Nezvládá angličtinu v první třídě?

sarkal
6. bře 2017

Milé maminky, mám dotaz. Syn chodí do první třídy a má angičtinu a to jednu hodinu jednou týdně. Mají jednu učebnici, žádný sešit kam by se psalo aby se to mohlo doma třeba procvičovat..Dostal pár jedniček, i na vysvědčení měl jedničky. Teď měl jarní prázdniny a pak byl týden nemocný, takže angličtinu měl po třech týdnech. Dostal diktát, byl to diktát hraček a myslím barev, potom položila anglicky otázku a měl odpovědět...Z toho diktátu dostal pětku! První pětku, jinak má samé jedničky, krásně čte, pěkně píše, nemá s ničím problém, občas samozřejmě něco poplete, ale jinak je vše ok. Když mají diktáty z čestiny tak teprve teď začínají diktáty slov, z češtiny, slova, které neustále opakují a tudíž si je pamatují už z paměti. Angličtinu mají jednou týdně, nic si nepíší, navíc angličtina se jinak říká než píše...Já sama anglicky neumím, neučila jsem se ji, takže to s ním nemohu probrat, domu nosí jen učebnici kde je vše anglicky, texty, říkanky, nějaké obrázky...No, jsem docela v šoku, protože ji teď měl vlastně po třech týdnech, řekl mi, že to zapomněl což se mu ani nedivím..Nevím co mám dělat a mám docela obavy, když to nezvládá teď tak jak to bude dál. Takže chci jít za učitelkou, jestli s tím něco zmůžu. Proto se chci zeptat, mají vaši prvňáčci angličtinu? A jak jí zvládají? Děkuji.

barborka09
6. bře 2017

@sarkal My už jsme sice v druhé třídě, ale u nás to je podobné. Učebnice a nějaký pracovní sešit pouze v angličtině, česky tam není nic, takže kolikrát vůbec nevím co se má dělat. Navíc učitelka má k té knize ještě nějaké CD které poslouchají a kolikrát to navazuje na ty obrázky v té učebnici, jenže já nevím co na tom CD je. No prostě za mě je systém těch anglických učebnic úplně na nic. Mám pocit že dneska když má člověk dítě tak si všichni myslí že umí perfektně anglicky. Jinak my už od první třídy máme dvě hodiny angličtiny týdně. A abych byla upřímná už jsem to tak nějak vzdala. Prostě to nechávám plynout a od třetí třídy jsem rozhodnuta platit ji doučování. Jinak dcera má školu ráda, ovšem když je angličtina, tak se jí do té školy moc nechce. Ve vašem případě bych s učitelkou spíše probrala co máte dohnat a poprosila jí ať vám k tomu dá nějaký manuál. protože jestli anglicky neumíte vůbec (já mám aspoň nějaké základy), tak věřím že to je pro vás těžké.

sarkal
autor
6. bře 2017

@barborka09 Děkuji za odpověď. Já anglicky umím barvy, čísla, něco málo, ale to je mi k ničemu, s tím mu bohužel moc nepomůžu. Přijde mi to docela na hlavu, jak píšete, učitelé počítají s tím, že rodič umí perfektně anglicky. Mě se zatím nějaké doučování platit nechce, stojí to šest tisíc na rok, což bych možná i dala, ale syna to vyloženě nebaví a mám strach, že to budou jen vyhozené peníze.

konidana
6. bře 2017

Moje děti mají Aj též od 1.třídy. Anglická učebnice a cvičebnice, do které se může psát. Vše jen anglicky. I když anglicky umím, občas mi dá práci pochopit zadání cvičení. V 1 třídě děti vše zvládly(syn zatím též zvládá), ale možná i proto , že měly základy - počítání, barvy, zvířátka dcera uměla už ze školky a mladší syn to zase mohl odposlouchat od ní. Navíc moc nechybí - mají jen pár zameškaných dní. Diktáty slovíček a slovních spojení mají hned od 1. třídy, ale tím stylem, že poslouchají slovíčka a pak je kreslí (poslední synův diktát na barvy a ovoce byl např.: blue pear (modrá hruška), pink banana (růžový banán), red apple (červené jablko), a pod. Ve třetí třídě se dcera už musí učit slovíčka, párkrát už přinesla i čtyřku. Většinou právě proto, že chyběla, a pak hned psali nějaký test.

