Nepozorný prvňák. Jak cvičit pozornost?

15. srp 2021

Syn jde za 2 týdny do první třídy a mě celkem děsí jeho nepozornost a nesoustředěnost. Včera večer jsme se dívali spolu na film. Nevydržel 30 vteřin v klidu. Mluvil, odcházel, skákal po mně... Před týdnem jsme byli v kině a vypadalo to úplně stejně. Stoupal si, chodil, mluvil, asi 5x sel na WC. Chodí na logopedii a je to stejné. Nespolupracuje, odbíhá od tématu...
Psycholožka poruchu pozornosti nevidí, protože u ní se překonal a celou dobu byl hodný. Je chytrý a ví, co se po něm chce.
Máte tip na činnosti nebo na literaturu, která se podobnými problémy zabývá?

klokanka31
15. srp 2021

A nemůže to být že odskakuje jen od toho, co ho nebaví? Bráchova nevlastní dcera byla taky taková, nevydržela vůbec u ničeho. Ale nastoupila do první třídy, učitelka uměla děti zaujmout, a vše bez problému...

autor
15. srp 2021

@klokanka31 on nevydrží u ničeho. Nezaujme ho ani žádná hra, pohádky, čtení...

autor
15. srp 2021

@klokanka31 stejný problém má i na kroužku. Teď jsme do logopedie dělali grafomotoriku a úkol na 3 minuty jsme dělali hodinu, protože řešil, co se děje venku, proč soused má novou sekačku, že tužka je tupá, ořezal jí a byla moc ostrá, zkoumal mouchu na stěně...

klokanka31
15. srp 2021

☺ takhle to zní vtipně, ale v reálu to musí být asi blbý 🙄 je ale zvláštní že u psycholožky byl ok.

autor
15. srp 2021

@klokanka31 co je nové, tak to zvládá. Jak se to okouka, tak problém. Na logopedii byl první týdny vzorný.

oli_k
15. srp 2021

To je jak z příručky "kdy dát dítěti odklad".. Kolik je synovi? Kdy se narodil? A paní učitelky ve školce školu doporučily?

autor
15. srp 2021

@oli_k je po odkladu.

kapii
15. srp 2021

Zkusila bych nejprve trénovat pozornost na činnostech, kde musí být aktivní a není jen pasivní divák/posluchač. Fajn je třeba pexeso (nedává pozor - prohraje), různé encyklopedie a ptát se,co ho nejvíc zaujalo, co se mu líbí, co naopak ne. Sledování filmů jde pojmout i stylem, "budeme sledovat film a pak si popovídáme, která postava byla dle nás kladná, kdo byl naopak největší zaporak, která scéna ho nejvíc zaujala...) Potom je fajn zapojit víc smyslů a pohyb. Třeba hry typu bumrbrlicek, kde zase tu pozornost musí držet, jinak prohraje. A až zvládne tohle , pak teprve přejít k těm činnostem, kde je ten pasivní divák.

oli_k
15. srp 2021

Aha, tak to mě mrzí - první co mě napadlo byla právě školní nezralost. :( Každopádně držím palce, ať má nástup do školy co nejhladší průběh.

autor
15. srp 2021

@kapii on nevydrží ani u her. Ty hrajeme od jeho 3 let, kdy to začal chápat. Trénujeme, ale prohrává, a pak to rozkope. Při hraní drepuje, běhá, leze pod stolem...
O filmech si povídáme. On si pamatuje, i když u toho dělá nesmysly, ale to mu ve škole neprojde.

oli_k
15. srp 2021

Ještě mě napadlo, zkusit tu jeho "hyperaktivitu a neklid" ovlivnit stravou - posílám odkaz. https://www.detskepomucky.cz/blog/jak-ovlivnit-...

kapii
15. srp 2021

Ale tak pokud si pamatuje, tak musí nějakým způsobem dávat pozor. Spíš mi přijde, že je problém, že to "neusedí" Píšeš, že je chytrý. Je tu ještě možnost, že je daná aktivita pro něj moc jednoduchá, takže jej nezaměstná natolik a zvládá ji zároveň s řáděním, pak by to chtělo zkusit větší výzvy, složitější věci. Nebo pokud vidíš, že začíná běhat, skákat, tak prostě hru/film/ přerušit s tím, že si na chvíli místo toho zahrajeme něco pohybového, ale pak zase bude v klidu. Postupně pak zkusit zkracovat ty chvilky vybití a natahovat ty aktivity u kterých má sedět a soustředit se.

