Máte nějaký tip? Dáváte i paním asistentkám, které pomáhají paní učitelce? Děkuji.
Jasně že dáváme. 🙃
Letos dame i pani asistentce, minuly rok nebyla ve tride. Davame kosmetiku a kvetinu.
Samozřejmě, dávám učitelkam i asistentkam. Vloni čaje Sonnentor a pralinky, letos dárkové balení bločků, jindy jsem dávala oříšky a sušené ovoce, čokoládu..A dokud jsme bydleli blízko květinářství,tak i kytku.
Ve školách se teď tak šetří, že už nefasujeme ani papíry, ani fixy na tabuli, o ostatních kancelářských potřebách ani nemluvě, takže mě by třeba potěšilo něco z tohoto🙂 Samozřejmě nevím, jestli je to na všech školách stejné. Každopádně dárečky určitě nejsou povinné, žádný stres🙂 Vše výše jmenované je hezké a vážíme si toho.
Vy jste tak originální, Ženy. Na netu je toho spousta, ale v té záplavě dárků, nedokážu vybrat ty správné.
@elialen já tedy asistentce určitě ne. Nějak nevidím důvod. Učitelkám bych nejradši též nic nedala. Ale jelikož dávají všichni, přišlo by mi to blbé. Popravdě úplně nechápu důvod proč se to dělá. Je to jejich práce, za tu mají svůj plat, tak proč nějaké dárky? Když by udělali něco nadstandartního, proč ne, ale za běžnou výuku? Jinak u nás si to vymýšlejí holky, ony ty učitelky znají a vědí, jaké mají záliby a co je jim líbí. Takže já se řídím tímto 🙂
@blondynka400 Vždycky jsou nějaké děti, které nic nepřinesou, takže se nemusíš bát, že by to tvoje bylo samo. Nebo můžou holky namalovat obrázek…Jinak tvůj postoj i celkem chápu, můj syn měl třeba několik let učitelku, která jim fakt nevěnovala nikdy ani vteřinu svého času navíc a která jim nikdy ani nic nedala, nedělala s nimi nic speciálního ani na Vánoce ani Velikonoce. Pak jsou ale učitelky, které dětem ze svého kupují něco na Mikuláše nebo na Den dětí, na vysvědčení, je vidět, že nejen učí, ale taky budují vztahy. Tam třeba člověk tak nějak i něco dát chce. Ale stejně u nás na škole má každá úča největší radost z balíku papírů 🙂 Ale fakt je možný, že je to třeba jinde jinak, tak nechci radit blbě🙂
@blondynka400 a u vás učitelka/ asistentka nedává dětem nic? My dáváme k adventu, na vánoce a na konci roku. Když mám svátek/ narozeniny, přinesu sladkosti. Je to o radosti z dávání, ocenění,že nám kolektiv funguje, že se máme rádi, mimo výuku toho děláme opravdu hodně, ač to možná pro vás není vidět. Nečekám,že mi děti budou něco nosit, mám svou práci ráda, děti taky, často mi dávají drobnosti v průběhu roku, obrázky, nálepky..Ale potěší to. To rozhodně.
@andelka ono když je to "dobrovolně", že chtějí, tak ok, asi i chápu narozeniny a pod. Ale konec roku? Možná si občas něco dají, já to až tak neřeším, ale nemyslím si, že by to bylo až tak. Asistentky bohužel ani jedna moc nemusela, bohužel jejich inteligence nebyla/není nikdy nic moc, takže je holky neuznávaly. A ani je nikdy k ničemu nepotřebovaly. A ani lidsky to nebylo nic extra, možná teď u té starší ta poslední, ta je lidsky fajn, ale zbytek bych radši nekomentovala.
@evik19 tak u nás bohužel nosí fakt všechny 😀 Obrázek k jejich věku už taky asi úplně není značka ideál, co by chtěly tvořit 😀 Jinak já si myslím, že učitelky měly vždy docela dobré, ale já to prostě pořád beru jako zaměstnání, ne nějakou kamarádku. A jak jsem psala, když měla učitelka narozeniny a chtěly jí něco dát ok, proč ne. Ale konec roku? Asi mne vadí ta rádoby povinnost.
Jinak u nás tedy papíry a další potřeby fakt problém nejsou. Takže to si vůbec neumím představit, že by do školy přinesly.
Každopádně jsem ráda, že ta starší ze základky zmizí (ač ji vnímám jako hodně kvalitní). Doufám, že na gymplu již tyto věci nebudou 😀 A
@blondynka400 Tak jestli máš děti na druhém stupni, tak to jako rodič nemusíš vůbec řešit, myslela jsem, že máš děti malé a mohlo by jim být líto, že spolužáci něco nesou a ony ne. Jinak souhlas s
@andelka , být učitelka je sice práce, ale málokde člověk v práci dotuje tolik akcí a ze svého jako právě ve škole. Já kupuji dětem něco k Mikuláši, pak k Vánocům a na konci školního roku taky. ( Průběžně dokupuju drobnosti do třídy typu kolíčky, připínáčky, fixy na tabuli, papíry atd.) Jestli tvoje děti ve škole někdy něco dostaly, pravděpodobně to koupila učitelka nebo asistentka ze svého.
Já taky nejsem nadšená prací některých asistentek, ale určitě bych o nich před dětmi školními ani vlastními nemluvila s despektem a s poznámkami o jejich intelektu. S platem nedosahujícím ani na plat uklízečky to fakt není fér.
My máme takové zlaté ženské, učitelku, asistentku ve třídě i družinářku, takže to vůbec neberu jako povinnost, ale jako poděkování, co dáme moc rádi.
