Co se učí Vaši prvňáčci?

tess85
11. říj 2019

Ahoj, chtěla bych se zeptat, co už se naučili vaše děti v 1. třídě. Mám pocit, že u nás se jede docela rychle, tak bych si to ráda porovnala...

sisaman
11. říj 2019

@tess85 Umí písmena A,M,L,E , čtou slabiky a krátká slova...máma má,Ála má, mele,malá..atd, v matice číslovky 1-5, sčítání a odčítání do 3 😊

cuminka
11. říj 2019

U nás umíme M,A,L,E a dnes S, sčítání a odčítání do 4, krátká slova s naučenými písmeny plus slabiky.

barulina
11. říj 2019

Mojhaa dceerrka v matice scitaji, z pusmen A, E, I, O, U, M, N, L, S,P mozna jeste neco, ale z hlavy ted nevim. Prvouka klasika, plus maj nabozenstvi

barulina
11. říj 2019

Samozrejme vyytlesskavani, poznavani na jjake pisssmeno slovo zacina, atd

pospis
12. říj 2019

U nas maji probrane M A L S E O P. Čtou slabiky dlouhé a krátké a krátké vety. Ve psani maji temer hotove první psani a maji pisanku, kde delaji ted male psaci e l a pisi slabiku le. Příští tyden maji začít psaci m a slabiky me, mele. V matice jeli az do minuleho tydne jen porovnávání, práci s ciselnou osobou, psani cislic. Minuly tyden teprve zacalo sčítání do 3. Příští tyden do 4, odcitani zatím vůbec... prvouka klasika delaji podzim,

antilopkax
12. říj 2019

Máme probrané A, M, L, E, S a k tomu příslušné slabiky a slova. Už čteme první věty, kde se kombinují obrázky a slova. Samozřejmě vytleskavaní, počet a délka slabik, první písmeno a slabika ve slově.
Sčítáme a odčítáme do 4, porovnáváme do 4. V prvouce děláme podzim.

adelinaover30
12. říj 2019

Tak to vse co zmiňujete umi dcera ve čtyřech letech...opravdu se.v prvni tride nere jen tohle???

kyti75
12. říj 2019

@adelinaover30 Bohuzel ano. A divila byste se, kolik deti s tim ma problem☹️

adelinaover30
12. říj 2019

@kyti75 teda to koukám, tohle delaji ve školce, tak aspon budou připravené...

antilopkax
12. říj 2019

@adelinaover30 on je začátek první třídy o tom, aby se děti naučily pracovat podle instrukcí. Ono je pro ně náročné i to, že musí otevřít sešit na určité straně. V první třídě se děti naučí číst, psát, počítat do 20. Ono toho je dost. Většina dětí to neumí. Pár dětí umí velká tiskací pismena. Ale pro hodně dětí je to nové.

kyti75
12. říj 2019

Nas to take umi ze skolky. Naucili se vsechna pismena a zacal si cist. Ve skole se uci metodou sfumato, jeste nectou a je to moc zajimava metoda. V matice pocitaji do 3. Opravdu zalezi na skolce. Starsi se neucili nic a vse se naucil bez problemu ve skole, ale zpocatku se mu pletla pismenka. Ale aspon se nenudil.

pospis
12. říj 2019

@antilopkax pro spoustu deti je obtížná grafomotorika a psani. Pokud ucitelka trva na sklonu, tvaru, velikosti, dodržování radku, velikosti smicek.... syn uz ted v pisance pise slova..v dnesni dobe počítačů a tabletů je problém správne drzeni tuzky, natož psani nejem tiskacich pismen. Pokud mas pocit ze ze dcera ve čtyřech letech cte, pise a pocita a hlavně je soc. zdatna neni problem drive zaskolit. Spousta deti ale neurci poslední hlasku, dela problém hlaskovani a i cteni slabik ted uz slov a vet. Jede se pomalu, aby stihali všichni. Tem co jsou napřed učitelka může dát práci navíc. Syn vesmes vse zvládá a ještě neprisel s tim, ze by se ve skole nudil nebo ho nebavila.

pospis
12. říj 2019

@adelinaover30 ve školce teda aspon klasické určitě neuci deti cist. Vetsina jde do skoly a neumi to.

