Ahoj,
Presli sme za posledne mesiace asi 20 jasliciek. Kedze su to jaslicky, vsetko to boli sukromne zariadenia. Jedalnicek bol vsade velmi podobny, rovnako, ked pozeram obcas nejake jedalnicky co sem zo skoly/skolky davate vy, je to castokrat na rovnaky sposob. Kazdy den maso, obcas ryba a mliecne tiez kazdy den.
Pride mi, ze lusteniny a obilniny sa v jedalnickoch vyskytuju pramalo. Obcas v polievke nejaka a raz za cas cocka, ale to nestaci. Nechcem v ziadnom pripade aby bol syn vegetarian, ale maso 4-5x do tyzdna na obed mi pride fakt moc, ked uvazime, ze aj ranajky a svaciny maju neraz v sebe sunku, rybu a podobne. Mliecne vobec nemoze, ale skolky su na tom postavene sa mi vidi. Trvalo nam dlho, kym sme nasli zariadenie, kde varia maso 2x do tyzdna, 3x bud bezmasite alebo 1x z toho rybu a vedia mu aj svaciny prisposobit na bezmliecnu dietu. Paradoxne to je zariadenie dotovane eurofondami, myslela som, zeby sme nasli take jaslicky skor cisto sukromne.
Aky je vas nazor? Pride vam to v poriadku? Suhlasite s jedalnickom? Neriesite ho? Mate ine vyhrady? 🙂
Chcela by som vas poprosit, keby sa dalo, aby ma ale nikto neurazal za moj nazor 🙂 zaujima na nazor inych, nie preco je moj nazor zly 🙂
@ah1234 ahojky. Je to dost dané i tím, kdo do jesliček vozí stravu, nebo jestli si jesle vaří samy, což je málo kdy.
K nám závaží green house - vege jídla, zdravá strava, maso je tam tuším 2-3x týdne max. Ryba je jednou za 14 dní. Ale to my pak dozeneme u svačinky.
Svačinky se u nás nemění, ale je tam určitý spotřební koš, který se musí dodržet. Já bych ho dala spíše naopak, ale já se v tom nevyznám. Děti mají 4dny v týdnu sladkou svačinku ráno a poslední den a odpoledne vždy slaná. Pomazánky, sýr, šunka. Ráno pak cereálie s mlékem, pečivo s marmeládou/medem/čokoládou, buchta a kakao, jogurt
Já bych to dala spíš naopak, málo sladké a více slané.
S tím že pokud někdo má od doktora potvrzenou jakoukoliv dietu, tak oběd se bere na míru a svačinky se prispusobuji, nebo si rodič nosí vlastní a má pak slevu na stravnem.
To že je někdo financovány od EU není vůbec na škodu. Nevím důvod proč ti to vadí. Ale i ta soukromá je nějakým způsobem financovana. S tím že čím více peněz školka má tím lépe se jí daří a rozvíjí.
Každopádně nás green house má luštěniny taky docela málo, ale má. Mám tušení že tak jednou za 14 dní. Ale máme tam fakt rozmanité jídla, polévky často husté zeleninové, pohanka bývá v polévce, kus kus je tam sice výjimečné ale je. .. máme tam třeba vege boloňskou, vege guláš a tp.
@ah1234 Jak už psaly holkyk výše, když se jedná o stravování dětí, jsou normy přísně dané a musí je dodržovat i soukromá zařízení (ten spotřební koš). Píšeš, že to řešíš u jesliček - takže máš asi velmi malé dítě. Vím, že ses na to neptala, ale takhle malé dítě má být ideálně u maminky, a pokud ta možnost není, tak pak je podle mne stěžejní přístup učitelek ve školce / jeslích. Aby byly opravdu milé, empatické a vytvářely bezpečné a podnětné prostředí. Takže jesličky bych tedy primárně vybírala podle toho, a ne podle stravy...
@guinea když si to sem napsala, nejde mi nereagovat. Jak já nesnáším ten přístup, že dítě má být u maminky. Jako bychom se měly cítit špatně, že sme daly dítě do jeslí, ať už proto, že sme si chtěly odpočinout, nebo přispět do rozpočtu. Pokud vidím, že to dítě to potřebuje, je tam rádo a šťastné, tak proč bych nemohla mít malé dítě v jesličkách? Snad každá normální máma, by netrápila dítě jesličkama, kdyby viděla že na to ještě není připravené. ze své praxe vím, že ten pláč ze změny trvá jen po odloučení a jinak to dítko si hraje a po týdnu mu je přichod to mini školičky úplně jedno ..
