Pěkný den. Chci se zeptat. Sestra bere prispevek na peci o osobu blizkou. Konkrétně se jedna o dite ve veku 8 let. Mala.ma priznany 1. stupeň. A zajima me, musi.byt evidovana na uradu prace? Kvůli verejnemu pojištění.
O te kategorii pece o dite vim. Jenze ona ma deti dve. Tim padem by mohla vlastne az do 15ti let veku. Ale jdeje o to, ze ta mladsi chodi do skolky na dobu delsi nez 4 hodiny. Male se tam moc libi, a tak ji nechce "zbytecne" ten pobyt tam zkracovat.
Aha,tak jsem Vás asi blbě pochopila...😔
Pokud má sestra 8leté dítě postižené,byl jí přiznán první stupeň,tak do 10let nemusí nic řešit.Mladší dítě nikdo řešit nebude.....Pokud je ale zdravé a já jsem to blbě pochopila,tak je vedená nejspíš jako osoba pečující o dvě děti do 15let (nebo tomu také říkají v domácnosti) a tam je třeba se zeptat na pojišťovně přímo,zda to nevadí,když to mladší chodí na víc hodin do školky.....
@nikoulinka ty 4 hodiny je omezení kvůli rodičovskému příspěvku.
No, na tu 8 letou bere prave prispevek.na.peci, jelikoz je.postizena... druha, mladsi, je zdrava, ale navstevuje mš
@nikoulinka,tak v tom případě může být do 10let starší dcery v klidu,musí pouze na zdravotní pojišťovně nahlásit,že pečuje od zdr.postižené dítě (pokud to již neudělala) a pak to samé na OSSZ, budou jí počítat měsíce s dcerou doma jako odpracované.Mladší může chodit do školky jak dlouho chce.
Až bude starší dceři 10let,bude záležet,jaký stupeň bude mít v té době uznaný.Pokud bude vyšší než první,vše bude běžet jako dosud....
@nikoulinka já to psala kvůli tomu ze kdyby byla mladší 2 let (ta mladší) a chodila déle do školky tak není nárok na rp.
Jinak
@etinka má zcela pravdu 🙂
Diky moc holky ☺ ono to ten nas system je cely zamotany, a cert aby se v tom vyznal ☺😂
Tak proc nezajdete se zeptat na pojistovnu primo? Pro klid vasi duse staci zavolat
Nemusí.Pokud pečuje o dítě mladší 10let,stačí na pojišťovně nahlásit péči,zdravotní bude za ní platit stát a na sociálce nahlásit též a měsíce péče se jí dokonce počítají jako odpracované na důchod.Pokud je dítě starší 10let,tak už musí být přiznán vyšší stupeň než první,aby to mohlo být počítáno na důchod......