Maminky, najde se mezi vámi některá se stejným problémem? Máme 6ti letou holčičku, .. hrozně ráda baští, ale nepatří zrovna mezi ty hubeňourky, takže ji dost musíme hlídat a krotit od jídla. Snažíme se, aby měla pestrou a zdravou stravu. V rodině to všichni ví, ale když jede k babičce, bo ke tchýni, cpou ji vším možným, sladkým, bramburkama, samé omáčky a knedlíky.. kolikrát za dva dni dokáže přijet o kilo a půl těžší. Bříško nafouklé, pak si stěžuje, jak ji bolí. Jenže i přes jakékoliv domluvy, hádky, nic nepomáhá.. slíbí, jak ji nebudou přecpávat, ale příště je to zase stejné. Je to vše jak naschvál. Přitom mi ji koupíme zmrzku, bonbóny, ale všeho s mírou. Radši ii dám k večeři zeleninový salát s celozrnym pečivem, než knedlíky a omáčku bo palačinky, které má věčně u babičky.. řeší někdo stejný problém?
@88jani Sdělila bych oběma, že dokud ji budou ubližovat jídlem, tak ji s nimi nenecháš samotnou. A pak bych to sakra dodržela. Ať se klidně poserou! Ty jsi její máma, ty jsi za ni zodpovědná a nesmíš nikomu dovolit, aby jí dělal zle. Když jsou tak hloupý, sobecký a omezený, tak mají smůlu.
moje děti umínpůl hodiny zoufale říkat "já mám hlááád" a být i u mě babička, běží s větrem o závod, oči vytřeštěný nebožátku něco připravit. A ne jabko, se rozumí. Musela jsem oběma vysvětlit, že to znamená mám na něco chuť, jsem mlsná atp. ..třeba starší byka absolutně nezvracecí typ, a několikrát se malá vrátila, jen se sehnula - zmáčkla nacpané břicho a zvracela. Hromy lítaly, ode mě..
Přede mnou už to nedělají..ale obě podezírám z tajného přilepšování. Obě jsou dost statné, starší i se špíčky a běda jak to řeknu, hned vypěstuješ u ní anorexii..namítla jsem, že dětská obezita je také závažná..
Jenže oni se chovají, jak když ji nedáváme snad ani najíst.. ty pohledy když přijedete na návštěvu, predtim jsme byli na točený zmrzlině a babička vyndá toho největšího nanuka, mává s ním před malou aniž by se zeptali nejdřív.. když řekneme že teď dojedla zmrzlinu, že Nanuk už fakt ne, tak na malou kouká jak na chudáčka, kterému nedovolíme nic. Vysvětlit to samozřejmě nemá už význam..
A co přidat pohyb? Syn zbaští víc než já, ale nezastaví se celý den a má pěknou postavu.
tak ja nevidim problem, proste ten nanuk odmitnout a dceri nedat a vysvetlit dceri, ze skutecne zmrzlina a hned nanuk neni dobre reseni a ze priste nedostane ani zmrzlinu /anebo pred navstevou babicek zadne sladkosti nedavat, rict, ze babicka bude mit neco pripraveno 🙂)) jako mi nevadi, ze babicky detem neco daji, ale obe respektuji pravidlo, ze po jidle (po obede, svacince) -a vzdycky se zeptaji me......syn ve 4 letech chape, ze bez poradneho jidla nic nebude!!!!! ale je fakt, ze my k babickam chodime na navstevu, takze tam nejsou samotni!!!takze si to muzu ohlidat 🙂)))
Tak bud si stoj za svym a babickam nedovol, aby malou precpavaly, at se tvari jak chteji, nebo ji nech vykrmit. Zatim jsi tu ty, abys na ni dohledla, ona sama nema tolik rozumu, aby za sebe rozhodovala, ale treba ti v puberte vycte, zes na ni mela myslet vic nez na svuj pocit viny pred babickami. Vim, zni to blbe, ale tohle by melo byt o tve dceri a ne o tobe a tvem pocitu.
Mmch, pokud ma problemy s vahou, nevidim duvod proc vubec kupovat nejake bonbony a podobne blbosti. Kdyz sladke, tak ovoce ci neco domaciho. Zaradte pohyb tak, aby ji to bavilo. A doporucuji si neco nastudovat o stravovani, tusim, ze male deti celozrnne moc nemaji jist, to az tak od nejakych 7-8 let, kdyztak me opravte.
@88jani Na nějaký pohledy a jejich debilní názory se vybodni. Tvoje dcera bude trpět, jestli bude tlustá a bude to tvoje vina víc, než jejich. Protože ty jsi zodpovědná za to, co jí. Až se bude trápit špekama a dietama, tak co pak? Půjdeš za bábou, řekneš jí, to je tvoje vina a bude to vyřešený? Dokud jsou malí, je to jediné období, kdy na ně můžeme působit a naučit je správnému vztahu k jídlu. Později už to bude jenom boj a přemáhání.
Jak to tak ctu, jak casto je dcerka u babicky? A jak dlouho tam byva? Verim, ze babky nezmenite...Tak bych upravila rezim pred a po babi. My jezdime tak jednou za mesic na vikend. Tj nekolik dni predem ned nic sladkeho. ( bezne dostane 1-2gumitky za den a vic nic) urcite bych den prijezdu nesla na zmrzku, kolacek atd. A dcerku bych i s laskou poucila, kdyz budes jist moc, bude te bolet brisko atd. Syn u babicky - premastene rizky, nechtel brambory- vsak ho nenut atd. Snedl 2 rizky a bylo mu taaak zle, ze uz sam vi ze takto ne! A jak prijedem, tak nasadim doma odlehceni, zeleninu, ovoce. Myslim si, ze ty 2-3dny jednou za cas jejich vyzivu a vztah k jidlu nezmeni zadnym smerem. A sama si casem rekne, co ji dela dobre a co ne. Jine to je, jestli je tam casto, treba na hlidani atd. Pak nepomohlo by treba sednout s babickou a udelat kompromisni jidelnicek? At fakt necpe knedliky s omackou na stridacku s palacinkama? ( btw i ty jde udelat celozrne,na sucho a s certvym ovocem a zakyskou)
neresim, ale v tomhle pripade bych dceru k babicka nepoustela, chodili bychom jen na navstevu, kde bych dohlizela na stravu, treba by to pak babicky pochopily a chytly se za nos, ze skodi jen holcicce.......chapu, ze chteji rozmazlovat, ale to se da i jinak!!!!!