Holky, chci se zeptat, jestli máte taky takovou zkušenost. Prvních čtrnáct dní dcera chodila do školy ráda, pospíchala na chodbě a od pondělí říká, že se jí tam nechce, včera a dnes mi brečela, když jsem jí odváděla do třídy....Neříkala, že by jí někdo ublížil, říká, že chce být se mnou, nevím jak to mám řešit...Do školky normálně chodila, má tam i kamarády se školky.....Prosím poraďte, čím jí navnadit, poradit aby tam nechodila s brekem☹
U Petra ve třídě se to také ted stalo, že někdo plakal, a prý se přidala pak ještě nějaká holčička a pučitelka chlácholila prej všechny najednou🙂). Podle mě je to úplně přirozené a dokonce možná i správné. Děti prostě nevědomky nechaly volný průběh svým emocím. Ne jako my, dospěláci, děláme zásadní chybu, že to potlačujeme a pak se hroutíme. Prostě týden dva velkých změn, všechno naruby, nové místo, lidé, nové prostředí, do toho povinnosti, na které nebyli zvyklí, plus do toho my: máš tohle? proč jsi neudělal tohle? a co jste dělali? a nemáš úkol? a jak to že nemáš bačkory v pytlíku? 🙂)). Vždyt to dítě z toho musí nutně být kantáre. Vidím to i na Petrovi.
Prostě ten týden a půl je přesně doba, kdy to muselo ven. Za sebe - já bych jí to přiznala, řekla jí, že víš , jak jí je, že je to prostě normální, že toho má dost a a že se nic neděje, když si pobrečí. Neřešila bych to večer před spaním, ale odpo, když bude odpočatá, třeba venku se zmrzkou. Pověz jí, že když někdo začne chodit do nové práce, má toho na začátku plný kecky, že to tak mají i dospělí....
Chyba je takové to "nebreč, už jsi velká holka, ve škole se nebrečí atd.". Naopak - přiznat emoci - ok, vím jak ti je. A naplánujte už ted něco na víkend, at se má na co těšit.
Držím palce.
p.s. @krystalka to, že to nemají řešit před spaním jsem nepsala jako negativní reakci na to, že jsi napsala, že se vám to osvědčilo probrat právě v tu dobu🙂, abys nemyslela, že to bylo něco proti tvému názoru, psaly jsme současně🙂
@berenika39 - vystihla jsi to dokonale 🙂 , jinak to, co píšeš, o těch dvou týdnech, tak to se objevilo i teď u našeho druháka - přece jen, oproti loňsku zase jsou nějaké menší změny, chce se toho po nich už zase trošku víc....první dva týdny chodil v nebývalé pohodě, jak ve škole, tak doma, všechno super.....včera jsme měli první extra zásek, kdy moje prostá žádost, aby mi na závěr úkolů přeříkal krátkou básničku, kterou mají umět do pátku (a kterou v podstatě umí) skončila 15 minutovým hysterickým řevem, kdy byl zalezlý pod kuchyňským stolem a odmítal vylézt, jakákoli komunikace s ním byla prakticky nemožná, začal ještě víc....po nějaké době se sám trochu uklidnil, přišel se pomazlit a dobrý 🙂
@krystalka jj, Petr je taky rozhozený. U něj se to projevuje pubertální trucovitostí, bublá, hudrá, hlavu podepřenou a znechuceně spojuje puntíky a stromečky......ono si to sedne.
@krystalka
@berenika39 díky holky za rady, paní učitelky jsem se ptala, ta říkala, že si ničeho nevšimla a že se potom uklidní a je v pohodě. Já od pondělí chodím na brigádu - od 17:30 do 20:30 a ona i když odjíždím, tak natahuje....Třeba je to taky tím. Bylo teď u nás hodně změn,byla jsem těhotná, před 3týdny v 19tt mimčo umřelo, my strašně spadli s penězi a já si musela najít brigádu. Asi je toho na ní moc, je taková hodně citlivá a vnímá ty změny asi hodně intenzivně... 😖
@pavlina276 to mě moc mrzí, přeji, at je brzo líp. upřímně. určitě to malá vnímá, stres člověka doběhne někdy se spožděním, opravdu bych se držela toho, že to, co dělá, jak to vnímá, že je to dobře a má na to nárok, přejde to samo. obzvlášt pokud se potvrdilo, že to jsem jen její pocity a ne reálný problém ve škole.
bude líp. 🙂
@berenika39 - v pohodě, já jsem to tak vůbec nebrala 🙂 , měli jsme to tak proto, že sám syn obvykle v tuhle dobu začal být sdílný, kdyby nechtěl, tak bych s ním samozřejmě večer nic neřešila.....ale vyšlo to od něj a přišlo mi, že když jsme vždycky spolu rozebrali, co ho trápilo, že pak se mu i líp usínalo....
@pavlina276 - taky mne to moc mrzí ☹ , snad bude brzy líp....malá to určitě všechno vnímá, to napětí a stres, děti jsou na tohle citlivé....možná, když umřelo miminko, tak se teď bojí i o tebe, syn tyhle věci jeden čas taky strašně řešil, odmítal jít beze mne i nahoru do patra v domku a pořád se ujišťoval, že jsem v pořádku, když jsem na chvilku odběhla na zahradu, tak už doma hysterčil, prý si myslel, že jsem ho opustila....je to přesně, jak píše @berenika39 ....tak držím palce, ať se všechno brzy urovná - u vás všech 🙂
@berenika39
@krystalka díky holky, jenom je mi to líto, že tam takhle brečí....snad se to brzy zlepší, mrzí mně, že se takhle trápí,snad to přejde...