antilopkax
12. říj 2019

@pospis to asi nebylo na mě.
S tou grafomotorikou souhlasím. U nás se ještě nepíše. Pořád uvolnujeme ruku. Máme to snad až do poloviny listopadu.
Navíc hodně rodičů má představu, jak je dítě napřed a není to pravda. Před několika lety jsem učila chlapečka a jeho maminka mě upozornila, že kluk je výjimečně šikovný, že čte a počítá a jestli by neměl přeskočit ročník... No kluk znal velká tiskací pismena a napočítal do 50. Navíc byl neskutečně pomalý. S nim tam byl kluk, co opravdu plynule četl a chlapeček měl velky problém se vyrovnat s tím, že není nejlepší.
Syna škola nebaví a nudí se. Šel do školy a první třídu více méně uměl. Teď je ve druhé třídě a těší se na násobilku (2,3,4,5 a 9 už umí).

antilopkax
12. říj 2019

@pospis spousta dětí neurci ani první hlásku. Je to každoroční boj.

pospis
12. říj 2019

@antilopkax promiň 😇spatne označení. Myslela jsem
@adelinaover30

pospis
12. říj 2019

@antilopkax u nas už jede pisanka a vim ze je to obtizne pro spoustu deti. Syn ma vyhodu v nevýhodě. Kvůli VD mel loni odklad v PT, absolvoval Elkonina, diky nemuz hlaskuje bez problémů. Grafomotoriku jsme cvičili v rámci logopedie od 5ti let. On ten přestup ze skolky do skolnich lavic je velká zmena. Neni to jen o znalostech a dovednostech, ale ten rezim a prostředí je uplne jine. Proto taky jedou tak pomalu. U nas jsou jen razitla cele prvni pololeti a slovni hodnocení na vysvedceni. Az od druhého pololeti se bude najizdet na znamky.

antilopkax
12. říj 2019

@pospis ono to není nijak pomalu. Naopak první třída je dost hukot. V září neumí nic a v prosinci čtou.
Jak to je v první třídě mám dost dobrou představu, protože ji několik let učím.

pospis
12. říj 2019

@antilopkax me prijde ze jeli pomalu, az ted poslednich 14dni, se to začíná rozjizdet. Ale mozna je to jen ve mne. Všichni me první třídou strasili, kdybych vedela, ze jedou jak jedou, odklad bych jeste vice zvazila. Ale ted je to už jedno. Fakt budou na vanoce cist? Ted delaji jedno pismeno tydne🤔 to stihnou? Je fakt ze synovi se ty mala písmenka pletou. Ted současně pismeno a a pismeno e, a potom m a p. V male tiskaci forme. Pritom jsou to tak rozdílná pismena.🤭 a cist psací pismo, to je kapitola sama pro sebe.

antilopkax
12. říj 2019

@pospis neumí všechna písmena, ale čtou to, co je ve slabikáři a není toho málo.

edicad
13. říj 2019

@adelinaover30 přesně tohle jsem si říkala já.Dcera uměla všechny velké tiskací písmena a napočítala do 100 ve 4 letech. Myslela jsem si,že první třída bude pro nás brnkačka,ale nakonec je to pro ni zatim dost náročný,hlavně psaní psacích písmen.

zuzineckah
13. říj 2019

koukám, že co škola, to jiné tempo. V synově škole se zatím nepíše, resp. ne písmena. Čísla ano, do pěti. Co se týče psaní, tak různá uvolňující cvičení, spájení, oblouky a pod. A učí se hláskovat slova, což je oříšek i pro syna😂 se člověk dozví, že slovo "oko" končí na "s" 😝 První písmenko trefuje správně, ale v ostatních má zatím docela guláš... Takže to s ním nenásilně trénujeme i doma. Pochopila jsem to tak, že tohle je jedna z nejdůležitějších věcí pro čtení a psaní, protože následně budou z hlásek skládat jednoduchá slova atd. Takže je to i v celku logické. Zatím nepoužívají ani pera, mají obyč tužky a učitelka dbá na správný úchop. Kromě toho prvouka, ale tam ani netuším, co dělají. Třídní to dělá podle mě skvěle, prvouku řadí v momentě, kdy děti začnou třeba i matiky nebo ČJ ztrácet pozornost, vezme je ven na procházku a tam s nimi jede poznávání stromů, listů atd👍

