Dcera je celkem citlivá a bohužel u bývalého manžela sem tam vidí v televizi nějaký strašidelný film nebo seriál. Došlo to už tak daleko, že sama odmítá chodit do koupelny, na záchod nebo do pokojíčku. Ve dne i večer. Říká, že ji tam někdo zabije a nebo že ji přepadne příšera. Když ji nutím, aby šla sama, tak pláče a že nepůjde. Co mám dělat? Jsem z toho zoufalá, mám další dvě mladší děti a nemůžu být pořád té osmileté za zadkem. Už jsem s ní o tom hodně mluvila, že řádné příšery nejsou a ať je statečná. Ale ten strach je u ní iracionální a věřím, že ona sama s tím nějak moc udělat nemůže. Nejradši bych bývalého zaškrtila. ☹
To je problém, jak funguje ve škole? Venku? Ten talisman proti strachu prý funguje dobře. Co projít spolu všechny pokoje, cely byt, ze je všude bezpečno?
Máme to samé u 6 letého syna a musím říct, že je to dost psycho a už mi dochází trpělivost. Začalo to v říjnu, když byl nemocný a něco se mu zdálo, od té doby nebude nikde sám v místnosti, pro nic nedojde, všude s ním musíme chodit, jako s miminem ☹. Talisman nefunguje. Stačí když si odejdu do koupelny vyndat pračku a hned začne vyšilovat, až jdu za ním. Ve školce funguje bez problémů, ale doma by se snad raději počural, než jít sám na záchod.
Bachova esence Kejklířka (Mimulus)- strach z různých konkrétních věcí. Strach ze tmy, z davu, ze samoty, z nemoci, z bouřky, z výšky, ze zvířat ... http://www.bachovky.eu/www-bachovky-eu/eshop/35...
U nás na tohle zabralo, teda aspoň na chvilku dodat "kouzelný předmět, který odhání všechny strašila (tenkrát myslím kamínek nebo míček, už nevím), stačilo mít ho s sebou a věřil, že mu nikdo nemůže nic udělat, ale to bylo malýmu okolo 3 nebo 4 let, nevím, jestli to "zbaští" osmiletá 😉 Nejjednodušší a nejlepší by asi bylo chodit a být všude s ní, ale s dvěma dalšíma dětma je to fakt dost náročný...Držím pěsti, ať to co nejdřív přejde 🙂