lv
6. bře 2017

Dcera má od 1.třídy (2h, teď ve 3.třídě už 3h týdně).
- zaráží mě, že nemají prac.sešit, kde spíš jen označí, zda slovíčko správně slyšeli, vybarví, podtrhnou
CD taky mají, ale doma s ním nepracujeme
- psané slovo začínají teď ve 3., učitelka toleruje chyby, píší pár slov, max 10
- nemá stránky, kam by vkládala, co probírali, co procvičit, jak? Doučovali jste se, ty 3h co chyběl? Měli jste něco na dodělání ze školy?
(komunikujeme i emailem, co je potřeba)

Obrátila bych se na učitelku, se žádostí o materiály, co dodělat, naučit se a žádostí o opravu, přece jen 5 je pro dítě v 1.třídě tvrdá, selhání, prohra.

(U nás se v 1. známkovalo pouze do 3, jinak slovně např."práci jsi nezvládl").

No, a asi máme také štěstí, ve skupince třeťáků jsou příspěvky o hororech s angličtinou, dření z hodiny na hodinu časté.

barborka09
6. bře 2017

@sarkal Já si od toho doučování spíše slibuji to, že se spíše pro tu angličtinu aspoň trochu nadchne. Nemám v plánu aby doučování bylo dvakrát v týdnu, zatím bych to viděla na asi jednu hodinu za čtrnáct dní. Tak uvidíme jestli se její postoj k angličtině změní. Ale jsem ráda že se našel někdo kdo s tím má stejný problém jako já. Prostě nevím co je to za módu mít učebnici angličtiny která je pouze v angličtině bez českého vysvětlení. To bych brala až někde na střední škole, kde už ty základy jsou a ne v první třídě.

drzticka81
6. bře 2017

Tak nevim, jak to chodi na jinych skolach, ale ja jsem ucitelka na 1. stupni a ucim i aj - u nas se zacinalo s aj az ve treti tride (ted uz od prvni, ale jsem na rd)- a meli jsme prvni pulrok oralni kurz-tudiz dite nic nepsalo, jen se seznamovalo sluchove s novym jazykem a slovicky (coz mi prijde rozumne)- kdybych ucila v prvni tride, urcite bych nechala oralni kurz cely rok-neni kam spechat, vzdyt ty deti neumi psat cesky-natoz takhle tezky jazyk........v prvni tride si maji deti s jazykem hrat a tvorit-seznamovat se a vytvaret si k nemu kladny vztah-tak to citim ja-na ten zbytek je casu dost.....
diktat psaly deti mzna stylem uc rekne slovicko-a bud ho namaluji, nebo pokud maji karticky (ja mela karticky se slovicky-namalovane obrazky, zezadu jak se to vyslovuje) davaji v poradi za sebou........
urcite bych chtela vedet co se v prubehu nepritomnosti delalo -nechodite si pro ukoly? nebo i emailem (nevim, jak komunikujete....u me si rodice chodili pro ukoly a ja jim nachystala i to, co se maji ucit danny tyden apod.)

petrajurinova
6. bře 2017

Naše malá se učí z učebnice Zig-zag-island
https://media777.megaknihy.cz/229837-large/zig-...
poslouchají nahrávky a dokreslují do učebnice, mimo to se učí písničky a básničky - jednoduché jako

https://www.youtube.com/watch?v=k0SkWCCWrF8

nebo

https://www.youtube.com/watch?v=l4WNrvVjiTw

diktáty vypadají tak, že učitelka anglicky řekne barvu, ovoce, nebo zvířátko (celá učebnice je o 5 zvířátkách) a děti to nakreslí na papír.
Zatím malá zvládá bez problémů a začíná trošku i mluvit - myslím, že díky těm písničkám.

lv
6. bře 2017

@drzticka81 ano, u nás se opravdu 2 roky nepsalo vůbec, jelo se dokola barvy, čísla, zvířátka, pak rodina.. jen kreslení, vybarvování atp.

sarkal
autor
6. bře 2017

@lv No, já anglicky neumím, takže není možné abych se to s ním já učila, učitelka jim řekla, že když jim něco nejde, že se to mají učit s rodiči. Jak? Kniha je pouze anglicky a nic jiného nemají. Přijde mi to docela na hlavu, že tak malým dětem je nutné plést hlavu angličtinou když neumějí ještě ani pořádně číst a psát česky, jak mají pak psát anglicky? Ani třídní jim zatím nedává diktáty celých slov. On chyběl jen týden, týden měl prázdniny takže zameškal vlastně jen jednu hodinu, ale po třech týdnech bych to zapomněla i já. S učitelkou to určitě pořešíme, ale těžko se s ním já budu muci něco doučovat, když AJ neumím, to by asi nadělalo víc škody než užitku.

