Ahoj, jak by jste reagovaly když by vaší dceři (šestá třída, známky lepší průměr, chování - začínající puberta ale učitelé si nestěžují) po tom co poplete zadání testu učitelka řekla že je na úrovni lidoopa a ztrapnila ji před třídou? Řešily by jste to s ní nebo ne? Jo normální taková komunikace?
Pokud by to nebylo pravidlo, neřešila. Jak ji ztrapnila?Tím výrokem? Navíc ačkoli dětem věřím, některá sdělení beru s rezervou... Když jsem učila v šesté třídě, tak se mi stávalo, že jsem něco vysvětlila a postupně se aspoň dva tři zeptali na právě vysvětlené. Kolikrát jsem se musela kousnout do jazyka...
Řešila bych to tak, že bych si s učitelkou promluvila a na základě toho, jak by komunikace vypadala a co by mi k tomu řekla, bych viděla jak dál. Pokud by se mi něco nezdálo, řešila bych výš. Tohle si učitel vůči žákovi dovolit nesmí.
Poptala bych se učitelky jestli vyloženě použila tohle, ale aféru bych z toho nedělala
Ani bych se nedivila, když by učitelka řekla něco jako: jsi snad na úrovni lidoopa, že to musím opakovat xkrát?... Učím nejen v 6.tř. a občas bych řekla nejradši i něco horšího 🙈
Každopádně bych to neřešila, pokud jste s učitelkou spokojeni.
Nevím, neznám přesně detaily, ale asi tam bude trochu oboustranný problém.. takže pokud budeš chtít situaci nějak s učitelkou řešit, rovnou bych se být tebou připravila, že se taky něco můžeš dovědět (co by se k tobě jinak ani nedostalo)..
Ne neřešila, pokud se nejedná o opakované ,,zasednutí si" na jednu osobu. Takových hlášek bylo, když jsem byla ve škole.. zasmáli jsme se a jelo se dál.
Zeptala bych se dcery, jestli chce, abych řešila s učitelkou, že tyhle poznámky jsou nemístné.
Na druhou stranu děti umí dát učitelům pěkné kapky a umí být na učitele dost hnusní. Mám známou učitelku, takže znám pohled z druhé strany.
Jako mně osobně by se nelíbilo, kdyby mi tohle říkala učitelka, ale já nevím, jestli tahle učitelka má tyhle prupovídky jenom k dceři nebo ke všem šesťákům a jak se chová celkově třída a celkově učitelka. Pokud je to ojedinělé, tak bych to neřešila a učila dceru, jak se vyrovnat s tím, že občas je na ni někdo drsný, pokud je to opakované, bylo by vhodné zasáhnout.
Normální to rozhodně není, v dnešní době si učitelka nemůže dovolit takhle se vyjadřovat o žácích, ani o prvňácích, ani o šesťácích, dneska si učitelka nemůže dovoit vůbec nic....jako rodič bych zašla za učitelkou a vysvětlila bych jí, že to bylo naposledy, co takhle mluvila na moje dítě, pokud by to nepomohlo, hnala bych to na vyšší místa...
Naopak v dnešní době je naprosto normální, že některé děti nepochopí zadání ani po stém opakování a učitel musí zachovat dekorum a vysvětlit to s milým úsměvem po 101. a může si jen myslet o dítěti, že je trotl....a že vím, o čem mluvím...
to, že za našich mladých let nám učitelé říkali různé věci a házeli po nás a fackovali nás, už dnes neplatí..,
Me by se to nelibilo a situaci bych resila
Hmm, přesně proto se nechci vrátit do školy... Svoje žáky jsem měla ráda, bavila jsem se s nima jako se sobě rovnými, protože na druhém stupni už to nejsou mimina, ráda jsem se s nimi smála... A určitě jsem se někdy zachovala nekorektně, řekla něco přes čáru... A jsem fakt ráda, že mi žádný rodič nepřišel nic vysvětlovat.
Samozřejmě nesouhlasím, když se učitel nad žáky povyšuje a chová se k nim hnusně. Ale tohle se tu nepíše. Dost možná to paní učitelce došlo, že třeba přestřelia... Zejména pokud to byl ojedinělý případ. Pak fakt není potřeba sen v tom vrtat...
Holky, učitelka to řekla tak jak jsem to napsala. Ověřeno i u spolužáků. Tahle učitelka není z těch které by se s dětmi bavili jako se sobě rovnými, zasmáli se s nimi. Je to protivná učitelka, 55+ které zamrzla asi v minulosti. Mě osobně se nelíbí ani její styl učení - jen nekonečné diktování zápisů - prostě jako by byl rok 1980.
Neresily byste? Jak si vubec muze nekdo tskovy vyrok dovolit? Rekla by sve kolegyni? Rekl by to dospely dospelemu? Rozhodne bych s pani ucitelkou dala minimalne pisemnou vymenu.Kolikrat jsem slysela,jak ucitelky takto deti ztrapnuji - proc maji tu potrebu?
@victress a kvůli takovým, jako jsi ty, jsou dnešní děti tam, kde jsou. Musíme foukat cukr do prdele, aby se náhodou maminka nenazlobila a nešla udělat scénu do školy 🤦 a nejlépe ještě dítěti pěkně říct, že učitelka nemá právo na nic, aby mělo ty učitelky na háku ☝️ trošku toho vděku by to chtělo.
@nnnadja řešila bych,pokud bych měla pocit, že si na mé dítě dotyčná učitelka zasedla. Ale ne, za jednu poznámku, když celá třída to má správně a jen moje dítě to má blbě - i přes to, že mu to bylo vysvětleno a předpokládám že v 6. třídě ne jen jednou.. asi bych spíš doma dala promluvu s dítětem než s učitelkou..
