AHOJKY maminky , jde i to ze můj syn hodně marodil ,ma oslabenou imunitu a tudíž hodně marodil a tady v Jičíně ve vesnici jsou doktoři ne doktoři. Ale učení mu doma šlo , bavilo ale pak přišel do třídy po nemoci a nosil mi 4ky ale doma zas vše uměl. No a ted mi bylo řečeno ze nejspíš bude opakovat ročník kvůli vysoké absenci . A na to aby dělal zkoušku opravnou už je pozdě ze by musel mít už k tomu nějaké papíry podle kterých by se měl učit. Me přijde jako opakování první třídy hloupost vždyť písmenka vše umí , číst také a počítat . jen v te škole prostě asi z tremy mi nosí 2,3 a 4ky . Co bych mela dělat? Jaký je vas názor ? Neni opakování první třídy hloupost? Nebo jak se bránit?
@marikasam O přezkoušení si můžete požádat vždy, to, že nemáte přípravné materiály vám v tom nemůže zabránit. Pokud syn vše umí, tak není důvod, aby do dalšího ročníku nepostoupil. Pokud je paní učitelka nepřístupná debatě, obraťte se na ředitele. Ty absence ale rozhodně řešte, jednak ať malý není hned brány jako absenter a jednak aby si na to sám nezvyklá, že je víc doma než ve škole a nezvykl si od problémů utéct do nemoci, v dalších ročnících by už s tím měl velký problém a dohaneni by bylo čím dál horší.
Pokud se nemýlím, tak pokud dítě nesplní 75% účast v předmětech, je nehodnoceno z daných předmětů. U nás se to nejčastěji stává u TV a PČ nebo volitelných předmětů. Pak se musí dítko přezkoušet. Přiznám se, že se mi to nikdy v praxi nestalo, že by žák musel ročník opakovat kvůli absenci. Je fakt, že pokud má učitel dost známek, tak dává dítěti výslednou známku na vysvědčení.
http://zakony.centrum.cz/skolsky-zakon/cast-3-h...
@marikasam ja jsem ještě neslyšela, že by dítě v 1.třídě nosilo 3 a 4. To snad jen kdyby nic neumělo. A učitelka to během roku neresila? I to je divné. Mám dceru v 1.třídě a s učitelkou jsem v kontaktu nejen na třídních schůzkách, ale máme konzultační hodiny a když je nějaký problém tak hned volá nebo píše email.
A kolik má těch zameškaných hodin?
No právě že já chodila porad kvůli malému za učitelkou aby mi poradila co bude pro nás nejlepší v tomto případě , hodně marodi a pak ve škole ma tremu protože ho učitelka honi ze zkousenim a ten můj rostak je stydlin a před třídou najednou nic neví. Každou chvilku jsem chodila pro rady ale učitelka semnou nechtěla mluvit jen same nevím ,musím to probrat atd atd .... A už jsem ji lezla na nervy jak ráno přijdu ,volam atd a zajímám se jak to budeme s temato problémy postupovat a resit ,jen me viděla a ze ma plno prace atd atd .... Doktorku už jsem našla a sama koukala jak postupovali aby nás měli z krku a dávali léky od oka... Ted naposledy mi učitelka řekla že malej bude opakovat že ma plno zameskanych hodin a ve skole pak ma spatne znamky ale nic víc s radou co ted dělat se vsim,ze opravdu učivo umí ale ve škole prostě najednou ne a to mi bylo recino ze lzu ,protože by jinak mel dobre znamky. A ted jen abych přinesla omluvenku od lékaře ze marodime měsíc a to jsem ji řekla ze nasadily léčbu ze malej se zhorsil a já bouchla dverma a léčila svoji metodou a ze doktorka odmítá mi napsat omluvenku i za tu dobu co malej se u ni léčil a řekla mi na to bud omluvenka nebo to da na socialku ... Tak já litam s malým jak debil po x doktorech , pak už jsem je poslala do háje , mezitím nasla jinou a beham do školy každou chvilku bez odezvy od učitelky a ještě na me pošle socialku protože mám omluvenku jen na 7dni a ostatní mi psát nechtěla ze omlouvam sama do ZK ze není povinna a když ji budou volat tak řekne ze jsem pak uni nebyla ,jak jsem ji poslala do háje a ta zavolá socialku ti to od ni uslyší a ze už máme s malým takový problémy se zdravím ještě do toho nás bude hlídat socialka ... Ale nechapu proč socialka vždyť jsem porad ohlašovala co s malým presne je a sverovala se ... Mám asi smůlu na lidi...
14dni u ni mám zapsáno ze jsem tam byla a lecil se u ni 7dni omluvenka pak odmítla a pak jsem u ni už nebyla jen budu chtít kartu a marodime měsíc ....
