Hezký den.. Chtěla bych se zeptat, jestli máte někdo zkušenosti s nočními děsy u sedmiletého dítěte.. Dost často čtu, že školák už by je mít neměl.. Poprvé se nám to stalo, když měl Štěpánek horečku která nešla dlouho srazit.. Po té co klesla se v noci asi dvě hodiny po usnutí vzbudil se šíleným pláčem, který jsem u něj nikdy neslyšela. Koukal skrze mě, neragoval na nic. Tenkrát jsem nevěděla a snažila jsem se ho za každou cenu vzbudit, což se mi po dlouhé chvíli povedlo… Byl z toho chudák vyplašený.. Pak se mi to stalo na jaře, šla jsem ho v noci, než jsem šla spát zkontrolovat, byl propocený, tak jsme ho chtěla převlíct.. V tom začal šíleně plakat. To už jsem věděla, že ho budit nesmím.. Jen jsem na něj klidně mluvila, ikdyž mi vůbec z toho nebylo dobře a on za chvilinku usnul.. Teď se nám to stalo běhěm měsíce 3× po sobě… Vždy tomu ale předcházel stres, nebo nějaká nepohoda. Poprvé dědu pokousal pes, on u toho byl, poté večerní návštěva zubní pohotovosti, naposledy nabytý den plný zážitků a šel spát hooodně unavený.. Myslíte, že i v tomto věku to mohou být noční děsy..? Ráno neví, že se něco takového dělo..
Náš malej si myslím, že je v celku v pohodovém prostředí, Doma žádné hádky, nic.. Je ale celkově hodně citlivý.. Dneska mu bylo třeba líto roztrhaných tepláků, že jsem je dala hafíkovi na hraní... 😀 Trdlinka moje malá.. Teda už docela velká... 😀
Malej se mnou při těch děsech skoro nekomunikuje.. Má oči dokořán, rozšířené zornice, ale jede si po svém dívá se kamsi pryč...Po pár minutách, když na něj potichounku mluvím znova usne..
@hanisv možno keď mal vtedy tú horúčku že sa mu ten sen opakuje aj nám sa niekedy stane že mi 4 ročny syn zo sna plače ale nieje to hrozný plač a nieje to ani často. Ale môže byť to aj z toho že večer nechce spať a niekedy večer dávajú v televízii všeliaké kriminálky a jemu sa to občas prisní. Snažím sa ho ale už večer dostať spať alebo keď niekedy je už hore tak mu radšej už pustíme nejakú rozprávku na dvd a pri tom zaspí lebo aby nepozeral keď tam hocičo dávajú ono to také veci je pre také malé deti skoro pozerať a nechápu to ale môže sa im potom niečo také snívať. Nehovorím že vaše dieta to pozerá ja hovorím o nás že kde bola príčina.
Mě se takto jako malé mnohokráte opakoval stejný fakt hnusný sen. Nevím, zda poprvé jsem měla nějakou horečku či co, ale pak to bylo určitě několikrát. A i teď když mám nějaké větší stresy, tak občas mívám blbé sny. Většinou se tedy vzbudím, chvíli si třeba čtu a v pohodě. Ale to jen abych věděla, že to prostě nemusí být jen problém maličkých dětí. Že bych teda byla nějak že bych vzbudila rodiče, o tom nevím, spíše jsem se vzbudila sama.
dcerka trpí nočními děsy do skoro devíti let (ale od mala), stačí, když se přetáhne - nejen třeba při vyjížďce na kole na delší trasy, ale i různé akce, kde je hodně podnětů, jako třeba dětský den s trampolínami, sk.hrady, lanové soustavy, výlety na dovolené..
Občasné to je v normě, ne zcela zralá nervová soustava je tím podrážděná a reagovat takto může, jak píšete objetí, konejšivá tichá mluva ho uvolní a usne.
Dcerka odchází z pokoje (nebude mít nikdy patrovou postel) dezorientovaná chodí po bytě, je vyděšená, pláče, propocená, cvaká zuby..spíš už dřív, teď už se jen zmateně posadí, zpocená je pořád. Pomáhá jí dovést na wc, čůránom se probere, zívne a jde spát. Ráno o ničem neví.
Do 5 let jí pomáhala Sedalia, nyní už ne, možná to souvisí s váhou 35kg, teď ut Sedatif pc - oboje homeopatikum.
Když je nachlazená, nemocná s horečkami, také.
Nechte se poslat na neurologii (my tam docházíme od 6let).
@merope V našem případě ale nejde o noční můry, ale o noční děsy... On vyloženě řve, má otevřené oči dokořán, vypadá to, že je vzhůru ale nereaguje... Ze špatných snů bych si nic nědělal.. Ty má každý... Malej když se pak ráno vzbudí, tak neví, že se mu něco zdálo, ani neví, že v noci tak strašně plakal, že jsem s ním mluvila, neví nic...
Jako by večer usnul a ráno se vzbudil..
@hanisv podle popisu to jsou..zkuste to wc, nebo napít. A jak začne zíbat, máte vyhráno. Jo, zmiň to na tý prevenci, na neuro s ní dělají pouze eeg ve spánkové deprivaci, po 2letech mri mozku - vše ok, jen dráždivější nervová soustava a musím si to zapisovat, kdy, jak dlouho..
Přichází to 2h po usnutí, prvně jakoby polyká a pomlaskává, pak nastane ten polobdělý stav. Už tedy tak usedavě, bezmocně nebrečí, bývalo to fakt hrozný..
Někdy ji odpo pobolívá hlava, je výrazně bledá okolo pusy, a to víme ma 100%, že to bude (jeden dospělý je s ní v pokojíčku v noci)
@hanisv prosím tě,přibliž mi,jaký je rozdíl mezi nočními děsy a nočními můrami?Já měla za to,že je to totéž.
