Dobrý den všem 🙂
Mám problém s osmiletou dcerou, má nadváhu ( váží cca 42 kg ), bohužel je neustále při chuti, pořád chce přidávat jídlo, jakmile jde i najezená kolem něčeho k snědku, už se po tom vrhá...Nevím, jestli jí mám jídlo zakazovat, protože u mě to fungovalo přesně opačně- jedla jsem tajně a ona už to začíná dělat taky..Jsem z toho dost nešťastná, sama se plácám v nadváze celý život, tak nevím, co dělat ☹ Poraďte...Díky 🙂
Doporučuju knížku Moje tělo od Kristiny Čechové, stojí pár korun a zorientuje tě v problematice zdravého stravování a zdravého životního přístupu k jídlu a svému tělu. Jezte spolu, dělejte si 5 zdravých jídel denně a mezitím něco podnikejte, aby na jídlo nebylo pomyšlení, třeba jí natáhni budík do další porce🙂 A odměny za to, jak vám to jde - nějaký výlet, bižuterie, koloběžka,....to zvládnete🙂 Kdyby to nešlo, co třeba nějaký kurz u Stob?
Co dětská lékařka? Vysetrovala ji na nějaké hormonální poruchy apod.? Bere dcera nějaké leky?
Tak zacnete spolu zdrave varit, mlsejte ovoce a zeleninu, chodte spolu plavat, jezdit na kole nebo tak neco 🙂 drzim palce😘
@antoinet : Díky za tip, knížku si koupím, doma mám kuchařky od Havlíčka i Břicháče Toma, takže mám načteno, jde jen o to, začít...Ten budík je dobrý nápad, zkusím to a ty odměny taky 🙂 Akorát nevvím, co dělat, když to třeba poruší anebo tajně něco uzobne, teď má takový podivný období, hned se urazí, načučí, asi už přichází puberta...:-P
@danny36 No doktorka sama od sebe nic, ale když jsem se ptala, tak prý už nemá přibírat, měla by zhubnout nebo aspoň udržovat váhu..Já pořád nevím, jaký zvolit přístup, jestli to vybalit fakt "natvrdo" a bez obalu jí říct, že máme nadváhu atd, zas aby z toho neměla mindráky ☹ Možná to moc řeším, ale nerada bych to zbabrala...:-P
A co proste kupovat jen zdravé potraviny . Žadne sladke a bíle pečivo doma proste nemít . Aby nemela doma možnost ujidat.
@gnozka Zas tolik sladkostí atd. doma nemáme, jen nám to trochu kaz jedna z babiček, i před několikáté upozornění, že dcera musí zhubnout, nám vytrvale kupuje sladké jogurty atd, takže bohužel občas se tohle u nás v lednici vyskytuje, ale asi to spíš budu vyhazovat, blbý je, že dcera si to pamatuje, že to dostala a shání se po tom...
taky jsem byla silnější, ale až v pubertě, zatím bych jí nic neříkala, nevím kolik měří, jestli je to tak vidět, o kolik se liší oproti vrstevníkům, ale snažila bych se nemít doma nic nezdravého, vařit jen zdravě, změnit jídleníček celé rodině ryby, libové maso, luštěniny, a na svačinky a dojedení kopec zeleniny, zeleninový salát. Dělá nějaký sport ? Všechen volný čas využít maximálně, aby nebyl čas myslet na jídlo, chodit na výlety, po škole kroužky.... , hodně si spolu povídat, aby neměla pak tendenci problémy zajídat. A je super, že chápeš, že je to citlivá oblast, taky bych byla opatrná.
