Problémy s učitelkou. Máte podobnou zkušenost?

kopacka01
11. čer 2020

Ahoj mám doma 10 letého třeťáka. Má určité omezení v učení, potvrzené speciální pedagožkou (nerozumí textu, špatně čte, je celkově ve všem pomalý). Bohužel na začátku školního roku chytit učitelku se kterou nejsem zrovna moc spokojená, a nejde jen o mě. Co vím problémy s ní má více rodičů. Mě osobně se nelíbí jak syna hodnotí a jaké má na něj nároky. I přesto že má vše potvrzené. Teď to vypadá že na konci školního roku dostane na vysvědčení 4. Od září bude mít asistenta ale bojím se že to nepomůže jen díky jejímu přístupu a bude ještě hůř. Máte někdo podobnou zkušenost? Jak jste to zvládly?

shaun40
11. čer 2020

Já mám kamarádku učitelku vystudovala při zaměstnání i druhou vysokou školu (dětský psycholog )minulý rok mela problémy z chlapcem v 6.tříde propadal . Ale tam jsou v rodine nějaké problémy.Dostal asistentku a bude mít jednu trojku.Nezavrhovala bych to .Učitelka nyní nemá na něj tolik času a paní asistentka se mu bude věnovat. Já mám doma starší syn špatne se uči nastupuje do 8třídy a z odřenýma ušima jede na trojky.Mladší je génius dělal přijímačky na osmi letý gympl.Hlavně bych to nehrotila.Na Slovensku znám zubaře manželka právnička.Meli dvě dcery a jednoho syna a všichni skončili účňák .A ten říkal že příroda si to zařídila tak že nemůže být každý studovaný někdo musí i péct chleba.A známky ze třetí třídy nebude potřebovat. Založí se do šuplíku a nikdo si na to vízo nevzpomene o nic nejde.Přeji synovi úspěšný příští rok. Hlavně že je zdraví. ☺

marcicek84
11. čer 2020

@kopacka01 jedine to resit s reditelem,ze ona neprihlizi v hodnoceni na jeho specificke potreby,na druhou stranu ty zase nevis jak to v te hodine s nim vypada.A jako pochybuju,ze dostane 4,kdyz byl i covid a vsechny deti jdou z toho rozhozene,ty co maji ADHD ci dysfazii na tom musi vyt samozrejme hur).No a jinak schopnosti se ucit maji deti ruzne,hlavne dodelat zakladku a pak treba zkusit ucebni obor s pripadnou nadstavbou,aby byla maturita,v postupnych krocich a kdyz nepujde,vyucni list mit bude...

drzticka81
11. čer 2020

Tak my mame od vedeni nakazane, ze deti nesmi mit horsi znamku, jako mely v pololeti. Jedine stejnou nebo lepsi! A vy jako rodice mate pravo napadnout takove hodnoceni a nechat prezkouset!! Jinak je mi lito, ze pani ucitelka je takova. Asistent je fajn vec pro deti, ktere to potrebuji-i pro ucitele.

bartunci2012
11. čer 2020

Mám doma to samé co ty. V pololetí mi učitelka volala, že neví, jak ma řešit, že má kluk špatný prospěch, musela by mu z češtiny a matiky dát čtyřky na vysvědčení. Řekla jsem ji, že by to nebylo dobré, jestli by nebylo lepsi, kdyby mu dala spíše slovní hodnocení místo čtyřek. Vyhověla mi. Asistentku pedagoga už Teda máme, ale ta je tam pro víc děti, ne jen pro našeho kluka.

lv
12. čer 2020

Má v distanční výuce vše splněné, zadané úkoly odevzdané, je aktivní (dobrovolné ukoly atp.)? Má IVP, dodržuje ho škola? Měl nějaké hodiny se speciální pedagožkou? Obrátila bych se na učitelku, v kopii ředitele s dopisem, kde bych splnění vyzvedla a poukazala na poruchy učení.
Zas ale, pololetí trvá 5 měsíců, rozebirali jste s učitelkou hodnocení, synovu práci během něj?

marunka84
12. čer 2020
Uživatel marunka84 je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od marunka84.

