Čtvrťák je lempl. Jak moc hlídáte desetileté školáky?

20. únor 2022

Jak moc hlídáte desetileté školáky? Syn od začátku roku nosí poznámky, že zapomíná věci. Učebnice, pomůcky, úkoly.
Snažili jsme se ho vést k tomu, že to je jeho starost a ponese si své následky sám. Což nefungovalo a učitelka vnímá školu jako rodinnou záležitost. Chápu i učitelku.
Zatím fungujeme tak, že se ho ptám, jestli má vše. Projdeme seznam předmětů. Na skříňce s učením má seznam pomůcek do každého předmětu. Připravuje si podle něj. Už se i stalo, že jsme večer společně připravili, ale on si to ráno vyndal, protože něco hledal a do tašky to nevrátil. Opravdu za ním nemůžu stát jako policajt a hlídat ho.
Často nemá podepsané úkoly, protože napíše hned po příchodu, já přijdu o tři hodiny později, pošlu ho pro úkol, buď mi ho nepřinese, nebo mi ho přinese a pak si ho nevrátí do tašky, nechá ho na půli cesty. Úkoly má napsané tedy denně, ale tak 1-2x měsíčně je nechá doma.
A ještě poslední. Chce po vás učitelka, abyste úkoly kontrolovali? Já nekontroluju, ale už jsem byla upozorněná, že tam mívá chyby, abych to kontrolovala.
Syn je jedničkář, ale chaotik a zmatkář. Mám pocit, že žije někde v jiném světě a pomůcky do školy nejsou podstatné. Já řeším úkoly a on mi na to odpoví, že vědci zprovoznili nový vesmírný dalekohled a vyfotili planetu, kde by mohly být podmínky pro život.
Jak domácí příprava funguje u vás?

martt
20. únor 2022

Mám doma taky desetileťáka ve 4 třídě. Nosí samé jedničky je nadprůměrně inteligentní, ale zapomíná také věci přesně jako u vás. Večer mu tašku kontroluji sama pokud tam něco chybí řeknu ať si to tam dá a čekám u té tašky abych opravdu viděla, ze si to tam dá. U nás je to sice trošku jiné syn má diagnózu, takže mu musím přesně do detailu říkat co má dělat. Třeba dej špinavé prádlo do koupelny do koše ze špinavým prádlem. Kdyz bych řekla jen dej prádlo do koše je schopný ho dát do odpadkoveho koše 🤣. Bavila jsem se o tom s psycholožkou a říkala, že zapomínani bývá u nadaných lidi a děti. Dokonce znám jednoho profesora , který si musí vše psát na papír co a jak , aby nezapomel si něco vzít do práce.
Jinak učitelky po nás chtějí jen podpis u úkolů aby věděli, že to opravdu dělali děti doma.

berenika39
20. únor 2022

První, co mě napadlo po přečtení příspěvku bylo to, že je skvělej, že se zajímá o takový věci, který ostatní nechávají chladný. To zaprvé.
A to ostatní - nevím, jak ostatní, ale tohle u nás - bylo a je - na denním pořádku. Ve čtvrté jsem z něj rostla....v sedmé je to o něco lepší, protože má motivaci - mít dobrý známky a dělat to, co ho bude bavit. Chci tě uklidnit - třeba zapomněl doma batoh do školy - sedl do auta a jeli jsme. Dneska - ve 13,5 - si udělal svačinu - se šunkou, sýrem a dal si ji do báglu, namísto do lednice. Vyndává myčku - ví, co kam patří, ale jen tak mimoděk narve kastroly tam, kam se nevejdou. A to bych mohla pokračovat. Ponožky - nevíš, kde je koš? TAk tam hodí jednu. Klidně si splete den a nachystá pingpong namísto angličtiny. Penál - to se bojíš. Buď v něm je pár totálně poničených propisek, pastelek a fixek a kružítko bez tuhy, nebo tam není skoro nic. Atlas na zeměpis u nás slouží jako pravý úhel na měření výšky, ale do školy ho zapomíná opakovaně - blbá kniha, velká. Má takovou ledvinku - s peněženkou, kartičkou pojištovny, penězi, platební kartou. Týden! Týden nezjistil, že ji má u táty v autě. Busem jel tak, že ukecal řidiče, že mu zítra doplatí🙂))))))))))))))))))))))). Jo, učí se dobře, je chytrej jak opice - ale praktický život a běžné věci mu zatím vesele unikají. A já? Jsem zastánce toho, jako ty - jen si to pěkně vyřeš (vyžer - pardon) po své ose. Dej mu šanci, vydrž trpělivě, nabídni pomoc - ale víc odpovědnosti bych nechala na něm.

