Náročnější prvňák. Kdy to přešlo u vás?

23. lis 2021

Mám syna v první třídě a je to s ním trochu náročnější. Zapomíná vše - úkoly, pomůcky... Ztratil už několik pastelek a neřekne to, denně vše kontroluji, ale stejně ztratí někde ve škole a učitelka píše, co zase nemá. Pak ztratil pisanku, pracovní sešit na matiku, koupili jsme nové. Od října někde zapomněl asi 6 čepic.
Denně neví, co je za úkol. Naštěstí učitelka píše úkoly na stránky třídy. Ale on se hádá, že nic takového za úkol není, případně nechá sešit ve škole. Pokud sešit je doma, tak v salatovem vydání. Má desky, ale prázdné.
Dalsi věc je, že je schopný zapomenout někde aktovku, ráno odchází napůl v pyžamu. Převlékání je na 40 minut.
Připravím svačinu a pokud mu neřeknu heslovitě a přesně, že si ji má zabalit, tak to neudělá a jde bez pití i svačiny. Nestačí mu říct, že si má dát do aktovky svačinu. Musím přesně krokovat pokyny.
Ze školy přišel několikrát ve věcech na tělocvik. Jednou nedoběhl na WC, pak se polil.
Vim, že to je částečně normální. Ale stejně, kdy to vaše děti přešlo? Nebo mám naději, že se to časem zlepší?

barulina
23. lis 2021

Ty tak me to ani částečně normální neprijde. Prosím neuraz se, ale tohle neznam od sebe z doma a ani z okolí. Zažila bych spec. Poradnu. Není se za co stydět. Ja dceru mám pečlivou, ale s fono vadou. A za me je vždy lepší vědět co se eje než tapat

treasurka
23. lis 2021

Taky bych se šla někam poradit, moje čtyřletá toto zvládá, ví co má mít na druhý den do školky, co si vzít na kroužek, i ty další věci... Ze synovi třídy (2.) je podobného ražení jako píšeš jedna holčička, a ti do PPP chodí...

bara88
23. lis 2021

tak normální mi to určitě nepříjde,kolik syn má nemohl mít ještě odklad?jinak bych navštívila ppp a zvážila specialní školu

mandala
23. lis 2021

A mě to zase vůbec nepřekvapuje... Mám dvě holky, pak kluka a musím říct, že ti kluci mají všechno na háku a po vzorných dcerách jsem nechápala, co to jako je 😆
V první třídě stále něco zapomínal, ( třeba i tvrdil, že nevěděl, která bunda je jeho 🙈), čepice věčně ve škole, triko do dnes je schopný obléct obráceně a je mu to jedno, nepozorný, nesoustředěný atd. V podstatě stejný jako u vás. Teď je ve druhé třídě , zlepšilo se hodně, učitelka ho chválí, učí se dobře, ale to lajdáctví tam je pořád. Ale už si zvykám 😀

krisstina93
23. lis 2021

To mi moc normální nepřijde, syn je občas taky roztržitý, ale jediné co zapomíná je, že si neudělá puntík k úkolům, tak pak doma tápe, ale v 90% případů si vzpomene co má dělat. Nám to učitelka jinak nikam nepíše. Jinak nic neztrácí, max třeba tužku někde založí, ale sešity, čepice apod si hlídá. Žádnou nehodu, že by se počůral nebo polil nemel ani ve školce, ale to může být, to vyprávěl že už se pár dětem ve třídě taky stalo. Já mu dávám pokyny vždy ráno, třeba když má něco předat ucitelce a před školou po něm pak chci, aby zopakoval co má udělat. Akorát ze začátku roku zapomínal ve škole svacit a místo svačiny si dělal úkoly na doma, ale to už pochopil že úkol je na doma a přestávka na jídlo/ záchod, hraní...

drakenn
23. lis 2021

Mám 2 kluky, za ně normál! Budoucí chlapi. Oni se ještě dlouho pohybují v hladině alfa..

herminka
23. lis 2021

Omlouvám se, ale taky mi to nepřipadá normální, raději bych se poradila.
Podotýkám, že s kluky zkušenost mám, mám 2 syny (2. a 5. třída). V porovnání s dcerkou (taky druhačkou) to mají víc na háku, ale ne tolik.

klokanka31
23. lis 2021

Mě se to teda vůbec nezdá normální. Asi bys to měla řešit...

jana7ka
23. lis 2021

Mám kluky, 1 a 4 třída a je to to samý. U staršího je to už lepší a hlavně už to neřeším.