autor
15. srp 2021

@kapii on má problémy. Je chytrý, ale hrozí mu dost dysproblemů.
Ono je super přerušovat, ale to neuděláme nic. To jsem zkoušela u logopedie. Bohužel toho zneužíval.
U něj to je tak, že čím víc mu to nejde, tím větší nesmysly dělá.
@oli_k děkuju za odkaz. Pečivo vlastně nejí. Přiznávám, že občas má panáka Pepsi. Cca jednou měsíčně. A je pravda, že přes léto má sladkou zmrzlinu. Takže to bude ovlivňovat. Ale nepřijde mi o moc horší než přes rok.
My se snažíme jídlo hlídat, protože ho známe.

autor
16. srp 2021

@kapii ještě mě napadá, on ví, co se děje, když ho to baví. Ale těžko může ve škole dělat kotrmelce a u toho poslouchat učitelku. Navíc je díky odkladu vyšší, takže skončí někde vzadu.

veruuu_kubesovic
16. srp 2021

a jak se k tomuto vyjádřilo SPC nebo PPP? kde se odklad řešil? přeci ho museli vidět jak na tom je?tohle mi příjde jako ukázková porucha pozornosti a bude to mít složité ve větším kolektivu, protože tou akčností co dělá, bude ostatní děti rušit...

veruuu_kubesovic
16. srp 2021

@kapii 14 dní před školou? na to už je myslím docela pozdě...

autor
16. srp 2021

@veruuu_kubesovic v PPP nic neshledala. On u ní byl sám a sice lezl po stole, kousal si nehty, hýbal nohama, ale udělal vše. Veškeré projevy svedla na nervozitu a poruchu pozornosti nevidí.
Loni ho nikdo ani neviděl a neřešil.

levandule_k
16. srp 2021

Tak navštívit jinou PPP.

Mně tohle přišlo " řešil, co se děje venku, proč soused má novou sekačku, že tužka je tupá, ořezal jí a byla moc ostrá, zkoumal mouchu na stěně..." jako prokastrinace, že nechce dělat, co ho nebaví, tak dělá vše, aby to nemusel dělat.

Jak funguje v kolektivu ve školce?

Na zklidnění zkusit dětskou jógu nebo něco takového.

autor
16. srp 2021

@levandule_k ale on to dělá u všeho. U jídla řeší cesty do vesmíru a zapomíná jíst. U filmu si najednou vzpomene, že má hlad, žízeň... Okouše si nehty, zacne řešit naprosto nesouvislé věci.
A jasně, dělá to, protože ho to nezaujme a nebo prostě neudrží pozornost dostatečně dlouho. Kolikrát ho pošlu z místnosti do místnosti pro něco a zapomene.
Ale dítě než jde do školy by mělo zvládnout i to, co ho nebaví.
V MŠ to neřešili, ale měli tam i děti, co hned v první třídě dostaly AP a v MŠ učitelky neřešily.
PPP a ani psycholožka poruchu pozornosti nevidí. Vidělo ho víc odborníků. On se umí dost ovládat, vydrží to i 2 hodiny.

veruuu_kubesovic
16. srp 2021

A to ti přijde normální? Lézt po stole před cizí paní a kousat si nehty...to mi přijde dost podivné...

autor
16. srp 2021

@veruuu_kubesovic jí to normální přišlo. Prý to děti z nervozity dělají.

levandule_k
16. srp 2021

Asi bych si ho zkusila natočit na video a to video konzultovala s psychologem.

Některé věci mi nepřijdou tak hrozné, pokud ho zajímá v 6 letech cesta do vesmíru a zapomene u toho jíst, tak je tím prostě fascinován. (Může být typ roztržitého profesora.) Když mám hodně práce a ponořím se do ní, tak taky nemyslím na hlad. Když mám válecí den a nic nedělám, tak mám tendenci pořád něco pojídat. Když se díváme na film s partnerem, který mě nebaví, mám to tendenci komentovat, a začít dělat něco jiného, pak řeknu, že mě to nebaví, ať se na to dodívá sám.
Lezení po stole, může být jeho forma protestu, volání po pozornosti, nebo jen zkouší vše, co mu projde.

