Takže Ahoj holky.
Dcera nastoupila do 1. třídy ale přijde mi nesoustředěná.
Zapomíná na věci co má udělat. Nepřemýšlí nad věcma (např. učím jí, že když přijde že školy,umyje si ruce, převlékne se do domácího,uklidí si tašku a odnese svačinový box do kuchyně) ale co myslíte 😅 občas ani to ne až když ji upozorníme tak pak udělá co má. Nevím jak ji donutit aby začala trochu přebírat odpovědnost sama za sebe. Přijde mi, že to má u zadele protože ji se vším furt pomáhám a hlídám ji. A dopředu upozorňují, že dcera je zdravá. Nemá žádné ADHD,apod.
Děkuji za odpovědi 🙏🏻🙏🏻
@l_ ona má všeobecné povinnosti ale aby šla sama a udělala je to ne.
A když jí něco řeknu tak,, brečí " snažím se postupně.
Ale ...😓
Myslím že nejde o to,že by to zapomínala,ale je jí to jedno,není pro ni důležite se převlíknout a uklidit tašku,to je důležité pro tebe😃 moje mladší dcera je ten stejný případ a to už je ve druhé třídě,přijdeme ze školy a musím ji každý den říct,prevlikni se,úklid to a to i tak ji to trvá,za půl hodinu ji najdu v pokojíčku převlečená napůl a dělá něco úplně jiného😃 Starší byla úplně jiná, od přírody vzornacka. Já myslím,že na to není řešení,oni to budou dělat až to pro ně bude potřebné..
A resila jsi to s ni? Co ji dela problem, co by ji pomohlo aby to zvladala lepe?
Kolikrát přijdu z práce, kluci mají aktovky na chodbě a hlavně že už jezdí venku na kolech. Tak to jim zavolám, musí si to přijet uklidit a můžou zase ven🙂
@l_ řekla mi, že neví 🤷🏼♀️a nebo stojí a kouká 😅
Já mám syna v 9. třídě a nenaučil se to doteď 😉 kolikrát už řvu...
@bara88 jasný ale chtěla bych( přála bych si)aby měla nějakoou tu zodpovědnost.
Každé dítě (i dospělý) je nějaké. Některé jsou geniální a už od konce šestinedělí se samy přebalují 😎 Jiné i na druhém stupni potřebují instrukce typu srovnej si boty, dones krabičku od svačiny, co ta aktovky uprostřed chodby?! Je to ubíjející, ale pomůže jen se obrnit trpělivostí.
@bara88 hele ona je trochu jina, to je fakt.. od malicka si sama po sobe uklizi, v cemz ji podporuju, kdyz byla.malicka, pomohla jsem.. a proste zijem tu obe, nevim co je spatneho na vyklizeni priboru z mycky, vyndani pradla z pracky... A vis co? Ona sama jde a udela to.. nemusim nic.. vcera jsem sla delat mycku, ma rymu, prijela od otce, tak jsem ji jic nerikala.. a? Slysela.cinkat nadobi a sla a jeste mi vynadala, ze nemuze davat do mycky 🤷🏻♀️ miluje byt samostatna a 'velka' a stiha si i hrat, tvorit, zlobit, byt ditetem na plny kule atd.. a to ze ji k povinnostem vedu, to vidim zatim jako vyhodu pro obe 🤷🏻♀️ menit to nebudu, nam to vyhovuje a to je nejvic ;)
A treba obrazkove? Jakoze nekde vhodne ji hodit 'navod' kteryho by se mohla chytit.. a pak postupne no.. jednu vec, malickost, co bude delat jen ona, bude to jeji starost..
@l_ to asi ne. Když jí řeknu udělá všechno. Ale je nepozorná.
@bara88 heh, ted to zni jak dkyz lezim na gauci a dite maka 🤣 tak to fakt neni..
Ona i ve skolce je jinde 🤷🏻♀️ ted se vratila ucitelka z matersky a je z ni hotova - je na ni spoleh, je zodpovedna, pomuze s prtama... Ale zaroven je to neskutecnej rebel, nejde s davem a scenu umi udelat, jako kazdy jiny dite 😎
Tak proste opakovat no.. my to tak mame s cistenim zubu.. to je rposte dnes a denne problem.. pritom u ni je to takovy zvlastni, ze kazdodenni navyk a ona to nedava.. takze ohledne zubu do ni hucim zas ja denne 🤷🏻♀️ asi v tom nevidi smysl, byt ji to vysvetluje cela rodina.. jakoze kdyz si udela culik, je to videt, kdyz pomuze s myckou, je to videt.. ale.ty zuby 🤦🏻♀️🙏🏻
Každé dítě si svou povahu přinese na svět, dcera je lajdák, jinak je ochotná, pracovitá, ale poházené věci, nespláchnuté wc, jí je to jedno, nevadí jí to, nechápe proč by to mela nějak rovnat. Syn má rád pořádek, sám od sebe bez ptaní si uklidí, ustele postel, srovná oblečení ce skříni. Synovi je 5, dceři 7, jsou sourozenci, vyrustají spolu, ten mladší to umí, ta starší ne....
Tohle mám doma hned dvakrát, kluci 2. a 3. třída, pořád jim všechno musím připomínat. Když se zeptám, co mají po příchodu domů udělat, všechny činnosti vyjmenují, ale když jim nepřipomenu, že to mají udělat, sami od sebe to neudělají.
Kdbyste viděla, jak vypadla moje taška ještě ve druhé/třetí třídě... Teda spíš jak vypadá svačina, kterou jsem týden nechala v tašce, protože to prostě nebylo důležité, že... (za nás nebyly boxíky... a ten igelit fakt nikomu nechyběl). ... Nemám žádnou diagnozu krom dislexie a prostě normálně žiju... ALe některý věci pro mě fakt nejsou podstatný, no... Třeba ty srovnaný věci.