Tak to je mi líto, kamarádka byla v dětství dyslektik, ale na střední škole se to ztratilo. Měla taky problém s učitelkou na základní škole, ale její maminka si to nenechala líbit a nejdřív to řešila s tou učitelkou (furt na ní nebrala ohled) a až pak s ředitelem školy a vše se vyřešilo. Těm učitelkám to zabere prej více práce, proto to některé nechcou respektovat..

zelenaesmolda
12. čer 2020

@kopacka01 na fb jecskupina reseni problemu ve skole...pridej se tam,poradi ti co delat.
Jinak neni jedno jestli ma nebo nema 4?Kdyz projde tak bych to nehrotila.Nikdy se ho nikdo ptat na znamky z prvniho stupne fakt nebude.

shaun40
12. čer 2020

@marunka84 Nemyslím si že by to nechtěli respektovat.Školský systém je blbe udělaný. Vím že moje kamarádka má jako učitelka výhrady k počtu žáků ve třídě. Proto konkrétne ona udělala dětem po dohodě z ředitelkou takzvané nápravy.Děla to pro slabší žáky na které potřebuje více času .Dvakrát týdne od 6.30 do 7.30 hod a dělá to zcela zdarma. Jsou třídy kde je 25 žáků a z toho třeba šest pomalejších. Pro to si myslím že asistentka pedagoga je skvělá volba.Ministr kdyby trošku poslouchal učitele tak by ta výuka mohla probíhat jinak.Hold ten systém funguje už od doby komunizmu.Jistě si mnoho z vás cca čtyřicátniku pamatuje že naši učitele dělali po škole taky rúzne doučování .Prostě to nemůžou stíhat.

kopacka01
autor
12. čer 2020

Napadlo mě přezkoušení ale mám obavy že by to nezvládl. Nejde o to že má za čtyři. Vím že se na to nikdo nikdy ptát nebude. Spíš jde o to že když bude mít dále i jí bude to třeba ještě horší a příští rok mi ho nechá propadnout. Úkoly co nám zadala v distanční výuce jsme udělaly ale žádnou zpětnou vazbu nechtěla. Prý z toho nemůže známkovat ale to po ní nechci, jen by měla brát trochu ohled na to že i doma pracuje. K tomu má jednou týdně učení přes Skype.

kopacka01
autor
12. čer 2020

Napadlo mě přezkoušení ale mám obavy že by to nezvládl. Nejde o to že má za čtyři. Vím že se na to nikdo nikdy ptát nebude. Spíš jde o to že když bude mít dále i jí bude to třeba ještě horší a příští rok mi ho nechá propadnout. Úkoly co nám zadala v distanční výuce jsme udělaly ale žádnou zpětnou vazbu nechtěla. Prý z toho nemůže známkovat ale to po ní nechci, jen by měla brát trochu ohled na to že i doma pracuje. K tomu má jednou týdně učení přes Skype.

kopacka01
autor
12. čer 2020

Řešili jsme to i se zástupkyní, to je jeho třídní a byla jsem i za ředitelkou, řešili jsme její přístup všichni ale bylo vidět že všechny stojí za ní

anakolut
12. čer 2020

@kopacka01 Řešit s ředitelem, ihned. Určitě nenechávat. Kdysi jsem učila a tohle mi učitelka udělat jako matce, řeším s vedením. K hodnocení kovidu je dokonce i směrnice hodnocení od ministerstva. Řešte to teď, než budou známky uzavřeny. Jako za co 4, když nemá podklady a nechtěla od Vás nic dodávat.

kopacka01
autor
12. čer 2020

@anakolut bohužel známky za únor a část března souhlasí, nelíbí se mi její přístup. Vím že s ní byly problémy i na jiné škole a nebyla jsem jediná kdo s ní během tohoto roku měl problémy. Bohužel nevím jak to řešily ostatní a jestli jsou spokojený, nikoho tu moc neznám

konidana
12. čer 2020

@kopacka01 tý jo , to mne mrzí... , my to máme úplně obráceně... syn 4.tř. problémy se čtením, asi dys (nepotvrzeno zatím, PPP v březnu zrušila termín) distanční výuku jsme dávali tak na 10% (byl sám doma a to mnoho nbeudělal), ale učitelka má úplně super přístup, prý to vůbec nevadí, ať dělá co Chce (matiku, ta ho jediná trochu baví a hodně dobře mu jde), že to pak ve škole dožene. Na výzo mi včera sdělil, že bude mít jen 2 z AJ, jinak samý 1 (v pololetí měl 3 z AJ a určitě ještě nějaké dvojky). Je to zvláštní, ale syn je velice spokojený a rozhání to jeho averzi ke škole 🙂
@lv

kopacka01
autor
12. čer 2020

Jen pro zajímavost, zdá se že jinak bude mít dvojky jen z češtiny za čtyři

anakolut
12. čer 2020

@kopacka01 Fakt to res. Když má poruchu učení, o to je to horší, ho deptat. Má nárok na jiný přístup, upravené úkoly, hodnocení. Za určitý typ chyb prostě nemůže. Škola na takové žáky dostává i příspěvky navíc od ministerstva. Navíc je porucha zohledněna i při přijímačkách na SŠ i u maturit. Třeba tu 4 teď mít bude, no a co. Horší je, pokud bude mít i další rok stejnou učitelku. To by mě děsilo více než 4. Takže stejně to v zájmu syna budeš muset řešit.

