Dceřina "kamarádka". Kdo je ten špatný a kde jsem udělala chybu?

24. zář 2024

Události posledních týdnů mě nutí přemýšlet, kdo je ten špatný a kde jsem udělala chybu.
Dcera (7) měla od školky kamarádku, která navíc bydlí hned naproti. Její maminka mi nikdy nebyla extra sympatická, obzvlášť když ani kolikrát nepozdravila v šatně atd. Ale říkala jsem si „holky chtějí kamarádit, tak musím nesympatie překousnout." Většinou jsem zdravila první a tak.
V 1.třídě se holky hodně zpřátelily. Občas přišla dcera s modřinkami na rukách, že ji prý kamarádka štípla. Samozřejmě jsem jí vysvětlila, že to si kamarádky nedělají, že to není správné.
O prázdniny spolu začaly chodit ven. Dcera se mi začala lehce měnit před očima. Začala odmlouvat, na všechno měla odpověď (úplně jako kdybych slyšela mluvit její kamarádku s její maminkou). Holky si vyměňovaly plyšáky, chodili navzájem na návštěvu. Občas se mi dcera svěřila, že po ní chce něco udělat, jinak nebude její kamarádka.
Od září jsou spolu ve 2. třídě. Zvrtlo se to ve chvíli, kdy po dceři chtěla aby chodila bosá po velmi hrubém asfaltu, protože je to zdravé, jinak nebude její kamarádka.. Dcera si ukopla palec o kámen a se zkrvaveným palcem

tereza0111
24. zář 2024

Jestli je dceri i kamaradce 7, tak neni treba premyslet, kdo je spatny. Deti spatne nejsou.
Dceri bych vysvetlila, ze kamaradem je ten, s kym je nam dobre, neublizuje nas a naopak se za nas postavi, kdyz potrebujeme. Zda se, ze tahle holcicka to neni a asi by se dcera mela zamyslet, jestli s ni kamaradit chce nebo se nauci postavit sama za sebe a ovetit, ze v pripade takovyhle podminek kamaradky tedy nebudou. Bude to pro obe velmi cenna lekce

simkrk
24. zář 2024

Toto jsem řešila taky u dcery, taky 2 třída, má sestřenici a ta šla tedka do 6 třídy... Občas jsou kámošky a občas ne, ale děla to ta starší, občas si pozvala na zahradu kamarádku a hrály si, tak nejak všichni, do te doby než přišla ta moje že holky ji říkaj ať dělá tohle a tohle, že nechce a že jsou pak na ni ošklivý...
Tak prostě jsem vysvětlovala, že nikdo a už vůbec ne holky ji budou říkat co má dělat když sama nechce😊🤷
Chce to vysvětlit, kdyby s tímhle přišla.. Tak bych ji opět řekla, to není kamarádka když ti řekne že to neuděláš tak, už kamaradka nebudeš.. 😊.. Je to hrozný jak i takový malý skrčci můžou být manipulátori.. 😬

mourovatakocka
24. zář 2024

Tak tady si sednu a budu pečlivě číst. Nemáme takový problém jako ty, ale dcery kamarádka ze školky taky není vždycky úplně topka - proběhlo prý nějaké teď mi najdi dva nějaké klacky, jinak ti nedám něco, co její máma říkala, že se mají rozdělit :D , pak nějaké teď jdi pryč já tady mám kluka na kamarádění a tebe teď nechci. Blbost, ale otázka co je, když já o tom nevím.
Za sebe bych šla cestou vysvětlování a příkladů, proč tohle je prostě špatně. Určitě máte v okolí jinou holčičku na kamarádění, aby se neupínala jen na tuhle. Každopádně TAHLE by mi už přes práh nepřešla a rozhodně by u ní moje dítě na návštěvě nebylo.

autor
24. zář 2024

přiběhla domů s pláčem. Během ošetřování kamarádka pořád zvonila na zvonek jak na lesy a ve mně už bouchly saze. Napsala jsem jí zprávu, že jestli se k dceři bude pořád chovat takhle, bude po ní chtít nesmysly "jinak nebudou kamarádky", tak kamarádství asi přestane.
Chvíli na to mi volala její maminka přes WhatsApp. Myslela jsem si, že to probereme jako dvě dospělé. Chyba! Že co prý si dovoluju psát její dceři, že ta moje taky není svatá (to nikde netvrdím, ale znám jí, je to poctivka a nechá na sobě dříví štípat). Navíc to je chudák, protože jí nedávám sladké, tak si prý říká kamarádce (má nadváhu, snažím se to omezovat na minimum) a že prý takové jako já by neměly mít děti. Nadávala mi do krav a ani mě nepustila ke slovu pořádně. Nemám prý říkat s kým se má a nemá bavit, že si v tomhle věku budují teprve vztahy. S telefonem jsem jí sekla. Holky se bavily dál.
Minulý týden přišla dcera ze školy s modřinkami na ruce. Prý jí štípla, aby jí přinutila nasadit si zástěru 🤔
Předevčírem si kamarádka zase vyžadovala plyšáka na výměnu, prý že jestli to neudělá, přijde nás její strejda zbít. Prostě vydírání. To už mě namíchlo a byla jsem rozhodnutá to říct její mamince.
Včera jejich kamarádství skončilo. Její maminka na mě zazvonila, jestli prý vím, co dělá moje dcera. Že prý stojí polonahá a kamarádka jí kouká (sahá) na pipku. A že jestli mi to přijde normální. Že od teď má její dcera zákaz se s tou mou bavit.
S dcerkou jsem to samozřejmě hned probrala (že její intimní místa jsou jen její a nikomu se neukazují atd.) a ptala jsem se, čí to byl nápad. Samozřejmě že její "kamarádky". Odpověděla bez váhání, poznala bych kdyby lhala (to vždy brečí a nechce to říct).
Na jednu stranu se mi ulevilo, že bude mít odstup od kamarádky (chodí spolu stejně do třídy), na druhou stranu přemýšlím, jestli jsem to neměla ukončit dřív já. Ale nechtěla jsem jí nakazovat s kým se má a nemá bavit. Vždy když jí kamarádka něco provedla, probrala jsem to s ní a řekla jsem jí co si o tom myslím, ale rozhodní jsem nechala na ní.