A když chce aby opakoval a půjde do školy tak zas za tyden určité omarodi než se konečně najde příčina toho všeho a začne se léčit. Pojede to zas na novo a na srdce mu to neprida . Stres doktori ,pak škola z toho ze půjde znovu do první . Opakování bude asi dobrý nápad nakonec , nikam nepospicha , mezitím se jeho imunita atd vyléčí a užije si první třídu jako každé dítě ale bojím se toho ze než bude úplně fit tak bude zas marodit hned jak bude mezi kolektivem. Není něco v te první třídě když nejspis bude opakovat ji na ty dva poslední měsíce přerušit a běhat jen po doktorech a jezdit na pobyty a do září ho dat bez stresu do kupy ? Našli jsme vážně skvělou doktorku která to pečlivě resi. Jde to ? Nebo to ma dochodit ale zas mezi kolektivem chytne nějakou nemoc a pojede to od začátku. Samozdrejme jen tak doma není a doma brečí ze všichni jsou ve škole atd a on je tam jen chvilku a zas musí byt doma a ma opetovny zánět .... Vážně už nevím , už je to únavné , byt doma a jen mezi doktorama ....
@marikasam Vaši situaci Vím nezávidím. Sama si to dobře neumím představit. Těžko se mi posuzuje chování učitelky, když to mám takhle zprostředkované. U nás to chodí tak, že rodič může omlouvat do určitého počtu hodin - 1.stupeň kolek 80 hodin a 2. stupeň kolem 100 hodin. Pak je rodič pozván do školy, kde s ním sepíšeme záznam o tom, že smí omlouvat pouze 10 hodin za měsíc a ostatní musí omlouvat lékař. Pokud to rodič nerespektuje, naskakují neomluvené hodiny a postupuje se to OSPODu a sociálce - je to krytí školy. Takhle se vlastně snažíme vymýtit záškoláctví. A věřte, že se najde dost rodičů, kteří lžou a zapírají, dítě omlouvají, i přestože neví, kde vlastně bylo celý den.
Nechci tím vůbec ríčt, že chování Vaší učitelky chápu, ale nemoc Vašeho dítěte se takhle nevyřeší. Nevím, zda-li by nebylo lepší ho nějakým způsobem ze školy "odhlásit" do konce školního roku, abyste se o školu nemusela starat a mohla řešit jeho zdraví. Nevím, jak to lze legislativně, nesetkala jsem se s tím, ale vedení školy by to mělo vědět.
Přeji Vám hodně štěstí 😉
Upřímně nechapu ty známky.. naše učitelka rikala ze první třída je na zvyknuti a neni treba deti hned demotivovat ctyrkami a petkami
@marikasam můžu se jen zeptat s čím chlapeček stále marodi? A učitelka vám rodičům nedala jasná pravidla jak postupovat? Jak probíhalo předávání úkolů? U nás vše emailem takže kdyby byl problém hned je vidět komunikace s učitelkou.
A z čeho zkouší prvňáčka před tabulí? Z počtu? Tak popros ať mu dá papír a on to spočítá v lavici.
Jinak asi bych byla pro opakování. První třída je dost důležitá. Navic by přišla nová učitelka, protože se stávající máte problém.
My to vše čteme jen od tebe a pohled učitelky je možná jiný. Neni obvykle, aby byl člověk tak často nemocný (nepočítám skolkove děti😉) a tak ji to přijde divné, navic k tomu ty potíže s lékařkou... Chození za třídní asi nemáš jak dokázat a nevim jaká byla četnost.
Moje dcera je také extrémně strašlivá, ale před třídou si zvykla. Tvůj syn ne a může za to jeho absence.
V první řadě bych to asi chtěla řešit už s ředitelem. Z toho, co píšeš, mi příjde, že paní učitelka nechce nic řešit.
Měli by vám dát nějaká jasná pravidla, za jakých podmínek opakovat, jestli jde dítě do konce roku odhlásit. Je divný, že jsi za učitelkou chodila a ona tě neupozornila dopředu, že je absence vysoká a bude chtít omluvenku.
to zkoušení u tabule mi taky příjde zvláštní. Starší je v 1. a všechno mají písemně - počítání v matice, diktáty v češtině, z prvouky pracovní listy. Všechny známky jsou jasně podložené.
Já jsem věděla, že mi tato diskuze něco připomíná https://www.modrykonik.cz/forum/skolak/problem-v-1-tride-zameskane-hodiny/
Jen tam se jednalo o dceru a tady o syna.
@editah222 jsem si taky říkala, že do nějaké podobné jsem už odpovídala 🙂
@editah222 to jako že se někdo nudí a vymýšlí si případy? Styl psaní je nápadně podobný, máte pravdu...
Je to jen 1 rok, pokud se ted ve skole neceho boji, ma tremu, tak mozna jedine dobre, ze se to opakovanim rocniku zlomi a uz si bude jistejsi. Vedela jste, ze ma velkou absenci, stacilo s ucitelkou komunikovat a ona by vam treba papiry k opakovani vcas predala a domluvila byste se s ni. Ted uz to budete resit s krizkem po funuse a jen pridelavat peklo skole, kdyz uz to stejne nepujde vyresit jinak. Co sednout do auta nebo na vlak a vyrazit za lepsim doktorem, kdyz jsou teda v Jicine nic moc, mela jste na to cas od doby co zacala skola, ne?