Taky ty jídelníčku docela řeším. Nelibí se mě aby měli maso skoro denně. Samé mléko ale poradny probio jogurt nikde. Naštěstí syn ve školce má maso 3x týdne, pak nějakou luštěninu a ne jen čočku ale hrách, cizrnu, červenou čočku, ale i kvašenou zeleninu. A rybu Svačinky mají luštěninové pomazánky, zeleninové pomazánky. Jídelníček mají dobrý ale pitný režim je příšerný. To jsem si ale naštěstí u ředitelky prosadila to můžou ovlivnit. Nelíbilo se mě že syn měl třeba v jednom dni ráno mléko a odpoledne kakao nebo granko. Má to nastavené tak že dopoledne žádné mléčné nápoje. Odpoledne ok. Takže má jen jednu dávku. Jednak jsem to udělala proto že synovi mléko dělá docela neplechu a za druhé dávají krabicové fuuuuj😂
@nikola38 Jj syn sel ted ve dvou letech do skolky, je tam spokojeny, pokud je neco v neporadku a neni zraly tak se to dozvim ted po tydenni adaptaci a bude se mnou doma. Pokud se mu tam libi, tak mu to dopreji, kdyby nelibilo tak to nebudu hrotit. U nas neslo o odpocinek ani o navrat do prace ted hned, ale o to ze se uvolnilo misto v sice soukr. skolce a tudiz muzu byt v klidu, ze za rok se budu moci vratit do prace. Do statni mi ho v kvetnu pri zapisu proste nevezmou.
A tedk tematu - jidlo az tak neresim, teda nechci aby byl cpany sladkym. Ale to ze ma k dopo svacince pecivo je vlastne jeho nahrada snidane, rano proste chce svou flasku az dve polot. mleka a nic vic. Dnes omylem teda snedl i banan.
@nikola38 Na tohle téma už se dělalo celosvětově několik seriózních výzkumů (magnetickou rezonancí se zkoumal vývoj center v mozku u malých dětí v závislosti na odloučení - neodloučení od matky). Pěkně to shrnul světoznámě známý australský psycholog Steve Biddulp v knížce Výchova dětí, s podtitulem Měly by děti mladší tří let navštěvovat jesle?, z našich autorů třeba vynikající psycholog Jeroným Klimeš. Výsledkem je, že ve 3 letech je na školku připravené málokteré dítě, ve 3,5 některé děti, ve 4 letech všechny. Těhle prvních pár let života je pro nového človíčka naprosto zásadní pro jeho celý život, pro to, jestli bude mít sklony k pesimismu, nebo optimismu, jak to bude mít s navazováním a udržením kvalitních partnerských vztahů v dospělosti. Tebe to evidentně nezajímá, takže nebudu dál plevelit. Jen jsem chtěla napsat, že tenhle můj názor je podložený.
No a ještě něco, můj syn měl v ranném věku stoprocentně nasycené veškeré potřeby kontaktu, takže když pak šel ve 4 letech do školky, tak byl naprosto spokojený, šťastný, a i když byl z počátku nervózní z neznámého, tak vůbec neplakal a školku si užívá.
@guinea to snad nie je mozne jak sa tu na koniku musia matky vyjadrovat ku vsetkemu 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️ Za prve samozrejme nevyberam jasle podla jedalnicka, za druhe aj keby som vyberala je to moja vec 😉 a za tretie, ze davam syna v 16 mesiacoch do jasli je tiez moja vec a o vas nazor sa tu nikto neprosil 😏 zaujimaju ma nazory na skolske stravovanie, len tak zo zaujimavosti, jak to iny ludia vnimaju
@ah1234 u nás (školka, nikoliv jesle) je jídelníček podobný, jak píšeš. 4x týdně maso (s tím problém nemám vůbec), jednou týdně vetsinou sladký oběd (z toho moc nadšená nejsem), luštěniny max. jendou týdně. Zelenina nějaká vetsinou jako příloha je. Nevadí mi to (maximálně trochu ty sladké obědy, protože sama je nikdy nevarim a nejim), když budu chtít nahonit nějaké super zdravé potraviny, udělám to doma 🙂. Hlavně syn tak blbě jí, že jsem ráda, že v té školce baští 😀
@ah1234 a ještě pseudoodborná argumentace studiemi😂😂ne že by neexistovaly studie, které prokazují úplný opak, ale takhle své svatosti dával ještě větší váhu. Fascinuje mě tahle potřeba “dokonalých” matek tohle cintat v každé diskuzi, bez ohledu na to, že je o jídle nebo softshellových kalhotách 😂
@gruyerre moj tiez vobec nechce jest od mala, preto by som bola nerada keby sa naucil na nezdrave.. nehrotim nic extremne, davam mu vsetko, ale prave toho sa obavam. Ale zase mozem mu sama varit, tak keby mi to az tak vadilo, tak mu navarim.. nastastie tie jaslicky co sme vybrali maju rozumny jedalnicek a dokonca su ochotny riesit Risovu ABKM