Jinak učitelka je většinou chválí.

autor
23. lis 2021

@bara88 syn je po odkladu a opravdu na speciální školu není. S učením větší problémy nemá.

bara88
23. lis 2021

jak myslíš tak ho nech takto trápit v normální škole ale promin ,to že dítě za dva měsíce nechá někde šest čepek učebnice,sešity,odchází skoro v pyžamu nebo příjde v tělocviku to podle mě normální není a určitě bych to řešila

rencinka87
23. lis 2021

Zamerila bych se na to, jestli takovy byl i driv (jak zvladal skolku napr), pripadne co a kdy se zmenilo?
Jak reagujes, kdyz se ukaze, ze neco ztratil, zapomnel? A jak on? Je to prakticky typ nebo spis typ snilek? Ma ve skole kamarady, chodi tam rad?
Jinak rady o specialni skole vubec neber vazne.

ilonne
23. lis 2021

ne, tohle není úplně normalni. Konzultovala bych v PPP.

autor
23. lis 2021

@bara88 a na co speciální školu? Tam ti vezmou dítě s diagnózou nebo mentálním postižením. On nemá ani jedno. Je to lajdak s hlavou v oblacích.
Navíc se netrápí. Je v pohodě. Prostě nemá čepici, tak si vezme kapuci.
Ztratí sešit, tak to napíše na papír. On je v pohodě a vysmátý. Do školy chodí rád.
A řešila kde? V PPP nic neshledali a dokonce odklad by ani nedoporučili, ten dostal jen díky tomu, že je Covid a tak to nikdo nezkoumal.

@rencinka87 ve školce po něm nikdo nic nechtěl. Ráno se jen oblékl a to vypadalo stejně jako teď. Nic s sebou nenosil, takže pohoda. Občas šel v bačkorech nebo v gumakach (kdyz na něj nikdo nedohlédl).
Reaguju klidně. Rozebereme, co se stalo a jaké to bude mít následky. Např. máme pravidlo, že pastelky mu musí vydržet nějaké období, jinak platí ze svého. Čepici má smůlu, jak ztratí další, tak už novou mít nebude a bude nosit kapuci. Naštěstí se tu a tam nějaká objeví. Takže zatím má celkem kliku.
Neřekla bych, že je snílek, ale nesoustředí se.

kamino
23. lis 2021

Prcek byl něco podobného a pomohlo celkem důsledné opatření - zapomínáček - dva dny bez TV, mobilu.. a najednou to jde.. já ho nejdřív omlouvala, že je ještě malý, že je roztržitý.. ale po zavedení pravidel se to hodně zlepšilo.

autor
23. lis 2021

@kamino to už taky proběhlo a výsledek nebyl. Pak ještě byl nešťastný a brečel, že za to opravdu nemůže, že se snažil. Je z toho ve stresu a zhoršilo se mu chování, protože se velmi soustředil a bál se, co zase bude.

teeerez
23. lis 2021

V pohode mi to tedy neprijde. Obcas zapomenou neco, jasne. Ale v takove mire? Nechci se Te nijak dotknout, ale ja bych byla asi prisnejsi rodic. Za to, ze ztratil sesit a ma po 3 mesicich salat muze. Jak, ze se snazil a nemuze za to?

Co pise Kamino se mi libi a byt tebou, tak bych to hodne zvazila. Jakou ma ted motivaci neco zmenit?

terinka86
23. lis 2021

Mám dva syny, starší ve třetí třídě, mladší v první. Když byl starší v první třídě, s pomůckami to měl podobné, neustále jsme doplňovali pastelky, gumu, pravidelně zapomínal věci ve škole, několikrát dokonce i penál, čepice taky věčně mizely (pak jsme jich většinu posbírali v šatně), u úkolů se hádal, že nic nemá nebo dělat nebude. Kupovali jsme novou písanku a ve druhé třídě platili učebnici (nechal to doma rozložené a sestra mu ji pokreslila). Průběžně se to ale zlepšuje, už začátkem druhé třídy říkala učitelka, že je to mnohem lepší, že je vidět, že vyzrál. Teď je ve třetí, v něčem je pořád lajdák, ale pastelky má stále původní. Mladší pomůcky nosí, i když pastelky a gumu už taky částečně poztrácel, ale ten pro změnu pořád ztrácí to oblečení a rozbil už čtvery brýle. Ale tam se obávám, že je to povahou, on je prostě v úplně jiném světě. Ale takové ty věci jako připravit si tašku, uklidit svačinu a tak, to bez několikerého připomínání neudělá ani jeden.
Nicméně u vás mi to taky přijde trošku extrémní. Nemáte na škole psychologa? Že byste zkonzultovali, jak mu pomoct, aby v tom stresu nebyl?

