Byli jsme se synem v PPP, protože má problémy s psaním a českým jazykem. Dodnes si plete písmena, vynechává háčky, čárky, prohazuje písmena. Umí vyjmenovat veškeré poučky, ale neumí je aplikovat, má horší paměť. Úprava v jeho sešitech je strašná. Opíše pět vět a má v nich klidně dvacet chyb.
V PPP nevidí žádné poruchy učení. Soukromá speciální pedagožka, ke které se chodíme radit, abychom mu pomohli, vidí dysgrafii, dysortografii, dyspinxii a také si myslí, že má částečně vykompenzovanou dyslexii. Číst se naučil až ve třetí třídě, kdy jsme na něj opravdu zasedli a dřeli a dřeli. Tato speciální pedagožka má 75 let a strávila víc jak 40 let v PPP a dodnes vede soukromé hodiny reedukace.
Nemyslím si, že je problém v intelektu, protože se slušně umisťuje ve školních kolech vědomostních soutěží typu Klokan, iBobr a celkově má dobrý přehled. Když mu dělali IQ test v PPP, tak mu některé části vyšly v pásmu mimořádneho nadání.
Mohu jako máma ještě něco udělat?
PPP jsem jednou měnila, abychom měli jiný názor, ale nic se nezměnilo. V PPP napsal diktát bez chyby a bez vyrušování od spolužáků bylo méně problémů.
Tak pokud není nějaké info v závěru zprávy z PPP, jak se bránit proti závěru/výstupu z vyšetření... tak bych prostě řekla stručně a jednoduše, že to nepodepíšu. Tím, že to nepodepíšeš, tím vlastně nesouhlasíš. Můžeš vznést námitky, požádat o přepracování a říct, že až to bude v pořádku, pak podepíšeš
@zuzkasim plete si písmena, denně ukazujeme, nacvičujeme a stejně píše špatně. Úprava v sešitě je šílená, všechna písmena má ve stejné úrovni, nějaká velká a malá písmena nerozlišuje. Když mají diktát ve škole s přípravou, píšeme to doma klidně 5x a 5x napíše tutéž chybu, řekne tvrdé a napíše měkké.
Nechápu, jak v PPP zvládl vše bez chyby. Chyby si sám nenajde, nevidí je. Pokud mu dám sešit třeba za půl hodiny, tak toho najde víc.
A co na to učitelky? Psali nějaké vyjádření pro PPP?
V PPP poradně viděli sešity nebo školní diktáty?
My kvuli něčemu podobnému přecházeli k do jiné PPP, ale to už jste udělali. Jako je divné, že obě PPP dys nevidí.
@alianan učitelka ho do PPP poslala. Měla jsem s sebou školní sešity, testy, diktáty, ale i domácí přípravu a domácí sešity.
Vyjádření bylo a tam bylo všechno včetně všech problémů s psaním a čtením.
Není možné, že by byl dys a napsal diktát bez chyby. Ty děti ty chyby nevidí, ani když jim dáš čas navíc. Jak ti to vysvětlil?
@alianan ALe pokud napsal diktát bez chyby, tak nevím.
Diktáty v poradně jsou zaměřené právě na hledání dysproblémů, obsahují věty nebo slova, kde dys děti chybují. Moje děti jsou vždy z diktátů z poradny uplně vyfluslé a i přes velké soustředění je to chyba vedle chyby.
A celkově je to soubor vyšetření, různé rozklady slov atd. A jsou na to tabulky, přesně vědí, kolik slov přečte dys dítě za minutu nebo jak funguje dítě s dysortografií, není to o pocitech psychologa.
Pokud tam napsal diktát bez chyby, tak opravdu pochybuji, že jeho dys bude tímto směrem, problém není v dys, ale v něčem jiném.
Zkoušel syna někdo na nedovyhaslé primární reflexy? Ty ve školním věku mohou dělat problémy s učením. Vidím to jak u u staršího syna tam po cvičení přišlo velké zlepšení v učení. U mladšího cvičit naplno nemůžeme a tam vidím jaké má rezervy a co mu dělá velký problém.
Ten diktát ti neukázali?
My byli na vyšetření tento týden, psycholožka mi ukazovala jak diktát tak jiná cvičení a přesně měla každé cvičení dle tabulek popsané, jakého výsledku dítě dosáhlo.