pacholecz
13. říj 2019

@adelinaover30 souhlasím s ostatními viz výše. Moje dcera také uměla písmenka z abecedy, uměla se sama tiskacími písmeny podepsat. Ale o tom to není. Spoustu dětí v dnešní době špatně mluví, a to i v první třídě, neumí hlásky správně vyslovit, natož pak číst slabiky. Po zvládnutnutí slabik začínají první slova a když už je písmenek třeba 8, už jim to nejde najednou tak lehce, jak když měli přečíst jen tu slabiku la, má atd. Nástup do první třídy je pro některé děti psychicky náročný, už musí dávat pozor, musí udržet pozornost. První třída je o grafomotorice, uvolňování té ručičky, správné držení tužky, správném sklonu a tvaru písmen, psaní v řádku atd. Je to pro některé opravdu náročné, i když se zdají být ve školce velmi šikovní. Navíc dětem už přibývají domácí úkoly, což ve školce také není. Přeju všem dětem i rodičům pevné nervy a hodně trpělivosti. Hlavně u těch úkolů 🙂

ilema
13. říj 2019

@adelinaover30 a jste si jistá, že umí správně psát? Že drží správně tužku? Nevím tedy, kam chodí vaše dcera do školky, ale neznám takovou, kde by se děti učily správně psát a počítat. To pak bude mít paní učitelka radost za takové děti ve třídě. To je jak aktivní rodiče, kteří se chtějí chlubit, kolik toho jejich dítě před nástupem na školu umí. Ve většině případů je to ještě naučí špatně a tyhle děti se pak ve třídě nudí, prudí a děti co se to učí normálně zase mají pocit, že jsou mimo, když to neumí. 🤷‍♀️

ilema
13. říj 2019

@tess85 a k tématu, dcera se učí tak nějak přibližně to, co tu holky psaly, umí všechny samohlasky, učí se T, B, hlasují po pismenkach, začínají číst krátká slova. Dělají často uvolňovácí cviky na nácvik psaní dalších pismenek, v matematice menší, větší než, sčítají, odčítají do pěti. U nás ve skole se teda hlaskuje po pismenkach a nejede se po slabikach, což se mi jeví složitější, ale co se dá dělat.

adelinaover30
13. říj 2019

@ilema nemuzu za to,ze dcera ve trech letech zacala sama cist (o pismena se zajimala.od roka a pul) s ve ctyrech zacala psat (ano,velkymi pismeny), scita,odcita do deseti,od tri let hraje na klavir (byla vybrána jako talent)...takže nevim,co myslíte aktivními rodici,ale kazde dite je jine,ma.jine tempo a rodice jinych deti to nekdy tezce nesou...

adelinaover30
13. říj 2019

@ilema ale.nutno podotknout,ze ve skolce s.cisly a pismeny.bezne pracuji.a.neni sama,kdo tam cist umi (dcera ma 4 roky a cte po slabikach,precte prakticky cokoliv a textu rozumi)

ilema
13. říj 2019

@adelinaover30 ve skolce deti samozřejmě s písmeny a čísly pracovaly také, ale taky jsem si, všimla, že tam zas až tak nikdo neřešil, že má špatné držení těla a tužky při psaní, že píše některá písmenka z opačné strany, děti se to pak naučí špatně a preucovat je velmi složité. Neberte to jako osobní utok na vaše dítě, jak jste si to sama přeložila, samozřejmě ze nemůžete za svoje mimořádně nadané dítě, ovšem jsou rodiče, kteří děti učí číst a psát a počítat ještě před nástupem do první třídy a pak plati, co jsem psala, děti to často umí špatně, nudí se, protože to už "umí", tím více vyrusuji a děti, které to neumí, se nemusí cítit dobře, protože se to teprve učí, tahle nerovnováha je prostě pro pedagoga nepříjemná a v mnoha případech ještě preucuje špatné návyky. Moje dcera se zase enormně zajímá o cizí jazyky, sama ji učím jen některa slovíčka z angličtiny a španělštiny a preucuji ty co zaslechne někde v písničce a pak mi je drmolí a sama vím, jak je náročné jedno jediné slovíčko naučit ze špatného vyslovu do správného.

adelinaover30
13. říj 2019

@ilema to mate samozřejmě pravdu...ja nemam pedagogicke vzdelani,proto ji nechavam,nezasahuji do toho,co dela,ani do drzeni tuzky,protoze mam strach,abych ji tim spis neuskodila...to prave nechám na skolce a skole,ale.k cemu dojde sama,v tom ji podporuji

kyti75
13. říj 2019

A zrovna to drzeni tuzky jde dite doma naucit. Ce skole uz je casto pozde. Hlavne u deti, co uz to maji spatne zafixovane. Kluci, co moc nemaluji se to vetsinou preuci, holky bohuzel ne. A skola nezvladne vse.