Zdravím maminky, potřebuji radu. Můj syn Kryštof chodí do první třídy (6 let). Posledního půl roku se začal v řeči trošku zadrhávat a opakuje začátky slov. Všimla si toho i jeho třídní učitelka. Doma to dělá taky. Nemyslím, že je to školou. Je tam spokojený, má kamarády. Je to chytrý kluk, má samé jedničky. Navíc pořád něco povídá. Příjde mi ale, že se takhle zadrhává víc a víc, no prostě koktá. Navíc, když se takhle zadrhne víckrát po sobě, začne se červenat a rozčiluje ho to. Bojím se, že mu to zůstane. Poradíte mi? Mám počkat, nebo to chce odborníka? K psychologovi jít nechci. Myslíte že spíš logoped? Děkuji 🙂
@marcelka_jan jinak neupozornovat, jen zpomalit i svoji rec a v klidu pockat, az se vymackne, netlacit..max. upozornit, at mluvi pomaleji, proste zklidnit
Dobrý den, neplynulosti v řeči, zadrhávání či opakování částí nebo celých slov se u dětí může vyskytnout. Bývá to však kolem 3. až 4. roku. V tu dobu je to považováno za přechodný stav. V 6 letech už by mělo mít dítě řeč plynulou. Pokud se takové zadrhávání vyskytlo u vašeho syna až v 6 letech a máte pocit, že se stav zhoršuje, doporučila bych určitě návštěvu vašeho pediatra, který Vám může dát žádanku na konzultaci ke klinickému logopedovi. Pokud se k řečové neplynulosti v tomto věku přidává i psychické napětí s tím spojené (jak jste uvedla, chlapec si je zakoktání vědom a rozčiluje ho to), bude nejlepší zkonzultovat s logopedem, ať se vyloučí možné závažnější příčiny. Na závěr bych jen poradila, chlapce na neplynulost určitě neupozorňujte a neopravujte ho. Může to vyvolat větší stres a nápor na jeho psychiku. Přeji hodně štěstí.
Není to levák a nenutí ho ve škole psát pravou?
@konidana Děkuji, syn ale už není předškolák.
@galatea_a Není. Je od malinka pravák.
@sarka_voj Děkuji, zajdeme k naší dětské a snad nás pošle k logopedovi, jak říkáte. Doufám, že to nebude nic vážného. Nechodila jsem k logopedovi s Kryštofem, ani když byl menší. Mluvil vždy krásně. Nevím, co se mohlo stát. Myslíte že je to psychické? Co když ho někdo šikanuje?
@konidana Nepříjde mi, že by mluvil nějak rychle a hrkal by jedno slovo za druhým. Ale snažím se ho neopravovat.
@marcelka_jan Pokud si myslíte, že se ve škole něco děje, samozřejmě si můžete promluvit s třídní učitelkou, jestli si něčeho nevšimla. Ale dokud nevíte, co je příčinou neplynulosti, nedělala bych ukvapené závěry. I kdyby to bylo spojené s psychickou zátěží ze školy, vše se dá řešit. Přestup z MŠ do první třídy je pro dítě velká změna. Noví kamarádi, spoustu povinností, jiný režim na který si musí zvyknout. Nemusí se hned jednat o něco špatného, jako je šikana. Sama jste psala, že je chlapec ve škole spokojený. Uvidíte, co Vám řekne pediatr a logoped.
@marcelka_jan vim, ze je prvnak. I kdyz to nevnimate, nastup do skoly pro nej je velka zmena a muze mit vliv. Kazdopadne k logopedovi, lze i bez zadanky
A konzultovala bych to i ve skole. S tridni, co si mysli ona, co se ve tride bezne deje, atd.
@konidana Chápu. Děkuji za radu.
@sarka_voj Děkuji, snad máte pravdu.
U koktání je kromě logopeda vhodný i psycholog.
@marcelka_jan ano urcite logoped, tim nic nezkazite. Ale u deti v predskolnim veku je takoveto zadrhavani celkem bezne a je to prechodna zalezitost treba na par mesicu. Mozna je to i vas pripad, ze jde jen o vyvojove stadium reci. Deti casto mysli rychleji nez staci artikulovat a pak takto zadrhavaji