Fakt nejí možné, aby dítě dys dítě napsalo ten diktát bez chyby. Pro dys dítě je to těžký diktát obsahující různé chytáky jako jsou třeba předložky nebo zájmena, která mají tendence psát dohromady s dalším slovem nebo slova se spoustou souhlásek po sobě. A psycholog si před diktátem ověří znalosti dítěte, aby viděl, jestli chyby jsou z neznalosti nebo z dys
A kromě diktátu mají i opis různých imaginárních slov ze slabik, aby se děti musely co nejvíc soustředit. Třeba "Oloba pomla šápa" to také hodně ukáže - moje děti z toho jsou schopné napsat opravdová slova a kolikrát i vtipné věty.
CO si vybavuji, tak vyšetření ještě obsahuje syntézu slov, kdy psycholog diktuje písmena a dítě v hlavě skládá slovo.
A čtení na čas, kdy text odhalí i kompenzovanou dys, protože takové dítě si hodně slov domýšlí a text zase obsahuje různé chytáky.
Pokud ani druhá poradna neodhalila dys, tam opravdu nebude a problém bude jinde. Ten test je dle mého dobře udělaný a dys podchytí.
@alianan nikdy mi nic neukázali. On v pravopisu chybuje méně než v haccich, carkach, písmenech. Obecně vše píše bez mezer. Nechapu, že tam neměl chyby. Dysgrafii u něj viděla psycholožka, kde jsme byli před školou.
Nevím, mě to přijde celé nějak divné dvě PPP, dvě stejna stanoviska a máma stále hledá dys.
A co když to SPÚ vůbec není ♀️
@felis třeba není, ale problém s učením má. Z každého PPP je jiný závěr.
Potřebuju mu nějak pomoc a to i kdyby SPU neměl. To, že má dys si myslím nejen já, ale i jeho učitelka a speciální pedagožka, kam docházíme.
@felis tak jasne, ze rodic hleda, od toho rodic je. Mela by hledat i poradna . Pokud skola vidi problem, doma s ditetem rodice cvici, jak sileni a potiz s intelektem je vyloucena, tak nekde problem byt musi a bylo by uzitecne ho najit.
Pro autorku: pokud v nekterych oblastech vychazi jako mimoradne nadany, muze jit o problem "dvoji vyjmecnosti" (zkus hledat "nadane deti s dyslexii") individualni prubehy muzou byt ruzne. Jedna moznost je prave i to, ze mu mimoradne nadani umoznuje kompenzovat jeho SPU do takove miry, ze podava vykon jako prumerne nebo lehce podprumerne dite v jeho veku. Takze pokud je premiant s dobrym vhlede do logiky ucica, ale upravu a chybovost ma jakou ma, tak vy i ucitele vidite, ze podava prekvapive spatny vykon vzhlem jak je dobry jinak. Ale v poradne jim proste vychazi v norme. Myslim, ze vysledky testu SPU se nezohlednuje IQ (mimochodem to ani testy na demenci, takze chudaci chytry dementni lidi jsou diagnostikovani pozdeji, nez ti kteri meli spocitanim, pameti atp. vzdycky problem).
Taky muze byt problem s pozornosti, nebo oba ty problemy. Mozna nezvlada kompenzovat SPU a nepozornost zaroven (taky to tak mam a odstatnicovala jsem jen diky tomu, ze jsem psala pisemky jinde nez ostatni ). Nepozornost muze byt jak zpusobena poruchou, tak i souviset s nadanim. Nektere mimoradne nadane deti proste nejsou schopne vypnout nasavani vseho, snadno se nechahi vyrusit nebo prehltit. Znam jedno, ktere zas silene chybuje, kdyz se nudi, proste zacne v hlave treba zaroven vymyslet neco jineho a na skolni praci se prestane soustresit a odpovida skoro nahodne
Roli muze hrat i uzkost, zase bud sama bez spu nebo v souvislosti se skutecnou skrytou spu, kterou se mu kdyz neni nervozni dari kompenzovat.
No a nektere deti dokonce chybuji schvalne, aby nevypadaly jako sprti.
@felis a co to může být jineho? Máš nápad?
@malytlustyhroch s tím vymýšlením je to přesné, aktuálně pise knihu a plánuje nějaký vynález.