@sashenka1
na kolo s váma může, dej jí do sedačky, nebo může hlídat ta hodná babička s jogurtama 🙂 Jogurty bych vyhodila, když se bude ptát, že byl prošlý, případně babičce koupila nějaké zdravé sušené ovoce apod, když chce vnučky obdarovat, aby měla čím 😀
@petrasipkova1 Chodí tancovat a na atletiku, ale to jsou jen dvě hodiny týdně, od září bych jí ráda našla něco intenzivnějšího. Měří cca 135 cm, ale myslím, že je to na ní dost vidět, bohužel :-/ Díky za nápady 🙂
Děkuji všem za rady a nápady, moc jste mi pomohly 🙂
@sashenka1 to je jasny, pokud mate jeste takovou malinkou sestricku, napada me treba dat ji na nejaky sportovni krouzek...ale je fakt, ze ta strava je nejdulezitejsi, pry je to 80%uspechu...je dobre, ze to resite uz ted aby v puberte pak nemela nejaky mindrak...sebevedomi je dulezity a my holky jsme bohuzel na ten vzhled takovy zatizeny...🙂
dost dobrá je knížka Zdraví pro život (autor Ray D. Strand)
ať se zadaří změnit životní styl
Já byzch řekla, že tady s musí zapojit celá rodina... pokud budete vařit zdravé a vyvážené, volno trávit aktivně a doma nebudou žádná lákadla, nebude mít z čeho pribirat... jestli si chodí přidávat, tak ať není z čeho, každý má svou porci a hotovo... já jsem byla dost zrave dítě, ale u nas doma naštěstí moc lákadel nebylo, s našima jsme byli pořád na kole, na ture, sladkosti se u nás moc nevedly...horší to bylo v pubertě, kdy jsem se přestala tehle rodinných aktivit účastnit, to jsem pěkně nakynula... ale návyky z detsvi si mě našly a ke sportu jse se brzo sama vrátila... ale tehdy s naší ke mně nechovali moc citlivě, predhazovali mi, že jsem líná, hroch a tak... je dobře, že k dceři pristupujete citlivě... držím palečky 🙂
Asi bych byla pro vysvětlit dceři situaci.V 8 letech už to pochopí,mám doma 9 letou a věřím tomu,že by to chápala.Sestra řešila nádvahu u 5 letého a chápal,že nemůže jen tak všechno.Určitě nesmí mít pocit hladu,ale jíst pravidelně a v malých porcích.Nepřidávat porce,nandat na talíř a víc není.Zařadit ovoce a zeleninu ke každému jídlu.Pořádně snídat.Žádné Brumíky a oplatky,sušenky atd.Raději kousek domácí bábovky,koláče...přejít na celozrné pečivo,ale ne to obarvené karamelem,co se tváří jako celozrné,to raději obyč.graham,tam je aspoň jistota.Na večeře a snídane kvalitní šunku,sýr,tvaroh.pomazánky,bílé jogurty,vločky...Pokud máte problém s nadváhou i vy,tím spíš bych začla s dcerou jíst rozumně.Držte se.
Sama celý život s nadváhou bojuju a musím říct, že na mě zrovna docela platí, když hubne někdo jiný (zejména moje mamka, celý život byla hubená, teď jsme na tom tak nějak stejně, ale i ve svých 60 hodně sportuje a jednou za čas si dá nějakou hubnoucí kúru). Naopak na poznámky o postavě jsem dost citlivá a spíš to vede k depresi a přejídání. Takže bych to zatím nekomentovala, snažila se doma nemít nezdravé věci a hlavně pokud tedy taky s váhou bojujete, zkuste shodit pár kilo vy. Myslím, že by jí to mohlo namotivovat (a nebude vám moci odmlouvat "koukni se na sebe").
Jinak já teda hubnu spíš když se na jídlo moc nesoustředím, jakmile to začnu hrotit, nakupovat zdravě, dělat si svačinky apod., spíš přibírám. Nejlíp mi funguje sport, zejména lezení na stěně - před lezením nejím, aby mi nebylo těžko, při sportu zabiju čas, kdy bych jinak mohla něco uzobávat a po sportu si dám už jen něco lehkého, "abych si to nezkazila". Takže doporučuji zaplnit čas nějakými aktivitami, co jí od jídla odvedou.
A ještě jsem chtěla napsat,že je fajn,že to chcete řešit.Je hodně rodičů,které mají děti s nadváhou nebo obesní,ale problém nevidí a neřeší ho.Ještě mají radost,jak jim dětí hezky jí,ale že je tím ohrožují,to si neuvědomují.
@sashenka1 já bych s ní teda otevřeně váhu neřešila a říkat jí, že má zhubout 😒. Sama mám dceru, která bude mít v srpnu 9 a už vidím, jak se u ní začíná projevovat puberta, pořád se kontroluje jak vypadá .... Myslím si, že by jsi jí tím tak akorát ublížila.
Raději bych najela na zdravější životní styl - ale celá rodina. Má nějaké kamarádky, se kterými by mohla chodit ven? Moje holky jsou pořád venku - takže pořád v pohybu a chodí 2x týdně na tanečky.
