Pro jaké děti se hodí víceleté gymnázium?

16. kvě 2022

Máme syna ve čtvrté třídě. Příští rok by chtěl zkusit přijímací zkoušky na víceleté gymnázium.
Mluvili jsme o tom na rodinné oslavě. Tam mě nahlodali, jestli to má nebo nemá smysl.
Syn má zatím pořád samé jedničky. Bude je mít i na konci roku. Ale dodnes se neučil. Vše mu jde tak nějak samo.
Podle názoru ostatních takové dítě na druhém stupni klesne, protože se neumí učit a na gymnáziu naprosto nemá šanci.
Takže jaký je váš názor a zkušenost? Zvládly vaše gymnázium, i když se na prvním stupni nemusely učit?
PS: Gymnázium zkusíme tak jako tak. Jde mi jen o zkušenosti.

nikkigingerbread
16. kvě 2022

Neučila jsem se na prvním stupni, neučila jsem se ani na gymplu (víceletém). Celý nižší gympl ještě samé jedničky, aniž bych musela hnout prstem, stačilo mi poslouchat v hodinách. Na vyšším už známky horší, ale nikdy ne hůř než trojky na vysvědčení. Ale nikdy nepřestanu litovat, že jsem normálně nedochodila základku a pak nešla na nějakou SŠ se zaměřením. Přijímačky na VŠ jsem sice zvládla levou zadní všude možně, ale prostě jsem nevěděla co chci dělat.. tak jsem po roce na právech skončila a teď mám maturitu z gymplu a vlastně neumím pořádně nic. Že mám všeobecný přehled a umím od všeho trochu? Super, ale je mi to úplně k ničemu :D A jít z gymplu na jinou SŠ bylo úplně mimo tehdy, byla jsem šťastná že nemusím řešit přijímačky a lebedila si jak jsem to vyhrála. V té době to asi byla i vizitka rodičů, že mají dítě na gymplu.. ale teď mi přijde, že už ta úroveň gymnázií stejně upadá a přijde mi to zbytečné.

antoinet
16. kvě 2022

Je přirozené, že se dítě neučí, když to nepotřebuje. A obvyklé, že s učením začne, jakmile to bude třeba 🙂 Celý život bude muset vyvíjet úsilí, aby něčeho dosáhl.
Za mě je gymnázium pro ty, co mají předpoklady (bystrost, inteligence, soustředění, pečlivost, zodpovědnost).
A finální volbu bych nechala na dítěti - jestli tam chce, bude mít za následnou snahu vlastní zodpovědnost.

felixfelicis
16. kvě 2022

Ja bych to otocila, co by delal na viceletem gymplu, kdyby se uz na 1. stupni musel ucit?🙂

treasurka
Autor odpověď smazal
Zobraz
marimanta
16. kvě 2022

To je argument jak stehno 🙄🤦🏻‍♀️ Zato ten, kdo se už na prvním stupni musí učit, je ten pravý adept... 😎
Já jsem na 8G šla a na prvním stupni jsem se určitě neučila, na gymnáziu už trochu jo. A bylo to super, krásných osm let.
Dcera tam šla loni, chlubí chlub, přestože se taky dříve neučila, patří zatím k nejlepším ve třídě.
Syn to zkusí za rok.
Slyšela jsem plno argumentů proč ne.... A většina je úplně pitomá. Navíc z 8g může kdykoli odejít...

vacel1
16. kvě 2022

Mám to úplně stejně @nikkigingerbread. S tím, že já teda zkusila jinou VŠ a pak ještě VOŠ. Ano, bylo super, že jsem nemusela řešit přijímačky na SŠ. I když já doteď nevím, co bych chtěla dělat 😁
Prostě by měl sám chtít a vědět, že po gymplu musí následovat ještě něco se zaměřením.
Jinak nejstarší je teď taky na gymplu, taky se raduji, že odpadají přijímačky, samozřejmě, že pokud bude chtít zkusit nějakou střední školu, nechám ji.

marimanta
16. kvě 2022

A ještě teda záleží i na výchozí ZŠ. Třeba na té naší, i kdyby se děti na gymnázium nedostaly, by nezůstaly... To je příšerná škola. Bohužel malá vesnice, nic lepšího v dosahu (tak, aby dítě od první třídy bylo samostatné, už takhle jezdí do vedlejší vsi autobusem)...
Ale jako učitelka vím, že často ty šikovne děti odejdou a na ZŠ celá třída klesne...

autor
16. kvě 2022

@marimanta z naší ZŠ většinou nikdo na víceletý gympl nechodí. Musí se dojíždět. Za posledních 5 let nešel nikdo.