Ještě dotaz, pokud ho vezmu do soukromé PPP, a pak půjdeme do státní, je reálné, že státní PPP bude přihlížet závěrům ze soukromé?
A napsali mu z té poradny aspoň PO1 anebo úplně bez? Z toho, co píšeš ty, se zdá ta dyslexie a dysortografie vcelku jasná, pak by ale fakt nebyl schopný napsat v PPP diktát bez chyby, to by musela být velká náhoda. Navíc se tam testuje víc věcí než jen psaní. Z mého pohledu působíš fakt zoufale - když to bereš tak, že syn potřebuje pomoct. Ta pomoc ve škole není nutně podmíněná zprávou z PPP, já ped. podporu poskytuju i dětem, které poradnu nikdy neviděly, pokud sama cítím, že ji potřebují. To bude i na domluvě s učitelkou případně ředitelem.
Každopádně bych si taky srovnala v hlavě, co vlastně chci. Proč vlastně potřebuju pro syna pomoc? Aby měl samé jedničky? Jestli jo, tak proč? Aby nebyl smutný anebo abych já neměla jako rodič pocit selhání? Z mého pohledu tlačíš dost na pilu. Klik bude evidentně inteligentní, s logickým a analytickým myšlením. Fakt je tak moc potřeba, aby měl jedničky i z diktátů? Anebo je to tak špatný, že je na propadnutí? (Tam bych velkou snahu chápala.)
Z pohledu učitelky i z pohledu matky dítěte s dvojím nadáním mi tvůj přístup přijde jako teror. ( Kluka zajímá plácnu informatika, ale chodí na reedukace, byl už ve dvou poradnách, doma dřete, diktát napíšete 5x…).
Možná ti přijde, že to dělat musíte a že mu tím pomáháš a věřím, že když ve 3. třídě neuměl číst, tak to bylo potřeba, ale teď už si dej nádech výdech a nech ho trošku žít. Mám okolo sebe dospělé chlapy, kteří nenapíšou ani půl věty bez hrubky, a to jsou docenti, profesoři…
@evik19 syn se rapidně zhoršuje, čím víc jevů, tím je to horší, což chápu. Ano, teď je to v češtině a angličtině opravdu špatný.
Ano, v jedné PPP byl v průběhu první třídy na doporučení učitelky, potom jsme objednávali po třetí třídě opět na doporučení školy. Na doporučení školy jsme zkusili i jinou PPP.
Učitelka mu dá podporu pouze na základě zprávy z PPP, protože mu nic nevyšlo, nemá úlevy, zhoršují se mu známky. Neustále něco dodelavame doma, dostává úkoly navíc. Reedukaci jsem našla sama a pomáhá mu.
My chodíme s dcerou i synem do soukrome PPP, posílám tam i děti, u kterých vidim, že podporu potrebuji. Z vlastní zkušenosti - dceři se v jedné PPP nezjistila dyskalkulie (na začátku 2.tridy). Na konci 3.tridy už ji v této PPP byla zjištěna jasná dyskalkulie a lehká dyslexie a dysgrafie. Je fakt, že do té první PPP neposílám nikoho, není dobrá.
Nicméně, pokud by dys poruchy měl, bylo by divne, že to neodhali dvě poradny.
Také si myslím, jestli moc netlačís na pilu. Zkus zvolnit, jsou to jenom známky. Nemusí mít samé jedničky.
@enoli o známky nejde, ale mám doma naprosto demotivovane dítě, co nenávidí školu, protože ať dělá, co může, tak to nejde. Do toho učitelka, co mu cpe cvičení navic a píše mu do sešitů neustále připomínky, že se má víc snažit, má zlepšit úpravu.
Mě by i zajímalo, co je původ problémů. Jediný správný diktát za několik let napsal v PPP.
Pozor na to, pokud půjdete na akreditované pracoviště, tak je vyšetření hrazeno státem, je jedno, zda je to soukromá nebo státní poradna, ale dítě vám tím pádem nevyšetří znovu bez závažného důvodu. Pokud půjdete do neakreditovaného, nebude na to nikdo brát zřetel. A stejné vyšetření se nesmí nějakou dobu opakovat, nemělo by správnou vypovídající hodnotu. Chápu, že se cítíš jako v pasti. Nechceš poslat ofocené to jejich doporučení? Klidně zprávou, jméno si můžeš začernit, stejně tak školu, zbytek je důležitý. Třeba z toho vyčtu něco, co tam učitelka vidět nechce... Neříkej, že tam není doporučení na respektování individuálního tempa a nepřetěžovat, to u nás napíší v podstatě každému.