Já mám taky problémy s váhou, holky naštěstí vypadají, že jsem jim nikdy nedala najíst, ale musí dodržovat pravidla - chceš sladké - až sníš oběd ... Rozhodně nepodporuji sladké obědy či večeře. Máš na něco chuť - tam je jabko. Samozřejmě, že jí sladké, ale nechci, aby si daly čokoládu a pak na večeři krupici. Jestli chce pořád dlubat - udělej jí misku s nakrájenými jablky, mrkví .... Děti jsou "shnilé" si to nachystat sami.
A hlavně pořád jim tluču do hlavy - není podstatné jak kdo vypadá, ale jaký je uvnitř. 😉
ahoj, mě přijde primární to, že máte nadváhu také vy... nevím, jak váš manžel. Takže z něčeho ji asi máte, většinou je to ze způsobu stravování v rodině. Pokud doma vaříte tučnější jídla, přijde mi pak trochu mimo vyčítat dítěti, že je při těle, ať nejí. Odstraňte z domu sladkosti a pochutiny, začněte vařit podle knížek, které máte nakoupené a upřímně bych vůbec dceři neříkala, že je při těle, jen bych změnou stravování a také trávení volného času ovlivňovala, co jí a jaký má výdej. Myslím, že u takhle mladé slečny by hloupé narážky na její váhu mohly způsobit minimálně dost komplexů, ne li nějakou poruchu potom později. Byla bych velmi opatrná. Máte malé dítě, tak choďte na procházky, jezděte na výlety na kole, koukněte se po nabídce dalších sportovních kroužků a dceři je zkuste nabídnout.
Poproste manžela, přenechte mu hlídání malé a začněte s dcerou. jestli máte možnost financí, domluvte si člověka, co vám s hubnutím pomůže a choďte s dcerou. A neřeší jídlem nějaký "psychický" problém?
Myslím, že prostě zrcadlí váš životní styl. Musíte se do toho pustit celá rodina. Přejímá vzory, a pokud sama s váhou bojuješ, těžko po ní chtít, aby ona byla jiná.. Ber to jako impulz pro sebe a s chutí do toho- ale vážně zdravě, ať nejde jen o nějakou fázi. Sama jsem od dětství přihlížela matčiným problémům s váhou a nárazovým dietám a jojo-efektům, problémy s váhou mám dosud (a ona též). Sama s tím chci něco udělat, než budu mít dítě, který bych do toho bludnýho kruhu dostala taky.. držím pěsti
Věc číslo 1 - hodně pít a nejlépe jen vodu, nebo třeba vodu s citronem (ne minerálky, ne slazené čaje)! Věc číslo 2: nekupovat sušenky, oplatky, čokolády, bonbóny, tyčinky, brambůrky, prostě to doma jednoduše nemít! Věc číslo 3: musí se zapojit z větší části všichni - začni vařit zdravěji, kupovat místo oplatků ovoce a zeleninu atd.! A ne chtít všechno hned, ale po malých krůčcích, třeba my doma přestali sladit, postupně, ale šlo to a už i do buchet apod. dávám polovinu cukru...
@sashenka1 snížit její porce cca o třetinu a tu třetinu nahradit čerstvou zeleninou, zrušit bílé pečivo, buchty, sladké jogurty, dezerty. Přidat pohyb, každý den aspoň hodinu, ať už společná prochazka nebo cvičení stylem dobehni k támhle tomu stromu a zpět, udělej 10 drepu, 10 vyskoku. A dbát na správném provedení cviků, ne odflaknuty drep. Není nutné chození na organizované cvičení, stačí pravidelně dělat výše uvedené v lese nebo parku, aspoň 2x týdne. O víkendu mladší předat otci a jít plavat, na kolo, brusle.
Pozor na jednoduche cukry, to jw zlo. Zadny sladky nápoje! Cerealie, brumici, bebe... Nekupuje si ve skole?
@jezz13 a proč by nešlo 9 leté holce říct, že má něco udělat? Od pár měsíců věku po nich chceme kde co jako "udělej paci, paci" a v devíti letech po nich najednou raději nebudeme nic chtít, aby je to náhodou neomezilo? Trenéra na organizovaném cvičení taky musí poslechnout, resp. by měla, protože jinak ten sport nemá smysl, když neudělá to, co má.
@sashenka1 začni u sebe