Jak vysoké kapesné dáváte dětem na 2.stupni ZŠ?
Nedáváme. Mají dost peněz, které dostanou během roku ( Vánoce, svátky, narozeniny, vysvědčení). Šetří si to, jednou za čas si koupí něco dražšího ( mobil) a jinak z toho vezmou sem tam na něco.
Pracuji v obchodě na dědině ,a na druhým stupni vidím že nosí 500 děti na mají to někteří fakt na týden . 100 kč mi příjde fakt málo na dnešní dobu ,ale 500 bych teda nedala ani já
Cely druhy stupen 500kc na mesic. Kdyz chteji vic, mohou si vydelat praci pro manzela nebo nadstandardním uklidem doma (napr. okna ci komplet prani veseni a uklid pradla). Drazsi veci, ktere nejsou zivodne nutne(podle mne) , si plati minimalne z poloviny. A to vcetne nadpocetneho obleceni a komplet sminek(dcera)
100kc za týden. Když jdou někde s kamarády na zmrzku atp. přidávám extra navíc. Když jdou nakoupit, nechávám drobné, cca do 50kc/nákup.
5.+6. třída 100/měsíc, 7.+8. 200/měsíc. Dostávají peníze od prarodičů k narozeninám a svátku. Platí si jen svoje kraviny, případně milionté triko a stopadesátý řetízek, vše ostatní platíme my (věci do školy, boty, věci na atletiku, peníze na soustředění jako kapesné atd). Ani jedna ani jednou neřekla, že mají málo. Starší dcere je do 9.třídy a dostane 500/měsíc od září.
@clo1 děti (13 a 15) dostávají 400/mesic. Manžel podniká a mají možnost s ním jít na brigádu za 70/ hod. Ten mladší to dost využívá a má měsíční příjem větší než já rodicak😁. Teď si sám vydělal a koupil mobil za 9 000. Pokud přijdou, ze chtějí na něco peníze nad rámec a není to vyloženě blbost, nemám problém jim dát peníze navíc. V dnešní době i zmrzlina stojí 50 takže stovka na týden není žádné terno
máme děti (5+7 třída) dáváme každému 200/měsíc ... nutno podotknout že sice dojíždějí do vedlejší vesnice, ale mají roční jízdenku na bus. Veškeré potřeby do školy, potřebné oblečení, ... jim samozřejmě kupujeme. Pokud chtějí něco drahého (např. dcera boty "mami jen 3 tisíce 🙂 tak si musí minimálně polovinu přidat. Peníze dostávají i od babiček k narozeninám, svátku, vánocům a tak ... každý má svůj účet a k němu kartu. Na účty mám náhled a musím říct, že opravdu minimálně utrácí. Pokud jedou třeba s jinými dětmi na koupaliště, v zimě bruslit, ... tak nemám problém jim dát peníze nad rámec kapesného.
Syn má 50 Kč týdně, pak má různé možnosti si přivydělat. Bude dojíždět, jízdné je mimo kapesné, to má jen pro svou potřebu.
9. třída 1000kc, teď od září první ročník SŠ a navysime na 1500kc.
Já teď zrovna přemýšlím, jak pořešit peníze u dcery, která jde do 6. třídy.
Doteď žádné pravidelné kapesné nedostávala. Má svoji kreditku, kde jí dle potřeby posíláme peníze. Má pokladničku, kde si ukládá peníze od babiček...
Ale říkám si, že je asi čas na nějakou pravidelnost a určitou částku a vymezení toho, co jí budeme kupovat my a na co si přidá...🤔
Syn teď od 5.třídy bude dostávat 100/týden (doteď měl 50, ale vidím, jak je vše drahé) + za pomoc v práci 2x v týdnu. Celkem tedy 12stovek za měsíc.
@kamimnichov Díky za odkaz. Koukám, že doteď jsme to docela drželi dle doporučení, ale po 10. narozeninách asi budeme muset navýšit... Je to legrační, děti vyšší kapesné nechtějí, i tak si za rok našetří ne všechno, co potřebují. Jenže za to kupuí jenom dárky. Kdyby si za to chtěli koupit něco reálně pro sebe, třeba telefon, po kterém syn touží, nestačilo by to ani náhodou...
200,-- na měsíc 😉
@sarihy
200 za mesic jsem dostavala uz pred 20 lety,na dnesni dobu mi to prijde strasne malo.Nic moc to nebylo ani tenkrat
@kamimnichov
Tak v 18 si muze penize vydelat,70e mesicne jako kapesne mi prijde hodne.
To pro sebe na utratu nemam ani ja jako dospela.
@zelenaesmolda dole je dovetek, ze se to tyka tech, co si jeste nevydelavaji!
@kamimnichov
Tak nemecky neumim tak jsem si ho neprecetla :D
Nerikam,ze si maji plne vydelavat ale na brigadu jit muzou.
@zelenaesmolda ono tady je to uplne jiny. Klasicke vyucni obory, ale i treba sestricky, atd. Uz pri skole chodi do prace. Maji 2dny skolu a 3dny praci. Pres leto pouze praci a rocne jen klasickou dovolenou, jako dospeli. A uzv te dobe dostavaji ucnovsky plat.
Ale treba gympl vubec. Tam mas moznost jen obyc.brigady… coz treba behem skolniho roku jde tezko, max o prazdninach.
@zelenaesmolda Vidíš a mým holkám to společně s penězi od prarodičů k narozeninám a svátku stačí.
@zelenaesmolda tak já zase na základce nedostávala ani korunu, až na gymplu 😉
@sarihy
Tak asi dostavaji od prarodicu a k narozeninam vic penez nez jsem dostavala ja.
@zelenaesmolda Nebo nejsou tak náročné...
@sarihy
Narocne?Delas si srandu?😀
Ja mam babicku jednu,od te jsem dostala na narozky a Vanoce castku se kterou jsem se vesla do tisicovky.Jako dohromady.
Za to sis toho opravdu nekoupila nic moc ani tenkrat.Kdybych takhle chtela setrit dneska treba na mobil tak setrim nekolik let.
Treba deti od segry dostavaji vic jenom na narozky nez ja jsem dostala za cely rok.Takze o narocnosti tady fakt nemuze byt rec.
7 třída 1000, 3 třída 500 na měsíc.
Nedokážu si představit jim dát na měsíc kilo 😂
@lilian2111 tak dcera měla ve třetí třídě 50,-- na měsíc a byla spokojená 😉
@jamborka A co si za to kupovala? Nebo si to jen setrila? Jako děti chodí třeba do cukrarny s kamarády, tam by si nekoupila ani dort za 50 🤷🏻♀️
@lilian2111 Sama ještě nikam nechodí, takže vlastně nemá za co utrácet. Spíš šetří a kupuje dárky pro nás 🙈
V první a druhé ještě neměla žádné kapesné, teď bude mít ve čtvrté 100,-- na měsíc 😉
@clo1 Záleží jestli to dítko dojíždí a jestli žije na vesnici nebo ve meste . Synovi (6 třída) na vesnici, ktery nedojíždí dávám 100kč na týden / 400 za měsíc. Pokud je nejaka "velká" prace na zahradě a pomůže dam mu za to nejakou korunu na vic.Když někam jedou dám mu více s tím ať si zbytek necha. Když bych mu kapesné dala najednou byl by schopný to utratit najednou v obchodě za blbosti .