@zuzkasim je tam respektování osobního tempa a zařazování relaxačních chvilek, pak by ho měla posadit dozadu, měl by sedět sám...
Což učitelka nedělá, sedí vepředu se spolužákem. S rychlostí problém nemá, stíhá vše, ale jak se to snaží stihnout, vypadá to hrozně.
Co mě napadá, jak píšeš, že ho vyruší spolužáci, že když je v klidu, tak nedělá chyby vůbec a s rušením samá chyba - nemůže mít poruchu pozornosti (ADHD)? Pouze 40% (u chlapců více, u dívek méně) ADHD je s hyperaktivitou. Zkus sehnat klinického psychologa zaměřeného na poruchy pozornosti. Ten by měl být schopný udělat (několikahodinové) testování, kde zjistí, kde je ten problém, pokud tam je.
@merope on dělá chyby i doma v klidu. Ve škole jich udělá mnohem víc. Jediné místo, kde psal bez chyb bylo PPP.
Doma je taky kupa rušivých vlivů - ptát se, proč to v PPP bylo dobré? Co se tam změnilo. A to bych opravdu zkusila s tím klinickým psychologem.
@merope taky nevím, co tam bylo jinak. Prý se víc snažil a dal do toho všechno, pry psal hodně pomalu.
@merope u psychologa jsme kvůli podezření na ADHD už byli a ADHD nemá, máme za sebou i neurologii a to ze stejného důvodu.
Kolik mu je? Já šílela z malého - psal jako prase ještě ve 3. třídě, nebyl schopný držet řádek ani velikost, když napsal 2 slova za sebou bez chyb, tak to byl úspěch. V ČR bych ho vzala do poradny, tady jsem vůbec nevěděla, kam s ním a učitelka nic. Pak jsem se radila se švagrovou, která je učitelka, ta ho trochu proklepla a usoudila, že je to prostě mimo jeho zájem. Má něco napsat, tak to napíše, ale chtít po něm, aby to nějak vypadalo, už je moc. Je fakt, že on odmala k věcem musel dozrát a i ve škole se projevoval hodně dětinsky. A časem se hodně zlepšil. Pořád to není jeho silná stránka, ale zase má oblasti, kde vyniká a i na gymplu jsme měli spolužáky, co měli v diktátu 20 chyb a žádnou diagnózu neměli. Já zas nebyla schopná pochopit fyziku ♀️ Což je i důvod, proč tohle moc neřeším. Jo, trénujeme to s ním, ale respektujume, že holt má svoje limity a trojka z němčiny je u něj dobrá známka (což je tu mimochodem i přístup škol - že trojka je dobrá známka, čtyřka už úplně ne, ale dokud to není pětka, tak OK). Nepomohla by u vás taky změna přístupu, že by se tím tolik nestresoval?
@suzanna123 on se známkami nestresuje, vadí mu to, že se snaží, diktát napíšeme doma a pořád to nejde, je to pro něj demotivující.
Kdyby jen psal škaredě, tak ok, ale tam těch problémů je víc.
Tak jestli napsal opravdu diktát bez chyby, tak co chceš? Zkouší tam i čtení, smyslová vnímání, pozornost, dělají tam i test na paměť. Pokud už je to druhá poradna se stejným závěrem, tak tomu dítěti skutečně asi nic vážného není. Když něco píše doma v klidu, tak to vypadá jak? Má snahu podávat dobré výkony nebo ho písemný projev nebaví, takže naprosto kašle na to, jak to má? Když ho upozorníš, že tam někde má chyby, je schopen si je najít a opravit sám? Je klidně možným, že díky svému intelektu si je vědom toho, že není nutno mít vše perfektní, co ho baví, to dělá dobře, co ho nebaví, na to kašle. Takže jeho chyby jsou projev lajdáctví, a nemyslím to zle, zkrátka nepovažuje za důležité psát dobře. Nevím, píšu jen možnost, nikdy jsem tvé dítě neviděla.