Ahoj,
Začíná mi dělat potíže objevování sexuality u dcery. Je jí osm let. Vím, že již před nějakou dobou objevila tajemství, že tam dole to není jen na čůrání, umývání. Ale že se dá i dělat něco příjemného. Párkrát jsem ji načapala při "masturbaci" a potichu vycouvala. Čili ona neví, že já vím. Chápu, že naprosto netuší, co to dělá. Jen ji to dělá dobře. Zakazovat ji to nebudu, abych ji neudělala do budoucna nějaký blok. Ale. Jak ji vlastně poučit? Jak ji vysvětlit nebo si s ní pohovořit o těch pocitech, co to vlastně je a tak. Myslím, že ještě není čas jako takový na poučení o samotném sexu atp. Ale asi je čas to téma nakousnout. Je schopná to dělat ikdyz je s námi v posteli. Ze spaní. Máte nějakou radu? Díky
@sister05 no tak to jsi me uplne zaskocila. Docela se sama desim u holek, az tohle budu resit, protoze zatim vubec nevim, jak. Asi bych to zkusila obecne, ne ze vis, ze to dela, ale ze to holcicky obcas delaji. A jen tak mimo reci zminit, ze jde o soukromou vec, ktera se nedela mezi lidmi. Ale to me jen ted napada, jeste jsem nad tim nepremyslela hloubeji. A mozna je to blbina.
A proč to řešit, když to vlastně v soukromí dělá? Píšeš, že jsi vycouvala... Takže byla asi někde ve svým a v "klidu". Co se týká situace u vás v posteli a ve spaní... I když jí "poučíš" a odkážeš na soukromí, v noci jí to bude stejně jedno. Já bych to zatím nechala být, pokud to nedělá v obýváku za bílého dne.
Jezis, nech ji a neres to. V noci o tom nevi, tak at spi u sebe v pokoji
Mamka uci ve skolce a tam to jeden chlapecek delal de facto pres den a to byl problem no. Muzu se ji zeptat, jak to resila, kdysi mi to rikala, ale uz si to nepamatuju. Vim, ze se jeho maminka hrozne stydela, kdyz ji to mamkarikala a pry to dela i doma, ze nevedi co s tim. Pokud to tedy dcerka zatim resi jen v soukromi,jak psaly holky, tak bych to nechala byt nebo eventualne dala na svoje konkretni pocity v tu dobu a rekla ji to obecne, jak navrhujes sama. Ale to asi jen pokud by to zacala nejak delat prave i mezi lidma jinyma a tak. Tezko radit no. Moji kluci si taky obcas sahaji na pindiky a zkoumaji je 🙂 ale jsou jim tri a rok, tak zatim to je opravdu jen zkoumani 🙂 nemam jinak, co bych zatim sama poradila
Tohohle se děsím už teď. Přijde mi, že je dcera sexuálně od narození dost citlivá. Třeba v roce na přebalováku se plácla přes buchtičku a začala se tomu hrozně chechtat. Nechtěla s tím pak vůbec přestat, já jen zaraženě zírala. Nebo jsem jí ve vaně později našla na všech čtyřech, jak si nechává téct proud vody z vodovodu mezi půlky, vyloženě nastavená aby jí to dělalo dobře. Zrovna včera seděla ve vaně se sprchou (namydlím jí, opláchnu sprchou a pak jí nechám chvíli se sprchou hrát, oplachovat vanu a "sprchovat se", než nachystám osušku, krém a tak) a koukám, že si s ní míří celá blažená přímo "tam" a culí se jako sluníčko. Teď to neřeším, řeknu už jsi umytá, sprchu seberu a jdeme, ale když tohle dělá teď ve třech letech, co bude v osmi, desíti, dvanácti 😳
Pokud to nedělá veřejně nebo i doma před někým dalším, tak proč to řešit? Kdyby to dělala před tebou, tak citlivě usměrnit, že takové věci se dělají v soukromí. A jinak je jí už 8 let, opravdu myslíš, že o sexu nic neví? Zvlášť v dnešní době... Vždyť některé dívky v 8 letech mohou i začít menstruovat, zas tak malá už není. Podle mě třeba poučení o menstruaci by v tomto věku bylo už víc než vhodné, takže pár dalších informací k tématu by se k tomu taky dalo přidat při té příležitosti. Ale i tom bude už velmi pravděpodobně něco vědět, i když to před tebou třeba nepřizná, protože se bude stydět... Pokud se stydíš ty, tak to může vyřešit názorná knížka. Ale opravdu, zvlášť v dnešní době internetu, bych se hodně divila, pokud by v 8 letech nevěděla nic. Jinak nějaká forma sexuálního uspokojování je u některých dětí běžná klidně už kolem jednoho roku nebo i dřív.
@sister05 Určitě s objevováním své sexuality nezačala už teď. Že jsou dítěti příjemné dotyky "tam dole", to už chápe i malinké miminko 🙂 Jinak rozhodně je načase poučit i o sexu! V dnešní době a ve škole se s tím dřív nebo později setká (upřímně si myslím, že již dávno tuší), a je lepší, když to nejdřív dostane trochu naservírované v bezpečném prostředí od mámy.
V tomto věku by rozhodně měla vědět, co je menstruace, co je sex a ochrana, základy těhotenství (že v břiše vyrůstá miminko, pak se narodí...) Existují moc pěkné knížky pro malé děti, určitě budou mít nějakou v knihkupectví. Jako malá jsem milovala i takový ten seriál Byl jednou jeden život.
K masturbaci na veřejnosti - citlivě, ale jasně bych prostě poučila, že tohle se na veřejnosti nedělá. Že se to dělá jen v soukromí. Myslím si, že když díky tobě víc pochopí, co je sex a intimita, že tím spíš pochopí, že se to dělá za zavřenými dveřmi. Samozřejmě, pokud to dělá ze spánku, tam jí asi poučíš těžko, ale tak spánek provozuje v ložnici, tj. v soukromí.
Doporučuji začít klepat.