Sportovní třída - navštěvovalo ji vaše dítě? Zkušenosti

frami
30. čer 2019

Bydlíme v obci, kde je základka jen do pětky, pak musíme přestoupit na jinou školu. Syn se rozhodl,že by chtěl zkusit sportovní třídu. Udělalo mi to radost, protože i já jako dítě jsem se tam dostala. Bohužel naši byli proti a já zůstala na klasické základce. Ani neznám nikoho, kdo by na sportovku chodil. A teď se setkávám s názory, že v těchto třídách se sportuje na úkor hlavních předmětů, že děti nejsou dostatečně připravené na přijímačky nebo studium na střední škole. Nemáte někdo zkušenosti s tímto typem třídy?přppřipra

tulikiss
30. čer 2019

co sem o tom cetla tak je to skola od skoly. nektere maji treba 5x tydne tv ale to co je navic jde na ukor ostatnich predmetu, jine skoly maji telocvik navic a nekrati ostatni predmety. takze to chce pozjistovat jak je to zrovna u vas. na strankach msmt jsou nejaky pravdila, ale tohle se tam neresi.

sudylichozrout
30. čer 2019

@frami nechala bych na bezne zakladce a volila treba pak sportovni gymnazium, kdyz bude mit prospech na gympl. Urcite bych neuprednostnovala na ZS sport pred hlavnimi predmety. Sportem se da zivit jen tehdy, kdyz to dite dre od batolete a dostane se na prahu dospelosti na vrcholovou uroven. Kdezto treba fyzikou ci chemii se da zivit kdykoliv.

areh
30. čer 2019

@sudylichozrout Já mám naopak dobrou zkušenost se sportovní ZŠ a špatnou se sportovním gymnáziem. ZŠ (zaměřená na atletiku) byla super. Děti se dostali na jakoukoliv střední školu a učivo bylo probíráno stejně jako na jiných ZŠ. Naopak sportovní gympl hrůza. Nepřipraví na nic a akorád tam bylo demotivující prostředí, co se učení týká.
@frami Určitě záleží na konkrétní škole. Každá to bude mít trochu jinak. Zkusila bych najít někoho, kdo na tu ZŠ chodí. Např. se poptat ve sportovním klubu kam syn chodí a pod.

makronka222
30. čer 2019

Synovec 12r chodi na sportovku, hraje fotbal. 4x tydne treninky a nejaky zapasy, kazdy vikend nekde v p*deli za fotbalem po republice i mimo ni. Znamky ma na nic, proste to nestiha. Kdyz skola vedela, ze z ciziny deti prijedou ve 3 rano, ucitelka na CJ rekla, ze vsichni co neprijdou rano v 9 na test, dostanou snizenou znamku. Btw to opravdu jde snizit znamku jen tak? Jeli tam v ramci skolky, né jen tak... proste na facku baba. Ti kluci jsou sikovni vsichni, ale kdo z nich bude opravdu dobre placenej fotbalista?

konidana
30. čer 2019

U nás je na 2.stupni sportovní třída. Mají o 2h tělocviku navic, ale v ostatních třídách to srovnávají povinně volitelnými předměty. Většinou konverzace k cizímu jazyku nebo další cizí jazyk. Syn půjde určitě do sportovní třídy. Je sportovec a k tomu dost bojujeme s čj a hlavně aj, takže ještě další jazyk fakt ne. Dcera jde do 6.ted a vybrala si rustinu a konverzaci k angličtině.

frami
autor
30. čer 2019

@sudylichozrout já, ale nevím jak to tam je. Všechny názory mám od lidí, co s takovou školou nemají žádné zkušenosti. A na základě toho se nechci rozhodovat.

frami
autor
30. čer 2019

Jedná se o sportovní třídu zaměřenou na atletiku, musí projít talentovkama a hodnotí se i prospěch a chování z páté třídy. V září se určitě poptám přímo ve škole, ale tam mi určitě žádná negativa neřeknou.

