rozdil, ale dospeli to tak nevnimaji. Naopak ten cas nam prijde, ze tak ryhle utika, ze to neni mozny. Tvoji rodice toho asi maji taky hodne, jako vetsina z nas a tohle uz se jim mozna nechce resit nebo jim to prijde jako malichernost a pridelavani prace.

gracinka7
6. dub 2020

Je fakt, že ten mladší to mívá vždy trošku jednodušší. Rodiče sleví ze svých nároků.
Ale to co máš na mysli mi nepřijde tak strašné. Kdyby bylo bráchovi 6, tak možná, ale v tomhle věku ty tři roky nejsou zas tolik. To bráchovi nepřeješ, že může jít spát stejně jako ty? Buď ráda, že nechodíte spát oba v 8 😉 to by taky mohlo být. Nebo by naopak mohl být brácha víc protěžovaný. A to bys trpěla ještě víc.
U nás to bylo hodně znát. Ségra směla všechno, já nic. Jsem starší o 5 let. Např. Když jsem chtěla jít v 16 (s kamarádkou) do kina, musela jsem přemluvit ségru, ta šla za tátou a když ji pustil, mohla jsem jít taky. Kdybych za ním přišla nejdřív já, musela bych zůstat doma.

escapee
6. dub 2020

@gruyerre ono to ale vůbec nemusí být protěžování staršího, co to vzít z druhé strany? Dostávají stejnou porci jídla, přitom v 15 sní člověk víc, než ve 12 (hladová puberta, všichni dobře známe) a i přesto dostane stejnou porci ona, jako on, i když by si dala třeba víc? a s ostatním podobně...
@beata01 aby to k něčemu vedlo, je potřeba rodičům vysvětlit co přesně ti vadí, dát jim i nějaký srovnání, ukázat jim jak je to teď a jak by to mělo být podle tebe a proč..a pokud ti mají naslouchat, je možná fajn mluvit spíš o svých pocitech, než obviňovat je, že dělají něco špatně...chce to rozumné a jasné argumenty, klidně sepsané na papíru, aby ses měla čeho chytit...a možná, že při promýšlení a psaní přijdeš na to, že mít některé věci s bráchou společné je vlastně docela fajn 🙂 Držím palce, ať to doma vyřešíte ke spokojenosti všech 😉

leymea
6. dub 2020

Mam o sest let starsiho brachu a ano, vyslapal mi cesticku. On mel bohuzel vsechno prisnejsi,ale ja byla ta jejich holcicka, ktera mohla plno veci co on v urcitem veku jeste ne. Myslim,ze to tak proste byva. Jelikoz jsme meli spolecny detsky pokoj tak jsme chodili spat taky ve stejnou dobu. Ja teda mela vyhodu, ze v 19 letech se odstehoval a ze me se ve 13 letech stal "jedinacek". Kapesne si uz nepamatuju,ale prijde mi v poradku, ze oba dostavate stejne. A resit porci jidla? 😀 tak jasny,ze kazdy sni jinak. Nebo myslis,ze kdyz je mladsi tak ma dostat o knedlik min? Mne je 27 a synovi 2 roky, nekdy mame stejne velke porce. 😀 predpokladam,ze mamka Vam dava tolik, kolik snite.

papousekpaja
6. dub 2020

No, ja jsem zase mladsi, ja jsem ten benjaminek. O brachovi psat nebudu, ten je o 9 let starsi, takze pro nej neplatilo to, co pro me a sestru. Se sestrou mame rozdil 1 a pul roku, neni moc velky. Take jsme chodili spat stejne, ale uz v osm vecer. Rozdili u nas byli v tom ze nechce jit tva sestra ven? Nepujdes ani ty! Vladka dostala zaracha? No, tak ty taky nikam nejdes! Ne, kamaradky si domu vzit nemuzes, protoze Vladka kamaradky nema. Uprimne, to me hodne stvalo, ze sestra nechtela ven nebo dostala trest a ja musela pikat s ni 😡. Ona nikdy totiz nebyla spolecensky tvor co by mel kamarady, radeji byla doma a cetla si, takze to ze dostala zaracha pro ni vlastne trest nebyl, ale ja kvuli ni prisla o takovych socialnich interakci, ze me to opravdu stvalo. Sestra si napriklad mohla vybrat na jakou pujde skolu, sla z Tachovska az do Brna na vojenskou, ja si skolu vybrat nesmela, nemohla jsem jit na to, co by me bavilo, protoze bych byla take na intru. Takze ne, ze ma ten mladsi vzdy uslapanou cesticku, neni to pravda.