p.s. ne, úkoly po nás nikdy škola nechtěla kontrolovat - naopak, je to práce dětí, ne rodičů - toho jsem se držela a myslím, že j to tak správně.

lucka662006
20. únor 2022

Mám desetiletou a osmiletého. Každý navečer mají čas na úkoly, které potom zkontroluji a podepíšu, protože prostě nechci, aby třeba někdy vrátil úkol s chybou. Učitelka podpis chce, kontrolu nemusím, ale dělám ji. Syn je zapomětlivější než dcera. Potom si připraví sami tašku a kontroluji opět vše podle rozvrhu, aby měli všechny pomůcky. Vůbec mě to nebaví, ale nechci, aby jim něco chybělo, tak to udělám. Občas se mi i stalo, že jsem si něčeho nevšimla, ale je to spíše výjimka.

autor
20. únor 2022

@berenika39 nechat to na něm jsem zkoušela na začátku. Letos se jim změnila učitelka a té se to nezdá a pravidelně mi vypisuje, co zase neměl a ať na něj víc dohlizime.

berenika39
20. únor 2022

S tímhle dost bojuju - naše škola řeší každý ..prd? nebo jak to nazvat. A mají dojem, že rodiče jsou ti, co dítě vod jako loutku a sami jsou zodpovědní za jeho aktivitu, výsledky..a přitom by to mělo být to dítě. Chápu, že mají zájem, ale někdy pro mě příliš. Každá nesrovnalost v kolektivu - musíme jim pomoci, musíme to za ně vyřešit, musíme jim ukázat cestu - ne, za mě jsou to děti, které by si měly v určitých případech (nemyslím třeba šikanu, o tom žádná) poradit samy. Nám napíšou poznámku - a moje první odpověď je - proč mi to píšete? Řekli jste to vůbec dětem?

levandule_k
20. únor 2022

Když jsem chodila na druhý stupeň (cca 7., 8. třída), tak jsme měli jednoho aktivního učitele, který vyžadoval podpisy u domácích úkolů. Jednak mi to přišlo trapné, protože mě rodiče vedli k samostatnosti a zodpovědnosti za mou přípravu, a také se mi stávalo, že jsem si udělala úkol po příchodu domů a večer to zapomněla dát podepsat rodičům, nebo jsem jim podepsat dala a pro změnu to nechala ležet na stole.

Ve čtvrté třídě jsem určitě pár věcí zapomněla, občas po nás chtěli nějaké věci na výtvarku, typu korkový špunt, tak jsem to kolikrát hledala až ráno.

