Problémy v škole - kamarátim sa či nie?

stastnablcha
24. kvě 2017

ahojte, mozno mi miekto povie ze riesim somariny, ale vazne by som chcela vediet nazor..
moja dcera (dominantna chytra prvacka) ma v triede len velmi malo dievcat a tie sa spolu jeden den kamaratia, potom nie a potom zas ano... viem ze co svet vetom stoji taketo zabomysie vojny boli v kolektive stale.. len vidim ze sa kvoli tomu trapi. je rada oblubena - ved kto nie ( ajked moja je trochu nezdravy extrem) ale tieto kazdodenen vykyvy ked sa hraju - nehraju.. snazim sa s detmi rozpravat vela a o vsetkom a narovinu.. len neviem ako jej mam pomoct .. este nevie spracovavat emocie ... ako dietatu vysvetlit ze aj toto je zivot a ze sa s tym musi naucit vysporiadat .. lenze ako sa s takym vysporiadat "spravne" ? riesite aj vy take?

sarihy
Autor odpověď smazal
Zobraz
karja
25. kvě 2017

Sarihy to napsala úplně přesně... Jen mě ještě napadlo (dlouho jsem s dětmi pracovala), že dcerka bude asi perfekcionistka. Velmi chytré holčičky většinou touží po tom být dokonalé, neudělat chybu. A ač to tak nemusí vypadat, mají trochu menší sebevědomí, které se snaží dohnat právě dokonalostí. Mám zkušenost s již většími dívkami, takže nevím, jak to zpracovat u prvňáčka... Fungovalo vyprávět si s nimi o tom, pokud se jim něco nepovedlo. Vysvětlit, že je to normální a svět se nehroutí... Že chyby dělá každý a nelze se jim vyhnout.

sarihy
Autor odpověď smazal
Zobraz
betelgeuzz
25. kvě 2017

POdle mě nejde o to poradit správné řešení, ale mluvit s ní, pomoci jí uspořádat svoje pocity, aby si to "správné" řešení vybrala sama. A ono může být úplně jiné, než co bys za správné považovala ty.
Starší řeší něco podobného, nemá ráda ty holčičí manýry, kdy jí kamarádka nutí něco dělat, co nechce, nebo naopak je naštvaná, že šla na oběd s někým jiným. Takže se bavíme o tom, že nemusí dělat to, co chce kamarádka, a že když se kamarádí s někým, tak se nesmí bavit s jinýma apod. Nevím, jestli znáš seriál Sofie první, zrovna v jednom díle řeší, že jedna kamarádka nutí druhou dělat všechno stejně a nesmí se věnovat svým zájmům, takže to taky probíráme, jak to tam bylo.

sarihy
Autor odpověď smazal
Zobraz
svetlanka111
25. únor 2020

@sarihy toto je stara tema ale presne sa obdobne odohrava aj u nas..dcera s naj kamoskou od 3rokov Emmou nastupila do skoly,vsetko bolo fajn az do maja(kveten)kedy zacala sa kamosit aj s Timou..Tima robila zle Emme ale moja sa kamaratila s oboma a tak sa stalo ze teraz Tima a Emma su nalepsie kamosky..a moju z toho ich trojuholnika vyhodili..asi je to uz nenavratne prec,uz aj tuto druhu triedu ju velmi neberu a a moja tak prisla o naj kamosku coz je jej luto ale az tak sa mi nezdoveri😔tiez som dufala ze naj kamoska Emma sa k nej vrati ale vyzera ze nie..

kspp1
25. únor 2020

Ano, dcera ve skolce ma taky "ka" a "neka" kamaradky. Nevim, kdo to kdy kde vymyslel a uz vubec to nechapu. O dceri nemluve.