@drep ja mam nazor ze ked sa mu v jaslickach nebude pacit, mozem ho vzdy odtial zobrat 🙂 nikde nie je napisane ze tam musi byt, ale nemyslim ze ked sa mu tam pacit bude, tak mu nejak ublizim. Ludia tu niekde robili halo, ked som napisala ze mam od 3 mesiacov pre neho opatrovatelku (mala som dovody, ale ked si na nu zvykol, tak ano, vecer ked spal, sme si aj zasli do divadla s partnerom..) a pritom maly janci stastim ked ju vidi 🙂 ja som zase nie zastancom materskej do 3-4 rokov dietata ale je to moj nazor a ked niekto ma pocit ze je spravne byt s dietatom doma cely zivot, tak hlavne ze je on spokojny a jeho dieta tiez 😊 nemyslim ze tu niekto dieta tyra, vsetky robime co si myslime ze je najlepsie pre dieta a zaroven tak, aby sme my "netrpeli"
@drep Zakladatelka diskuze psala, že obešla 20 jesliček a řešila stravování. Na to jsem odpověděla, že když už se takhle malé dítě MUSÍ umístit do jesliček (chápu, že občas finanční situace jinak nedovolí), tak podle mého názoru jsou pro jeho blaho důležitější jiné věci - přístup pečovatelek. Na samotnou otázku stravování jsem taky odpověděla. Byly to mé názory a zdroje jsem uvedla (ne, autory ani jejich díla jsem si nevymyslela) a nevidím důvod, proč bys mě měla urážet.
@guinea ja som pisala, ze sme obisli 20 skoliek a v ziadnych nebol moc rozdiel v jedalnicku, nie ze to bol dovod preco sme obisli 20 skoliek 😅 ale mohlo to tak vyzniet no 🙂 teda mne financna situacia dovoluje byt doma, aj tak davam dieta do jasliciek a myslim, ze ma to nerobi horsou matkou 😊😏
@guinea já neříkám že mě to nezajímá . jen ti píšu že je to přežitek . . je rozdíl dítě které se tam trápí a které tam je v pohpodě.. Je taky rozdíl, zda je tam na chvíli nebo na celé dny že ? což autorka vůbec nezmiňuje .. protože se na to ani neptala..
dcera běžela du skupiny nadšená a ještě mi říkala ať jdu pryč. to sem ji měla mít do 4 let doma a nechat ji se se mnou trápit, nudit? když vím že je společenská a je ji úplně jedno s kým je, hlavně když s někým je?
@nikola38 syn sa so mnou tiez nudi.. vo stvrtok uz si strasne lezieme na nervy, on vylozene tuzi po inych ludoch, po detoch. A samozrejme nejde na cely den, presne preto aom to nepisala, lebo prispevok o tom nie je 🙂 ide na pon-str dopoludnie 4 hodiny, chcem aby sme to brali postupne, lebo od 2 rokoch idem na full-time do prace a mne pride lepsiu najprv skusit jak to bude vnimat. Kvoli tomu dokonca naopak menim pracu na o dost horsie platenu, proste chcem aby bol co najspokonejsi a on so mnou cely tyzden spokojny nie je. A ja s nim doma zavreta tiez nie, tak naco nas oboch trapit 🙂 ale tato debata sa fakt zvrhla, mna to ani nenapadlo 🙈
@rosa106 nooo až na tu čočku s vejcem...na můj vkus až moc bílkovin v jednom jídle navíc se to špatně tráví. A taky trošičku ten knedlík. Smažené bude z konvektoru takže to bude ok. Za mě dobré. A jen tak mimo. Vám vzali dvouleté do školky? Je bez plenek atak? Zrovna to řeším u mladšího, chci ho dát do jesliček bude mu 2r a půl roku anebo jestli pak rovnou do školky k bráchovi kdyby ho vzali
@podaji Já jsem s jídelníček poměrně spokojena, jsem rada, ze nejsou každý den sladká jídla/svacinky. Ano, vzali, ale musela jsem ji nahlásit s předstihem. Jediný požadavek byl, aby byla bez plen, což stejně od roka a půl nemá, takže dobrý. Sama se naji, řekne si o záchod,...Jediný s čím se bojím, ze bude mít problém je usnout po obědě v postýlce a na povel, ale to trochu spoléhal na sílu kolektivu 🙂
Este chcem podotknut, ze sme mozno mali nestastie a ine zariadenia maju jedalnicky lepsie.. mozno je to aj tym, ze jaslicky su vsetko sukromne, lebo statne skoro neexistuju.. co sa tyka obilnin tak nemyslim kusku a bulgur, co je stale dokola len psenica, aj ked teda bulgur aspon celozrnna. Skor mi pride, ze ine obilniny - jahle ci pohanka napriklad som nikde ani nevidela, pritom obilniny su dolezitym zdrojom sacharidov, tych "dobrych"