sarkal
autor
6. bře 2017

@barborka09 Taky nevím co je to za módu, přijde mi to prostě nesmysl a když rodič anglicky neumí, tak má dítě prostě smůlu. Nejhorší je, že vážně nemám páru co probírají, kolikrát si i tu učebnici nechávají ve škole, takže osolit ho pětkou mi přijde jako úplná hloupost a to se na posledních třídnách schůzkách řešilo to, že učitelky v první nesmějí dávat pětku, že to mají nakázáno od ředitele, tak nevím 😒

catf
6. bře 2017

@sarkal nesoustředila bych se tak moc na tu pětku, ale spíš na to, co konkrétně syn neumí nebo s čím má problém. Zvířátka, barvy, ovoce..vždyť je to úroveň angličtiny pro děti, to přece není žádná věda, i když ty sama aj neumíš, zadání v knížce si můžeš přepsat a přeložit na internetu přes google translate. Není to zas tak složité. Doporučila bych ti se tomu s ním víc věnovat, alespoň dokud si, to co zapomněl, znovu neosvěží. Jestli potřebuješ nějaký materiál, který syn domů nenosí, tak se určitě můžeš domluvit s učitelkou. A i když mu angličtina nepůjde tak dobře jako ostatní předměty, tak o co jde?

puresin
6. bře 2017

@sarkal Jsem v soku z pristupu skoly - maji anglictinu 1x tydne a vic nic? Jsem lektorka AJ predskolnich deti a 1. stupne v soukr. jazykovce, a i kdyz lekce maji deti taky 1x tydne, maji k nim soubor materialu k poslechu a DVD, ktere musi KAZDY DEN poslechnout/zkouknout, jinak nema uceni zadny efekt.
Prvnacek si sam nic poznamenat nemuze, a kdyz rodic anglicky neumi fakt dobre, aby dite mohl doma doucovat, je to cele ztrata casu. Dat mu za to petku je pak totalni kravina a jen dite srazi. Doporucuju si promluvit s ucitelkou, ale jestli to ma takhle skola proste nastavene, tezko s tim neco sama udela (teda krome te petky, to je proste kaca). Takze jedine pridat krouzek AJ mimo ZŠ. Drzim palce 🙂

drzticka81
6. bře 2017

Ja bych zasla za ucitelkou a promluvila si s ni -ze proc a co a jak se uci, znamkuje, jak ta hodina vypada a ze neumis anglicky apod. proste projevis zajem a uvidis co a jak......a jinak pokud bych neco neumela, asi bych se snazila nabidnout to diteti jinak -formou doucovani, krouzku, na youtube jsou pisnicky a rikanky ohledne slovni zasoby zacatecnich anglictinaru......
Jinak by se jazyk mel vyucovat tak, ze se vetsi cast hodiny na zaky mluvi v cizim jazyku, aby se to lip naucili a zazili (samozrejme jednoduse)-takze i v ucebnicich jsou pokyny v aj......

lv
7. bře 2017

@sarkal samozřejmě tím diktátem, psaním s tebou souhlasím, je to kravina. Aha, chápala jsem, že zameškal hodiny 3.

kamila297
3. kvě 2017

U syna v 1. třídě spíš jen poslouchali a vybarvovali. Nechápu, proč váš syn píše diktáty, když se teprve učí psát česky. Je to divné chtít po prakticky zatím negramotném dítěti, aby psalo diktát z cizího jazyka.

lucie_91
3. kvě 2017

Syn má AJ teď od 2.třídy, mají to volitelné. Žádnou učebnici ani sešit nemají, učí se jen slovně, u tabule, píší na obrázky apod.

kamila297
3. kvě 2017

@lucie_91 Tenhle systém mi přijde v pohodě, než od 1. třídy za každou cenu dupat do dítěte cizí jazyk, když má starostí dost se psaním a čtením češtiny... Domnívám se, že je to zbytečná zátěž a stres. Cizí jazyk by se mělo dítě učit až tehdy, kdy plynule čte a píše. Však mu nic neuteče.

lucie_91
3. kvě 2017

já jsem pro učení od 1.třídy dobrovolně ale jen formou mluvení, ne psaní - na co psát aj, když sotva píše čj...