@lv teď jsem si uvědomila, že tuto někdy míval už jako malinký, když byl nemocný.. V podstatě to samé, jen fňukal, ale neplakal.. To jsem ho vždy odvedla na záchod, vyčůral se dovedla jsem zpět a znova hned v posteli usnul... Tak možná, že už to máme opravdu od mala, jen to nevypadalo tak dramaticky, tak jsem to nijak neřešila. Prostě jsem si tenkrát říkala špatné sny...
Nase mala to ma taky, celkove je drazdivejsi, uzkostnejsi, nekdy to ma i pri odpo spanku, obzvlast kolem uplnku... Sny popisuje... Asi vim, o co se jedna, aoe to v nasem pripade... Zabira nam lecitelka, jede nervovou soustavu, sedmou cakru... Ale to asi jen jak kdo ma s timto zkusenosti, ne kazdy je pro lecitele, nekdo da prednost klasickemu dr...
@andryyysssek není... Noční můry přicházejí spíš v druhé polovině noci, dítě se znich probudí, může se stát, že se bojí znova usnout a ráno si to pamatuje.. Noční děsy v první třetině noci, u nás tak hodinu až dvě po usnutí, dítě vypadá, že je vzhůru, ale není, nekomunikuje s vámi jen si jede po svém, u nás to trvá pár minut a hned zase usne a ráno neví, že se něco takového dělo...
@kacenka1111 Náš malý je taky citlivka... Jako že by neuměl zlobit, to umí, ale spíš ho věci rozlítostní, než většinu dětí.. Je to takový mazlivka..
@hanisv aha,díky.Tak u nás to je asi noční můra,jak jsem psala,dcera začne zničehonic ječet hystericky,musím ji obejmout a utěšovat.Trvá to pár vteřin.Někdy se bojí znovu usnout.
@lv děkuji 😉
Ja jsem pry nocni desy mela az do 6ti let.. syn je ma taky, jednou za cas se 2h po usnuti ''vzbudi'' presne s timto placem... pomaha jenom klidne mluvit, utisovat... po chvili se zklidni a spi dal... ale je to hrozny a umim si predstavit ze to nebude nic prijemneho ani az bude dite starsi... Ale nejspis to nic neni, proste nervova soustava..
@karlajasmine Doufám, že to tak je. Říkají, že to ve většině případů do dvanácti let vymizí.. Tak snad.. A kéž by ještě dřív...
Ještě jsem si vzpomněla,dcera vždy tak 2 hodiny po usnutí za námi přijde do ložnice,je vzhůru,aspoň tak vypadá,občas na mě i mluví,ale nedávno se sama divila,že je u nás-nepamatovala si,že k nám přišla.A malý to taky začíná dělat,asi dvě hodiny po usnutí začne brečet a vylézat z postýlky,a když ho vezmu na ruce,okamžitě se tlačí do naší postele.Když ho nechám v postýlce,řve,ale když ho položím do velké naší postele,hned usne.Souvisí to s tím,nebo jde o úplně něco jiného?
@andryyysssek Asi to může být ono, ale nemusí.. Těžko říct
@hanisv děkuji 🙂
@andryyysssek No moc jsem nepomohla... 😔
@hanisv to nevadí 🙂 já asi taky ne ☹
Noční děsy můžou mít i větší děti,ty,které jsou dosti citlivé.Vždycky je dobré,pokud dítě je u nějaké negativní situace si s dítětem potom povídat,hlavně,aby dítě mluvilo o tom,co se stalo,jak to vidí a vy ho uklidníte s tím,že se nemusí bát - vy ho ochráníte. Myslím,že je potřeba,aby dítě ze ,sebe dostalo,všechny strachy,které má - vypovídat se.Někdy to trvá i dosti dlouho,ale stojí to za to. Já byla ta,která vždycky vysvětlila tu situaci a v podstatě 😵 řekla,dokud máš mě a tátu - nemusíš se nikdy ničeho bát.Měla jsem to u syna,takhle jsem to dělala a úplně to 100% ustalo.
@hanisv noční děsy může mít i starší dítě než sedmileté... mívají je buď citlivé děti a nebo pokud se odehrávají nějaké změny (např. nástup do školy, stěhování, narození sourozence apod.) nebo stres (úmrtí v rodině, film kde na dítě něco udělá dojem a na první pohled to ani nemusí vypadat jako strašidelné)..
noční děsy jsem zažila u syna, byly hodně silné, nebylo možné ho probudit a uklidnění trvalo minimálně půl hodiny... bylo to dost vyčerpávající pro všechny doma, protože to budilo i mladší dcerku samozřejmě (ji pak vyděsilo jak moc syn plakal)... ráno si syn nic nepamatoval
uklidňování, objímání, spaní s námi v posteli atd. pomohlo jen málo, nakonec pomohly až Bachovy esence namíchané na míru.... asi 2 měsíce je syn bral každý den, pak už jen pokud se děs objevil, ale to byla výjimka - místo každou noc to bylo třeba jednou za měsíc...
dnes je o 1,5 roku starší a zhruba rok je naprostý klid
@hejsa také mám takovou zkušenost, některé noční můry a děsy se mi vracely dlouhá léta... spíš jsem potom už byla zralejší a s rodiči jsem to třeba už neřešila, neřekla jsem jim to, to už bylo v pubertě...
@hanisv ahoj,moje dcera bude mít 7 v únoru,a čas od času mívá taky děsy.Začne křičet,hysterčit,musím ji uklidňovat.Někdy usne hned,jindy řekne,že už spát nechce,a sedí na posteli.Těžko říct,z čeho to má,ale má rozhozenou psychiku(rozvod,střídavá péče...).