Holky 🫣 než si to půjdu ověřovat někam dál, tak se zeptám tady.
Máme dítě ve stridavce. Já chlapovi platím více na alimentech než on mi. Což je v pořádku, mám větší výdělek. V rozsudku je, že na mimořádných výdajích se dělíme. Ale co je sakra ten mimořádný výdaj. Jako já to do teď brala, že třeba lyžák, škola v přírodě, rovnátka.... Chlap teď přišel s tím, že chce přispět na autosedačku. Autosedačku bude využívat jen on ve svém autě. Já mám auto své a i svou autosedačku. Přijde mi to stejně divné, jako bych za ním teď přišla, že kupují novou postel a chci ať mi dá půlku. Nevím, možná to tak je na internetu jsem se toho moc nedočetla. Máte nějakou zkušenost s tímhle?
Dekuji
Sestra ma takto syna ve stridavce a mimoradny vydaj ji bylo receno jak pisete vy,skola v prirode,rovnatka,sportuje zavodne takze treba i potreby na sport a podobne....Pokud si chce koupit sedacku do sveho auta tak at si ji koupi ale za sve,to je jako kdyby vy jste chtela pro syna postel do sveho domu/bytu aby mel kde spat ...
No pokud by na tom trval, tak bych chtěla po něm půlku za sedačku kterou jsi kupovala do svého auta. Za chvilku by mohl chtít půlku i na auto, protože potřebuje dítě vozit . Toto je myslím přes čáru. Sedačka je nutné vybavení auta.
Bohužel to tak je . Vše co je pro dítě ať to používáš ty nebo on je výdaj pro dítě. Pokud ty chceš novou postel pro malého má ti dát a pokud on sedačku tak ty jemu také . Otázka je kolik jsi ochotná přispět . Nad rámec povinného výživného je to na domluvě a ne automaticky fifty fifty
otazka je, jestli neni i v tvem zajmu, aby koupil dobrou a kvalitni autosedacku.. Jsou experti, kteri jsou schopni rict, ze na to nemaji a dite taky muze jezdit na podsedaku po sousedech.... (ano, vim, ze to predmetem dotazu nebylo)
@tereza0111 koupil auto za 800 tis, věřím že i na tu pořádnou sedačku bude mít. Ale ano, pokud by přišel s tím, koupím z kaufu za 1000 Kč když neprispejes, tak přispěju 🫣
@radkazenklava no do teď auto neměl, když chtěli jet někam na výlet a podobně tak jsem mu bez půlky slova půjčovala svoje i se svou autosedačkou. A i tak mi nepřišlo podstatné po něm chtít peníze za tu autosedačku. Domluva byla, co projedeš to dotankujes.
Pokud máte střídavou péči tak moc nechápu, proč máte alimenty
Jen bych dala přesně to pulnapul na mimořádne výdaje jako je lyzak, skola v prirode, rovnatka, bryle atd..
Na autosedačku bych mu teda neprispivala.. Tohle snad si musi zaridit on...
Ja střídavou nemam, ale po ex jsem taky nechtěla aby mi daval pulku na autosedačku, na novou postel pro dceru, nebo na nove kolo pro ni atd.
@simkrk pokud mají rodiče výrazně odlišnou výši příjmů, tak alimenty jsou. A někde si platí vzájemně téměř stejnou částku.
Věc, kterou dítě pouziva jen u jednoho rodiče a nepřenáší se, je záležitost toho rodiče a ma koupit podle svých možností a představ. Těch pár korun výživného počítám třeba na oblečení, boty, věci do školy, něco co dítě potřebuje a užívá pořád a je blbost to dělit na “ otcovo” a “ matčino “.
@simkrk ano, vážně máme soudem určené alimenty. On mi má posílat menší částku, než já jemu. Splatnost máme ke stejnému dni. Takže po vzájemné dohodě mu já posílám jen ten rozdíl v těch alimentech. Přijde mi hloupé aby mi on poslal 3000 a já jemu v ten samý den 5
Zas takový rozdíl to není, jakože 2tisice ale chápu, že někdo to tak má nastavené..
