Jak se vám jeví tohle 10leté dítě. Porucha nebo spratek?

florida2001
29. zář 2024

Zdravim, chci se zeptat, problem se netyka me ale spise moji kamaradky. Ma syna 10 let a pokazde kdyz proste prijdou na navstevu tak ten kluk neco rozbije nebo znici. Kdyz mu reknu at nechodi do loznice a hraji si v pokojiku nebo venku tak on proste stejne do te loznice vleze. kdyz mu reknu at nesaha na pocitac tak vidim ze za pet minut sedi a posouva mysi. Kamaradka je moje nejlepsi kamaradka a nevim jak ji to rict, ale pokazde kdyz neco vyvede tak mu jen monotone vysvetluje co to zase udelal a ze se musi omluvit. Nikdy se pri omluve nepodiva do oci. kamoska to vzdy zehli. manzel je u nas doma uz nechce, nase deti jsou vychovane a nikdy se nestalo ze by neco znicily nebo ze bych musela byt po case navstevy ve stresu co zase bude, je to jen u nich a s nimi. snazim se s ni potkavat venku a on proste vzdy neco vyvede. naposledy se tak houpal na houpacce az se utrhla,v obchode vzdy neco shodi., kopne do dveri, skoci do auta a zacne tam neco montovat..proste to nechapu. kdyz ho okriknu ja zafunguje to na chvilku v ten moment ,ale za pet minut jako by nic.
Rodice fyzicke tresty neaplikuji a maximalne otec zvysi hlas. kamoska je v tom takova splachovaci, kdyz uz je vazne neco tak mu jako domlouva nebo minimalne zvysi hlas. To ja jsem opak. nemam problem prasknout pres zadek, servat. Ale spise me zajima jak se vam to jevi? nemuze jit o nejakou poruchu? nebo jen rozezranost? jak by jste to resili?

konidana
29. zář 2024

@florida2001 tak ze utrhla houpacka asi nebude chyba ditete, pokud teda na zavesy nepouzil nejsky ostry nastroj zamerne.
Jinak bych asi nastavila to setkavani venku, pokud z nej doma nemas dobry pocit. Nebo na malou chvili i k vam, ale mit ho pod primym dohledem furt. Nektere deti jsou proste hodne divoke nebo treba neohrabane. Nebo oboji dohromady😅.

U nas si sousedovic kluk zlomil ruku, kdyz blbnul s nasima detma. Mela jsem vycitky, ale v prubehu let vidim, ze ma nejaky uraz snad kazdy rok (zase zlomena ruka, zlomena noha, a dalsi...)

squezy
29. zář 2024

@florida2001 at si každý říká to svoje,ale podle mě domlouvání neplatí pro každé dítě. Neříkám, že se děti musí bít od rana do večera,ale tady je asi škoda, že párkrát na zadek nedostal. Je to spratek,kde výchova rodičů bohužel selhala.

michaela666
29. zář 2024

Takhle těžko soudit, ale řekla bych že splachovací maminka mu neumí nastavit pevné hranice, takže ji má na háku.
Setkávala bych se s nimi jen venku a tam neřešila co, kde vyvede. To je starost rodičů. Při návštěvě doma prostě platí moje pravidla a pokud je nebude respektovat, tak může celou návštěvu prosedět vedle mámy na gauči nebo odejít.

Jestli se opravdu jedná o nejlepší kamarádku, tak bych si s ní v klidu sedla bez dětí a probrala ty návštěvy u vás. Že ložnice je vaše soukromí a nepřejete si, aby vám ho někdo narušoval,... ať to sním probere doma a vysvětlí mu to, než přijdou k vám. V opačném případě je ti to líto, ale budete se setkávat na neutrální půdě protože jeho chování vám není příjemné.
Kdybych si tahle promluvila se svojí nejlepší kamarádkou a řekla jí, že ji i její dceru mám ráda ale doma respektujeme všichni určitá pravidla, tak by to vzala. Hlavní slovo má v tomhle diplomacie, nesmíš to podat jako útok na její dítě.

mabs
29. zář 2024

@squezy v tomhle tedy nesouhlasím. Mám podobně divoké děti a rozhodně nejsem matka, co se na ně boji zvýšit hlas a vše jim dovolí.

strom14
29. zář 2024

@florida2001 poruchu asi ne, spis vi, ze mama sice neco zakaze, ale kdyz to kluk porusi a nema zadny dusledek, dojde mu, ze vlastne zadny zakaz neplati.
Pak ty deti neznaji ne. Takze jak nekdo psal - absence hranic, nerespektovani zakazu.