Je otázka, jakou máš ty autoritu v jeho očích, když se z tříminutového úkolu úspěšně vykrucoval hodinu.

Výuka se dá dělat i zábavně, jsou učitelky, které bez mrknutí oka zkrotí rozjívenou bandu dětí a jsou učitelky, které to neumí a to si pak stěžují, jak jsou děti hrozné.

Jak bych to řešila já:
a) Pokud ho zajímá cesta do vesmíru a věci okolo, tak bych pozornost trénovala na těchto věcech, podporovala bych ho v tom, protože u toho aspoň maličko vydrží.

b) Líbí se mi Montessori přístup, v rámci možností bych zkusila tento postup, třeba o víkendu, nebo u tématu vesmír.

c) Promluvila bych si učitelkou o svém dítěti, řekla jí o tom, jaký je, z čeho mám obavy a že chci zabránit katastrofě, tak ať i dává zavčas zpětnou vazbu, nebo na něj víc dohlíží.

d) Já jsem trochu alternativní, souhlasím s myšlenkou, že dítě je schopno zrcadlit pocity rodičů, takže bych se zamyslela nad tím, jestli jako rodiče nemáte nezpracované emoce, něco potlačeného, vnitřní neklid atd.

e) Fyzická aktivita, jak kardio sport, kde se běhá a skáče, tak uklidňující typu dětská jóga. Klidně i dětská meditace.

f) Zkusila bych vitamíny pro nervovou soustavu.

g) Hledala bych v psychosomatice, co znamená okusovaní nehtů.

autor
16. srp 2021

@levandule_k jeho nic nezajímá hloubkově. Něco slyší, tak to komentuje. Za den vystřídá nespočet témat. Trochu mi to připomíná echolálii, protože opakuje věty, co slyší v TV nebo v rádiu. Ráno se půl hodiny dívá na Zoom. Pokud tam budou pyramidy, bude řešit pyramidy. Vesmír jsem dala jako příklad.
U mě synova psycholožka vyslovila podezření na ADHD a manžel by ho teď měl jasné. Proto jsem to řešila tímto směrem, ale v PPP a ani psycholožka u syna ADHD nevidí.
Nehty si kouše od školky, kousali si je u jejich stolečku všichni.
Jí vatamin D, B, magnézium.
Jestli máš tip, jak donutit rychleji, tak sem s tím. Já ho neustále vracela do tématu. U nás je to stejné i s jídlem, spaním... Kolikrát prostě nejí, protože to nestihne. Nebo večer přijde 30x s nějakou informací. Zrovna včera usnul až po půlnoci. Neumí se uklidnit, ale to má po mně. Já usínám s rádiem.

levandule_k
16. srp 2021

S déčkem v létě pozor, dá se ho dost nachytat přirozenou cestou, aby se ho nepředávkoval, teda pokud nemá režim jako netopýr 🙂
Tip na rychlou práci nemám, jen mi přišlo, že tě má v určitým směru na háku a zkoušel dělat vše, aby se úkolu vyhnul.
Asi bych mu dala na výběr, buď úkol uděláš rychle a půjdeme dělat něco zajímavého, nebo se tady můžeš válet pod stolem klidně do včera, ale stejně ti nezbyde nic jiného než ten úkol udělat. Sedla bych si v klidu na židli a jeho válení pod a na stole ignorovala, čekala, až začne něco dělat. Nebo bych se ho zeptala, co skutečně potřebuje, aby to začal malovat. Eventuálně bych si vzala papír a pomalu pracovala komentovala to slovy, já si teď vezmu hezkou růžovou tužku, ořežu si ji, odřezky vyhodím, pohodlně se usadím, uchopím tužku mezi palec a ukazovaček a lehce bud dělat vlnovky, jako pro loďku na moři, aby věděl, že to nic není. Na závěr bych si řekla super, mám splněno, můžu jít domů.