A myslím si, že kdyby se u vás ty alimenty zrušili tak to zvládnete oba dva.. Nebo spíš.. I on.
Jasný chtěla bych aby dítě vozil v nové, hezké, čisté, bezpečné autosedačce, vím co to stojí.. Ale pokud to je pouze pro jeho účely a jak si psala že mají auto za 800 tisíc...tak snad ma i na novou autosedačku..
@simkrk jasně rozdíl to veliký není, stanovil to tak soudce, ne my. My jsme šli s návrhem 0-0 jen mimořádné výdaje 50/50.
Alimenty jsou vzdy, i u stridavky a i kdyby byl rozdil 1000,- musi jeden druhemu ty aliky poslat.. to mi bylo receno pravnickou..
K tomu co spada do tehle vydaju - ja bych se branila ze autosedacka ne.. neni to nutne vybaveni pro dite, je to pro nej, on chce jezdit autem a bude to mit jen on.. a kor kdyz ty jsi pujcovala.svoje - platil ti opotrebeni?
Rekla bych ze napul klidne telefon, pocitac, boty, bundu.. to co si dite vozi do obou domacnosti.. ale prece ti taky neplatil vybaveni pokojicku, atd..
Nehlede na to, ze ma mit pri stridavce dite u obou rodicu komplet zazemi a idealne si nic neprevazet (vyjma teda telefonu, pocitace, uceni)..
Pokud chces mit klid, napis do bezplatne pravni poradny.. taky jsem to tak delala...
Hele na to neposilani pozor.. protoze kdyz se date ted navzajem k soudu, jste oba dluznici.. protoze mate soudne danou castlu, kterou musite platit..
@l_ děkuji za dlouhou odpověď.
No taky si myslím, že autosedačka tam nepatří. Ne, opotřebení mi neplatil. Jen phm.
Ano taky to tak beru, že třeba i tel lyžák, telefon a podobně.
to je moc bezva, když se lidi na něčem domluví, ale soudce ví líp - já věděla, proč jsem se nechtěla vdávat... Jinak já bych mu poslala, kolik stála sedačka, co jsi kupovala ty, ať ti to teda doplatí.
Neboj se oponovat.. a jakmile zacnes vetu 'ale pravnik rikal' budes mit klid
My měli střídavku.Chtěl po mě třeba na léky, když kluci marodili zrovna u něj, nebo na opravu TV, která se mu porouchala u něj doma v dětském pokoji.Nebo na poplatek za popelnice, protože kluci tam měli trvalé bydliště.🫣🥴
Já bych mu oznámila, že pokud má pocit, že autosedačka do jeho auta představuje mimořádný výdaj, na kterém by ses měla spolupodílet, tak ať si to započte na dluh, který má on vůči tobě, když ti nedal půlku na tvou autosedačku. Ne, fakt autosedačku nepovažuji za mimořádný výdaj. Když na to přijde, může dítě i nadále vozit MHD.
@l_ My máme společnou péči a vzhledem k tomu, že děcka mají pořád TP u babičky, kde jsme kdysi bydleli, poplatek za popelnice platí ona ( stejně jako úrazové pojištění a nedá si to zatím vymluvit). Ale kdyby to bylo jinak, tak platíme každý za jedno. A pokud je to oficiální stridavka, tak zrovna toto bych normálně řešila, stejně jako kdo a kdy bude brát bonus na dítě.
@simkrk ano, opravdu i při střídavé péči se platí alimenty. Netuším, kdo to vymyslel, ale je to tak.
Zase na druhou stranu pokud má jeden z rodičů podstatně vyšší plat, je to jedině fajn. Dítě má nárok mít u obou rodičů stejnou životní úrověň. A ne že u jednoho bude jíst kaviár a u druhého suché rohlíky.
Nevidím jediný důvod, proč bys mu do jeho auta měla kupovat autosedačku. Za týden by mohl chtít peníze na opravu rozbitého auta.