frami
autor
30. čer 2019

Jinak syn není studijní typ, školu nesnáší, doma se odmítá připravovat a na známkách mu nezáleží. Takže gympl určitě studovat nebude.

frami
autor
30. čer 2019

@makronka222 To by neměl být náš případ, mají navíc jedno sportovní soustředění a lyžák každý rok. Závody jen vyjímečně. Jinak po závodech jezdíme už teď, ale není to tak náročné. Nad profi dráhou určitě nepřemýšlíme.

sudylichozrout
30. čer 2019

@frami no, ale to mi v tom pripade prijde jako jeste horsi rozhodnuti. Ty bys ho mela motivovat k tomu, aby ho skola bavila, nebo aby splnil alespon nejake pozadavky, tj. max trojky. Nemuze mu nezalezet na znamkach od takhle maleho veku. Sportovka je v tomhle ohledu utek od problemu, ktery se vam vymsti. Byt tebou bych zacala patrat po pricine, ne ho nechat jeste vice studijne lenivet na sportovni skole. Zajdi do ped-psy poradny, at si ho vezmou do parady. Momentalne mas v rukach jeho budoucnost, tak se na to preci nevykasli uz v jeho pate tride. Kdyz se ted smiris s tim, ze "neni" studijni typ, tak ho s temer stoprocentni jistotou odsoudis k ucnaku a k urcitemu zivotu. Kazda mama by mela motivovat a snazit se, aby se deti mely co nejlepe. Ano, je blbina ho asi cpat na gympl, treba na to proste nema kapacitu, ale treba na prumku by mohl jit, tak se nenech ukolibat. Jeho nenech ukolibat, makejte na prospechu alespon trochu a neber mu predmety jako chemie, fyzika, vypocetka...

sweet81
30. čer 2019

Manžel chodil na sportovku a jeho nejhorší známka na vysvědčení byla dvojka. Takže asi škola od školy a žák od žáka.😉
Syn jde teď taky na sportovku (na stejnou jako chodil manžel) a tam se rozhodně na známky a učení dbá.

frami
autor
30. čer 2019

@sudylichozrout v poradně jsme byli, horší ústav jsem nezažila a doufám, že tam už nikdy nebudu muset. Ale to je na jinou diskuzi. Nechci zahazovat jeho budoucnost, proto jsem otevřela tuto diskuzi. Svým příspěvkem jsem jen chtěla říct, že se nebude učit něco sám nebo navíc. Je neskutečně pohodlnej a když ho něco nebaví je to děs. Učit se doma musí, ale je to pod nátlakem. Na vysvědčení měl dvě dvojky.

marlasnehovavlocka
30. čer 2019

@frami chodila jsem na sortovku od 4-9tridy, prijmacky na SPŠ chemickou jsem normalne udelala, i jsem byla na chemicke olympiade na zakladce.. Nemyslim ze by se sportovalo na ukor predmetu, jen spis neni volnej cas na jine konicky.

frami
autor
30. čer 2019

Jde právě o to, že synovi nechci ulevovat. Vždy jsem si myslela, že výběrová škola je vždy náročnější. Že děcka musí zvládnout učivo co ostatní základky, a pak ještě mají navíc ty předměty na které jsou zaměřené. Teď mě jen trochu zmátlo jakou pověst sportovky vlastně mají. Proto budu ráda za každý názor rodiče, který má skutečnou zkušenost s podobným typem školy.

marlasnehovavlocka
30. čer 2019

Jinak u nas sportovni skola znamenalo ze jsme meli trenink vzdy po skole posleze rano pred skolou i po skole kazdej den a jinak jsme meli rozvrh normalne jako ostatni. Takze rano jsme sli na trenink pak na 9do skoly uceni obed zase trenink pripadne obed uceni trenink. A pak jsme meli trenink i v sobotu rano. Na ukor predmetu to podle meho nebylo spis opravdu na ukor volneho casu jo akorat jsme oproti bezne zs meli lyzak kazdej rok

