Podpořte petici pro návrat dětí do škol.

teru_k
11. dub 2020

Ahoj všem, můj syn mě poprosil, abych začala řešit, že nechce být pořád doma. Tak jsem se rozhodla založit svoji první petici a trochu ho podpořit. Petici najdete zde:

https://www.petice.com/petice_zoufalych_rodi_za...

Děti chtějí do školy, stýská se jim po kamarádech a mají nárok na kvalitní vzdělávání. Zavření škol do září nevyřeší problém, děti budou muset fungovat nějak i v létě.

Pojďme je podpořit a bojujme proti strachu a šíření paniky!
Děkuji za každou podporu či sdílení!

Tereza

P.S. Podepsat můžete, ikdyž nejste zrovna rodiče dětí školního věku.

zuzkasim
11. dub 2020

Taková petice má stejný význam jako ta, za uzavření škol až do září. Žádný... Prostě až to bude možné, tak se školy otevřou, ony nejsou zavřené jen tak pro nic za nic, má to svůj docela vážný důvod. Až nebezpečí koronaviru klesne, vrátíme se velmi rádi do škol zpět, těší se žáci i kantoři. Naopak, pokud to vyloženě nutné nebude, vzdálené vzdělávání se protahovat nebude. Tyto petice jsou mrhání časem a energií.

teru_k
autor
11. dub 2020

Petice za uzavření škole je předvolební PR a cílem je pak prohlásit, jak vláda vyslyšela přání občanů. Toto vzniklo jako nadsázka v reakci na tu původní petici, pokud to bude jak píšete, byla bych za to jen velmi ráda 🙂

mamkamarketa
11. dub 2020

Podepsano. Zasadne nesouhlasim, aby skoly do zari byly zavrene. Uz po mesici vidim, ze to bude tezky dohanet

pasiba
11. dub 2020

My zpátky do školy nechceme. Ani holky nikam nespechaji. Moc velký úspěch bych nečekala

krtcice
12. dub 2020

Konečně, tuto petici jsem říkala že bych podepsala hned jak se rozmohla ta opačná. Díky za ni, jdu podepsat.

teru_k
autor
12. dub 2020

Kritické skupiny, na které v současném stavu nikdo nemyslí a které jsou potenciálním prodlužováním až do září ohroženy. (Petice není o návratu teď v době nouzového stavu, ale o návrat po jeho konci, tj. v druhé polovině května.)

- samoživitelky, co nemají příjem, hlídaní a nemohou do práce

- rodiče pracující na DPČ, co nemají nárok na ošetřovné

- děti v rodinách, kde je domácí násilí

- děti s poruchami učení

- děti ze znevýhodněných rodin

- děti v rodinách bez možnosti přístupu k internetu či výpočetní technice

- děti v izolaci bez kontaktu se svými kamarády, blízkými apod.

- týrané děti

- děti z rodin na hranici chudoby, které nyní nemají na obědy

- děti, jejichž rodiče nemohou z pracovních důvodů být doma a učit se s nimi

- rodiče, kteří se po uvolnění opatření budou muset vrátit do práce a nemají pro své děti hlídání

- děti, které se cítí samy, mají psychické problémy a duševně strádají

- děti rodičů, pro které je příliš těžké se s dětmi danou látku učit

a mnoho dalších

teru_k
autor
12. dub 2020

@mamkamarketa Moc děkuji!

klea81
12. dub 2020

Jen ať Babiš slyší hlas lidu, on to bedlivě sleduje a využívá k vlastnímu PR, tak proč toho nevyužít. Docela mě vyděsila ta opačná petice s 80 tis podpisy.

teru_k
autor
12. dub 2020

@klea81 Mně právě taky, proto jsem se na to rozhodla reagovat. Neboť v mém okolí mám několik rodin a matek samoživitelek, tedy velmi ohrožené skupiny lidí, kteří si neumí představit prodloužení do září.