izz76
7. dub 2020

@beata01 Starší sourozenec vzdy vyšlape cestičku tomu mladšímu, pro rodiče je to jednoduší mít pro obě děti stejná pravidla, navíc jsou mezi vámi jen 3roky..Na druhou stranu tě trochu chápu, taky jsem o tři roky starší sourozenec a vim jak to bylo v dětství.. Že dostanete stejnou porci jídla bych neresila, ale kapesné a večerku ano, tam by mohl být rozdíl.

martiina_k
7. dub 2020

Úplně jsem se vrátila do dětství a vzpomněla jsem si, jak strašně mě to štvalo. Jídlo bych neřešila, ale to, že já něco nemohla do určitého věku a ségra najednou o skoro 3 roky méně ano, to mě teda štvalo hodně. Ale živě si vzpomínám, že jednou (ano, pouze jednou) máma řekla, že ségra jde teda spát a já že jsem starší, tak mám hodinu času navíc, no a ségra tu hodinu prořvala v pokojíčku a od té doby to máma nezkoušela. Kapesné jsme nedostávali, nebylo potřeba, tak to nemůžu posoudit. Každpádně ségra byla vždycky protěžovaná (tak to Evičce dej, vždyť je mladší,.... jsi starší, tak máš mít rozum...) Doufám, že tohle nikdy říkat nebudu. Naštěstí jsem měla nejúžasnější babičku na světě, která zase protěžovala mě, takže se to vykompenzovalo. Nicméně s našima nemám takový vztah, jako jsem měla s babičkou.

andelka
7. dub 2020

Já mám dva kluky 2 roky od sebe, ve škole jsou od sebe jen o jednu třídu ( takže teď 2 a 3 třída). Je opravdu těžké dělat mezi nimi nějaké rozdíly. Chodí spát stejně, dostávají stejné peníze, stejně hodnotné dárky, stejně sladkostí..a jídla kolik individuálně chtějí a potřebují ( to nemyslíš vážně, že by 12 lety kluk měl mít míň jídla než ty, že ne?) Je opravdu složité vysvětlit,že teď nedostane něco, protože brácha to měl až v tolika a tolika letech. Ale ostatní spolužáci už to mají teď, holt proto,že technika jde dopředu rychle,a teď se to prodává. Až budeš mít vlastní děti,tak pochopíš. Samozřejmě pokud by to byl velký rozdíl, nespravedlnost,tak to bych řešila. To,že rodiče jsou na první dítě přísnější,je i proto,že to dítě je takové zkušební. Víc se o něj bojí, nemají zkušenosti..u těch dalších už člověk zkušenosti má, víc věcí neřeší, je benevolentnější.

gruyerre
7. dub 2020

@escapee nesouhlasím s tebou. Dvanáctiletý člověk může mít úplně stejnou potřebu jídla jako patnáctiletý (když už píšeš o hladové pubertě, tak ten dvanáctiletý už pravděpodobně v pubertě je). Dávat jídlo podle věku je stejně ujetý, jako když někdo dává víc jídla mužským členům rodiny a méně ženským. Jak jsem říkala, stojím si za tím, že mezi dětmi s takto malým věkovým rozdílem, by se neměly dělat rozdíly pokud možno v ničem.

martiina_k
7. dub 2020

@gruyerre věř, že ty děti to vnímají úplně jinak... já to teda vnímala hodně negativně a dosud to cítím jako takovou křivdu... myslím, že to jídlo tady řešit nemusíme, to snad nikdo neodvažuje podle velikosti dítěte.. ale to ostatní chápu, sama jsem to zažila a prostě to starší dítě to jako křivdu prostě vnímá.

gruyerre
7. dub 2020

@martiina_k a dovedes si zase představit, jak by vnimalo to mladší dítě, že jen proto, že se narodilo o pár let dyl, má byt znevýhodněné?
Já bych chápala, kdyby jí třeba vadilo, že nesmí někam večer jít, že dostává málo jídla,... to by bylo normální, že je naštvaná. Jenže z jejího příspěvků jsem pochopila, že jí akorát vadí, že její brácha na tom není hůř než ona, a to teda moc pěkné není.

andelka
7. dub 2020

@martiina_k a ty to s dětmi děláš jak? Máš zkušenosti jako rodič? Nebo jen jako dítě?

