Kde nechat otestovat nadání?

31. srp 2023

Na konci školního roku jsme s učitelkou řešily, že má u syna podezření, že bude asi v určitých oblastech nadaný.
V průběhu prázdnin jsme byli v PPP kvůli podezření na dysgrafii. Doufala jsem, že by se mohlo řešit i nadání. Neřešilo. I když to tam učitelka psala. Zprávu už mám v ruce a nic se tam nepíše.
Proto by mě zajímalo, kde jste nechali otestovat děti vy? Když už něco najdu, stojí to majlant, což si teď opravdu nemůžeme dovolit.

malytlustyhroch
31. srp 2023

Ppp dela to, co si obednas, malokdy dve veci najednou, protoze i tak je casto testovani na hodiny. A bohuzel maloktera PPP vynika jasnou a efektivni komunikaci. Takze se muzes zkusit obednat znovu do te PPP tentokrat s jinou zakazkou. Nebo myslim nejake testy dela mensa, pry jsou trosku jednostrane zamerene, ale nemely by byt nikak extremne drahe.

zuzkasim
31. srp 2023

No a proč jste to v PPP neřešili? Při předání zprávy ti ji přece museli okomentovat, podepisuješ její převzetí, tak ses tam měla ozvat a zeptat se na to, zda testovali, proč ne, pokud ne...? Jinak společnost Mensa testuje výši IQ, což není tak úplně nadání, je to pouze jedna jeho část a to inteligenční kvocient. Dají se testovat i děti. Není to zdarma, ale testování není nic drahého, tuším 200Kč? Nevím už, stačí googlit.

autor
31. srp 2023

@malytlustyhroch
@zuzkasim Mensu znám. Tam se měří IQ. Ale já bych raději opravdu nadání, abychom věděli, na co je a není šikovný.

martt
31. srp 2023

Jedině zkusit znovu PPP. Kdyz jsme u staršího syna žádali o odklad. Tak tam nám rovnou řekli, že má nadprůměrné logické myšlení , že matematika mu půjde, ale předměty, které si nebude moct logicky odůvodnit mu moc nepůjdou . U syna jsme to vypozorovali samy, na co je nadanější.

martinka_33
31. srp 2023

Najdi si PPP se specializací na nadání. Nás do takové poslali od zápisu do školy a jsem spokojená, napsali skole zprávu jak se synem pracovat, já jsem dostala rady, cim motivovat atd.

ivis_b
31. srp 2023

U syna to testovali v PPP, na základě žádosti učitelky. Celá ta procedura trvala asi dvě hoďky, se synem tam ta psycholožka dělala různé úkoly, úlohy - bez naší přítomnosti tedy. Neplatili jsme nic, škola dostala zprávu plus peníze na nákup pomůcek. Takže bych to probrala s učitelkou a pokud ona zhodnotí, že je to na vyšetření v PPP, zažádá o to.

autor
1. zář 2023

@ivis_b v PPP jsme byli. Ve zprávě ze školy to bylo.

malytlustyhroch
1. zář 2023

PPP dela spoustu ruznych veci. Kdyz si u drevostavitele obednas chatku a zminis, ze potrebujes i pergolu a on ti udela chatku... Tak mu taky proste jeste jednou pomalu a zretelne zopakujes, ze potrebujes jeste pergolu. Ale jak psala martinka, pokud je ve vasem okoli ppp, ktera ma s testovanim nadani vetsi zkusenosti, klidne se muzete obednat tam. Obcas maji kecy, ze berou jen spadove, ale teoreticky by nemeli, i kdyz to byva lepsi, ze treba u tech spadovych znaji osobne to prostredi v konkretnich skolach atd.
Jako jina nez statni instituce ti to "zadarmo" neudela, a v CR jsou k tomu urcene prave PPP. Ale i kdyz dostanete vysledky, necekej zadny zazraky, co se tyka doporuceni, pravdepodobne stejne budete muset ty i ucitelka spolehat dal hlavne na svou intuici, pozorovani, pripade na literaturu. Treba u nas ma papir z poradny fakt hlavni funkci tu, aby reditel a skolni inspekce pani ucitelku neprudili, ze zak nema vyplneno vsechno, co spoluzaci (protoze misto toho dela jiny veci).

autor
1. zář 2023

@malytlustyhroch nepotřebuju zadarmo, ale co jsem našla, by vyšlo asi na 15 tisíc. Což je zbytečné.