kristyn86
29. zář 2024

Tohle je dost krehke tema,my ti nemuzeme rict jestli je dite nevychovany spratek nebo ma nejakou poruchu. To by meli vedet rodice. A divim se,ze kdyz jste nejlepsi kamaradky,ze jste se o tom jeste nebavily. Kamaradce prijde vse ok? Neresi s nim problemy ve skole? Ja sama mam divoky dite,nyni v 7 letech uz vime,ze ADHD. Uzili jsme si s nim sve. Ja treba videla chovani syna,ze je jine,vedela jsem jak se chova. A tak sama od sebe jsem dokazala a dokazu odhadnout,do jakeho prostredi ho vezmu. Takze na navstevy k lidem jsem odmitala,dokud to byl posuk,co by i navsteve skakal po gauci (u nas to neni nevychovanost) atd. Dale treba knihovna,muzeum apod. Do dneska si rozmyslim,kde co zvladne. Pak jsme chodili treba prave jen k nej kamosce na chvilku,ale my se bavime o vsem. Jinak je to citlive tema,muze to narusit pratelstvi. Skoda,ze o tom tematu nezacne ona.

eviicka
29. zář 2024

Nevychovaná je hlavně maminka. Pokud hostitel řekne, že se do ložnice nechodí, tak se nechodí i kdybychom měli hned odejít.
Také nemám kdoví jak vycepované děti a jsou trochu své, ale tohle si neumím představit.
A ač nemám rada "vychování" cizích dětí, tady bych na tvém místě zakročila z pozice paní domu.
Pokud by byla kamarádka co k čemu a jednalo se o poruchu, tak se sama bude snažit minimalizovat škody nebo k vám nechodit (také vím, že jsou místa, která si s dětmi musím odpustit).

exbordelar
29. zář 2024

To je tezke tema. Mam taky hodne divoke deti, mozna maji hranicni ADHD, ale neprijde mi, ze by meli nejak extra problem s pozornosti, takze jsou spis jen hyperaktivni. Musime tu jejich energii neustale zpracovavat - hodne sportu, vylety, rizene cinnosti a i jen tak litacka po venku s jejich vrstevniky. Pak jsou zlate. Ale kdyz jsou nevybiti, hruza a des.
To, co popisujes, delaji me deti u nas doma 😅 Az me sere, ze me maji na haku. Ale u cizich by si to nedovolili, na navstevach (ne kdyz byly batolata) a v institucich to jsou naprosti vzornaci. V teto souvislosti me napada, ze te ten kluk bere jako svou prirozenou soucast, proste te zna, jsi jeho hodna teta a zrejme ho znas uz od narozeni. Proto se treba nezalekne tvych hranic. Od tohoje tam ta maminka, ktera by jej mela usmernovat. A pokud to nezabira, tak bych ve svem dome ty hranice nekompromisne nastvovala ja. Kdyz by cumakoval v nasi loznici, tak bych ho vzala kolem ramen a pratelsky ale nekompromisne bych rekla: "Hele kamo, tohle muj pokoj a moje veci. Tady se nehraje. Muzes si hrat v pokojiku u decek. Jinak budete muset jit ven a hrat si v tom desti..." A klidne bych to teda udelala. Desetilete dite muze uolne v pohode behat s kamarady venku samotne.
Ale jak pise @kristyn86 , je to krehke tema.

cherie24
29. zář 2024

@florida2001 tohle je asi těžké rozeznat. Mám holčičku s ADHD a taky často působí jako nevychovaný spratek. Zákazy ráda obchází mě za zády, často něco rozbije, shodí, v obchodě je někdy jak urvaná z řetězu apd. Ale zas na návštěvě bych takhle klidná nebyla a takto ničit cizí majetek bych jí nenechala. Buď bych jí sakra hlídala nebo bych sama návštěvy omezila. Bývaly doby, kdy to s ní bylo horší a nikam jsem s ní nechodila, než jí to přešlo, abychom všude nedělali ostudu. Já sama jsem z toho byla dost špatná a necítila se dobře pak. Jedna moje kamarádka to taky vůbec nedává, má jedno klidné a tiché dítě a z mojí dcery má nervy pokaždé, když nás vidí. Styky jsme hodně omezili. Normálně bych si s ní promluvila, že takové chování vám vadí a jestli to například už neřešila i někde jinde nebo by nechtěla řešit...

la_amanita
29. zář 2024

Nemusí mít žádnou poruchu ani být nevychovaný, jen normálně neohrabaný, nějak ty nehody přitahuje. Takoví lidi jsou, třeba já i jako teď dospělá, pořád někam vrážím, shazuju, sypu, kolikrát se mi v ruce rozbila věc, co všichni přede mnou x let bez problémů používali, minulý týden třeba pračka, samozřejmě když jsem prala já, ne manžel... Za to se na něj zlobit nemůžeš. Jeho rodiče to chápou, že by bylo zbytečné ho za to třeba bít, panebože. Pokud ti to vadí, setkávejte se venku.

felis
29. zář 2024

@squezy souhlasím... ne teda dávat na holou, pohlavky, ale jemné placnuti přes ruce anebo zvednutí hlasu a být důsledná je prostě víc než tisíc slov. Děti potřebují hranice (a lásku samozřejmě), pak to dopadá takhle 🤦🏼‍♀️

