Hledala jsem, ale nenašla diskuzi přesně na toto téma. Mám trochu chaos v tom, zda už novela platí...chci dát dcerce odklad, neboť je levačka narozená o prázdninách, hodně hravá a psychicky nestabilní, hlavičku by snad na školu měla, ale sociálně asi ne. Do školy navíc nechce, chce jít až s kamarádkama ze školky, které jsou mladší (díky tomu, že je prázdninová, nevešla se do třídy předškoláků). Problémy s adaptací ve školce trvaly rok a půl a projevovaly se i fyzicky. Potřebuji i posudek z PPP nebo mi stačí doporučení od praktické lékařky, která jí má v péči a odklad doporučuje?
no já měla právě za to, že to se týkalo placení, to mi neva, to zaplatím ráda. Není ale to, kdo bude muset dát posudek k odkladu v jiné novele. U nás chtějí ty doklady už u zápisu (pokud už vím, že odklad dám) a sami mi říkali, že žádost musím mít doloženou doporučujícím posouzením pedagogicko-psychologické poradny nebo dětského lékaře a jen pokud bude schválena novela školského zákona bude nutno doložit oba doklady. Bylo to teda v prosinci, ale senát se ještě tuším tímto nezabýval a asi by to stejně nestihli už vydat, takže jsem z toho usoudila, že to ještě neplatí ☹
aha, tak asi opravdu ano, už jsem to vygůglila, jdu nás objednat do PPP, ale k zápisu to teda stejně nestihneme, takže jim tu žádost předám později ☹ , díky Lucy
@mates22 jo, musíš mít potvrzení z PPP - už jsem to zjišťovala, protože V. taky půjde o rok dýl, ale jestli to musíš mít hned k zápisu to netuším.
@vojtisek2007 díky, k zápisu to určo nestihnem, máme ho příští týden, ale tak ze zákona je na to čas do konce května
@mates22 jen aby jste to stihli i do toho května 😝 , já dávala žádost do PPP v únoru a pozvali nás na vyšetření na konci září a na vyjádření jsme čekala až do minulého týdne a to už jsme musela být hodně hnusná 🙄 . navíc ted jsme byli na doporučení na foniatrii a to co napsali z PPP na foniatrii vyloučili 😕 takže ted jsme trošku v pasti komu víc důvěřovat. ale odklad máme a ostatní budu řešit až potom. U nás vyjádření chce i školka 😉
Ahojky, loni jsem dávala synovi odklad od školní docházky a potvrzení z PPP jsme museli mít sebou hned jen proto, že jsme žádali o přípravnou třídu. Měli omezený počet míst a ty se rozdělovali podle pořadí přinesených potvrzení ne podle potřebnosti. Jinak potvrzení bude zřejmě stačit dát dodatečně.
no taky se bojím, jak to stihneme, na ppp mi řekli, že objednávat budou až v únoru a vyšetření bude v březnu, ale doufám, že si uvědomujou, že to bude dost dětí, když je to teď povinné. U zápisu jim strčím žádost s vyjádřením doktorky a s tím, že holt potvrzení z poradny bude až někdy. No pro ně je to asi taky čára přes rozpočet, jsou se školkou jeden subjekt a přijímací do školky mají v březnu, takže to potřebujou vědět, kolik míst držet předškolákům s odkladem.
A taky se bojím, co nám řeknou v PPP, protože nevím, jak za hodinu poznaj, jaká je. Vím, že sou na to študovaný, ale já mám jen dvě zkušenosti a obě blbé - v osmičce mi doporučili učňák, že na víc nemám a já v poho zvládla gympl, na gymplu mi řekli, že na vejšku spíš ne a když tak nějakou humanitní a já vystudovala techniku ☹. Takže důvěra v jejich odhady se rovná nule.
No my tam byli během týdne 2x a byli jsme tam 2h jenže oni řekli že má vývojovou dysfázii a lékařka na foniatrii že tu fakt nemá a at ho vůbec nedávam do speciální školky. To je prostě super když každý říká něco jiného 😒
Tak nás novela dostala do prekérní situace, asi komunikační šum, ve škole mají požadavek obou potvrzení už u zápisu, ale v PPP budou děti posuzovat až během března. Tak jsem si to nechala dát písemně a předložím jim to u zápisu, že holt budou muset počkat. Ostatně jistě nebudu jediná 🙂
My řešíme také odklad,dcera je koncem února.Já byla přesvědčená na 100% že půjdem do školy už jen proto že bude starší,ale ve školce byla psycholožka,která je pro odklad,že není na školní docházku zralá.Včera při zápisu byla dcera na mě přisátá a hrozně nervózní to má po mě jsem taky šílenej trémista,pochybuju,že se trémy zbaví☹
jinak je hrozně učenlivá zavazování tkaniček zvládla do půl hodiny anglická slovíčka taky hned zná.Akorát malování postaviček a zvířátek,taky neovládá bravůrně bohužel tyto geny má také po mě 😀 nikdo nepozná jestli namaluji koně nebo psa.
