Šikana ve škole. Jak reagovat správně?

18. zář 2020

Predne, uz to resim s ucitelkou a doufam, ze zdarne, ale rada bych slysela vase nazory, jak poradit synovi, aby na podobne vylevy deti reagoval.
Syn presel v ramci I.stupne na jinou skolu, ktera je zamerena na Aj. Ucitele a my jsme vedeli, ze v Aj bude pozadu, ne nejak zasadne, ale proste deti zde maji jazyk od 1.tridy v rozsirene forme. Nicmene ucitele byli a jsou ok s tim, ze to dozene.
Ani ve snu by me nenapadlo, ze prave tohle bude kamen urazu. Takze nas introvertni syn se vcera otevrel a zacal povidat. Jak mu spoluzacka rika, co na te skole dela, kdyz neumi aj, ze sem vubec nemel chodit. Jak mu dva kluci z jine tridy v druzine berou veci z ruky (mic, palka na tenis atd.) hodi to nekam dozadu v zahrade a pokrikuji na nej Aj a smeji se, ze jim nerozumi atd. Vse se toci kolem jazyka.
A ted babo rad. Jak reagovat spravne, aby dokazal sam utnout takove deti ? Je dost citlivy a introvert, neumi takove narazky prejit se vztycenou hlavou ☹

hobie
18. zář 2020

Dobrý den, nemyslím si, že je hlavní problém v tom, že je "pozadu" s angličtinou, ale přišel do již utvořeného kolektivu a bude trvat, než ho mezi sebe přijmou.. je to na učitelích, syn podle mě může udělat to, že na sobě zapracuje a bude se snažit co nejdříve srovnat krok s ostatními.. na posměšky bude anglicky reagovat, aby všichni viděli, že jim rozumí..
A to byla jeho volba nebo vaše, jít do anglicky zaměřené školy??

irmamala
18. zář 2020

Myslím, že to byla chyba dát ho tam, pokud nějak geinálně nevynikal, což asi ne, když je pozadu. Být nově příchozí a ještě nejslabší - uvažováním dětí nejhloupější, je docela drsná škola pro malé dítě. Věřím, že to chce čas a nakonec zapadne, ale myslím, že jste mu úplně zbytečně způsobili celkem trauma, na které asi hned tak nezapomene. Měli jste to nechat až na druhý stupeň, kde děti odchází na gymnázia apod a utváří se nové kolektivy.

autor
18. zář 2020

Chodil na skolu, ktera mela jen I. stupen, tak jen vlastne presel o rok drive jinam, nez by stejne musel. Ceka nas pracovni pobyt na delsi dobu v cizine, takze volba na sirsi formu Aj byla nutna. Jen chci rict, ze ano, je pozadu, ale ne ve smyslu, ze by neumel nic, chybi mu cca pul roku uciva + komunikace v Aj, ktere mel doposud malo. Takze trauma asi uplne ne 🙂, je to skok do vody a neni to zadna vyberova skola, jen maji vic jazyku. Na druhou stranu, syn je vychovany tak, ze se neposmiva nikomu, pokud nekdo neco neumi, neprijde mi v poradku, aby se deti smali jinym, protoze neumi kotoul, bruslit, lyzovat nebo mluvit Aj ? To asi neni v poradku ...

hobie
18. zář 2020

Souhlasím, že v pořádku to není a je úžasné, pokud se Váš syn takto nechová, ale i toto je výchova, naučit ho, že se to může stávat, že to děti i dospělí dělají a připravit ho na horší věci v životě.. nemyslím si, že je toto šikana, sama jsem si v dětství prošla posměšky od druhých a ranilo mě to a stejně tak vím, že jsem se ani já jako dítě vždycky nechovala pěkně.. to prostě k dětství patří.. nesmí to přesáhnout určitou mez a musí fungovat učitel, ale i rodič..

