Dobrý den , anonym kvůli tomu že tu mám známe tak nepotřebuji aby viděli dotaz . Syn bude mít 10 let ,Zajmalo by mě jestli mají vaše děti nějaké povinnosti ,napřiklad vysávání ,uklid nádobí atd . Syn nemá nic ale mamka mě nahlodala že by už měl s něčím pomáhat což má pravdu .
V 10 letech mel mit povinnosti uz davno.
Dceri bude sedm a povinnosti ma.co pamatuju.. vzdycky se naslo neco.umerne k veku.. aktualne pomaha s myckou (kdyz chce, zvladne ji celou sama), sbira psi hracky ze zeme pred luxovanim, tridi plasty, s uklidem jejich veci max pomuzu, ale nedelam za ni, vesi a sundava si spodni pradlo, zbytek obleceni si slozeny uklizi.. mota se u vareni a peceni, zapina pracku a mycku - to ji bavi.. venku s eobcas prida k trhani plevele, zametani, hrabani..
Dítě má přece školu, to je povinnost sama o sobě. Víc netřeba.
@95newmommy2020 no nevím, myslím že je dobré je vést k samostatnosti co nejdřív a aby věděli že se za ně nic samo neudělá. Je trapné, když pak člověk neumí ve 20 ovládat pračku, myčku, neumí si nic uvařit atd protože jediná povinnost byla škola...
Nic v 10letech???
Dcera má teprve 9let, musí si uklízet pokoj, uklízí nádobí, dává své špinavé prádlo do koše, dává a vytahuje pradlo do pračky, chystá si batoh do školy, asistuje mi u vareni...
@95newmommy2020 a jako že bude ležet na prdelce a já budu kmitat??? Jsem máma ne sluzka...
@95newmommy2020
A pak se divme,ze chlapi cekaji od manzelky full servis a doma nehnou prstem.
Děti mám ještě mladší, ale třeba sestřenice měla v tom věku na starost úklid ve svém pokojíčku, vynášení odpadků a vykládání myčky.
@95newmommy2020 Povinnosti jsou samozřejmě i doma. Minimálně úklid svých věcí, pomoc s nádobím, úklidem domácnosti dle aktuálních schopností, ocmrndávání u vaření - to považuju za základ. Bez ohledu na to, jestli je to kluk nebo holka. Když to vezmu Tvojí optikou, tak dítě má povinnosti školní, my máme povinnosti pracovní - takže dle Tvé logiky bych já po práci mohla říct, že mám svoje splněno, ne? 😀 Jako sorry, ale minimálně starost o domácnost je povinnost všech členů rodiny, s ohledem na jejich schopnosti a možnosti.
@somalicats
Presne
Syn 11 r. Myčka, vysávanie, menšie rovné časti pozemku pokosí. Pomôže oškrabať zemiaky. Niekedy pomôže umyť WC, vaňu, umyje misky pre psy, naváži granule. Pri prezliekaní postele si sám vyzlečie,natiahne plachtu,vankúš. Pozbiera suché prádlo,poleje kvety. Bez problémov,bez frflania. Nám pomôže a jemu sa to zíde.
@95newmommy2020 Proto se pak lidé diví , že z chlapů rostou mamánci a nechtějí se stěhovat od maminky. Když nemají doma žádné povinnosti a mají full servis.
@veruuu_kubesovic to ze dava pradlo do kose, spinavy co vecer svlikne je snad samozrejmost kdyz ji nejsou 3-ve 3 to jeste nechape treba... co jinyho, jako že to flakne nekam spodary a fusky? to mi nepripada jako povinnost
Dcera má čerstvě 10. Denně vyskládává část myčky, další část jiný sourozenec. Každý týden vysává ve svém pokojíčku, někdy pomůže vysát i jiné části bytu. Všechny své věci si uklízí sama, umyje si boty, pomáhá mi třídit prádlo do pračky, skládá vyprané prádlo se mnou, žehlí kapesníky a utěrky. Převleče si svou postel, někdy vysvleče i ty naše. Jde na drobný nákup, když se něco zapomene nebo je potřeba jen pečivo. Čistí nebo kraji zeleninu při vaření, teď jsem ji učila, jak si sama uvařit brambory, kdyby třeba musela zůstat sama doma a měla si udělat oběd (mikrovlnku nemáme).
Dceři bude 9 let, letos z jara dostala na starost vyklízení umyté myčky, zhruba od 5 let doplňuje na wc toaleťák, během prázdnin stele ložnici (ve školním roce jen o víkendech a prázdninách). Vše přiměřeně věku, opravdu nečekám ty deky úplně tip ťop.
Děti mají 7 a 8, nemají to vysloveně jako povinnost, ale na požádání. Vyndají myčku, pomůžou složit prádlo, vytírají celý byt spolu (to třeba já nedělám nikdy, protože je to baví), pomáhají s přípravou večeře, snídani si dělají sami, když vstávají dřív. Oskrabou zeleninu. Co musí, je uklidí po sobě ze stolu, ideálně rovnou do myčky, uklízet si složené prádlo a špinavé házet do koše a třídit odpad.zbytek tak nějak když mám náladu, takže občas někoho poprosím, jestli mi jde pomoct uklidit koupelnu nebo WC, to se můžou přetrhnout, děsně to chtějí dělat, když je to jen občas. Peřiny jsou na ně zatím velké, takže to jen sundávají
@zelenaesmolda Ale i holky/ženský, znám i 25 letou která doma nikdy nic nemusela, máma ji k ničemu nepustila, a dneska je furt u matinky, absolutně doma nic neudělá, protože to ani neumí 🤦♀️
A taky si ze sušáků uklizí své spodní prádlo a ponožky. Jak tu už zaznělo, jsme mámy a ne služky. Dceru a ostatní děti to u nás učily už paní učitelky v MŠ.