herminka
16. kvě 2022

Gymnázium nebo druhý stupeň ho donutí učit se. Anebo taky ne, já jsem absolventka víceletého gymnázia (6letého), celé studium jsem byla premiantkou třídy (moje nejhorší vysvědčení byly dvě dvojky) a učila jsem se poprvé až na maturitu.
Podle mě je důležitý zájem o vzdělání a vědění, nějaká přirozená inteligence, zodpovědnost, svědomitost. Něco napoví i to, že je dítě schopné sednout a připravovat se na jednotné přijímačky - s učivem ZŠ nemají moc společného (syn má spolužáka, který se začal učit až o Velikonocích a přijímačky byly hned v úterý po nich - a neuspěl, ale dost možná vyjde odvolání; já jsem se se synem připravovala cca od pololetí a dopadl velmi dobře - a dodám, že se připravovat sám chtěl). Teď nemyslím to, jestli se mechanicky nadrtí mechanismus postupů (protože ten je často dost podobný), ale spíš už jen to, jestli je tomu schopno ten čas a úsilí věnovat.

@marimanta Klesne i v případě, kdy odejdou třeba jen 3 děti?

katule1990
16. kvě 2022

To, že se nemusí učit a má samý jedničky naopak znamená, že se umí učit velmi rychle, stačí mu, co se naučí v hodinách. Měla jsem to taky tak, na gymplu jsem se učila občas (měla jsem jedničky, max. dvojky) na VŠ trochu víc a vystudovala jsem v pohodě. Ale souhlasím s @nikkigingerbread, častěji se stane, že dítě vlastně moc neví, co chce pak dělat a pokud nemá VŠ, tak je uplatnění mnohem složitější.

martt
16. kvě 2022

Moje spolužačka šla z páté třídy na vícelete gymnázium. Na základce mela samé jedničky. Kdyz přišla na gympl tak spadla na trojky a ten gympl zvládala "hůře". Mám také syna ve 4 třídě je chytrý ma same jedničky doma se neučí, protože to má odposlouchane a také jsme uvažovali o tom že bychom ho pak v páté třídě zkusily dat na gympl. Ale bavila jsem se s jedním profesorem a ten mi řekl , že u kluků se až v páté/šesté třídě projeví jestli budou "studijní" typy a nebo ne. Takže s největší pravděpodobností pokud bude chtít tak bychom ho dali až v sedmé třídě na vicelety gympl.

autor
16. kvě 2022

@antoinet jít tam chce. Manžel má taky víceleté gymnázium.

@herminka my máme v plánu ho začít chystat od příštího školního roku. Ale nutit ho nebudu. Pokud to nepůjde, je to na něm.

A s tím uplatněním... Málokdo ví v 15, co chce dělat. Já na to přišla na VŠ, takže jsem měnila školu. A vždy se dá něco dodělat. Kolem mě je dost čtyřicátníků, co mění obory, začínají znovu studovat.

cilkat
16. kvě 2022

Mám za sebou osmiletý gympl. Nevybavuju si, že bych se na základce nějak učila, krom slovíček na Aj. Jako jo, úkoly byly. A psala jsem s mamkou diktáty, neb jsem dyslektik (diagnostikovaný ve třetí třídě)... ale takové to klasické učení na písemku si fakt pamatuju až z gymlu. Tam jsme si ho užila až dost. A po pravdě myslím, že "učit se, jak se učit", je stejně na čase až na tom druhém stupni/gymlu. DO té doby ti učitel řekne: "tohle si napiš do sešitu... příští hodinu mi to napiš do písemky."
Ale jak tu někdo upozorňuje - z osmiletého gymplu se dítě prostě chytá na vejšku a to obvykle nějakou "skutečnou" vejšku, tudíž obvykle dost teoretické studium. Pokud to nevypadá, že je dítě zaměřené na abstraktní myšlenky a má radši něco, na co si může sáhnout (včetně třeba architektů a pod, kteří na tu vejšku taky půjdou, ale prostě je to myšlení na způsob "chci si sáhnout na výsledek, nejenom generovat papíry"), pravděpodobně nebude na osmiletém gymplu a později ani na vejšce "mezi svýma" i kdyby je bez potíží dal.

autor
16. kvě 2022

@martt to u nás právě není. Buď může v pětce nebo v devítce.

