Nahlašovat ADD/ADHD ve škole?

urtica
21. čer 2022

Ahoj holky. Ptám se hlavně těch, které s tím mají zkušenosti. Jakou máte zkušenost se školou a s touto diagnózou? Vedlo sdělení dg k lepší spolupráci se školou (s učitelkou), nebo mělo naopak nějaké negativní dopady a vedlo k zaškatulkování dítěte? Děkuji za sdílení.

bara88
21. čer 2022

Pokud tuto diagnózu máte tak ji určitě musíš nahlásit. Určitě bude potřebovat asistentku a jiný přístup

andelka
21. čer 2022

Sdělit dg je poměrně nutné. Určitě má projevy,takže si toho učitelka časem všimne. V PPP jste ještě nebyli?

@bara88 ne každé hade dostane podporu AP, záleží na vyšetření a doporučení PPP.

fouskovi
21. čer 2022

@urtica určitě nahlásit , mě přijde že se stydite , že dítě ma takovou diagnózu

martt
21. čer 2022

@bara88 Ne každé dite s diagnózou musí mit AP.

martt
21. čer 2022

@urtica Škola by to měla vědět určitě. U mého syna s ADHD to vedlo k lepšímu pochopení učitelů k jeho chování. A asistenta ve škole nemá zvládá vyuku bez problémů.

urtica
autor
21. čer 2022

Děkuji za názory a zkušenosti. Zatím si nemyslím, že bude potřebovat AP, i když netvrdím, že se to nemůže změnit. Za dg se nestydíme (mám ji i já sama), ale už jsem se setkala i se zkušeností, že učitelka dítě naopak od začátku onálepkovala jako problematické a o nějakém vstřícnějším přístupu nemohlo být řeč - to bych samozřejmě nerada. Proto mě zajímaly Vaše zkušenosti.

sorboni30
21. čer 2022

@urtica Ahoj. Moji synove dvojčata mají Adhd. Ve školce měli asistenta. Dnes chodí do první třídy. Učitelce bylo oznámeno ředitelkou školky, že kluci mají adhd. Ale to proto, ze kluci byli ve školce hodne oblíbeni. Byli to mazlici ucitelek a kdyz odcházeli ze skolky, učitelky i ředitelka plakaly 😊 Každopádně ucitelka v první třídě díky ADHD toleruje jejich impulzivni projevy, kdy třeba vykriknou místo prihlaseni ruky nahoru, nebo sebou melou v lavici.. Toto chovani jeste nedokazou sami obvladat. Jsou velmi chytří, jen jak dokážou sedet celou hodinu v pozoru a snazi se, o prestavce potřebuji upustit paru takze se strasne rvou.. To je jejich problém. Chovani. Rvou se spolu a hodne. Na druhe deti nevztahnou ruku, ale spolu je to masakr. Bohužel skola nenabízí dvě první tridy..takže musi byt spolu v jedne..
Oznamit ucitelce, ze ma dite Adhd je dobre. Ucitelka ma k nemu jiny přístup..je trpělivá a vysvětluje. Deti jsou pak klidnější takze urcite doporučuju pokud skolka sama nepreda info 😉
Taky je ale důležité zda maji papiry od psschologu.. nebo si rodic "sám" mysli, ze ma dite Adhd nebo jinou diagnózu.
Pak to nikdo neresi, protoze dnes ma kazde druhe dite hyperaktivitu.

urtica
autor
21. čer 2022

@sorboni30 Děkuju. Dcera nemá ADHD, ale ADD, to je méně nápadná porucha - jedná se o poruchu pozornosti bez hyperaktivity, ve školce asistenta nepotřebovala. Odpadá tam problém s chováním ale může se to samozřejmě projevit v učení a osvojování znalostí - respektive v soustředěnosti. Ano máme to právě potvrzené od psycholožky, je to čerstvé, takže ve školce to nevěděli.

victress
21. čer 2022

@sorboni30 škola sama info o Dg dítěte předat nemůže kvůli GDPR, ne?

@urtica ve škole bych to oznámila, dcera může mít podle doporučení z PPP, pokud jste tam byli, určité úlevy v různých předmětech ať už ve způsobu přezkušování vědomostí, v zápisech učiva, prostě v PPP řeknou, co jí dělá problémy a ve škole jí tomu přizpůsobí podmínky...nebála bych se toho, dnes má nějakou Dg pomalu každý druhý a spousta dětí ji má, ale ne diagnostikovanou, protože rodiče nechtějí jít do PPP a učitelé se pak ve škole z toho můžou zbláznit...

codal
21. čer 2022

Pokud nechcete, aby učitelka brala dítě jako nevychované, tak je potřeba o diagnóze informovat. Každá normlaní učitelka bude k dítěti s ADHD přistupovat jinak, bude s tím dítětem pracovat atd. Učitelka kráva bude dítě nálepkovat, ať už bude nevychované nebo s diagnózou.

luciksima
21. čer 2022

Určitě dojdete do PPP tam sestavy i přesný podpůrný plán jak s dítětem pracovat 😊podle mě určitě ať učitelka ví,že má dítě Adhd,add

andelka
21. čer 2022

@urtica podle mě to učitelka velmi rychle pozná a ozve se vám sama s podezřením. Pak se asi bude divit,že o tom víte a nic jste neřekli.

journals
21. čer 2022

Rict tak zasadni vec ve skole je fer k uciteli i diteti. Zkuseny ucitel by poznal, ze neco neni uplne ok a nemusel by si aspon lamat hlavu s tim co a proc je neco spatne. A diteti to nemusi treba zbytecne ztezovat

sorboni30
21. čer 2022

@victress skolka chtela samozřejmě mé svolení a to jsem jim dala..

victress
22. čer 2022

@sorboni30 v pořádku👍