malytlustyhroch
1. zář 2023

Tak v tom pripade existuje treba nadacni fond Quido. Ty tuhle sluzbu poskytuji, co jsem koukala cca za 5000, viz cenik na uplnem konci stranky https://www.qiido.cz/pp-poradna/identifikace-in...
Ale nic to nemeni na tom, ze kdyz "pritlacis" na vasi PPP, tak z nich tu diagnostiku nadani taky nejakou dostanes.
Srovnani nemam, osobni zkusenost s Quidem taky ne, jestli skola muze akceptovat papir z poradny Quido, si nejsem jista, predpokladala bych, ze jo, ze jsou de facto soukroma PPP, ale radsi bych si to byt vami pozjistovala na strane ZS i na strane Quida.

kexina
1. zář 2023

Doporučuji Qiido, odkaz viz výše. Syna testovali teď při zápisu, na popud školy. Ten závěr je poněkud zvláštní a nevím, jak jsou na tom cenově, my nic neplatili. Ale pokud tě oslovila sama učitelka, pak by mohla být ochotná se na ten výsledek podívat.
Taky záleží, v jakých oblastech je dítě nadané.

ivis_b
12. zář 2023

v tom případě bych to v PPP "reklamovala" a požadovala vyšetření dle zadání.

hojda
12. zář 2023

na tom Qiidu je pretest, ten můžete zkusit https://www.qiido.cz/pp-poradna/identifikace-in...

hafika
13. zář 2023

@malytlustyhroch Papír z Qiida je jen info pro rodiče. Není nijak závazný pro školu ani pro PPP. Pokud jsou potřeba nějaké úpravy výuky, tak je stejně potřeba doporučení z PPP. Při vyšetření můžou vzít výsledky z Qiida v úvahu, ono i těch testů nadání je víc druhů, tak třeba udělají jiný, aby dítě nemělo 2x za sebou stejný test. Naše PPP třeba s Qiidem myslím i ze začátku spolupracovala a měli od nich i nějaká školení na práci s nadanými dětmi. Není bohužel PPP jako PPP, jedna maminka tu i zmiňovala, že jejich PPP identifikovat a pracovat s nadanými dětmi neumí 😞

kexina
13. zář 2023

@hafika Hm, zajímavé, že my máme test z Qiida a žádnou PPP jsme absolvovat nemuseli, aby škola výsledky vzala v potaz a udělala úpravy. Ono je to hlavně o ochotě školy, mnohé tu PPP berou jako dobrou výmluvu, proč "nic nemůžou delat", protoze spoustu PPP je k ničemu.

hafika
14. zář 2023

@kexina Pokud má mít dítě individuální studijní plán, chodit na některé hodiny do vyšších ročníků, přeskočit nějaké učivo a věnovat se učivu vyšších ročníků apod., je nutné doporučení PPP, papír z Qiida opravdu nestačí. Pokud jde o drobnější změny ve výuce jako složitější příklady, jiný přístup k žákovi v rámci opatření, která škola může provádět i bez PPP, tak stačí jen papír z Qiida. Záleží na tom, co dítě potřebuje.

kexina
14. zář 2023

@hafika Takhle. Tak to pak díky bohu, že je "jen" nadaný a ne "geniální" a nemusí přeskakovat třídu. Protože s místní PPP bychom to fakt vyhráli. Ale je to tedy docela blbý systém, když jsi takto závislá na nefungující PPP. ☹

hafika
14. zář 2023

@kexina Některé děti třeba nepřeskakují třídu, protože by to ve všech předmětech nezvládnou, ale chodí do vyšší třídy jen na nějaký předmět (např matematiku). A vždycky máš možnost jít i do jiné PPP než té nejbližší.

kexina
14. zář 2023

@hafika Tady co tak vím od jiných mamin, tak je to prašť jak uhoď, všechno tady jen úředníci, kteří si odbydou svoje a nic pořádně nedělají. Nevím no, jsem ráda, že se mě to netýká, že nám stačila "neoficiální" verze.

hafika
14. zář 2023

@kexina Tak u nás to naopak funguje dobře a dost pomohli.

ivis_b
14. zář 2023

@kexina Tak škola může leccos i sama, u nás paní učitelka začala se synem individuálně pracovat hned, jak pojala podezření, že je nadaný (dostal jiné sešity, zadávala mu jinou práci atd.). Do PPP jsme dostali termín až asi za 3 měsíce, nebylo to hned. Ale díky papíru z PPP dostala škola peníze na nákup pomůcek pro syna, takže mu škola koupila tablet a ještě nějaké pomůcky. A taky pak začal chodit na matiku do druhé třídy (byl prvňák). Takže k něčemu ten papír dobrý je.

kexina
14. zář 2023

@ivis_b My zatím máme jen ten papír, sama jsem zvědavá, co s tím škola podnikne (iniciovali to sami, takže předpokládám, že nějaká návaznost bude).