Prvňáčci a kornouty. Opravdu se nosí a hned první den?

25. srp 2024

První školní den se blíží a já s hrůzou zjistila, že se prý do první třídy nosí kornouty se sladkostmi. To jako opravdu? A to hned první den? Vždyť tam budou jen hodinu. 😱🤷‍♀️

j.a.n.i
25. srp 2024

Ty žiješ v Německu?

autor
25. srp 2024

@j.a.n.i Ne. Proto mě to zaskočilo.

ele_nka
25. srp 2024

U nás nenosí nikdo.

j.a.n.i
25. srp 2024

Pak to neřeš, v Čechách to zvykem není, možná někde v úzkém pohraničí, ale jinak ne.

kamino
25. srp 2024

Fotím první školní dny a ze třídy a tu a tam někdo najde, ale bývají to dvě - tři děti ze třídy..

mamikajuli
25. srp 2024

Pokud by to dítěti udělalo radost nebo mu to první den usnadnilo, tak mu ho klidně dejte, ale určitě to není nějaká "povinnost" nebo nutná výbava pro prvňáčka😉

veroniquecz
25. srp 2024

Je to zvyk jen v severních Čechách, vůbec bych neresila.

mishka87
25. srp 2024

Záleží na tom, kde žiješ. Kamarádka v Ústí nad Labem dětem dávala. Je to zvyk spíše na severu Čech

nelly_strokova
25. srp 2024

@j.a.n.i Tak u nás v severních Čechách je to normální zvyk. 😂 Já ho měla před více než dvaceti lety a i teď ho děti normálně mají.

j.a.n.i
25. srp 2024

@nelly_strokova Už budete to pohraničí 😉

dandaa
25. srp 2024

My jsme Praha východ a pár dětí ho vždy má. Syn zatím neřekl zda ho chce .

andelka
25. srp 2024

Nosí se v bývalých Sudetech. Jinde to tradice není.

fifinka2020
25. srp 2024

Začalo se to víc rozmahat, vidím je teď na pulte v každém papirnictvi (Praha). Taky to tipuji na pár děti ze třídy, my dávat nebudeme. Aspoň doufám 😅

martinka_33
25. srp 2024

Je to jak kde, v Ústeckém kraji bez kornoutu nejde jit do prvni tridy 😃 V Libereckem ma tak polovina, mozna jeste mene deti. Moje deti mely obe, jsme z Libereckeho kraje.

hojda
25. srp 2024

Ono je s tím celkém problém pak, když to není zvyk v dané oblasti, tak se s tím v programu nepočítá. U dcery měla jedna holčička a učitelce to nabouralo program, když jich bude deset, tak to zabere plno času.

martinka_33
25. srp 2024

@hojda chce to zjistit jake jsiu midtni zvyklosti. Ja mam strasny trauma z toho ze jsem kornout nemela jako jedina ze tridy ☹ Moje mama takovy kraviny totiz neuznava 🙄

eliss232
26. srp 2024

Tak to fakt poprvé slyším 😀 A kdo řekl, že je to takhle dáno a nic jiného se přinést nesmí? 😀 Přineste nějakou maličkost, malou pozornost, ale nic víc.

autor
26. srp 2024

Tady se asi právě lidi zbláznili kvůli obchodům. Za mě opravdu kornouty nebyly, teď jsou občas vidět. Za tu hodinu ve škole to opravdu nemůžou zvládnout. A jako jen s ním jít, aby ho měl, tak to je docela dráha sranda.
A bere se už první den aktovka? Asi kvůli focení, že? 😁

pilzzee
26. srp 2024

Toto jsem videla v Lucie postrach ulice a to byl napul nemeckej film, tak proto. Jinak jsem to nikde nevidela a ja osobne bych se na to vykaslala.

nikoulinka
26. srp 2024

U nás se nosi, ale není povinnost. Malý loni šel do první třídy, kornout měl (chtěl ho a já jej dokonce dostala jako benefit od zaměstnavatele). Ve třídě jich je 26, a možná jen 3 děti neměli. Malá jde letos do první třídy a bude ho mít taky 🙂 Jsme ze Slezska

anezzik
26. srp 2024

U nás některé děti nosí ale ne všechny. Taky jsme kornout do školy nebrali.

swan42
26. srp 2024

@j.a.n.i zase chytra 🙄 dela se to uplne normalne a bezne i ve strednich cechach a praze

izz76
26. srp 2024

U nás v karlovarském kraji měli kornout všechny děti, před třemi lety. Dcera už jde do 4,tak nevim jestli se něco změnilo.

somalicats
26. srp 2024

@swan42 tak.v Praze kornouty opravdu bezne nejsou 😉, na rozdil od Sudet.

j.a.n.i
26. srp 2024

@swan42 No úplně normálněa bezne se to fakt ve středních Čechách nedělá...

dandaa
26. srp 2024

@swan42 přesně Praha i Střední Čechy nejsou výjimka. Z mé rodiny ve SČ mělo kornout každé dítě.

jeyre
26. srp 2024

@dandaa U nás ve středních Čechách jsem neviděla ani jeden...v obchodech je mají, ale nikdy to nebylo zvykem.

hojda
26. srp 2024

Je to další zavlečená věc, která tu historicky na většině území tradici nemá, ale producenti sladkostí tohle vždy rádi podpoří😝. Hezky se to trefilo mezi Velikonoce a Mikuláše. Plno rodičů je pak nuceno to kupovat, protože nechtějí, aby jejich dítě tu věc nemělo, když ostatní jí mají🙄.

jancaand
26. srp 2024

Kournouty se fakt první den nenosí (v Praze). U syna se našlo jedno dítě, co doneslo, ale je to taková "Hujerovská rodina" do dnes🙂

pavelkamat
26. srp 2024

Jsme liberecký kraj a v instrukcích ze ZŠ na 1.9. jsme měli uvedeno, co mají mít sebou. A že pokud budou mít kornout tak že obsah učitelka vysype ve třídě a bude používat po celý rok jako odměny apod.
Všechny děti měly kornout.