klea81
12. dub 2020

@teru_k tak ona stačí i průměrná rodina s hypotékou, nikomu nezbývá navíc a teď přijdou o 40% platu... Odklady nic neřeší..

maggiele
12. dub 2020

Tak zakladem je, aby lidi sedeli doma na zadku a neporusovali narizeni vlady. To by pak navrat do skol mohl byt brzky. Ale kdyz ted vidim kolik lidi uz jezdi po navstevach, po obchodech a bez rousky tak pochybuju, ze nouzovy stav bude "jen" do pulky kvetna. Hlavni je ted apelovat na dodrzovani pravidel, zbytek prijde pak samo.

pavlinar
12. dub 2020

@teru_k mohu se zeptat ktere jsou "deti ze znevyhodnenych rodin"? Jine nevyhody, nez jsou v bodech uvedene...?
K tematu sama nevim, nemam deti skolniho veku, jsem spis pro otevreni

teru_k
autor
12. dub 2020

@pavlinar V rodinách, kde nejsou peníze je například představa učení přes internet dost nereálná, rodiče peníze na internet či počítač pro dítě prostě nemají. Stejně jsou na tom děti, které žijí v malých bytech po více lidech, protože si jejich rodiče nemohou dovolit větší byt a nemají tak na učení prostor, stejně rodiny s hodně dětmi různého věku či poruchami učení, kde také není možné, aby se jeden rodič věnoval všem a plnohodnotně zastoupil školu... problematickcých skupin je opravdu hodně. Situace je dost náročná pro všechny a přijde nám zbytečné kvůli strachu zavírat školy, aniž by kdokoil analyzoval celkový dopad, který to má. Naším cílem bylo vyvolat diskuzi a na ohrožené skupiny rodin upozornit.

alcar
12. dub 2020

Podepsala jsem, protoze si myslim, ze otevreni skol az v zari nic neresi. Takhle pozdni otevreni skol bude velky problem pro rodice i deti. A verim v prinos imunizace populace. A tu by mela zajistit nejmene rizikova vekova skupina 0-50let, coz jaksi nekoresponduje s pobytem deti a rodicu vekove kategorie 20-50let doma. V zari otevreme skolky a skoly a budeme tam, kde jsme mohli byt uz nekolik mesicu zpet. Oddalujeme nevyhnutelne a radikalne tim oslabujeme ekonomiku a moznost pracovat.

anina32
12. dub 2020

Tohle rozhodně nepodepíšu, naopak podepsala petici pro neotevření škol. Mám doma prvňáčka a středoškoláka ve druháku. Oba s manželem chodíme nadále do práce, která je v tomto období náročná a nebezpečná, nevím proč riziku že domů přinesou nákazu vystavovat navíc ještě děti. Počkejte co se rozjede po velikonocích, když jsou lidé takto neukáznění.

odula
12. dub 2020

@zuzkasim imho má význam. Spousta protipandemickych rozhodnutí je politických. Otevření základních škol je jedním z nich. Pokud politici budou vědět že tím nebo oním rozhodnutím získají /ztratí podporu, zařídí se podle toho.

teru_k
autor
12. dub 2020

@odula Přesně moje řeč! Děkuji za tento příspěvek.

ivaze
12. dub 2020

@teru_k Každá petice má význam , já Ti fandím. Až budu mít čas, určitě si to přečtu a rozhodnu se. Já už jsem strašně alergická na slova: to nemá význam, stejne to nic nezmění atd. Kdyby takto uvažoval každý, tak tu máme zpatky totalitu, pokud už nejsme na nejlepší cestě k ní zpět. Navíc jak uvádí @odula : spousta rozhodnutí je vedena politickými zájmy a je dobře si to přiznat a koukat se za roh a ne se nechávat desit katastrofickymi scénáři. A ne, nepiste mi sem, že jinak by tu byla "Italie".