Dneska máme ve školce sraz a budu diskutovat s učitelkama a psycholožkou jak dál prý by měla dcera chodit i na nějaká sezení. Tak uvidíme.
my už máme zápis za sebou a paní učitelka říkala, že i když je dcera šikovná, tak že prý by ten odklad taky doporučila, že je vidět, že je ještě malá a taková hravá ....tak uvidíme, co na to v PPP, což mi připomíná, že tam musím zavolat .-)
@vondr01 držím palce, ať se rozhodnete správně, ono jí i tak nic neuteče a já třeba jsem v září, čili jsem šla v podstatě v sedmi letech a nijak mi to neublížilo, nenudila jsem se a myslím, že jsem se pak ani tolik nenadřela.
My jsme byly s dcerkou dneska na vyšetření. Bylo to v pořádku. Docela jsem z toho měla obavy, ale chovali se tam k nám dobře. Odklad nám doporučili.
tak my minulý týden konečně navštívili poradnu, odklad nám jednoznačně doporučili...je šťastná jako blecha, že půjde do školy až s kamarádkama
potřebovala bych poradit:
v lednu by jsme měli jít k zápisu do školy. Malému bylo koncem června 5let, je teď ve školce předškolák. Je vyjímečně chytré, bystré dítě. Ale na druhou stranu dost citlivka a nevyzrálý v některých sociálních věcech a taky máme podezření na poruchu soustředění. Chodí ve školce do speciálky pro 10 dětí, jelikož je narozený dříve a měl a má lehčí potíže fyzického rázu. Každý rok je vyšetřován ve školce pracovnicí PPP.
Byli jsme teď na konzultaci ve školce, co s ním. My jsme jednoznačně pro odklad, učitelka též, jenže od roku 2012 jsou přísnější kritéria pro odklad a malý dle učitelky vše splňuje a hodně těžko budeme hledat důvod, proč mu dát odklad, jelikož prý PPP jede taky podle nějakých tabulek a ty syn splní.
Tak co s tím? Jak zvýšit šance pro odklad a kdy na tom pracovat?
Už teď nebo až po zápisu?
Není pro mě sehnat posudek od neurologa, kam dřív docházel a ten by jistě napsal, že doporučuje odklad z fyzických důvodů-malý má špatnou koordinaci, schody mu dělají taky trošku problém...z těchto a dalších důvodů bude mít jednoznačně osvobození z některých činností v těl. vých.
Pediatrička napíše do zprávy to, co neurolog, jinak nemá jiný důvod pro odklad.
No a největší podíl na všem mají z PPP a ty malého vyšetří až někde po novém roce nebo i déle ☹
Učitelka ve školce naší situaci prý teď s PPP projedná, ale šance, že by ho vyšetřili dřív je mizivá ☹
lendy 1, pokud to tak cítíš, že malý opravdu ten odklad potřebuje a nějaké, byť menší potíže má, určitě si na odkladu trvej. Špatné nastartování ve škole se s dítětem potáhne už celou školní docházku. A tempo ve škole je opravdu veliké, mám doma právě prvňáka ( mimochodem narozeného v únoru a po odkladu 😉 ), takže proč malého nutit do školy, když to jde posunout, odložit.....
Jo a kluci jsou ve většině případů zralí na odklad, zvlášť ti prázdninoví a tvůj syn je konec června........A nedej se, poslední slovo ve všem má vždy rodič, pokud předložíš tyto zprávy, jak píšeš, PPP ti určitě nebude dělat problémy, napíšou to také 😉
Nevíte jak to od září bude s úplatou za předškolní vzdělávání dětí s odkaldem? Budou opět hradit standardní školkovné, nebo i něco navíc? Jinak nám pro odklad stačilo jen vyjádření klinické psycholožky (do PPP jsme na vyšetření nemuseli, tam jen dali doporučení na základě vyjádření klin.psych.) + doporuční logopedky.
@mates22 vyhlaska plati-mrkni aktualne na novinky.cz 😉