autor
23. lis 2021

@terinka86 on je v klidu, když jsem v klidu já. Pokud to nebudu řešit, tak se tím nestresuje.
Jak následují tresty, tak se to horší a stresuje se.

martt
23. lis 2021

Nečetla jsem komentáře, ale mám 10 leteho syna pokud mu nedám ráno svačinu a pití do aktovky tak si to nechá doma. Ráno je ještě s mladším vypravuje manzel a vozí do skoly pokud na něj nedá pozor je schopný si oblečení obléknout obráceně a ještě naruby. Penál ma neustále v bordelu i když ho každé odpoledne upozorním a aby si ho srovnal , tak každý den ho zas tak má. Letos už jsme kupovali 3 kružítka, protože je někde ztratil o perech ani nemluvím 🙈. Uci se na výbornou, ale tohle je prostě boj. I když mu stále dokola říkám a vysvětluji, že by se měl více snažit to mít vše v pořádku tak to je, jako když hrách na stěnu házim. Ale je pravda , ze syn má podle psycholozky pravděpodobně slabé ADHD.

ilonne
23. lis 2021

jenže řešit to musíš, jinak z něj bude "lajdak", sice bude v klidu, ale jinak nic nebude mít v pořádku. Jednou chodí do školy a musí se naučit dodržovat pravidla.

martt
23. lis 2021

@bara88 Ono přechod na speciální školu není až tak jednoduchý, jak se zdá. Nehledě na to , ze by musel mít nějakou diagnózu a školu opravdu těžce nezvladat.

autor
23. lis 2021

@ilonne my to řešíme. Domluva a sám platí, to mu vadí, protože chce mobil. Včera si byl u sousedů sám zjistit, co mají za úkol.
Ale bububu a tresty na něj nefungují.

terinka86
23. lis 2021

To chápu. Záleží na tom, jestli to řešit chcete/musíte. My třeba psací potřeby neřešíme, dokud neřeknou, ale když loni syn během dvou týdnů požadoval už třetí pastelky, řekli jsme, že příště platí ze svého. Nechce psát úkol, ok, ale učitelce to vysvětlí sám, já ho omlouvat nebudu. Ale třeba to oblečení nebo brýle řešíme hodně, logicky. Ale pokud to nezničí vyloženě vlastní blbostí, tak netrestáme, jen nesou následky (třeba nekoupíme něco, co by chtěl). Staršího stresuje, že by měl učitelce něco vysvětlovat, tak se radši začal o některé věci starat, ale to mi taky nepřijde jako dobrá cesta.. Jinak s tím pomalým oblékáním, to je přesně mladší, ale to se podle mě spraví buď věkem, nebo vůbec 🤦‍♀️

ilonne
23. lis 2021

No tak třeba zrovna ten mobil bych mu sebrala do doby, než bude fungovat lépe.

terinka86
23. lis 2021

@ilonne Já jsem to pochopila tak, že ho nemá a šetří si na něj, proto mu vadí, že musí platit něco jiného..

rencinka87
23. lis 2021

A ve skole je rad? Ma tam kamarady? Zvladl dobre ten prechod ze skolky? Zjevne pokud je na nej vyvijeny jakykoliv tlak, tak se to horsi, proto se ptam.

autor
23. lis 2021

@ilonne on nemá mobil. Resp. má stary po mně, dá se z něj jen volat. Bývá 2x týdně 30-60 minut sám doma, tak kdyby se něco dělo. Šetří si sám na lepší.

On úkoly zatím měl všechny. Občas na papíru, ale má je.
@rencinka87 školu má rád, s dětmi si tam hraje, ale kamarád mu šel na jinou školu. Přechod ze školky v pohodě. On už byl na školu zralý. Jen je prostě lajdak.

lv
23. lis 2021

Krokuj, bude to lepší - hlavu hodně zaměstnává nová spousta informací, naučit se učit taky stojí energii a pozornost. Chtěj po něm zatím jen pár věcí - zkus dát do pořádku pouzdro, a se zbytkem pomoci. Za čas další povinnost..

autor
23. lis 2021

@lv krokování je samozrejmost. Bez toho nefunguje.