Dítě se najednou odmítá mýt. Jak to řešit?

theronnie
20. lis 2019

Ženy drahé prosím o pomoc, mám syna (7 ), je to tak měsíc, co se odmítá koupat, sprchovat. Manžel ho musí nutit pomalu násilím (donesl ho tam, dostal na zadek, křik, pláč) a ještě na něj dohlížet, jinak se neumyje. Snad jediná výjimka je, koupání se mnou. Co je tohle za divné období? A jak to řešit? Jinak nemám moc sil, jsem ve 29 tt, zkrácený čípek, nařízený ultra klidový režim, kdy si mě chtěli nechat v nemocnici, ale kvůli synkovi jsem je uprosila.
Děkuji za rady.

shakira007
20. lis 2019

@theronnie a zkusila si mu tam dát nějakou hračku třeba kačenku?

theronnie
autor
20. lis 2019

@shakira007 má tam hraček, že kdyby chtěl použít všechny, tak se tam pomalu nevejde. Různý pěny a i měnič barev světla jsme před 3 týdny dali, a stejně se to neobejde bez scén. :(

shakira007
20. lis 2019

@theronnie v tom případě bych zkusila zajít za psychologem

theronnie
autor
20. lis 2019

@shakira007 ufff no to není tak lehký, k psycholozce chodíme kvůli jinym potížím, ale další sezení za 4 týdny.

shakira007
20. lis 2019

@theronnie ještě mně napadlo co ho nějak potrestat třeba když se nevykoupe vezmi mu jeho oblíbenou hračku, zákaz mu televizi a veškerý sladký prostě všechno co má rád

theronnie
autor
20. lis 2019

@shakira007
To zkusit můžu, je fakt, že doposud jsme ho vždy jen donutili, a tím to bylo vyřešeno. Asi to chce aby to mělo následky i dal.

westie
20. lis 2019

A zkoušela ses ho zeptat, proč se nechce mýt a jak byste to mohli udělat, aby se omyl?

luj89
20. lis 2019

Nejsem zastánce trestů. Proč se nechce mýt? Co vodolepky, mýdlové barvy do vany. Třeba mu je zima v koupelně nebo po koupeli... Taky nemám ráda koupání v zimě. Vysvětlili jste mu proč to je důležité?

werumka
20. lis 2019

@theronnie Člověče, přijde mi, že od doby, co jsi těhotná mívá syn tyhle momenty vzdoru - psala jsi tu víckrát ohledně nějakého obdobného problému. Proberte to na sezení s psycholožkou, holt když se do té doby párkrát nevykoupe, svět se nezboří. Ale řekla bych, že je to spíš nějaká fáze, kterou si chce vydobýt svůj prostor. Tím, že s manželem nemáte úplně "klasický" manželský vztah, bych byla u dítěte v těhle projevech shovívavější a do sezení s psychologem bych nedělala nátlak. Však on mechem neobroste 🙂

alcar
20. lis 2019

@theronnie nemohl se proste zacit normalne stydet? V tomto veku uz to byva u deti obvykle. Dat mu volnost, at se vysvlece, aniz by ho nekdo videl a jestli se zvladne uz umyt i sam...co to zkusit takto?

theronnie
autor
20. lis 2019

@westie Zkoušela, několikrát jsem se ho ptala proč nechce. Čeho se bojí, co mu ta voda udělá. Navíc máme takovou tu vanu kde si může vybrat sprcha/vana. Ale odpověď je vždy jen “proste nechci, bojím se sám, nebo jsem čistej, je to zbytečný” Nenutim ho se mýt denně, ale chci aspoň obden, a vlasy jednou týdně, to je nejhorší scéna. A on mi říká, že ostatní děti se myjou méně často, ale tomu nevěřím.

theronnie
autor
20. lis 2019

@luj89 to já taky ne, jsem docela zimomřiva, takže vždy zapnu topení a zima mu určitě není. Vodu má teplou a hraček a stimulů, jak mu to zpříjemnit má hodně. Hlavně nikdy predtim problém nebyl.

makronka222
20. lis 2019

2 dny at se treba nemyje. Rekla bych mu, at se jde vykoupat sam. Sprchu i vanu zvladne moje tri a pul leta, takze v 7 letech, to musi umet i po slepu. Proste ho nenutte, necpete ho tam nasilim. Jeste mu neco kvuli tomu zakazovat je taky divny. Sla bych na to proste uplne z druhy strany.
Hlavne, za 3 dny ho bude stipat zadek i pindour, tak si sam rad do ty vany vleze

theronnie
autor
20. lis 2019

@werumka je to fakt, že od tý doby je to furt něco. Ale on mi přitom neustále tvrdí, jak se na brášku těší, Už na něj i reaguje že kopne, když tam má ruku a to si i užívá. Jen pak jsou momenty, kdy jakoby na něj žárlí, a hraje si na miminko apod. Jakoze najednou neumí jíst a je nesamostatnej, i když to normálně umí. Psycholožka říká ze je to normální a že to přejde s porodem, až se bude moc zapojit. Ale moc tomu nevěřím.