On asi studijní typ bude. Má obrovský přehled, má znalosti, co dalece převyšují to, co se učí ve škole.
Úplně mě dostává tím, že čte Verneovky a další knihy, co bych čekala od dětí z druhého stupně.

kamino
16. kvě 2022

Pokud mu lezou informace do hlavy samy a má logické myšlení, zkusila bych to. Je škoda ho brzdit. Přesně jak tu už bylo psáno - pokud by se učit musel, neměl by pro něj gympl smysl.

marimanta
16. kvě 2022

@herminka tak to asi nejde paušalizovat. Záleží na tolika věcech - kolik děti odejde, jaké měly ve třídě postavení (byli tahouni, nebo na okraji...), jaké děti zůstaly... Pracovala jsem na ZŠ ve středně velkém městě, kde byla tři gymnázia a jedna výběrová ZŠ, od nás odešel, kdo mohl. A bylo to znát.

Od nás se taky 20 km dojíždí, jenže jsou tu třídy s deseti dětmi, nlv jednom ročníku jsou jen 4 děti... A dcera teda měla smůlu na nedobrý kolektiv.

levandule_k
16. kvě 2022

@nikkigingerbread Ale i kdyby si zůstala na ZŠ a šla třeba na zdravku, tak tě ten obor nemusí bavit. Budeš třeba umět udělat odběr krve a změřit tlak, ale práce v nemocnici pro tebe bude za trest a budeš si hledat práci mimo obor a budeš ve stejné situaci, protože máš specializaci na zdravotnictví, ale tam dělat nechceš.

anonym Když se dostane na gympl. Buď klesne se známkami lehce, nebo více, nebo vůbec. Pak záleží jak se k tomu postaví, jestli začne více makat nebo mu bude stačit trojka, eventuálně 4, taky známka.

Dle toho, co píšeš já bych ho na gympl dala, pokud si to teda během roku nerozmyslí.

me_druhe_ja
16. kvě 2022

Já na osmiletém gymplu byla. Už je to dost let a upřímně si moc nepamatuju, jak moc jsem se učila. Ale myslím, že nijak extra. Měla jsem furt jedničky, občas nějaká dvojka. Až v pak jakoby v druhaku jsem měla jednou myslím dvě trojky, protože jsem to v tu dobu táhla s punkacema. 😀 osobně bych ale po své zkušenosti své dítě na víceletý gympl nedala. Jasně, můžeš pak přejít na jinou SS s nějakým zaměřením, ale ruku na srdce: i když by dítě chtělo, většinou se to nestane. Já gympl ráda nemám: člověk umí všechno a nic. Já si pak bohužel vybrala špatnou VS, která mě nebavila a nedokončila jsem. A pak už se mi jinam nechtělo, chtěla jsem vydělávat už. Titul mi teda nikdy nechyběl a nemrzi mě to, ale kdybych měla nějakou specializovanou SS bylo by to praktičtější.

zuzkasim
16. kvě 2022

Jednoduše to zkusíte a uvidíte, zda to vyjde. Vždycky budou názory proti i pro. Myslím, že pro děti přirozeně inteligentní se zájmem o vědění, učení a pilné, je to super možnost. Nemusí se trápit ve třídě, kde se učitelka snaží do pologramotného nacpat aspoň něco. Píšu hnusně, ale taková je realita inkluze. Ve 14-15 ví málokdo, co by chtěl dělat, pokud je někdo studijní typ, je fajn mu tu možnost dát. Obor VŠ si může zvolit v těch 18-19. Jestli ani tehdy neví, co by chtěl dělat, není to chyba systému... Máme vyšší odborné školy, máme jazykovky, pokud se na tu VŠ necítí. Nevím, kde jste, u nás ve městě je na víceleté gymply obrovský přetlak, dostane se málokdo, opravdu jen ti nejlepší (nebo nejpřipravenější?). Kdykoliv se dá vrátit na základku nebo zkusit jinou střední školu, kdyby náhodou něco. Nejsem pro nějaké extra šrocení se na přijímačky, ale v tomto se s některými neshodnu, moje zkušenost velí, že kdo chce, tu cestu si prostě najde, klidně až časem, ale nikdy bych dítě přehnaně netrápila. Tím nemyslím nezkusit si pár testů, ale už od října až do toho dubna pravidelné navštěvování speciálních kurzů... to bych radši děcko poslala hrát si ven s kamarády, sportovat, blbnout, je to v tomto věku pořád ještě dítě.

