Budoucí prvňáčci a kornouty s bonbony. Kupují se?

lucifux
8. srp 2023

Zdravím, mám doma budoucího prvňáčka a řeším zda koupit kornout s bonbóny. Ani nevím jestli se to ještě dělá... Fakt netuším. Je tu někdo komu nastupuje dítě do 1. třídy... a pomůže mi to rozseknout.

ivkasolavova
8. srp 2023

nekupovala jsem , není to naše tradice a není na to ani stejně čas . 🙂

jeyre
8. srp 2023

Dcera nastupovala loni, kornout měly snad dvě děti ze třídy. Neřešila jsem to.

antoinet
8. srp 2023

Záleží, odkud jste. Je to německá tradice, která se drží v pohraničí. Třeba já z Brněnska jsem o tom slyšela poprvé až tady na Koníku.

pavicka
8. srp 2023

Tady v Usti se to hodne nosi 😊

miryp
8. srp 2023

U nás to naštěstí vůbec nefrčí. Prvňáčky vítá starosta města na hřišti školy za přítomnosti rodičů a jako třída se ty děti vidí asi tak 5 minut, kdy se jdou společně podívat na svou třídu. Vyprovázeli jsme 2 prvňáky, takže jsem měla možnost sledovat již 8 prvních tříd a jestli jsem napočítala dohromady 5 kornoutů, tak je to moc. A jsem za to ráda, protože v rámci školního roku každou chvíli nějaký spolužák slaví narozky či svátek, takže to je každou chvíli bonbon či čokoláda...

lucifux
autor
8. srp 2023

Asi se na to vyprdneme. Dostane bude mít košili a džíny. To si myslím, že dostatečně slavnostní. Díky za informace...

mirilis
8. srp 2023

@lucifux u nás to bylo půl na půl. My tedy neměli. Nelíbí se mi tato tradice, která není naše... No, ale dcera samozřejmě chtěla a ptala se proč kopnout nemá taky...

ada22
8. srp 2023

Asi fakt záleží na lokalitě. U nás mělo jedno dítě. Praha

cilkat
8. srp 2023

My máme pokyn, že děti budou mít jen jednu hodinu... Tam není nějaký prostor na volnou zábavu a vzájemné nabízení bombonů (což je jediný význam, který v kornoutech vidím). Takže ne, nic shánět nebudu.

kosi_cek
8. srp 2023

Žijeme v bývalých sudetech, letos se do školy chystá náš už 4. prvňáček a pravdou je, že kornout tu nosí prakticky všichni a i v darovacích skupinách je o to velký zájem. Nicméně (samozřejmě nejen) naše děti byly vždy tak vyjukané, že stejně kornout, co jiní mají ani neřešily.. Vesměs to probíhá tak, že jdou děti s taškou a kornouten do školy, památeční okamžik, že, fotky....ve škole si kornout odloží na lavici a pak zas zas je, ho nesou domů..Ten účel, který snad kornout někde má nebo měl, se naprosto vytratil, takže prostě jen rekvizita k vizáži prvňáčka a mohl by být klidně úplně prázdný 😂.

petulkadodo
9. srp 2023

@mirilis Pocházím z Ústeckého kraje a za mně i mých sourozenců jsme měli kornout všichni. Doteď jsem netušila, že je to "cizí" tradice. A z kornoutu se nenabízí spolužákům, když ho mají všichni. Kornout je zavřený, je jako rekvizita do třídy a na focení a rozbalí se pak doma, jsou v něm sladkosti a malá hračka, aby se dětem osladil a zpříjemnil začátek školní docházky. Já bych si zjistila, jak to chodí u vás ve škole. Mě je třeba doteď líto, že jsem nechala kornout mamce v kočárku před školou a neměla ho před sebou ve třídě na lavici jako ostatní. Mám to na fotkách a zbytečně jsem z toho byla smutná.

eviicka
9. srp 2023

Děkuju za rozšíření obzoru. Jsem z východních Čech a jediný kornout, který jsem kdy viděla byl ve filmu Lucie postrach ulice (německá koprodukce) a pak až před týdnem v Globusu 🙂.
Pořizovat ho neplánujeme.

petrasipkova1
9. srp 2023

ptala jsem se loni po známých ze školy, dozvěděla se že cca půlka dětí mít bude, tak jsem dcerce taky loni pořídila, naplnila jsem gumy, bonbony, balonky, něco rozdala a zbytek si vzala paní učitelka a dostávaly během školního roku. Bylo to fajn.