theronnie
autor
20. lis 2019

@alcar tak se stydlivosti je to spis naopak. Ale soukromí samozřejmě má, jenže on začal předstírat že se myje. Takže se zavře do koupelny nechá text vodu a pak řekne ze se umyl. Takže jsme ho začali víc kontrolovat, u nej je to nutný, protože doteď má občas hnědé skvrny na prádle. :(

theronnie
autor
20. lis 2019

@makronka222 to by snad zabrat mohlo, ale zas se bojím aby mu to nevydrželo delší dobu, a aby třeba někdo neřekl, že je zanedbaný. Jednou byl na lyžích s mužem a nemyl se tam týden, a celou dobu nosil jedny spodky. Proste neskutečný v čem vydrží.

werumka
20. lis 2019

@theronnie Ono je to fakt normální ve smyslu, že to dítě zažívá nedefinovatelný obavy o to, že ho sourozenec "nahradí". Často se pak děti vývojově vracejí a hrají si na miminko, jak sama píšeš. S porodem se to může, ale nemusí zlepšit. Ale to bych zatím neřešila, uvidíte, jaký pak bude vývoj a budete to řešit podle situace.
Já sama bych asi volila ignoraci téhle záležitosti. Nedělala bych z toho téma. Nekoupeš se, nekoupej se. Ta pozornost, kterou tomu věnujete, to ještě prohlubuje. Děti jsou prostě někdy prasátka 😀 Běžně se děti na táboře třeba týden nemyjou a chodí v jednom triku 😀

theronnie
autor
20. lis 2019

@werumka Dík asi to tak fakt je, jen je to už na hlavu. :D Ignorovat bych to zkusit mohla, jen se bojím, aby mu to nevydrželo třeba do dospělosti, ze se sotva umeje. Ale asi sem teď nějaká precitlivela.

werumka
20. lis 2019

@theronnie Myslím, že on právě cítí, že pro Tebe je to téma, máš strach, znejisťuje Tě to = přikládáš tomu pozornost. Stejně, jako tehdy s těma plavkama. Je to určitým způsobem takové demonstrativní chování. S těma plavkama to bylo problematické, ale v tomhle ohledu bych se fakt té ignorace nebála. Ve chvíli, kdy to nebude téma pro Tebe, nebude to téma pro něj. A neboj, určitě takový nebude do dospělosti 🙂

zelenaesmolda
20. lis 2019

@shakira007
to bych nedelala,jeste vic ho to zatvrdi a bude koupani nenavidet.je treba hledat pricinu,ne resit dusledky

zelenaesmolda
20. lis 2019

@makronka222
resila bych to stejne

jannym
21. lis 2019

@theronnie kezby to po narozeni pominulo u nas to naopak vygradovalo, dcera mela 4,5 kdyz se malej narodil to jeste slo, ale nekdy od pul roku kdy se zacal po byte pohybovat ma starsi zachvaty miminkovani, u nas pomaha ji rict ze uz miminko byla, ze mela maminku v te dobe samu pro sebe coz on nikdy mit nebude, ze cas nejde vratit a ze kdyz si chce hrat na miminko ze muze, ale v tom pripade nemuze delat ... ( vybrat neco co je aktualni a adekvatne odpovida veku a situaci - nemuze jit do skolky, na krouzek, na hristi na velkou prolejzku atd), zarleni je u nas povoleno, a docela to funguje - nemusis ho milovat, ale musis se k nemu slusne chovat, zije tu s nami, nemuzeme ho vratit do obchodu jak nechtenou hracku), s koupanim neporadim ja mam dva lachtany (obcas mam pocit ze maj plovaci blany, vlasy jsou taky u nas rev - ale moje mamka naucila starsi si vzit rucnik a pridrzovat si ho pred oblicejem a to ty zachvaty minimalizovalo a ted uz si vlasky mije sama - holky jsou nastesti paradnice)

zelenaesmolda
21. lis 2019

@jannym
to zni dobre ten zpusob reseni zarlivosti a vzajemneho respektovani deti

shakira007
21. lis 2019

@zelenaesmolda tak příčina může být různá důležité to je řešit

zelenaesmolda
21. lis 2019

@shakira007
ano,ale pokud nevyresis pricinu tak se problemu nezbavis.to je jako kdyz mas doma plisen tak nestaci znova vymalovat...

codal
21. lis 2019

Já bych zkusila pozitivní motivaci... Zkusit s ním udělat nějakou dohodu ohledně toho koupání, nalepit na ledničku nějaký papír, za každé koupání nalepit nálepku a když tam za měsíc bude cca 15 - 20 nálepek nebo ze začátku klidně i míň (za umytí hlavy můžete nalepit třeba dvě, když je to pro něj tak nepříjemné), tak mu splníte něco, co si sám vymyslel, na čem se domluvíte - kino, zoo, pojedete někam na výlet, atd.)...

codal
21. lis 2019

A v ty dny, kdy by se koupat prostě nechtěl, bych ho nechala, pokud má problém se zadečkem, tak mu prostě omýt jen ten, případně třeba nohy, podpaždí třeba jen žíňkou i za cenu toho, že třeba týden bude holt mytý jen takto.. násilím bych do toho nešla, pokud je to jen žárlivostí, tak to časem přejde a když půjdete po zlým, tak to může zhoršit vztah s miminkem. U psychologa bych to pak řešila, až tam půjdete..

theronnie
autor
21. lis 2019

@codal Děkuju to je dobrý nápad. Dnes to vyzkouším, hlavně se s nim na tom na pevno domluvit. Tohle je celkem zábavná forma, tak věřím ze se chytne. 🙂)