sudylichozrout
12. čer 2020

Ja budu asi trochu drsna, promin dopredu. Ale, co je vlastne cilem skolstvi? Naucit deti urcite mnozstvi veci. Nekte deti ale nemaji zkratka dano, aby to zvladly vsechno. Dneska se porad hledaji nejake diagnozy, skoro kazde dite ma papir z pedpsy a nejake ulevy. A kvalita skolstvi jde kvuli snizenym narokum dolu. Pokud je dite ve treti tride pomalejsi, uz bude asi pomalejsi dal, zkratka ma sve limity. Pokud budou ucitele neustale snizovat latku a davat kazdemu pardony, sice i tyto pomalejsi deti budou mit hezke znamky, ale skolstvi nam ve finale vyprodukuje prakticky neschopne maturanty, kteri by vubec nikdy ani nemeli maturovat a meli jit do uceni. Ano, nejaka motivace a podpora deti je na miste, urcite ano, ale ne prostrednictvim ulev a omlouvanim toho, ze jim zkratka nebylo dano tolik jako jinym. Vase pani ucitelka se evidentne nechce zapojit do teto postupne devastace skolstvi, proto na nej ma naroky jako na ostatni. Bud je splni a bude mit dobre znamky, nebo je nesplni a bude ctyrkar. Nemuze byt kazdy jednickarem a jit z pate tridy na gymnazium.
Tot muj nazor. Asi se ti nebude libit, vim.

shaun40
12. čer 2020

@kopacka01 To jse mu chudákovi ani nedivím.Já jsem se taky musela učit český jazyk a pořád neumím pravopis tá čeština je peklo😂.My ve slovenštině to nemáme takhle těžký. Naprosto ho chápu . Spousta dospělých neumí gramatiku.V práci jse ptám jaké je tam i nebo y holka z maturitou mi odpoví dej tam co chceš co se ti líbi víc😂.

puhelin
12. čer 2020

@sudylichozrout Mam na to stejny nazor. Diky, zes ho vyslovila. Deti mam zatim jeste male, ale manzel uci (na technice) a neustale ulevy jsou u jeho studentu rozhodne na skodu pro budouci zivot.
Uz jsem se bala, ze nas pohled na to je spatny a neni mezi lidmi vitany.

konidana
12. čer 2020

@sudylichozrout z mého pohledu je na toto nejlepší slovní hodnocení. A je potřeba soudnost rodičů. Můj syn, i kdyby měl samé jedničky, tak vím, že pro něj bude nejlepší řemeslo - učňák

marcicek84
12. čer 2020

@sudylichozrout jenže jde o úlevy a úlevy,pokud je dítě dys…. třeba tak je jasné, že třeba má své limity, za nás ty děti opisovaly texty a diktáty nepsaly atd. a tam si myslím, že to je v pořádku, měly i barevné papírky na čtení, aby se jim to lépe četlo a nepřeskakovaly řádky, to ale neznamenalo, že nečetly, ty děti nebyli jedničkáři, ale dvojky, trojky měly, čtyřka když bylo opravdu hodně zle, co se týče pomalosti, to je může být dáno mozkovou dysfunkcí, takové byly i za nás a ty prostě dostávaly toho míň, nebo trochu jiné úkoly v hodině a všichni jsme žili a nepřišlo mi, že nás takové děti ve třídě brzdily, ano měly trojky a ty co na tom byly hodně zle, tak 4, ale až ve vyšších ročnících, ne ve třetí třídě!!!

sudylichozrout
12. čer 2020

@shaun40 No a to je presnento, o cem mluvim. Takova holka proste nema mit maturitu. Pokud ji i takovy clovek ma, muzeme rovnou maturitni zkousku zrusit a vydavat vysvedceni k rodnemu listu. Maturita by opet mela byt komplexni zalezitost, ktera znamena, ze dotycny ma znalosti ze VSECH jejich casti na nejake predepsane urovni, a to v rozmezi 1-4. Ale ne, ze clovek, ktery neovlada zaklady rodneho jazyka, dostane maturitni vysvedceni, ktere mj. rika, ze umi cesky. Jako kdyby mel mit maturitu z matematiky clovek, co nezna malou a velkou nasobilku, neumi pouzit Pythagorovu vetu a nechape princip rovnice.

konidana
12. čer 2020

@puhelin na středních školách už úlevy ne, ale na těch základních bych to tak striktně nebrala, zejména na 1.stupni.

journals
12. čer 2020

@kopacka01 co znamena “nerozumi textu, spatne cte”? To znamena, ze byl diagnostikovan a byla potvrzena porucha?

marcicek84
12. čer 2020

@puhelin přeji ti, abys měla děti ok, protože pokud by měly poruchu učení, tak bys to nepřežila, sama bys zjistila, kde má dítě limity a že ty úlevy mají smysl, navíc se tady dělá inkluze školství, tak by to měli učitelé zvládnout.