Přesně jak píše
@gruyerre někdy to opravdu je problém,někdy by rodiče měli být důslednější ( starší pustí někam až od určitého věku a mladší mnohem dřív) a někdy by neměli přehazovat zodpovědnost na starší dítě a předhazovat mu to ( půjdeš jen s mladší sestrou, ty máš mít rozum,jsi starší atd), to opravdu není dobře. Ale v těch situacích o kterých píše zakladatelka, to chápu rodiče.

michaela_2
7. dub 2020

Mám o 2,5 roku mladší sestru a tohle jsem nikdy neřešila. Byla jsem rada, ze třeba už v jejich 15 ji naši pustili se mnou ven, na čarodějnice, na Silvestra nebo na víkend lyžovat s moji partou. Ale my jsme měly odmala blízký vztah a vydrželo nám to, naštěstí.
Nenapadlo by mě poměřovat porce jídla nebo řešit nějakou večerku a ani jsem nebrala jako krivdu, ze dřív mohla někam chodit (se mnou), přišlo mi to spis logické (ze starší na ni dohledne a dá pozor)
Kapesné jsem ji taky prala a naopak jsem ji u rodičů vyjednala aby dostávala stejně jako já už dřív 😃
Takže tohle nepochopím
Ale třeba manžel má 3 sestry a tam se to taky mezi sebou řeže odmala, on je z toho teda tím jak je jediný kluk, trochu vyňatej.....
Ale u 2 sourozenců mě to překvapuje ....

madbetka
7. dub 2020

Jsem nejstarší z pěti dětí, ach, jak ti rozumím 😀
Ale nikdy jsem to nijak neřešila, prostě to tak bylo. Sice jsme to, my starší, občas rodičům řekli, že to teda není fér, že ta nejmladší něco už může, že my v jejím věku... Ale vždycky to bylo spíš ve srandě, nikdy jsme jim vážně nic nevyčítali. Pravda je, že když třeba měla jedna ze sester dostat mobil o hodně dřív, než jsem ho dostala já, tak za mnou tenkrát taťka přišel a ptal se, jestli to přežiju, naši se vždycky snažili být k nám fér a mluvit s námi.

Asi se s tím prostě nějak zkus smířit, že to tak je. Oni to rodiče asi ani nedělají naschvál. Pokud ti něco hodně vadí, normálně si s nimi o tom promluv, řekni jim, co tě trápí, však od toho jsou rodiče 🙂 A třeba společně vymyslíte něco, co budeš moci jako starší jen ty a brácha zatím ne 🙂
Mimochodem, já mám děti zatím maličké, ale asi už to děláme taky 🤷 Ono je to totiž tak, že s tím starším rodina nějak funguje...a když přijde to menší, tak se musí částečně přizpůsobit, prostě vplout do života rodiny, aniž by se výrazně změnilo to, na co je to starší dítě zvyklé. A z toho pak plyne, že to mladší dítě holt některé věci může dřív, není to schválně, ono nějak samo 🙂

andelka
7. dub 2020

Přesně tak. Bývá to tak třeba s jídlem. Staršímu jsem vařila do víc jak 2 let zvlášť, dětská jídla,a řešila jsem co mu kdy dám ( tvaroh, piškot, exotické ovoce, šunku..). A když začínal jíst příkrmy mladší,tak se docela brzo svezl s tím starším. V 8 měsících dojedl po bráchovi to, co jemu jsem dala tak po roce a později atd. Takže se to upravuje jak tak,že mladší jí dřív to co starší, tak i tak že ani staršímu nedám něco,co třeba vrstevníci jí běžně,protože mladší to ještě nemůže. Jojo, chudáci nejstarší děti 😀

keksikova1
7. dub 2020

Tak já jsem nejmladší. Celý život poslouchám,jak jsem to měla snadný,jak mi naši dovolili všechno. Paráda,já za to snad můžu? Všem nám zakazovali studovat,já si to vydupala a vypracovala (a zaplatila). Já dostala něco,protože za mých sourozenců to bylo jinak,ale já jsem pořád ten malý rozmazlený spratek. Podotýkám,že jsem několikrát málem skončila v decaku kvůli rodicum,ale ti starší mi vždycky uslapali cestičku. Aha.
Má to dvě mince,pardon. Tak strašně mi vadí tohle zevšeobecnovani. Oni mladší jsou zas často porovnávány se staršími,jak ti jsou šikovní a mladší se může stavět na hlavu.
Jídlo je podle mě o domluvě-mami,já mám ještě hlad. Že dostává stejný kapesny...z praktického hlediska to chapu,ale možná by mohl dostat o padesátku min. 12 lety podle mě potřebuje jiný peníze,nez v 15 letech. A za rok pridat...nevim,nepřipadá mi to jako to hlavni.Osobně si myslím,že autorka jen potřebuje cítit,že je důležitá,že je jiná,jedinečná a není klon svýho bratra.