@pavlina276 Ahojky, vím, že píšu až opožděnou reakci...ale u naší dcery byl ten začátek do školy stejný jak u vás.14 dní v pohodě a po 14-ti dnech ráno pláč. Každé ráno tak plakala 14dní,někdy už plakala i večer. U nás byl ale rozdíl, že tam neznala žádné děti a zbytek dětí byl hodně napárovaný už první den. Nesla těžce, že tam nemá aspoň jednoho kamaráda k sobě.Celé září jsem vodila dceru ráno až ke třídě a loučila se s ní, i když ostatní děti už chodily ze šatny rovnou samy. Chtěla jsem tomu dát čas 🙂 a v podstatě se vyplatilo...máme hodně temperamentní holčičku, tak mě ten začátek roku zaskočil a byla jsem z toho dost vynervovaná. Teď už dobrý 😉 kamarádí s každým, ale nemá nejlepší kamarádku. ale je pravdou, že pokud může, tak chodí raději poobědě, než do družiny. Zkrátka doma s maminkou je to lepší 😀 Dělám na směny v nemocnici, tak si to můžu dovolit,ji brát často poo...Moje zkušenost je taková, že znát aspoň nějaké kamarády v první třídě je dobré. Sama jsem volila třídu s lepší učitelkou,na úkor kamarádů že školky, ti zůstali ve vedlejší. Však kamarády si přeci nějaké najde, jak se všude píše...
@evabelk Díky za reakci, to brečení jí vydrželo těch cca 14dní, pak jsem jí vodila do třídy,po týdnu před třídu a teď už chodí od šatny sama🙂 Teď nám nastal jiný problém, jménem školní bufet a to je fakt hrozný☹
@pavlina276 ad bufet - nám ted přišel mail od paní učitelky, včera zrovna. taky si rodiče stěžují, že nechtějí, aby tam děti chodily. mají tam fakt nechutnosti. nechápu to moc, ale je to tak.
dohodli jsme se (rodiče s paní učitelkou a ta s dětmi), že bufet ano, není zakázaný, ale jen v pondělí o velké přestávce. tečka.
oni se totiž trousili po chodbách, nestihli se vrátit, nemají ještě pojem úplně o čase, navíc tam fakt nemají nic, co by stálo za korunu. brumíky, sušenky, sladké pití, jogurty ty nejlevnější za tři dvacet, peklíčko. petr to naštěstí nejí, šunku tam nemaj🙂))), tak to jde mimo mě, ale ocenila jsem, že se rodiče ozvali a dohoda byla možná. zkus to tak.
@berenika39 u nás rodiče asi zájem nemají☹ všichni jim peníze dávají a o to co si kupují mi přijde, že se nestarají☹ měla jsem na to samostatný dotaz...
https://www.modrykonik.cz/forum/skolak/bufet-ve-skole/
Holky my též první zasek. Vše bylo zalité sluncem a už včera večer že ji bolí hlava, lítala tedy venku jak tajfun a jeden chlapecek asi o 1,5 r starší po ji hodil fotbalový míč ji to bolelo a ještě ji strčil a malinká oderka na koleni a tak byl též pláč a tedy ráno extra hysterie. Kvůli tomu že se chce zavirat na wc ale já to nechci protože tam pak dělá hlouposti... A že nechce do školy že se tam nudí. Hysterie až skoro zvracení. 5 min před odchodem kdy já musím do práce ona do družiny. Máme to tip top. Když ona je hystericka já to dlouho nevydržím a jsem též... Taky rika že je tam kluk co bije děti, že ho paní učitelka posadila vedle ní. Nechce s ním sedět... Hrůza
Těžko říct - u prvňáčků to někdy bývá, že po pár dnech vyprší to nadšení a zjistí, že to není tak snadné, jak to vypadalo, přece jen je to pro ně celkem zátěž.....zkusila bych opatrně sondovat - možná se nepohodla s kamarádkami, možná jí něco ve škole nešlo tak, jak by chtěla, paní učitelka po ní chtěla něco, co se jí moc nezamlouvalo....možná je ze školy unavená....zkusila bych se zeptat i paní učitelky, jestli si nevšimla něčeho, co se ve třídě děje, nebo jestli nějaká příčina nenapadá ji.... může to být i nějaká příhoda v družině, v jídelně.... Mám teď druháka, loni jsme řešili taky ledacos, ale u nás tam opravdu v tom bylo chování jednoho synova spolužáka, které už bylo dost na hranici šikany....naštěstí paní učitelka i družinářky si toho taky všimly, takže to s dětmi ve škole řešily.....takže bych opatrně zkoušela s dcerkou mluvit o tom, proč do školy nechce, co se jí tam líbí, nelíbí, jestli jí něco vadí....kolikrát to může být i maličkost a z našeho pohledu nicotná věc.... u nás na tohle byly nejlepší večerní chvilky před spaním, když jsme četli a pak se syn chtěl přitulit, než usnul...tak v tu dobu jsem se od něj obvykle dozvěděla nejvíc.....