autor
18. zář 2020

@hobie : souhlasím a děkuji, dobře, asi úplně šikana ne v pravém slova smyslu, jen je to první setkání s něčím takovým, proto asi tolik mé rozčílení... A souhlasím, že i to k životu patří a myslím že jsem mu vysvětlila, že i já i táta jsme se s tím setkali, v jiné formě a člověk má pustit k tělu jen důležité věco a ne hlupáky, protože pro mne prostě ten, ať je jakkoli starý, kdo se směje komukoli za cokoli, resp. vysmívá, je jen hlupák, co si léčí vlastní problém. Tak snad si to v hlavě i náš syn srovná 🙂

hobie
18. zář 2020

100% ano, chce to podle mě opravdu jen čas a zbytečně teď nehledat problémy, řešení, ale dát synovi čas se rozkoukat a šanci se s tím poprat sám (s vaší podporou) 😉..

ariadna12
18. zář 2020

Ma neco, v cem vynika a muze deti ohromit? Domluvila bych se se skolou, at mu daji v tom pred ostatnimi prostor.

suzief
18. zář 2020

Tak předně bych se soustředila na tu angličtinu, nauč běžné výrazy a klidně i nadávky, ať se umí slovně bránit. Dále se zamyslet čím by mohl zaujmout ostatní děti, co mu do mobilu dát nějakou super appku nebo hru, kterou může děckám ukázat a dělat s nimi srandy, třeba přeměny obličeje, nebo chodící dinosauři po třídě. Mamnžel je na to machr a syna takové věci učí a on pak fakt září a to je malej oproti vrsteníkům. Anebo by se třeba víc moh kamarádit se staršími dětmi z jiných tříd než v té vlastní. Případně ukázat kde byl na dovolené a co tam viděl a jestli znají Pamatky v Americe, když si myslí, že jsou tak chytří. Syn má angličtinu ve školce, mluvit se mu tolik nechce ale jeho znalosti o jiných světech a zvycích jsou nadstandartní a s tím by se už ve vašem případě mohl v očích druhým stoupnout v ceně.

sigyn
18. zář 2020

Co mu zkusit sehnat nějaké doučování/kroužek, kde by si jazyk učil navíc, aby je rychleji dohnal? Jinak si myslím, že se to časem srovná. Teď je to pro ostatní narušitel, "ten novej" a až se okoukají, tak to bude prostě jeden z nich. Hlavní je, aby se to nestupnovaol.

maargit
18. zář 2020

Doporucila bych doucovani s konverzaci. Klidne rodily mluvci. At se otrka v konverzaci. Kdyz jsme v paty tride nastupovali na gympl, tak jsme si vytvareli novy kolektiv. Nicmene ti, co se znali z drivejska fungovali jako kapa. Pak byl bonus ten, co treba sportoval, mel dobrou anglictinu a byl z mesta. My jsme jako vidloni z vesnice s garderobou podedenou po starsim brachovi(ne vsichni, vsichni starsiho brachu nemeli, nekdo mel segru), se spatnou anglictinou a bez ucasti v zadnym sportovnim klubu ze zacatku nebyli uplne za hvezdy. A nez se vytvoril nejaky kolektiv, tak to trvalo. Nicmene se sikana konala od nekterych ucitelu a proti sikane jednoho z nich jsem bojovala prave tim doucovanim z anglictiny. Dodalo mi to sebevedomi, kdyz me nenachytal na svestkach. A jeho to prestalo bavit. Nejlepsi investice. Spoluzakum to taky vezme vitr z plachet, kdyz bude umet reagovat. A naucila bych ho par nadavek italsky, aby jim sebral tu sebejistotu😁

rydal
19. zář 2020

Radim zacit u syna - posilit mu sebevedomi, ukazat, ze vsichni maji slabiny i chyby a jak se ma soustredit na svoje prednosti a nestavet svoji vnitrni harmonii na tom, co mu rikaji ostatni deti.. O anglictinu jde az v druhe rade. Pokud je v tom kolektivu tendence sikanovat, jede to podle prislovi "kdo chce psa bit, vzdycky si hul najde" .