zuzkasim
20. únor 2022

Napíšu ti pohled od nás ze školy. Pokud dítě občas zapomene, učitelka domlouvá dítěti, pokud je to už docela často, upozorní se rodiče a prosí o spolupráci. Takže to, že jste udělali seznam věcí do každého předmětu je super. Chystat věci večer, tedy relativně v klidu, nikdy ne ráno (to nefunguje většinou ani dospělým). Některé učitelky trvají na podpisu úkolů rodiči, nepochopila jsem, ale jsou takové kolegyně a u jedné mě to fakt štvalo (syn v pohodě, úkoly si dělal sám, míval je dobře, ale věčně ho peskovala za to, že chybí můj podpis, když já jsem bývala denně v práci docela dlouho a ona to dobře věděla). Na druhou stranu, jsou to její pravidla... Úkoly není podle mě potřeba kontrolovat dětem, které nemají problém, ale pokud to dítěti nejde ještě tak dobře nebo jde o nové učivo, je fajn na to mrknout, aby se to pro to dítě vyjasnilo co nejdřív. Ale zase, každá kolegyně na to má svůj názor, některá chce mít úkoly zkontrolované, jiná to pak ve škole projíždí s dětmi. Někdy je prostě nutné se přizpůsobit a věřit, že učitelka to dělá nejlíp podle svého svědomí.

autor
20. únor 2022

@zuzkasim věci chystá sám, když přijde ze školy a udělá si úkoly. Večer kontrolujeme a ráno to vyndá, protože něco hledá.
On mívá občas v úkolu třeba zapomenuté písmeno nebo háček. Nebaví ho to, nesoustředí se.
Přiznávám, že s ním jsem se zatím neučila, protože to nepotřebuje.
Mně nejde o to, jak to dělá učitelka. To je její věc a její pravidla a chápu, že to tak má nastavené. Druhé dítě má jinou učitelku a ta nas prosila, ať úkoly nekontrolujeme, ale jen podepisujeme. Jde mi o to, jak to je nastavené jinde.

konidana
20. únor 2022

U nas to stejne v blede modrem. Veci si chysta rano, obcas neco zapomene, ale ne zas tak casto. Na zacatku roku to teda bylo i na poznamky a upozorneni pri konzultacich. Posledne zapomněl svacinu. Docela problem, kdyz nechodi na obedy. Telak zapomonal take casto, ted uz se radsi chodi prevlikat domu ( maj odpoledku jen tv) vetsinou nekontroluji. Nemam na to cas ani nervy. Ukoly kontrolovat nemame. Nebo aspon na 1.st. ted uz asi tuplem ne. Kdyz mu to nejde, snazim se vysvetlit, ale vetsinou si to stejne udela podle sebe blbe🙄😅

zmrzlinka
20. únor 2022

Mám doma syna (9,5 roku) a musím ho kontrolovat.Jinak by to byla sama poznámka.Taky zkoušet nové učivo.Vždy mi tvrdí,že všechno ví 🤦😂Má svůj svět.Vzhledem k tomu,že mám dva mladší bratry tak mne to nijak nepřekvapuje.Oba skončili VŠ,ale že ponožky patří do koše na prádlo zjistili až když začali bydlet se svýma drahyma polovičkami 😂😂😂

blondynka400
20. únor 2022

Nehlídám vůbec, nedělala jsem to ani v první třídě. Je to jejich zodpovědnost a následky ať si nesou samy. Občas něco zapomněly a pod nebo nemají, já to ale neřeším, není to nic tragického a většinou se z toho poučí. A to jestli učitelka vnímá školu jako rodinnou záležitost, to je její problém. Já jsem pro samostatnost a ne stát dětem za zadkem. Úkoly jsem nikdy nekontrolovala, když chtějí, podepíšu (manžel to má tedy jinak, stejně jako když byla online výuka 😀 , nepodepsal by se pod něco, kde je chyba). Obě mají celou dobu samé jedničky, jedna hodně dodržuje to co se má, druhá je po mne free...