@sudylichozrout tak to je o soudnosti rodičů, u nás ty děti s papírem chodily na učňák všechny, maturita jen jako nádstavba další 2 roky a to zvládly jen ty lepší, ale zase měly ty dva roky jen maturitní předměty, bylo to jinak strukturované...Jinak v okolí mám člověka, co byl dislektik a dysgrafik a sice až ve 28 dodělal svým tempem výšku, ale má ji, prostě na některé věci jen potřeboval více času a víš co je nejlepší, že teď dělá ředitele pobočky jedné banky v Praze. Tak hloupý co se týče inteligence určitě nebude...Ale dle tvého meřítka šup s ním na učňák, nemá šanci na maturitu. Ono je třeba rozlišovat kromě těch poruch taky inteligenci člověka, když tam není, tak se není o čem bavit, ale jsou jedinci co prostě i s nimi dokážou velké věci, jenom si to potřebují rozložit více v čase, ale jinak mají třeba vyšší IQ než běžný student, jen je ta dysfunkce prostě brzdí...

shaun40
12. čer 2020

@sudylichozrout Před dvěma lety nastoupil moji kolegyni syn z úlevou v učení na SPŠ prospěch na to měl tak byl přijatý .Jenom že tam úlevy skončili a on propadal neudělal ani opravy. Nyní bude nastu povat na SOU a zbytečne stratil dva roky.Myslím si že při takovém dítěti je důležitá soudnost rodičů. Když vím že mám pomalejší díte tak mu adekvátne k jeho schopnostem vyberu školu.Ten asistent tomu dítěti prospěje ale to je už na rodičích jake mají ambice.Je jasný že když má někdo problém z učením tak medicínu ani právo nevystuduje.Myslím si že autorka má spíš strach aby ne propadl a né že by z něho chtěla profesora.Ale jinak s tímto názorem souhlasím.Stává se to že díky úlevám se dostane díte na studijní obor na který nemá schopnosti.

anakolut
12. čer 2020

@sudylichozrout V podstatě s Vámi souhlasím, nároky ve škole stále klesají, ale..Děti se specifickými poruchami učení, ale nemusí být pomalejší nebo "hloupější". Takovou poruchu má dítě s normální, sníženou i nadprůměrnou inteligencí. Klidně ji může mít vysokoškolský profesor, stejně tak vrcholový manažer, učitelka, řidič, prodávacka nebo uklízečka či zametač. Prostě SPU nemá s chytrostí mnoho společného. Spíše jde to, aby se takovým dětem neznechutilo vzdělávání na celý život, než o známky. Jé, a už je že mě zase ten poučovací jedinec, který nechci být. Ale prostě jsem se neubranila🤦

sudylichozrout
12. čer 2020

@marcicek84 Proc by nemel mit sanci na maturitu? Ucnak plus nastavba, pokud na to ma. Muj muz ma ucnak, maturitu z nastavby a vs/ing.

kopacka01
autor
12. čer 2020

@marcicek84 souhlasím, maturant z něj určitě nebude, ani nechci aby mi nosit jedničky, dvojky, jsem spokojena s trojkami a vím že časem budou i čtyřky, ale důležité je aby prošel a něčím se vyučil. Čtyřky ano ale ve třetí třídě? Co od ní dostane třeba v páté? To už ho nechá rovnou propadnout.

sudylichozrout
12. čer 2020

@anakolut Problem je v tom, ze za SPU se schovava leccos a maminky, ktere se nechteji smirit s tim, ze ma jejich dite urcite IQ limity, chteji ulevy, i kdyz neni zadna diagnoza, nebo diagnoza nema primy vliv na skolni vysledky (ted mluvim obecbe, ne o zakladatelce). Takze SPU bych resila maximalne tak, ze by je mohl diagnostikovat skolni psycholog primo na dane skole a tento verdikt by mel platnost. Ne verdikt maminciny kamaradky, ktera je nahodou tez psycholozka.