Čtení. Jak zlepšit?

nejtik
14. črc 2020

Mohla bych se zeptat jste učili své děti číst. A jak pošle vás by mělo a nebo jak čte vaše dítě? Dcera dosti má problém se čtením nemáte někdo nějaký tip na zlepšení čtení.
Chodíme do pedagogické poradny už 2 rokem,ale žádné zlepšení nevidím. Jediné co nám doporučili je číst. A napsali papír do školy o tom že dcera dltrpi dyslexie.Čteme několikrát denně. Předplatila jsem dceři webovou stránku včelka,ta ji moc baví. Nemáte nějaký ještě typ

editah222
15. črc 2020

Syn rád četl písničky a básničky, které zná. V každé jsem nahradila pár slov nějakým nesmyslem, abych udržela jeho pozornost. Takže třeba Skákal pes, přes postel... Učil se tak vidět poskladana pismenka do známých slov, ale musel být pozorný.

konidana
15. črc 2020

@nejtik my meli na cteni takove okénko. uz nevim zda se do nej vešly jednotlivé slabiky nebo slova a pospuvalo se se ctenym textem. Dobry je treba i list papiru nebo provitko na udrzeni oci na spravnem řádku.

konidana
15. črc 2020

@nejtik jinak dcera se trochu rozecetla tak v 10 letech... probehy o zviradkach tak pro osmileté a syn necte skoro vůbec. za 4 roky skolni dochszky přečetl sotva par kratkych kapitol... cteme na stridacku. Ma taky nějaké dys a teprve ted v 10 letech jsme se po 2 letech od objednani dostali do PPP

saralinda
15. črc 2020

Před časem jsme se účastnila webináře (jiné téma), kde psycholožka zmínila, že pokud mají děti nějaké dys-, tak se jim většinou doporučuje o to více danou činnost trénovat. Výsledky se ale dostavují obvykle pomalu a často to dětem danou činnost (třeba čtení) akorát zprotiví. Také říkala, že dnes již dobří logopedové a další odborníci mají jiný názor. A to cvičit, co je potřeba. Třeba u problémům s řečí, je důležité rozvíjet hrubou motoriku (skákat na jedné noze, snožmo, střídat nohy,....). U jiných problémů je zase důležité třeba trénovat pravolevou orientaci, propojení oko-ruka. Konkrétní cviky Vám bohužel neporadím. Ale já osobně bych zkusila jít a pátrat (třeba na internetu) i tímto směrem. Sama od známých vím, že po trénování hrubé motoriky u jejich syna, došlo ke zlepšení řeči. Přeji hodně štěstí a málo trápení.

nejtik
autor
15. črc 2020

Děkuji vám všem za rady. Zkusíme to okénko mi používáme obyčejnou podložku malá se často v textu ztrácí. Mohu se zeptat trénujete čtení i pomocí pracovních listů čteme s porozuměním. Jsou vaše děti schopné zapamatovat si dlouhé texty a pracovat s nimi.

konidana
15. črc 2020

@nejtik syn ma celkem dobre porozumneni textu, rikala učitelka, ale treba pri domácí výuce nebyl schopen porozumet dvouradkovemu zadani (cesky) ke cviceni z aj. Musel to cist s asistemci 2x nebo 3x a musela jsem mu to rozložit na kratsi úseky.

klea81
15. črc 2020

@saralinda spíš se zaměřit na jemnou motoriku, ta souvisí s řečí, kreslit, stříhat atd

cilkat
15. črc 2020

Co znamená "blbě čte"?
Jsem dislektik... A dají-li děti, budu mít dokonce doktorský titul. Rozumět textu mi opravdu nedělá problém. Nemám problém se třeba učit podle učebnic (ok, dělám si výpisky, v souvislém textu se mi ztrácí takové ty nepodstatné věci, jako jsou odborné pojmy, jména, názvy a pod.). Miluju knížky a četla jsem fakt hodně (než přišli malí trhaci knih). Co ale do dneška nedávám, je čtení textu nahlas. Když musím dětem přečíst pohádku, prostě dělám po každé druhé větě "dramatickou" pauzu (abych si znova přečetla předchozí větu a zjistila, o čem vlastně byla). Pokud musím číst nahlas, najednou vůbec nevím, co čtu. Sama pro sebe nečtu rychleji, než mluvím, spíš pomaleji. V cizím jazyce "přečtu" plynule pouze text, který znám nazpaměť.
Proč to píšu? Z mé zkušenosti je super mít ten papír, který učiteli říká "prosím, nevyvolavej mě ke čtení před třídou... A pokud to uděláš, měj trpělivost" a druhá věc: pokud děláte cvičení na porozumění textu, nenuťte číst ten text nahlas. Prostě dejte čas na přečtení a až dítě potvrdí, že má dočteno, začněte pokládat otázky.
Jinak to fakt chce cvik... Ale asi lepší, než nutit předčítat nahlas, je fakt podstrkavat knížky a pak si o nich povídat...

lolam10
15. črc 2020

A co třeba komiksy?mohlo by to dite bavit prootze to chce fakt co nejvic cist..a jinak je zvláštní ze chodite 2 roky do poradny a nejake triky vam neporadili tam(treba to okenko).není to blba poradna?

konidana
16. črc 2020

@cilkat tak to přesně sedí. i muj muž nesnáší čtení nahlas, a nikdy necetl ani dětem, to jim radeji neco vyprávěl , ale jinak čte hodně i když asi opravdu jen rychlostí mluveného slova. žádnou dg.samozřejmě před 40 lety neměl. To já čtu česky mnohem rychleji než mluvím , anglicky nebo slovensky si to duchu musim říkat. Syn se mi zda take čte lépe a radši jen pro sebe než nahlas. A je fakt že se asi natolik soustředí na vyslovovani textu, že mu pak uniká smysl.

marketanova
20. črc 2020

Dobrý den, u kamarádky jsem viděla vzdělávací knížku pro nejmenší s angličtinou a matematikou. Pomocí obrázků se ty děti lépe učí.

nejtik
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
nejtik
autor
20. črc 2020

@marketanova dobrý den, mohla bych se prosím zeptat na název knihy