@klokanka31 Tak to je smutný.
Já jsem tak vděčná mamce, že jsem cca od první třídy měla doma povinnosti, vždy úměrné věku. Vynášet koše, umývat/utírat nadobí, pomáhat vybalovat nákup, pomáhat s vařením, pomáhat se skládáním prádla, převlékáním peřin, chystala jsem si sama svačiny nebo později vytírat a vysávat celý byt. Naučilo mě to, že nic se neudělá jen tak samo a navíc když v bytě společně bydlíme, měli bychom se společně starat o chod domácnosti. Určitě bych syna o nějaké věci poprosila 👍🏻
U nás je vyskládávání celé myčky nereálné, to samé odpadky. Děti nedosáhnou nahoru do kuchyně kde jsou sklenice, talíře, hrnky, ani do popelnic - a to už jsou školáci. Pomáhají s prádlem, vysají, co je zrovna potřeba.
@95newmommy2020 ja s tebou souhlasim.. dite ma povinost skolu a na dalsich vecech se domluvime, obcas pomuze s tim a obcas zase s necim jinym.. ale povinost beru jako neco co musi pravidelne udelat/splnit.. nevim proc by nekdo po 10 letem diteti pravidelne vyzadoval vyskladavat mycku, vysavat, vynaset kose atd.. to ze si uklidi sam po sobe spinave pradlo atd to je samozrejmost a ne povinost.. mama neni sluzka ale dite taky neni domaci skritek na uklid 🥲
Naší malé jsou 3 roky a 3 měsíce, co začala chodit tak mi pomáhala s uklízením, a dneska mi už opravdu hodně pomáhá se vším. S uklízením, s krmením našeho psa, ustele si postel, v kuchyni chce pořád něco péct, pomáhá u vaření, myje nebo utírá nádobí, pomáhá s věšením/sundáváním prádla, zalévá kytičky/zeleninu na terase, dneska šla otrhat rajčata, pak je sama od sebe šla umýt a naskládala mi je do zavařovacích sklenic a mohla bych pokračovat dál. Myslím si že zapojení dítěte do domácích prací je důležitý. Nejen aby vědělo že něco musí, ale taky aby se všechno naučilo.
@zekrt Tak by si mohly vyskočit na židli aby tam dosáhly ne?
@daisy95
A to decko z nadobi,ktere se do mycky dava snad neji?Nevyhazuje odpadky do kose?
Zrovna dneska jsem měla diskuzi s mým čtyřletým synem… říkal mi jak bude velký, tak bude bydlet s holkou a budou mít děti. Tak jsem mu říkala, že se bude muset naučit uklízet, vařit a starat se jako tatínek 🙂 jinak se snažím držet zásady kolik let, tolik povinnosti. Takže uklidit pokoj, špinavé prádlo do koše, uklidit po sobě po jídle a třídit ponožky.
U nás už 2.5 a 4r majú povinnosti ale len čo sa týka ich veci - Oblečenie (poskladať a dať na pranie), ustlať postel, upratať hračky, riad (dať do mycky a keď staršia zabudne a už sa pustí tak si musí svoj umyť) + staršia 1x do týždňa zmýva a utiera prach v detskej izbe a vie recyklovať odpad. Do budúcnosti nemám v pláne mimo ich izby a veci dávať pravidelne domáce úlohy samozrejme budem chcieť aby vedeli základ keď bude niečo treba urobiť - zapnúť a vybrať myčku, práčku, sušičku, vyhodiť smetie do bedni, ísť na malý nákup potravín, vyžehliť, navariť niečo, prichystať si jedlo... Ale nemyslím si, že je potrebné aby sa starali o celú domácnosť predsa budú mať dosť svojich povinnosti so školou a domácimi úlohami príp. Kruzkami a nemusia fungovať od rána do večera
@zelenaesmolda ale ji.. a vyhazuje odpadky do kose a stale mi prijde blbost to po nem pravidelne vyzadovat 🙂 nevim jak u vas ale u nas doma obcas mycku vylozi manzel.. obcas ja a obcas treba 8 lety syn ale jako povinost to na svym To do listu nemame ani jeden a presto je mycka kazdy den vylozena
Mě nedávno pobavila moje 10 letá nevlastní neteř, byli jsme u nich na návštěvě a brácha tam začal řešit že by holky taky mohly doma s něčím občas pomoct, a na tuhle právě kývnul že kdyby třeba někdy umyla nádobí. Ona se jen ušklíbla že proč by to jako dělala, a do očí mu vpálila, kdy on naposled myl nádobí? To je panečku výchova 😂
Stejně jako já ani manžel nemáme přesný "to do list" na domácí práce, tak ani děti ho nemají - děláme ty věci průběžně a tak, jal kdo zrovna může nebo se té činnosti naskytne... Jednou dám prádlo prát já, jednou muž, jednou vyluxuje jedno dítě, jednou druhé. V bytě máme čisto, děti pořádné, jde to i bez příkazů. Takže odpověď na otázku je taková, že moje děti žádné povinnosti nemají...Moje děti žijí s námi v bytě a automaticky se podílejí na pochodu.
U nas kluci 7 a 12 let mají určité povinnosti. Mimo toho mít uklizený pokojíček tak vyklizet myčku a vysávat. Máme ještě zahradu tak "musí" trochu pomáhat i tam. Ted třeba sušíme seno tak chodí se mnou ho obracet apod...