Ahoj! Jsem z trochu v soku, tak hledam informace a zkusenosti. Moji holcicce je sedm, na podzim ji bude osm. Dnes jsem ji utirala pipinku vlhcenym ubrouskem a vsimla jsem si, ze uplne dole na stydkych pyscich ma par delsich tmavych chloupku 😮 Cas od casu ji udelam dole takovou "generalku", jinak se uz myje davno sama. A dnes na to koukam jak puk. Ty vogo, ona mi zacina uz dospivat. Mam pocit, ze je to strasne brzo. Ale je fakt, ze poslednich nekolik mesicu je hodne precitlivela, urazliva, z niceho nic ji prepadnou silene emoce, ktere zpusobila uplna blbost. A mezi tim radi a smeje se. Zajima se i o kluky, je schopna rict, ktery se ji libi a u toho se osivat a pitvorit. Ted posledni dobou se zacina prohlizet vice v zrcadle a pta se, jestli neni tlusta (neni tlusta, je stihla a sportuje). Prsa zatim spi. Nic.
No a ma otazka je, jak to probihalo u vasich dcer? Co bylo prvni? Take chloupky dole? Mne to prijde hrozne brzo 😱 Ja, moje mamka i babicka jsme byly takove spise "opozdene", prvni menstruace az ve 14, prsa nekdy v patnacti.
Co jsem se docetla, tak prvni menstruace u divek byva rozmezi 8-14 let, nejcasteji ve 12.
Jak rychle to nabralo spad od "prvnich chloupku" u vas?
Resim stejny problem. Pravdepodobne se jedna o predcasnou pubertu. Menstruace muze byt klidne v 9 letech. Ja to budu resit. Chystame se na kolecko, gynekologie,endokrinoligie, kostni vek. Ja budu chtit nastup puberty oddalit.
Moji dceři bude 9let a už holíme. Dospívá brzy..
Ahoj, měl jsem první chloupky taky v 7 letech, ale prsa mi začaly růst až kolem 10 roku a menstruace byla ve 14 letech. U dcery to bylo všechno to samé. Ono to nemusí znamenat vůbec nic.
Dcera má 10,5… první chloupky jsem zaregistrovala tak kolem 9 let, přede 2 měsíci dostala první menstruaci a minimálně rok to už s ni docela slušně i tříská 😂 já měla menarche v 11, moje maminka v 9 a i nej kamarádka v 9. Dcera je ve třídě už čtvrtá, co to má. Jedna spolužačka menstruuje už od 8, což je fakt brzy, ale její rodiče se fakt v peci o ni nepřetrhnou… dcera chodí dva roky na endokrinologii, po covidu se ji snížila funkce štítné žlázy a říkala, ze do toho 9.roku to normálně zastavuji, ze je to moc brzy.. u nás už prý s tím nic nedělají
Dceři je 9, první chloupky v rozkroku jsem registrovala chvíli po 8. narozeninách. Chlupy na nohou jí ztmavly a zhoustly už když jí bylo 7, aktuálně je chlupatá už i v podpaží a poslední půlrok začala mít tělesný pach… Prsa zatím nic moc.
Nevím, jak to bylo u mě, jen si vzpomínám, že ve 4. třídě se mi na plavání děti smály, že mám chlupy (to mi bylo 10, ale jestli jsem je tou dobou měla už rok, dva… netuším, než se mi smály, považovala jsem to za normální a neřešila to) a první menstruaci jsem měla o prázdninách mezi 4. a 5. třídou (taky v 10), tou dobou jsem už měla u prsa. Byla jsem tenkrát ve škole dost exot, holky tam první menstruaci měly v 7.-8. třídě.
Já byla dítě při těle, takže jsem si myslela, že se u mě takhle brzy puberta projevila právě kvůli většímu množství tukový tkáně, protože i ona funguje jako producent hormonů a holky s nadváhou mají pubertu často o 2-3 roky dříve, než ty hubené. Ale dcera má váhu normální a vidím, že to zjevně máme v rodině.
Jo a jeste furt krouti ocima a je drza 😅