@florida2001 chápu, že za houpačku nemohl nebo když do něčeho vrazí... to prostě může i znacit problém s motorikou, pokud je to denně... ale to že zapne počítač, rozebírá auto, chodí kam nemá... to je nevychovany. Bohužel za to můžou rodiče. Tvoje kámoška je měkká, jeho otec asi ambulantní. Nic si z rodičů nedělá. Pokud nefunguje dávat hranice jemu, dej je kámošce... buď se budou u vás dodržovat vaše pravidla anebo se budete scházet jinde 🤷🏼‍♀️

lenerka1
29. zář 2024

Může to být porucha, může to být výchovou, může to být kombinaci obého, ale může to být prostě povahou...některé děti prostě mají v povaze testovat hranice, když nechápou, proč něco nesmí nebo jim to nedává smysl, tak to prostě poruší. Je hodně velká šance, že i že sígra a nevychovance vyroste spořádaný otec od rodiny.

michaela666
29. zář 2024

@lenerka1 Souhlas, jednoho mám doma. 🤣
V dětství ADHD, nerespektování autorit, samej průser, ve škole problémy a teď je spořádaný otec a manžel. V práci úspěšný, na co sáhne to mu jde a já vzorná šprtka s vysokou za ním jen pokulhávám. 🙈

martinka_33
29. zář 2024

Podle me je oboji, dite s velkym temperamentem a nulovými hranicemi. To neni dobrá kombinace...

ninive211
29. zář 2024

Desetiletý dítě by mělo umět respektovat, že když je na návštěvě, chová, se podle tamějších pravidel. Źe když "teta" řekne, že do ložnice nesmí, tak se tam nesmí, lézt na cizí počítač je taky vrchol drzosti. Podle mě selhala výchova, kamarádka, dostatečně mu nevysvětlila, že každá domácnost má nějaká pravidla a opravdu se na návštěvě nemůžu chovat jako doma. Pokud je to opravdu dobrá kamarádka, zkusila bych s ní diplomaticky promluvit (jo "plést" se do výchovy cizího dítěte je ošementá věc, ale zde jde o (ne)respektování jasně nastavených pravidel). Jinak bych asi omezila návštěvy a setkávání se u vás doma.

florida2001
autor
29. zář 2024

dekuji za odezvu, s tm prikladem loznice to byl jen priklad ono to vypada asi tak. prijdou chvili si decka hraji pak kluk zacne monitorovat kde co je, vleze do loznice, reknu hrajeme si v pokojiku a zavru tam dvere. za chvili sedime venku u bazenu a znici manzelovi nejake naradi, ktere ma ulozene. tim ze mam porad oci na stopkach uz vidim jak je v obyvaku u pocitace tak tam letim a rikam adame do pocitace strejdovi nelez a nesahat. odejte, uplyne 5 min a vidim ho tam zpatky. za chvili decka hraji na schovku a adam objevi garaz, uz neco montuje a vytahuje manzelovi veci. vyzeneme je z garaze, respektive jeho a za chvili je na stole, kde mi shodi vazu. plno strepu. moje dcera doleti a zaluje. jeho maminka dobehne " no adame co si to zase vyvedl" omluv se tete...budes muset koupit novou...adam nic stydi se. psycho. dokazu pochopit 3-4 lete deti, proste vyvoj ale 10 lety fracek??? no nevim. asi moc volna vychova.

rnika
29. zář 2024

@florida2001 Že se něco stane občas je úplně normální. Pokud je to často a opakovaně, tak se setkavejte pouze u nich doma nebo venku.

ele_nka
29. zář 2024

@florida2001 měla jsem podobnou kamarádku a nakonec jsem to vzdala...já si její návštěvu stejně neužila, protože jsem řešila její děti. Ona splachovací a maximálně řekla zlatíčko nedělej to, ale efekt žádný. Takže jsem tyhle návštěvy omezila na občasné potkani venku a i tak to bylo něco. Takže se s ní podám jednou za čas večer na skleničce bez dětí a je klid.

kaml24
29. zář 2024

Může mít poruchu, nemusí, ale v tomhle ho má kočírovat kamarádka. Ona za něj zodpovídá a pokud leze do ložnice apod., má okamžitě zakročit a nedělat mrtvého brouka. Je to neslušné. Kdyby to dělalo moje dítě, jsem ve střehu a mám ho na očích.

izz76
30. zář 2024

@florida2001 Pokud má nějakou poruchu,tak to snad rodiče vědí a kamarádka by se ti asi zmínila.. Mě to připadá jako hloupé dítě, kterému se nikdo nevěnuje. Mam 10letou dceru,rozhodne nejsem přísná,nervu, nebiju a přesto se umi chovat normálně, ne jako zvířátko. Jedna dcery kamarádka se chová podobně, vlezla,na všechno hrabe, nedávno si dala na krk můj zlatý řetízek,sama si ho vyndala ze šperkovnice. Pak se vždycky diví a omluvá,že nevěděla.. Její rodiče rodiče, jsou líný, pokud nejsou v práci sedí u kafe a hulí, holku nejraději někam pošlou aby měli klid.Pak není divu, že dite se chová jak pitomec když nemá žádný vzor.

viktorie564
Odpověď byla odstraněná
Zobraz