swan42
24. zář 2024

Jeji matka ma evidentne dvojciferny IQ, na takovy jsem alergicka, pravo mit deti by fakt nemel mit kazdej, jinak to chovani deti k sobe bude porad stejny a vysledky voleb budou vypadat taky porad takhle 🙈

xxx3d
24. zář 2024

zašla bych do školy, metodik prevence, třídní učitel a řešila to zavčas, protože ta její "kamarádka" jí udělá ze života peklo po tomto.

gruyerre
24. zář 2024

Ještě bych poprosila učitelku, aby dávala pozor, jestli sousedky dcera dál neubližuje dceři. To bych udělala hned v ten den, co by mi dcera prvně přišla domů s modřinama.

mourovatakocka
24. zář 2024

Tak tohle je ale vyšši level! Okamžitý zákaz a rozhodně řešit i ve škole, ať o tom ví psycholog/metodik prevence a třídní učitelka - ať nesedí spolu, ať si v rámci možností všímá.

sigyn
24. zář 2024

Mně to přijde jako začínající šikana než "netradiční" kamarádství.

zlataberta
24. zář 2024

Určitě to řešte, jinak bude mít dcera ze života peklo a to si ponese do dalšího života.

zuzkasim
24. zář 2024

Jako abych psala cizímu dítěti, to fakt ne. Tvoje dcera se musí naučit, že kamarádství je bezpodmínečné, že kamarádíme s tím, s kým je nám dobře. Že nás nikdo nemůže nutit dělat něco, co je nám samotným nepříjemné (že má dcera z hrubého asfaltu okoplý palec je její věc, znám děti, co běhají bosé kdekoliv a kdykoliv, v tom bych problém neviděla, jde o princip, že tvoje dcera to dělat nechtěla a neměla se nechat "donutit"). Poprosila bych paní učitelku, jestli jim může věnovat trošku více pozornosti, že holčička tvé dceři občas drobně ubližuje, že to spolu řešíte, ale potřebovala bych i její pomoc ve škole. Učitelka ti může říct, čeho si ve škole všímá ona, popř. zařadit do třídnických hodin i nějaké aktivity na vztahy mezi dětmi.

dashyyy
24. zář 2024

řešili jsme dívčí války 2. a 3. třída, slyšela jsem cizí maminku vyhrožovat mýmu dítěti přes hlasovou zprávu, ale koule říct to do očí neměla, to jsem teda byla vytočená až kamsi.. nemám doma žádnýho svatouška, ale takhle teda ne.. nakonec jsme to vyřešili mezi 8očima, kdy holka pod tlakem maminky přiznala, že tu naši o hodinách tluče, štípe a ubližuje jí, maminka koukala jak puk, neměla páru, ale fakt to mělo efekt a byl klid.. nejsou to žádný kámošky, ale v rámci třídy a kolektivu spolu vychází..
a to s tou pipkou bych řešila stejně, chtěla bych druhou maminku i s holčičkou vidět a že jak to teda bylo, v tomhle věku nevydrží a nakonec kápnou božskou, já jen, aby maminka v přímém přenosu viděla, co má doma za dáreček, zřejmě potřebuje prozření.. podle popisu mi přijde, že to ona vidí vlastně stejně jako ty, ale z druhé strany, kdy v jejích očích je špatná tvoje dcerka

izz76
24. zář 2024

Tak dobre,ze to kamarádství skončilo, pokud spolu sedi v lavici ve škole,požádala bych učitelku aby je rozsadila. .. Dceru musíš naučit aby se nenechala manipulovat a navádět k něčemu co nechce. Na tvé straně podle mě byla chyba jen v tom,ze jsi po incidentu chození po asfaltu, poslala zprávu, měla jsi to vyjasnit osobně. Jinak maminka té holky bude asi taky pěkný případ, od takovych lidi raději dal.