nekiaxy
12. dub 2020

@teru_k podepsáno. Nejde do konce života sedět v zemi s uzavřenými školami a hranicemi. Lidé by se měli chovat zodpovědně, ale ne panicky.

alcar
12. dub 2020

@odula souhlasim, jen se obavam, ze zrovna v tomto to neni tak uplne jednoznacne, na kterou stranu maji toto aplikovat. Bud je strana pragmatiku a realistu a nebo hysterickych a upjatych jedincu, kteri si mysli, ze virus udela “fuk” a bude 31.8. po vsem.

klea81
12. dub 2020

@anina32 a v čem spočívá riziko pro děti? vždyť ti jsou z 99 % zcela bez potíží

marcicek84
12. dub 2020

to je super petice, konečně nějaké normální 🙂

mamio
12. dub 2020

@klea81 děti jsou hlavně prenaseci! Pokud vám nevadí, že vaše děti můžou teoreticky nákazou zabít prarodiče tak prosím jen do toho!lidi zapněte mozky proboha, není to omezení na furt ale jen do té doby než se to zklidní vše...

marcicek84
12. dub 2020

@mamio já mám prarodiče od nás a dcery izolované, takže bych prosila, aby zapojili mozky i ostatní a izolovali rizikové skupiny, bylo by na čase s tím začít, ne chtít po většině dlouhodobou útrapnou půlroční karanténu a nejlíp i s rouškama přes celé léto.

ilonne
12. dub 2020

@teru_k Nepodepsala jsem ani tamtu a stejně tak i tato mi přijde zbytečná. Nicméně doufám, že v ní myslíte i na bezpečnost a zdraví učitelského sboru, jehož průměrný věk je 47 let a nejzdravější také není.
Navíc tedy zrovna český národ disciplinovany není, aby rodiče nepousteli děti nachlazení děti do školy....
Jsem za otevření škol v nejbližším možném termínu, pokud to bude bezpečné.

ilonne
12. dub 2020

@teru_k Nezlob se na mě, ale trochu mi zavánís vlastním předvolebním PR. Profil založený v dubnu 2020, prazdny a hned sem dáš petici? A tvrdíš, že puvodni petice je předvolební PR? To asi nebudou jen tak čisté úmysly, že?

pajula123
12. dub 2020

@marcicek84 A jak dlouho prarodiče budou chtít být izolovani? Když si představím, že jsem v rizikovém věku, třeba vdova nebo rozvedená, žiju sama, děti a vnoučata za mnou nechodí, aby mě nenakazili, nikam nesmím chodit, protože jsem riziková, bydlím třeba v paneláku, takže není ani možnost zahrádky, nedejboze třeba někde v domově důchodců...tak když si představím takový život s vidinou na x dalších měsíců, nechtěla bych takto žít...

marcicek84
12. dub 2020

@pajula123 nechápu tvůj dotaz, přece je fér, když je národ pro rizikové skupiny omezuje přísnou karanténou např. po dobu 2,5 měsíce (někteří mají i propady příjmů a velké ztráty), že by zase oni něco měli udělat pro ten národ a ještě tedy pouze rizikoví se izolovat třeba další 2,5 měsíce. Nebo si myslíš, že to je moc? takže aby prarodičům nebylo líto, tak se s nimi všichni zaizolujeme na půl roku, budeme nosit v létě roušky a zkolabujeme ekonomicky, zahraničí nás skoupí za babku...

alcar
12. dub 2020

Tak ja si v prvni rade myslim, ze i stari lidi jsou svepravni a kazdy den v televizi vidi ta rizika. O tom, jestli chteji byt chraneni nebo ne si rozhodou stejne sami. Nasilim je doma drzet nemuzeme. Mam starsi rodice (70 na krku) a vim, ze zrovna oni nejake stari a rizikovost prilis neresi. Jezdi na kole, chodi do obchodu, tatka jeste pracuje a stykame se s nimi. Nejsou ovladani strachem a izolovat prikazem je nebudu.