Je trochu problém, že je to s chováním učitelů a žáků ode zdi ke zdi. V minulosti (za komárů) mohli učitelé žáky ztrapňovat a šikanovat, teda pokud žáci nepatřili k potomkům vysoce postavených rodičů ve straně. Žáci nesměli nic, učitelé mohli všechno Dneska musí být učitel hyperkorektní a musí si nechat kálet od žáků na hlavu, zejména pokud rodiče mají dostatečný počet nul na bankovním kontě. Dneska může žák všechno a učitel nic. Teda to je můj pocit.
@leilinka1234 Tak jako student / žák je prostě klient školy. A ať si myslím cokoli, nahlas to neříkám ani mezi kolegy. Ale vím, že ne všichni mají toto pravidlo "pod kůží".
@merope nevím, jestli bych v případě základní školy žáka nazvala "klientem". Nicméně souhlasím,že komentáře od učitelů směrem k žákům by měly být ve slušných mezích.. no ale mám dotaz - funguje to tak i opačně? Žák nazve učitelku krávou v tom lepším případě a co se mu stane? Zkusím hádat - nic?
@janina228 Neměl by ji tak zaručeně nazývat tak, aby ho slyšel kdokoli z pedagogického sboru. A říkat to syn přede mnou, asi mu taky "něco" vysvětlím (leda bych s ním souhlasila - pak bych nicméně situaci již jistě řešila, protože učitelku, o které bych si sama myslela, že je kráva, bych rozhodně pro dítě nechtěla).
A vadí to spíš tobě nebo dceři? Priznej se😄 jako jestli ti to hodně vadí tak ji jednoduše řekni,až ji uvidíš,aby takto tvou dceru nenazývala. Já osobně bych to resila jen kdyby tohle učitelka dělala nějak častěji. Pokud by se to opakovalo,tak bych na ní naběhla.
Měla bych pochopení, pokud by učitelka použila podobný výrok v souvislosti s chováním žáků - pokud by např. dělali bordel. Tam bych to neřešila vůbec. Ale v souvislosti s něčí neznalostí nebo s tím, že moje dítě něco nepochopilo - tam by mě to nadzdvihlo hodně. Ozvala bych se. Sama jsem zažila, jaké je to být pomalejší a jaký je to eňo ňuňo pocit dostávat kvůli tomu před třídou kapky. Pokud popletla zadání testu, tak to má do kálení učiteli na hlavu fakt daleko.
@leilinka1234 ,,foukat cukr do prdele", děkuji to jsem potřebovala před spaním 😃 neznala jsem, píšu si 😂
Tak asi byla opravdu pozadu a někomu něco vysvětlovat 20x?! Pamatuji si, že před 14 lety na střední nazvala učitelka našeho spolužáka ufonem a vlastně měla i pravdu 😀
Autorko, stejně tak jsi ani nepsala, že zadání měla špatně skoro polovina třídy.. takže buď bylo zadání záměrný chyták (které jsem doufala, že už v tento čas učitelé nemají zapotřebí), nebo špatné zadání, které se dalo pochopit více způsoby. Tím pádem mě napadá otázka - víš jak nazvala učitelka tu polovinu třídy, která to měla špatně taky?
@merope no a mezi ostatními spolužáky si tak povídat mohou? Jako že učitelka ta a ta.. to je kráva, co? A podobně? Totiž člověk může jít jen pro dítě do družiny a slyší toho od dětí víc než by chtěl.. to ale předpokládám je v pořádku. Ono se jim totiž nic nestane. Nikdo si na ně stěžovat nepůjde.. učitel když to uslyší může tak maximálně říct - hele . Uklidni se. A ještě snad aby se bál vůbec něco říct..
Přesto bych se dcery zeptala, jestli to mám jít řešit s učitelkou, že její chování bylo přes čáru a nepatřičné. Třeba jenom chtěla podporu ve stylu, ano tvoje učitelka je kráva, takhle se vyjadřovat nemá, aniž by jsi kvůli tomu posílala na učitelku inspekci. Prostě uznat legitimnost jejich pocitů. Nevíme, jestli dcera o to stojí, aby se další měsíc pitvalo to, že jí učitelka řekla, že je na úrovni lidoopů. Pak s ní probrat, že si nemá znechutit daný předmět nikým, že se ho učí pro sebe nikoliv pro jedničku.
PS Nemyslím si, že učitelky jsou krávy, ale je to stejné ve všech oborech, někdo kvalitnější zaměstnanec a někdo holt méně...
Já bych to určitě řešila, nepřijde mi v pořádku, aby takto učitelka jednala s dítětem, shazovala ho před ostatními ze třídy. Akorát pak tohle vede k tomu, že se dítě bude bát projevit, aby náhodou ho učitelka opět nějakou poznámkou neshodila. Zažila sem tohle sama na zakladce, kdy učitelka měla blbé poznámky a raději jsem pak mlčela než aby jsem pak byla opět ztrapněna před celou třídou. Zeptala by jsme s ena to učitelky, ale nedělala bych z toho nějakou "hádku" aby to pak nemělo špatný dopad na dítě tím, že si učitelka na něj zasedne, protože si stěžovalo doma. Opatrně bych se zeptala proč to učitelka řekla a čekala bych na vysvětlení. Pokud by se to opakovalo, pak už bych to řešila klidně s vedením školy. Učitel má dítě motivovat a podpořit, ne srážet. Chápu, že být učitel je náročné a s dětmi kord v pubertě je to opravdu těžké, ale když učitel nemá nervy na to vysvětlit dítěti zadání znovu, když ho nepochopilo a raději ho shodí blbou poznámkou, tak ať nedělá učitele.
Neřešila bych to, pokud by ta úča nebyla standardně kráva a byla na děti hnusná běžně.