1772
1. črc 2019

@sudylichozrout Co je špatného na učňáku? Proč musí mít všichni maturitu, když by se mohli živit praktickou činností, pokud mají šikovné ruce ?

frami
autor
1. črc 2019

@marlasnehovavlocka děkuji za příspěvky, koukala jsem na stránky té školy a tady to asi takhle náročné nebude, měli by mít v šesté třídě 3 hodiny tělocviku. Speciální tréninky pak mají děti zvlášť nadané od sedmé třídy.

frami
autor
1. črc 2019

@1772 @sudylichozrout tímto směrem diskuzi vést nechci. Opravdu mi jde jen o zkušenosti se sportovními školami.

monculais
1. črc 2019

@frami Tady je rozdíl sportovní ZŠ, kde jsou hodně zaměření na sport. Každý žák ho dělá na vrcholové úrovni na úkor školy. Pak je normální ZŠ, kde je třída zaměřená na matematiku, druhá na sport a třetí bez zaměření. Ve sportovní třídě mají o nějaké hodiny tělocviku víc. Každoročně lyžařský kurz apod. Mimo to jezdí na sportovní olympiády, reprezentují ZŠ v běhu,... Rozdíl v přijetí na SŠ z této třídy jsem nezaznamenala. Chodí z ní na všechny druhy SŠ nebo učilišť. Podle studijního prospěchu žáka.

konidana
1. črc 2019

@frami myslím že díky sportovní třídě by syna mohla škola aspoň trochu bavit. Jak vašeho, tak našeho.

marlasnehovavlocka
1. črc 2019

@frami není za co. Já chodila na sportovní ZS Emila Zátopka ve Zlíně, byla tam třída plavců,třída hokejistů, třída atletů a jedna běžná třída. Držím palce ať dobře vyberete já přesto že mě to bavilo bych tam dítko asi nedala protože tytreninky fakt žrout času, já navíc dojížděla takže ráno vztat brzo jet na trénink pak škola zas trénink a domů jsem se dostala kolem šesté najíst naučit a spát. Měla jsem jen kamarády ze školy a z mého rodného města neznala nikoho.

gracinka7
1. črc 2019

U nás má sportovní třída 4 hodiny tělocviku týdne místo dvou. Přijde mi to fajn. Pohyb je zdravý.

kacka1994
1. črc 2019

Mě tedy přijde, že skoro každý kdo slyší sportovka, tak si představí, že dítě může být jen profesionální sportovec... a to je malá šance a sportovní zš to z něj neudělá 😀 Já si taky v 5. třídě vybírala kam dál a mamka mi radila sportovní zš (přestože jsem se učila dobře, tak sport bylo to co mě nejvíc bavilo), já se sama rozhodla pro 8letylý gympl, naši v tomhle byli skvělí, poradili mi, motivovali mě, ale nechali ať si sama vyberu. Rozhodně si myslím, že pro něj bude větší motivace se učit, pokud se domluvíte, že půjde kam chce on, ale bude se za to snažit o co nejhezčí známky, než když ho pošlete někam kam nechce 🙂 Třeba ho sportovní ZŠ jednou motivuje k tomu si na střední udělat maturitu a přihlásit se na vysokou sportovního zaměření 🙂

frami
autor
1. črc 2019

@monculais děkuji za názor, myslím si, že přesně takto to bude u nás. A i jsem si to takto představovala.

frami
autor
1. črc 2019

@konidana Kéž by. 🙂Doma je to denně peklo, neskutečně náročné na moji psychiku. 😠

konidana
1. črc 2019

@frami je fajn, že to je jeho nápad. Mám doma něco podobného 🙄 😂😂

izz76
1. črc 2019

Moje dcera chodila na uměleckou ZŠ, na úkor učiva to rozhodně nebylo, škola patri mezi náročnější.. Jak je to na sportovce nevím, kazdopadne myslím, že když syna nebaví učení, tak ho treba škola bude bavit díky sportu víc..