@blondynka400 My mame treba tak skvele ucitelky, ze jim chci dat letos neco vic nez bombosku. Oni do tech deti davaji srdce, jde videt, ze je maji rady a tu praci delaji s nadsenim. Jasne, je to jejich prace a maji za to (spatne) zaplaceno, ale ja ten darek beru jako svuj dik, ze se podili na vychove mych deti, ze je uci znalosti a dovednosti a ze si to vsechno diky jejich zapalu ty deti pamatuji. Vzdycky jsou mile, usmevave, vstricne. To je po me pridana hodnota, ktera detem pozitivne ovlivni jejich dalsi zivot.
Do urcite miry je ucitelstvi prace, ale spis je to poslani, protoze kdo by to za ty prachy a nervy delal 😅
Takze letos jim budu davat listky do divadla - voucher platny na rok. Kdybych mela vic penez, obdaruji je daleko lepe 😊
Mame na ucitele stesti ☺️
Minuly rok jsem koupila nekolik lepsich caju a cokolad, udelalo to docela radost.. Letos nejak jedna skupina rodicu vyhlasila, ze bude spolecny darek a bylo mi blby protestovat, ze se mi to nelibi, takze se kupuje ucitelce voucher do divadla a na vecu a asistentce do knihkupectvi
Mám tolik možností, tolik bych chtěla dát, ale syn by to neunesl 😃 a to už mě napadly i dárky, které vyrobíme o víkendu. A pak samotný hřeb....asi jsem blázen, ale cítím to tak. Doufám, že to vyjde. Ten nej, co bych chtěla, není k sehnání. 😔
@blondynka400 mrzí mě,že máš tak nevalné mínění o pedagogických pracovnících, nebo spíš špatné zkušenosti. U nás jsou asistentky skvělé. Mě oceňují rodiče a milují děti, za což jsem velmi vděčná a je to skvělý pocit a jeden z důvodů, proč tu práci dělám. A synova AP je taky úžasná, stejně jako třídní.
@andelka je dobře, že existují dobré AP. Pak by bylo fajn, kdyby jsi se mohla naklonovat. V mém okolí máme ale zkušenosti všechny cca stejné, tedy nic moc. Co se týče učitelů, tam už to vidím pozitivněji. Většina je docela v pohodě a pak se tam najedou i ty, které jsou za mne fakt dobré. Hlavně na druhém stupni to vidím lépe, ale je fakt, že starší měla třeba i na prvním stupni hodně fajn učitelku. Sice to byla taková stará škola, ale měla své kouzlo a ty děti fakt hodně naučila. Té se třeba na konci páté třídy na rozloučení dávali i společný dost drahý dárek, ale tam mne to přišlo relevantní
@exbordelar vidíš, tady s tebou nemůžu souhlasit. Učitelé mají plně odpovídající mzdu, rozhodně nejsou nijak podhodnocené (AP to už je jiná věc)
Za mne když to takto cítíš a bereš to tak, proč ne, je to každého věc. Mně vadí spíš ta všeobecná povinnost. Je to takový divný zvyk z minulosti... Stejně jako když třeba tleskají Češi po přistání letadla, toto je věc, kterou taky asi nikdy nepochopím a jsme snad jediný národ, co toto dělá 😀
@evik19 jim by to nebylo líto ani na prvním stupni. Vždy to dělaly proto, že to byla "povinnost" 😀
Jinak u nás třeba dostávají na prvním stupni adventní kalendáře, ale ty kupuje škola a i dost dalších věcí jsou od školy. A to, že dostávaly různé bonbony a i další sladkosti od učitelek (ty vím, že platí ze svého), mi spíš vadilo. Nějak nechápu, jak může někdo bez mého vědomí dávat dětem sladkosti, většinou ještě nevalné kvality. Takže toto já fakt neocením, ale beru, že jim chtějí udělat radost, odměnit za různé soutěže a toto je blbé, když to neplatí škola, ale učitelky ze svého. Takto by to být nemělo...
Ohledně AP a jejich intelektu, vždy s tím přišly holky samy, bohužel toto poznaly vždy hodně rychle a to je na tom asi to nejhorší.... Na druhou stranu jim to ale určitě nebudu vymlouvat, že to tak není, když je 🙂 A omlouvat je tím, že mají nízkou mzdu? Když to jsou osoby, co nějakým způsobem ovlivňují moje děti? Mně spíš přijde celý tento způsob inkluze a asistentek špatně, ale asi jsem taky stará škola 😀
@blondynka400 není to ideální, bohužel. U nás je třeba větší poptávka,než nabídka míst,tady si můžou ředitelé vybírat. U nás mají všechny AP minimálně maturitu, spíše VOŠ nebo VŠ, musíme se dál vzdělávat, chodíme na metodické setkávání. Já osobně spíš děti překvapuju tím co vím,než co nevím ( ale stane se, hlavně v určitých oblastech se ráda nechám poučit, klidně dětmi). Taky doučuji a děti ke mně chodí rády. Všechny AP doučujeme. Na 2 stupni je práce trochu jiná, přijde mi náročnější, taky na 2 stupeň dostávají podporu AP děti s většími problémy. Lepší a horší pracovníci jsou všude. U AP je problém dost vysoká fluktuace. Dostáváme jen krátkodobé smlouvy.
Dáváme i asistentkám, v jedné třídě se skládáme na společný dárek a květinu, to je fajn, ve druhé každý za sebe. Líbí se mi jedlé dárky. https://www.lipoo.cz/den-deti--ucitele/
Dáváme i paní asistentce, letos med a čajík a asi rostoucí záložku do knihy. Loni jsme dávali pralinky a čaj