Děkuji vám všem za příspěvky. Řešit to nebudu. Počkám a vše budu opakovat . ♥️♥️
Mám doma stejný exemplář, teď v druhé třídě. Dny jsou až na úkoly v podstatě stejný už od školky.... rána i odpoledne... Přemýšlím, že bych se nahrála na magnetofon a vždy ji ho ráno a po příchodu domů pouštěla , protože denně stále dokola cyklim ty samé věty. Navíc ve škole je nesoustředěna, buď někde přemýšlí o něčem jiném nebo se baví... Nenosila si zapsané úkoly. Jednu dobu jsem obepisovala maminky, aby jsme nebyly za ty flinky, co nemají úkoly. Pak už mi to bylo trapné, takže smůla, co si nezapíše, nebude mít hotové, její problém. Najednou to šlo. Ale domácí věci katastrofa. Promluvy nepomáhají, zákazy, její to jedno, prostě i když třeba mám zakázané večer pohádky, ještě trest neskončí a jedeme v tom stále. Asi nastoupim tvrději, v určitý čas odjez do školy, pokud věci nestihne, smůla, pojede tak jak je.
V 6 letech nějakou zodpovědnost? Buď k tomu to dítě je od začátku, nebo k tomu časem dospěje. Syn je bordelář, závidím ty fotky úhledně uklizených dětských pokojů, u nás všude po zemi hračky, ano pytel na odpad, že jdou do popelnice nezabralo. Za to sám jde, řekne o koupání, vyčištění zubů, umýt ruce, sám si ohřeje mléko a jídlo v mikrovlnné troubě, dojde si koupit ňamňu (prodavačka ví co smí), v obchodě mi kolikrát připomeneme, že potřebujeme třeba toaleťák a maminka vložky 🤣 jsou mu 3 roky. A neteř, které bude 19let není soběstačná doteď a to má jít na VŠ přes celou republiku. Na dovolené nepomohla se závěrečným úklidem, během pobytu měla žádat mamku ( mou sestru) o snídani, oběd, svačinu a večeři. Ale to si jí naučili oni. Ve škole na vše dlabala, známky dobré, ale příprava mizerná, úkoly apod jí netankovaly. Což mě v té době taky ne. Poznámky za úkoly a pomůcky byly u mne na denním pořádku . Co bylo povinné, jakoby neexistovalo. Mimoškolní aktivity, můj svět. Prostě je tvá holčička ještě moc malá na to, aby její hlavička pobrala, že musí to a tamto. Hold se jako maminka musíš ještě nějaký pátek zapřít a radit jí, než ji přetrhneš vejpůl 🤣
a před první třídou to taky takhle měla? jakože když přišla ze školky, tak všechny ty úkony, nebo si s tím začala úderem školy?
jinak teda radím, opakovat, říkat, třeba už dopředu, když jdete domů, co uděláte, až přijdete, a trpělivě vytrvat. 🙂
Všechno má svůj čas ,netlačte na ni ,pomalu si do toho dostane je pár dni v škole.Udělejte ji třeba nástěnku co má kdy dělat ,co jsou její povinnosti.Jednou budete na to vzpomínat s úsměvem jak ste se zbytečně občas nervovala .Každé dítě není důsledne,bude důsledná možná v jinych věcech.At nepřenášíte všechnu nespokojenost na ni.
To, aby ses chovala v danésituaci zodpovědně, vyžaduje, aby ty přijala zodpovědnost, ne aby ti ji někdo vnutil. To, že ty vyžduješ, aby něco udělala, pro ni mnoho neznamená, pokud v tom sama nevidí smysl a důležitost. Začne to dělat, pokud to sama bude považovat za důležité.
Vzdyt je prvni trida dva tydny😀 Syn je samostatny a zodpovedny a stejne mu to kazdy den pripominam. Je to nova rutina a chce to cas jako vsechno.
Dcera 11 let ani teď co jí neřeknu prostě neudělá , má na nástěnce napsané povinnosti a jede prostě podle toho jinak zaracha je taková od malá prostě povaha . Druha dcera má 6 let a dela všechno ukázkově a automaticky protože chce no 🙂 , každá je úplně jiná 🙂 . Neboj třeba to v sobě najde ,přece jen je toho na ty děti s nástupem do školy hodně . 🙂
Já jsem teď přešla na systém, že se ptám, co má udělat po příchodu ze školy. Dcera je ve druhé třídě, celou první jsme jeli to samé- po příchodu převlíknout, vytáhnout pití, svačinu a složku ke kontrole. Málokdy to udělá sama. Ale teď mají děti období, že jim můžu říct 40x, ať něco udělají a není to. Takže 3x řeknu, ať ty věci vytáhne, když to neudělá a ta lahvička ji zasmrádne, další si kupuje ze svých penízků
Tak ono jestli jsi na ni navalila povinnosti s 1.9. a jeste v prvni tride, je toho na ni moc a kratka doba na nauceni 🤷🏻♀️
Dceri bude sest a je absolutne samostatna.. do skolky se bali sama, jen se pta a ujisti, ze skolky se vybaluje taky sama.. to same k otci a od otce, jen konzultuje... Doma pomaha se vsim, vse delame spolu... Zacala jsem malyma drobnostma, ted jediny co delam sama je lux a vytirani.. ale to zas posbira vse z podlahy atd... Ale chce to postupne a hlidat, je to porad dite.. navic toho na ni ted musi byt obecne hodne..