holkaokomodra
20. únor 2022

ahoj, pristup paní ucitelky je jiny než te naší, nase nechce abychom to synovi kontrolovali, chce jen podpis ajko dukaz o tom, ze to napsal doma a nenamastil to o prestavce pred hodinou, rika ze je to pro ni zpetna vazba o tom, co jeste musi kluka oduict, kdyz se v ukole objevi chyby... coz mi prijde jako hodne hodne rozumny a osviceny pristup, jinak to co popisujes, jako nedoneseni veci zpatky do tasky, zapomenuti neceho doma atd, je u nas naprosta norma celou skolni dochazku 😂 jako neresime uz, proste se syn naucil omluvit a donest zpetne... ono nejakym hlidanim nebo buzerovanim clovek docili mozna tak oboustrane neurozy a niceho jineho, takze klidek... chova se jinak slusne? skola mu jde? jestli jo tak pohoda, zapominani se nejak podda 😉

merope
20. únor 2022

Ehm... já teda nevím jaká třída, spíše 2. stupeň, ale žákovskou jsem neměla každou chvíli a byla jsem schopná si nachystat sešity do školy a celý štos nechat ležet na stole 🙂. A teda jestli bude syn po mně, tak teda nevím, pro koho z nás to bude větší test, hlídat, zda má to, co má mít 😀.

korin
20. únor 2022

Syn deset let, čtvrťák - úkoly si dělá sám, občas je chce zkontrolovat, podepisovat nemusíme, jen někdy písemku. Batoh si chystá sám večer. Jeho představa ideálu je taková, že by nosil vše, takže by si nic doma nezapomněl. Což není možné, protože by se mu to jednak nevešlo a navíc by to znamenalo vysokou hmotnost na zádech (což je i tak). Ráno děti vypravujeme a vodíme do školy (je to na cestě do školky s nejmladší). Svačinu dávám do batohu, pochybuju, že by si ji jinak vzal. Mnohdy ho pro ten batoh musím vracet, nechá ho v předsíni.

holkaokomodra
20. únor 2022

@berenika39 😂😂😂😂 máme osmaka, nee tu myš, puberťáka a úplně ho při čtení tvého prispevku vidím 😂😂😂 jsou to zabijáci, ten muj dacan teď delal IQ test od mensy, no o bodik mu uteklo členství takže je docela inteligentní. inteligentní, ale hroznej vůl 😂😂😂 dnes odjížděli na lyžák, všichni vsechno naložený jenom náš miláček se zakecal někde za busem, tak mu museli narvat lyže k rezervě... o doručování pradla do koše, uklidu po jídle a vyklízení myčky nemluvě 🤦‍♀️😂 je to lahoda, miluju ho

novamamina
Autor odpověď smazal
Zobraz
novamamina
20. únor 2022

Úplně jak kdybych četla o sobe. Ale asi tě moc nepotesim, je mi 30 a je to furt stejný. Zapomínám často - chci si vzit svačinu do práce a zapomenu ji na botníku, potřebuji si vzit nabíječku na telefon do práce, zapomenu. Prostě pořád. Ale i s tím se dá žít 😁. Musím si vše psat. Každou prkotinu. Hele a i přes to je ze mě vedoucí oddělení. Takže neboj, i kdyby z toho nevyostl, určitě to ničemu nevadí.

inssomnia
21. únor 2022

Lempl je taková hnusná nálepka :( taky jsem ji měla. Celý první stupeň popsaná poznámkami žákovská i notýsek. Nemá pastelky, nemá ořezané pastelky, nemá úkol, nemá podpis ŽK... Světě div se, gympl jsem udělala asi na tři sešity, VŠ na jeden. Příští rok jdu ke třetím magisterským státnicím. Ale učení mě začalo bavit až na tom gymplu, do té doby jsem si přišla hloupá, protože jsem přece lempl. Že unesu v hlavě stokrát tolik než spolužáci? To je fuk, ale přece ty blbý pastelky a úkoly se musí psát doma!!
A z pohledu z druhé strany (joo, z lempla je učitelka) - tohle přenášení školy domů je hrozně nefér vůči dětem, kteří doma to rodinné zázemí nemají. Pak se divíme, že dítě rodičů se ZŠ prakticky nikdy samo dál nedojde. Když rodiče mají o vzdělání svého dítěte zájem a chtějí se ho účastnit, tak je to skvělé, ale fakt by to imho neměla být klíčová podmínka ke vzdělání dítěte.

autor
21. únor 2022

@novamamina ono ho to nepřejde. S tím nepočítám. Spíš mi jde o to, jak to mají nastavené jiné rodiny se stejně starymi dětmi. Mně stala máma za zadkem a nepomohlo, spíš naopak.