nikkigingerbread
16. kvě 2022

@levandule_k samozřejmě i to je možnost.. ale prostě bych "aspoň něco" uměla. Gympl mě s prominutím opravdu nenaučil pořádně nic.. co se na gymplu učilo navíc v chemii, fyzice atd jsem nikdy nevyužila. Možná jsem si zamachřila tak někde na pub kvizu :DD

drep
16. kvě 2022

Mám za sebou jazykovou základku, od nás nebylo zvykem odcházet, ve městě to byla elitní škola a 4letý gympl a neučila jsem se ani tam. Na malý gympl se u nás chodilo z “horších” základek, nemám pocit, že bych tím, že jsem byla na základce až do devítky, o něco přišla, stejná premiantka jsem byla na vš. Výhoda základky je, že má víc času si rozmyslet, co by chtěl dělat. Měli jsme fajn kolektiv, ale to i na gymplu. A fakt učit jsem se začala až na Vš a nemám pocit, že bych nevěděla jak na to

felixfelicis
16. kvě 2022

Povolani bych dneska mozna volila jinak, ale ani v nejdivocejsim snu😅 si neumim predstavit studovat jinou SS nez gympl. Takove ty "ztracene pripady", ktere po maturite nevedely, co se sebou, bych ze 4 trid spocitala na prstech jedne ruky. Jestli na to ma se tam dostat, at jde.

felixfelicis
16. kvě 2022

@drep to jsme mely stejne, nesla jsem na gympl (6lety), protoze nase zakladka byla lepsi - 2 jazyky, Aj cely rok jen s rodilym mluvcim, zatimco na gymplu primy a secundy mely 1 jazyk a jeste bez lektora 🙂 Ale vsude jinde kdo mohl, tak odchazel (hlavne z vesnic - a kdyz pak spoluzaci vypraveli zazitky s ruznymi "pripady" z beznych zakladek, tak se az tak nedivim), takze tahle situace je podle me dost vyjimecna.

jana_zofie
16. kvě 2022

Ja jen doplnim, ze i z viceleteho gymplu se da v pulce odejit na stredni skolu se zamerenim. Z nasi tridy to udelali 4 kluci smer prumka/IT a jedna holka smer jazykove lyceum (no, to taky teda neni moc konkretni, ale dulezite je, ze ti jde).
A pokud je studijni typ, tak gympl ho donuti ucit vic nez druhy stupen. Pokzd ho teda neco donuti. Kdyby pak sel ba gympl z devitky, mohl by to byt treba i vetsi sok.

antoinet
16. kvě 2022

@nikkigingerbread takových je v každé třídě pár, jak píše
@felixfelicis .
Ale pro drtivou většinu studentů gymplů je to skvělá volba, třeba z mé třídy nevystudoval VŠ jeden, je tam několik lékařů, právníků, hodně programátorů, vědečtí pracovníci na univerzitě, dva stavební inženýři - pro tyhle byl gympl nepostradatelný . Pokud na to dítě má, tak proč ho brzdit.

kafr
Autor odpověď smazal
Zobraz
martiniquest
16. kvě 2022

Na 8g jsem chodila. Na zakladce jsem se ucila vyjmenovana slova, slovicka do aj a jinak asi nic. Prvni vetsi uceni prislo az s prijimackami na 8g. Osobne pro 8g moc nejsem a sve deti tam posilat nebudu. Vadi mi, ze je to vseobecne vzdelani a pokud clovek neudela VS, je mu 8g naprosto k nicemu. Dneska bych radeji volila zakladku, SS dle preferenci, a pak vysku. V pate tride dite absolutne netusi, co ho bude bavit (v 9. samozrejme taky ne, ale sance je vyssi) a zavre si tim mnohe dvere. Jasne, z 8g se da odejit, ale vseobecne je to chapano jako selhani. Nejsem priznivcem 8g a pritom jsem ho absolvovala se samymi vyznamenanimi.

marimanta
16. kvě 2022

@zuzkasim tyhle přípravné kurzy za x tisíc mi taky přijdou jako úlet. Už jsem narazila i na rodiče, co drilovali děcko oznámil září čtvrté třídy... A taky jsem zrovna chtěla napsat, že gymnázium je holt od každého něco a bez vysoké je samo o sobě nic. Ale zase v těch 18 už má člověk lepší představu, co dál, než v 15. Jako by devět let ZŠ a následný výběr střední byl zárukou spokojenosti. Někdy se mi zdá, že se význam gymnázia přeceňuje. Prostě škola....

petulkadodo
16. kvě 2022

Já jsem se nemusela učit celou základní školu a gymnázium jsem zvládla s vyznamenáním. Naopak si myslím, že pokud se musí někdo učit už na prvním stupni, na víceleté gymnázium by chodit neměl. To je pro nadané děti, kterým jde základka sama.

marimanta
16. kvě 2022

@martiniquest selhání? Takový názor jsem nikde nezaznamenala... Pokud se dítě vyprofiluje už do deváté třídy, řádně složí přijímačky, není na tom nic selhávajícího. Naopak bych klidně řekla, že z toho 8G má lepší pozici pro přijimačky.