Děti se učí nápodobou, jsou jak zrcadlo. Jestli ty jsi sama neklidná, tak nemůžeš čekat, že on bude typ flegmouše, co vše bere se stoickým klidem. Sova kanárka nevysedí. Já mám na spaní ráda ticho, rádio bych nesnesla, to bych tě z ložnice hnala 🙂, já rádio kolikrát nesnesu ani v autě.

slunea
16. srp 2021

Myslím, že tvůj synek nemusí mít ADHD, ale že třeba má takový typ osobnosti, který je hodně vnímavý na okolní svět. Jak fungovat v praxi, moc nevím, u nás trochu pomáhá dávat z dosahu věci, které by synka při plnění úkolu rušily, u cvičení na nožky se snažím, aby to pro něj byla zábava a vybírám čas, kdy by na to mohl mít náladu, logopedii dělá s manželem, ten mu dává vybrat, kterým cvičením začnou a hodně ho chválí. Ale jako často nám u toho tečou nervy, když zrovna úplně nespolupracuje. Je mu 5, tak toho zatím nemusíme řešit víc.
Doporučuji Šárku Mikovou a její Teorii Typů. Tvůj syn by mohl být některý z “SP” typů, pokud mu psychologové odmítají diagnostikovat poruchu pozornosti. U našeho syna jsem měla podezření na ADD, ale psycholog nám to nepotvrdil, prý u vyšetření pěkně spolupracoval. Děti s poruchou pozornosti to prý mají opačně - v novém prostředí se soustředí ještě míň.
https://www.teorietypu.cz/vypada-jako-adhd-ale-...

slunea
16. srp 2021

Před nějakou dobou jsem si všimla, že synek neumí držet tužku. Ale odmítal si to nechat zkorigovat, pokaždé jekot a chytil si to zase po svém. Zavedla jsem pravidlo, že pokaždé, když chce hrát Matemága (tehdy to bylo denně), tak předtím spolu uděláme jedno bludiště. A ono to zafungovalo. Takže doporučuji taky, nějakou činnost, která ho nebaví, zařadit jako podmínku toho, co by chtěl.

slunea
16. srp 2021

Taky by měl vědět, proč danou věc dělá, vysvětlit mu smysl toho cvičení, aby pochopil, že to dělá pro sebe. A dávat mu přiměřeně složité úkoly.

mdch91
16. srp 2021

Mate nekde v okoli moznost neurovyvojove terapie (my ji mame jako doplnek k logopedii)? Moc se o ni nevi, ale deti, ktere jeste maji primarni reflexy, jsou velmi roztekane a nesoustredene. Zda reflexy pretrvavaji se otestuje pomoci nekolika cviku (mozna se daji nekde najit a muzes to zkusit sama doma - napr. Dite natahne ruce pred sebe jako zombie a tu mu otacis hlavu na jednu a druhou stranu, ruce by mely zustat na miste, lezi na brise jako lachtan, ma zvednout trup, u toho nesmi zvedat nohy, pak zase zvednout cele nohy, u toho by nemel zvedat trup apod.). Pretrvavajici primarni reflexy se pak odbouravaji pasivnimi a aktivnimi cviky. Zjednodusene receno tim, ze reflexy pretrvavaji a uz nemaji byt, berou mozku kapacitu pro jine veci.

cilkat
16. srp 2021

Ta neurovývojová terapie je podle mě dobrý typ...
Co mě ale překvapuje, je, že píšeš, že se dokáže u psycholožky 2 hodiny ovládat, zatímco s tebou tříminutový úkol neudělá... Fakt mi přijde, že je tvůj syn chytrý a potřebuje nad sebe bič... Je to strašně náročné a nepohodlné tím bičem být, ale... Můj teď už skoro šestiletý syn (s vývojovou disfazií a podezřením na ADD) loni na podzim nebyl ochotný cvičit nic. Začali jsme pravidelně, denně cvičit logopedii, z počátku fakt minutu a ze začátku fakt nešlo o to něco udělat, ale posadit ho ke stolu a donutit pracovat. .. Postupně jsme pak úkoly protahovali - ale ze začátku fakt potřeboval zažít ten pocit, že když si k tomu sedne a začne pracovat, tak je to velmi rychle hotové a já "přestanu prudit".

autor
16. srp 2021

@cilkat on se tam ovládá jednou. Když jsme byli v PPP 3x, tak už se choval běžně.
Má velký problém s cizím prostředím.
Na logopedii neudělá skoro nic. Logopedka se snaží, ale on neustále odbíhá od tématu. Takže 40 minut u ní je tak 5 minut čisté práce.