@inssomnia mě jeho vzdělání zajímá. Výsledky má skvělé. Jen prostě 2x do mesice něco nemá.

konidana
21. únor 2022

@korin tak presne takhle fungoval kluk ve 3. A ve 4. Tride... nosil furt uplne vsecko , aby nic nezapomnel🤣

holkaokomodra
21. únor 2022

@inssomnia amen... presne tohle jsem zazivala taky a přístup mam stejnej 😂 jeden sesit na stredni, na vejsce dva (studovala jsem ted po tricitce) uz jsem zodpovednejsi 😂🙈

levandule_k
21. únor 2022

Dvakrát do měsíce je za mě úplně v pohodě, ty děláš, jak kdyby zapomínal úkoly dvakrát denně. Já jsem kolikrát psala úkoly o přestávce, protože jsem na ně doma zapomněla. VŠ mám taky.

konidana
21. únor 2022

... o tom, že jeden sešit na čj měl ještě v listopadu prázdný a bílý jak čerstvý sníh, a že každou chvíli z batohu vypadne, nebo se na dně choulí, nějaký zmačkaný papír, kde má nějaké zápisky, protože neměl sešit, ani nemluvím🙄 Jeho boj. Ale zdá se mi to rok od roku horší- ve 4. to asi takové ještě úplně nebylo, jako teď v 6.

autor
21. únor 2022

@levandule_k já ne, učitelka mě bombarduje, že opakovaně nemá pomůcky a úkoly a ať laskavě zvýšíme dohled.

konidana
21. únor 2022

občas to je s těma učitelema těžký😉 sama zkus zhodnotit, zda to zapomínání je v normě a učitelka prudí, nebo ne. Pokud jinak nemá problém (samé jedničky jsem pochopila) tak bych to asi tolik neřešila.

inssomnia
21. únor 2022

Co si zkusit s učitelkou promluvit? Úplně věčně zkusit probrat, jak to vidíte (ona i vy). Ne vždy to jde, ale aspoň uvidíte, o co jí jde.

hojda
21. únor 2022

S těmi zájmy, bych ho trošku tipovala na nadané dítě, ty se dokážou zabrat do svého tématu a zbytek světa prostě nevnímají.

nick1234
21. únor 2022

@berenika39 mam sice syna teprve predskolaka, ale muzu odpovědět z pozice učitele😁 mam ve třídě kluka (teď je v 5. třídě) a i od učitelů to chce hoooodne trpělivosti. Jsme malotridni škola takže je tam prostor pro individuální jednání s žáky👌 Ale má všechny “znaky” jaké tady popisují ostatní maminky😁 Jeho rodiče k tomu také přistupují podobne. Když si zapomene pomůcky/domácí úkol/učebnici ve škole, musí se pro to sám vrátit (bydlí naštěstí ve stejne vesnici) nejednou se stalo, ze se vracel i na třikrát 😂😂 jeden čas měl v tašce napsaný seznam, co všechno si má před odchodem ze školy zkontrolovat (krabicka od svačiny, láhev na pití, úkol,…) což jsme ji všichni chválil 👍. Jinak je asi proste nejdůležitější trpělivost, ale opravdu důslednost 🙏 nechat je, aby si věci hlídali a kontrolovali sami (hlavně to nedělat za ne, tím jim opravdu člověk uskodi).

berenika39
21. únor 2022

@nick1234 díky za reakci, obdivuju svatozář, která svítí nad hlavami učitelů, vážně🙂

korin
21. únor 2022

@konidana Vyšlo najevo, že manžel to dělal stejně...