plksv
7. dub 2020

Trošku od otázky... Nedovedu si představit, že moje 15leté dítě si založí profil na mateřském fóru a na něco se tu ptá 🙂.

kometkak
7. dub 2020

Je to pro ně jednodušší mít pravidla pro oba stejné. My máme děti 6 a 3,5 let a chodí spát oba ve stejnou dobu, jídlo.. každý kolik si řekne. Kapesné zatím nemají nemají. Ale na druhou stranu to chápu.. Já jsem v 15 musela chodít na brigádu a platit doma stravu.. moji 3 sourozenci (o hodně mladší) to nikdy nemuseli. Já jsem v 19 šla na VŠ a veškerý provoz jsem si musela platit sama.. ubytování, jídlo cesty.. nedostavala jsem už žádné peníze. Moji sourozenci byli podporováni 5000Kč měsíčně po celou dobu vysoké školy.. Mám kamarády, co mají dospělé děti a jejich dcera od nich dostala pomezek od nich v hodnotě přes 5mil a jejich syn jen byt v cca max 3mil.. Tohle se mi třeba moc nelíbí.. rodiče by se měli snažit k dětem být féroví a nenadržovat jednomu (nevede to k ničemu dobrému.. budou se srovnávat.. koho mají rodiče více rádi, závidět si), ale v kolik chodí spát bych vážně neřešila, nebo že jeden má o bonbon víc.. Obvykle ti mladší mají víc uvolněné hranice než ti starší.. Na starší jsou vždy přísnější a ti to pak špatně snáší..

orisek56
7. dub 2020

Ty, ses vtipna teda... Vadi ti stejna pravidla. Cece zamysli se trochu. Vzdy je lepsi dat deckam stejna pravidla, nez delat extra rozdily. Kdyby se to u nas v rodine drzelo a nedelaly se takovy extra rozdily a zvyhodnovani jednoho, na ukor druheho, nemuseli jsme se spurozenci byt ted na ostri noze a vztahy mezi nama zcela mrtve. Absolutne nezvladnuta vychova. A ja osobne povedu decka stejnym levlem. Zadne rozdily ani zvyhodnovani. Mimochodem.... To ze musis jit spat v 20 hodin, nebo v kolik je snad v poradku. Porad jsi podrizena rodicum. A kdyz budes trochu kreativni, muzes si v posteli cist knizku. Nezavid bratrovi, ze on ma stejny podminky jako ty.... Kdyz budou jiny, zase mu je budes zavidet......jinak....za me trochu vtipny a divny prispevek. Jak kdyby se troll probral z karanteny.

andelka
7. dub 2020

@orisek56 chodí spát oba v 21:30. Jenže v jeho věku chodila spát v 20h, tak je naštvaná, že on chodí spát stejně a ne dřív.
Za mě je 20h brzy pro 12 i pro 15. Ideálně bych dala 21h s tím,že starší dítě si může ještě něco potichu dělat. Záleží i jestli mají každý svůj pokoj nebo jeden společný. U společného je současný odchod ke spaní logický.

jannym
7. dub 2020

Tak za rodice muzu rict, ze je jedno jestli odmerujete podle stejneho metru, nebo delate rozdily (mineno v kontextu, ze neni pod tim skryta zadna patologie), protoze si vzdycky bude jedno z deti stezovat

lolazz
8. dub 2020

Pamatuju si, že mě to taky štvalo, máme s bratrem 3letý věkový rozdíl, já jsem starší. Je to tak, že jsem mu prošlapala cestu a zároveň rodiče opravdu nevidí 3 roky jako takový propastný rozdíl. Promluvila bych si s nimi o tom, řekla bych jak to cítím a o to samé bych požádala rodiče. Můžete se pak vzájemně víc pochopit a dojít k nějakému rozuzlení.