drzticka81
9. srp 2023

Ja sice pochazim taky ze Sudet (ale na hranici s Polskem) a tato tradice tady neni zvykem. Mozna na Prajske, kde tyto nemecke zvyky spis pretrvavaji ( udrzovani kontaktu s nemeckymi pribuznymi, kteri byli treba odsunuti). V Opave to zvykem neni. Ja to taky videla prvne ve filmu Lucie. Nikdo z me rodiny kornout nemel, moje deti taky ne. Ted jde nejmensi dcera do 1. tridy a taky nebude mit. Jinak jsem ucitelka na 1. stupni - a tento zvyk se zacina sirit i tady - tak 2-3 deti ze tridy kornout donesou. Nekteri rodice to nechaji ucitelce, aby to rozdala na seznameni detem v prvnich dnech, nekteri si to odnesou domu.

guliii
9. srp 2023

Já vůbec tuhle tradici neznám, viděla jsem to poprvé asi někde ve zprávách. U nás (Plzeň a okolí) jsem se s tím dřív vůbec nesetkala. Je pravda, že jednou jsem v Praze viděla asi 3 děti s kornoutem bonbónů, ale k čemu je to dobré nebo proč se to dělá nevím 🤷

jaja01k
9. srp 2023

U nás v Praze to zvykem není.

zuzangel
9. srp 2023

Máme prvnaka a určitě IT kornout nebudeme. Taky to beru jako německou tradici. Hlavně si to spojuji z filmu Lucie postrach ulice 🤣

marketa11112
9. srp 2023

U nás tato tradice je . Loni šel do školy syn a kornout měly všechny děti. Letos jde dcerka, tak ji o to neochudim. Bylo by jí líto, že jediná kornout nema. S kornoutem do školy jsem šla i já a je to teda hodně ,hodně let nazpět.

mirilis
9. srp 2023

@petulkadodo , za mých dětských let neměl nikdo ani o tom nikdo nemluvil, že někde bylo. Jižní Morava. Teď bydlíme na Kladně. Je to půl na půl jak jsem psala. U nás se kornouty nechávají ve třídě a pak se dětem postupně ty sladkosti rozdávají. Někdo nesl kytku.

lenkalubina
9. srp 2023

Tady to nikdy nikdo neměl 🤷‍♀️

ajkada
9. srp 2023

@lucifux Dcera jde v září do první třídy, dostali jsme e-mail s pokyny na prvni den a tam přímo je, že doporučuji vzít prázdnou aktovku, ale nedoporučuji kornouty. Nezakazují, ale že je to pro děti nepraktické, nevědí kam to dát, překáží a znervózňuje je to. Tak jsem ráda, že to máme takto jasně dané a snad nebude mít nikdo 🙂 Praha

veronikav31
16. srp 2023

@lucifux dcera nastupovala do 1.třídy loni,neměla žádný kornout,stejně jako její spolužáci a další dvě třídy prvňáčků. měla pouze aktovku,toť vše.jsme z Vysočiny

andelka
16. srp 2023

U nás (MS kraj) to není tradice. Objeví se to naprosto výjimečně.

hojda
16. srp 2023

U syna to němel nikdo u dcera jedna holčička, která pak bonbóny rozdala, ale už je to pár let. Kde to není tradice, tam bych to nezaváděla🙈. Za chvilku tu budeme mít i piňaty...https://cs.wikipedia.org/wiki/Piñata

hojda
16. srp 2023

@marketa11112 To se nějak vyrábělo doma? Koupit se to asi nedalo, ne?

glimmer
16. srp 2023

@lucifux bydlela jsem v Praze, nikdy nikdo nechodil s kornoutem do školy. Na MD jsme se stěhovali na vesnici, blízko německých hranic a najednou všichni řešili kornout do 1.třídy. Děti ho dostaly i jako dárek od obecního úřadu první školní den.

blankaskubickem
16. srp 2023

Nejlepší by bylo asi zjistit přímo ve škole, zda je to tam zvykem, protože jak píší ostatní, je to převzaté z Německa a nejvíc se to drží v pohraničí. Třeba u nás - kolínsko, o tom za našeho dětství neměl nikdo ani ponětí, první kornout jsme viděli v Lucie postrach ulice 😀 Bohužel, některé maminky jsou děsně aktivní, chtějí být světové a in, dítěti vrazí kornout, a ostatní děti pak koukají, co to je, a proč oni to nemají.... Za mě je to zbytečné, u nás třeba děti nosí bonbony když mají svátek nebo narozeniny, což je každou chvíli někdo, takže sladkostí mají během roku až až.... ale prostě jiný kraj, jiný mrav.... 🙂

petrasipkova1
16. srp 2023

@hojda nechci ti brát iluzi, ale dcera chodí do školy do takového malého městečka, kde se v posledních letech sestehovali lidi z cele republiky a není rok kdy by někdo piňatu na oslavě narozenin neměl 🙈🤪

marketa11112
16. srp 2023

@hojda ne, nevyrábělo. Kornout se normálně koupil.
Některé děti měli sladkosti z Tuzexu a to bylo teprve něco. Já jsem byla šťastná za lipo a cucaci junáky.

hojda
16. srp 2023

@marketa11112 za komančů?