Holky,
teď nám nastupuje dcerka do 1. třídy. Kupovali jste prvňáčkům takové ty veliké kornouty se sladkostma?
Vím, že teta v Rakousku ano, ale nevím jestli v Česku se to taky dělává.
Dávali jste první den něco takovýho?
@turbomys302 ano, syn kornout mel 😉
Za tu dobu, co učím - pár dětí někdy kornout mělo a zase kornout odnesly. Nedávala bych ho.
Ne, u nás tenhle zvyk zavedený není.
Syn jde taky v září do školy a kornout kupovat nebudem.
Záležína místních zvyklostech. Někde v pohraničí kournouty nosí dost, ve středních čechách fakt ne.
My ano. U nás se to dělá.
To mě nenapadlo, že to je v každým městě jinak, se pak budu muset poptat místních 😀 Čeká nás to až za 2 roky a v plánu jsem měla kornout dát, protože za mě ho měla tak 3/4 třídy a mně to bylo děsně líto že ho nemám, ale teda zase nechci aby byla dcera za exota naopak 🤔
Já to slyším poprvé - ty sladkosti jsou pro vašeho prvňáčka a nebo se rozdávají novým spolužákům?
@turbomys302 Spíš bych se zeptala někoho od vás přímo ze školy. Když syn vloni šel do 1 třídy tak kornout nenesl ani jiné děti. Ale vím že známí dcera nesla a i ostatní děti z jejich třídy takže to je dost individuální.
V Liberci někteří záčci kornout donesou, pokaždé je nechám ve třídě jako budoucí odměny pro všechny, myslím, že kornout neurazí, naopak potěší ostatní spolužáky 🙂
@pipi_puncocha jak znam nasi malou ta to rozda 😄😄
Teď mi manžel říká,že i naše,dnes 23 letá dcera,ho měla. Přivezli jsme jí ho z Německa a i jiní ho měli.
Brno a syn určitě mit nebude. Nikdy jsem tu kornout ani u nikoho neviděla.
Před třemi lety, když šla starší do první třídy, ho měla a nebyla jediná(Liberec). Chodila s kornoutem po třídě a každému ze spolužáků nabídla, ať si vybere bonbon-mě se to líbilo, myslím, že tím "prolomila ledy" 🙂. Za pár dní jde mladší do první a bude ho mít též, jen doma vyrobený, stejně jako u starší dcerky. Ta si kornout ozdobila sama samolepkami.
Bydlime v prihranici s Nemeckem a tady se nosej kornouty dost. Nase prvnacka ho bude mit tez, jen ho jeste musim naplnit 😂 jinak mohou se rozdelit se spoluzaky nebo si to zas odnesou domu, to je uz na kazdem jak to pojme..
U nas je to zvykem. Mela jsem ho ja i bratr jako dite. A ostatni prvnacci v te dobe take. I ted vidim deti s kornoutama bezne. Spis asi ten ,kdo ho nema,je hned za chudacka ( v jakemkoli smyslu) . tady to lide desne resi.
Brno - ano, viděla jsem.
@turbomys302
v CR jsem to nikdy nevidela a asi bych to ani nedelala,dneska je spousta deti alergickych na vsechno mozne a nechtela bych riskovat,ze nejake dite sni neco co nesmi od meho ditete a bude z toho prusvih.
Taky to akorát řeším, nechci, abychom pak byli out! :D Z komentářů to ale vypadá, že spíš kornout není potřeba.. 🙂
U nás tento zvyk vůbec není
Vyrobila jsem malý aby aspoň něco měl, myslela jsem že je rozdá dětem ale místo toho jim je učitelka sebrala s tím že jim bude dávat bonbony během roku za odměnu. To se mi nelíbilo a druhý syn mít kornout nebude
@lelelenulenu ono zalezi v jake casti CR zijete 😉 ale kdyby to u vas bylo zvykem, jiste bys to vedela. My to treba mame i v papirech ze skoly - deti prvni den prijdou svatecne obleceny, bez prezuvek, bez tasek, mozno s kornoutem 🙂
Tak to cumim. Za me se nosily kytky ucitelce.
Jinak hlásím z UK tady to není definitivně.
Dceři bnebudeme dávat..U syna ve třídě to měli snad je 1-2 kluci
Ano, u nad na severu (Teplice) mají všichni.
@turbomys302 poptej se ostatních maminek a domluvte se, my se domluvili s 5ti maminkama, ty to poslaly dál a nakonec bude mít asi celá třída😀
Ne.