Čekám v únoru miminko a propustili mě z práce - nevím, co teď

emina2019
2. říj 2018

Ahoj , omlouvám se,ale potřebovala bych poradit .. otěhotněla jsem a termín mám v únoru . Jde o to ,že jakmile jsem to zjistila a oznámila tehdejšímu partnerovi ,okamžitě bez rozmysleni mě poslal na potrat , kam já jsem nešla. Nazval mě velmi sprostými slovy,a kdesi cosi. Nicméně nutit jo aby se k tomu postavil jak chlap a já nevím co mi přišlo hrozné,sama nevím jak b mi bylo na jeho straně. Takže ho uvádět nebudu. A nechci. Takže jsem sama. Dotoho jsem dělala a pracovala jako servírka ,ale v neděli jsem dostala výpověď , a ikdyz teď už vím,že mi jí ze zákona dát nemůžou v neděli jsem to nevěděla a s brekem co budu dělat ji podepsala Prosím poraďte mi, mám nárok alespoň na nějaký příspěvek teď nebo po porodu kam mám zajít ? Vůbec se v tom nevyznám. Bydlmlim sama v Praze a takové štěstí o podporu v rodině nemám. Brigády sice hledám ale nikde v tomto oboru mě samozřejmě již zaměstnat nechtějí a na pracáku mi vypočítali podporu tak 3600protože jsem měla vždy přiznaný malý základ..klasika .mám

milisent
2. říj 2018

Ahoj. Sla bych na nemocenskou, myslim, ze je tam nejaka lhuta (mozna 7 dni), kdy od vypovedi nastoupis na nemocenskou a spadas porad pod zamestnavatele. Bezi ti ochranna lhuta 180 dni, ve ktere stihas nastoupit na materskou, takze pokud splnujes i ostatni podminky, tak na ni budes mit narok.

moxha
2. říj 2018

@emina2019 myslím,že bude nejlepší se obrátit na sociální odbor.Tam Vám poradí a pomůžou.Co se týče výpovědi,tak pokud jste ji nepodala sama,tak je tam nějaká ochranná lhůta.To by Vám asi řekli víc na pracovním úřadě

leniczka23
2. říj 2018

Ja vim ze si asi nastvana, ale mysli na to dite..otce bych uvedla..je to za prve jeho povinnost a za druhe ma.dite narok na oba rodice a taky na nejaky standard. Mas od nej narok na prispevek na neprovdanou matku, a taky na prispevek na vybavicku a veci spojene s porodem. A potom alimenty. Jak na ty na sebe tak na dite..nenech se dobrovolne pripravit o tolik penez.
Nicmene ted bych taky zasla na socialku a poradila se co a jak..

soleilll
2. říj 2018

@emina2019 Přesně, jak píše @leniczka23 - otce bych každopádně uvedla, i když váš vztah skončil (a kvůli jeho reakci se ti ani nedivím), ale je jeho povinnost dítě a tebe zabezpečit. I to malé třeba jednou bude chtít vědět, kdo je jeho otec, ať je jaký chce. Navíc snad už konečně bude uzákoněné zálohové výživné, takže dostaneš alimenty. Věř, že na rodičovské se budou sakra hodit. A později samozřejmě taky.
Pro řešení aktuální situace bych se na tvém místě co nejdřív obrátila na nějakou neziskovku, ať ti poradí, kam zajít a co vyřídit. Pak je taky důležité, jaké máš zázemí - jestli ti pomůžou rodiče, jestli máte kde bydlet atd. Výbavička se dá pořídit docela levně z druhé ruky, toho bych se nebála. Hlavně, ať jste oba zdraví.

barulina
2. říj 2018

A.ja.bychse takoveho.chlapa.neuvedla. on ma sice.povinnost,kterou.leckdy.neplni a vy pak.davky.musite.obhajovat.tr.podanimi na.PCR. Navic.nema jen.povinnost.ale i.prava a.muzete se.dockat toho, ze.si za tri.roky uvedomi,ze by.chtel.byt tata a je to v haji. Zakdete na.up a socku,.tam vam vse vysvetli

merope
2. říj 2018

@leniczka23 Pozor - četla jsem tu pro změnu od nějaké holky, že otce uvedla, ten absolutně nespolupracuje a už kvůli mateřské chtějí na papír podpis otce.

Určitě bych se šla poptat na sociálku (podle místa sídla zaměstnavatele - tam bude vypočítávána mateřská i rodičák) a tam snad poradí i co s tou výpovědí (zda je platná a co a jak). A pak se taky poptat, jak je to s tím otcem.

BTW chlap nevěděl, že s tebou provozuje sex a můžeš u toho otěhotnět? Pokud jsi mu jakkoli lhala, pak je naštvání na místě, ale jinak?

leniczka23
2. říj 2018

@merope aha, takze kvuli tomu ma dite prijit o rodice?
Na vic to.musela byt nejaka slepuce urednics, protoze po me ani po nikom z meho.okoli kvuli PPM zadny podpis otce nechteli..

barulina
2. říj 2018

@leniczka23 podpis.otce je poteba i pak ve skolkach a podobne. Vy si.snad myslite, ze je to.jen.o tom,ze ten.chlap musi platit, ale on ma i ta prava a zakon je.jasny. a radeji zadnwho otce,.nez takoveho

leniczka23
2. říj 2018

@barulina tak snad probehne svereni do pece ne asi? Nebo si snad ty myslis ze mu alimenty urci bez svereni do.pece?

emina2019
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
emina2019
autor
2. říj 2018

Děkuji Vám všem za rady 🙂 vážím si toho ,že jste si našly čas 🙂

merope
2. říj 2018

@leniczka23 Tak jestli tátu dítě tak jako tak nezajímá, je to skoro jedno. Pokud chlap platit nechce, platit nebude resp. si "zařídí", aby platil takové minimum, že než se o to hádat, radši půlka holek řekne, že jim to za to nestojí. A podobně s dalším staráním se. Tam už vůbec nemusí, pokud nechce - nikdo ho nepřinutí si dítě půjčovat a hrát si s ním.

Prostě jakýsi záznam v rodném listu nejspíše nic nezmění na skutečnosti, zda se otec zajímá či nezajímá. A kdyby se čirou náhodou zajímat začal, vždy se tam může doplnit. Nejsem si jistá, jak by to naopak vypadalo, kdyby si emina našla nového chlapa, který by si dítě osvojil - ale pokud nebude v RL žádný otec, nejspíše to opět bude jednodušší (s adopcí by jinak ten původní musel souhlasit). A kdo je biologický otec, to matka ví, nejspíše to ví i dost lidí v okolí, takže kdyby se cokoli stalo či kdyby se dítě začalo starat, tak se to dozví.

barulina
2. říj 2018

@leniczka23 takze, ikdyz mate.dite.sverene.do pece ;) mam dceru sverenou v peci,tak otec.je pprad otec a ma prava rozhodovat o.tom co.jeho dite dela. A ne nebojte se ja vim jak.probiha soudni stani a i vim jak maminy kdyz maj otce uvedeneho muso bojovat o.jeho podpisy, nedej boze kdyz neplati jak se zdraha stat priznat prispevky. Pracuji 12 let u pcr, verte.ze o tom neco malo znam a vim.

barulina
2. říj 2018

@leniczka23 takze, ikdyz mate.dite.sverene.do pece ;) mam dceru sverenou v peci,tak otec.je pprad otec a ma prava rozhodovat o.tom co.jeho dite dela. A ne nebojte se ja vim jak.probiha soudni stani a i vim jak maminy kdyz maj otce uvedeneho muso bojovat o.jeho podpisy, nedej boze kdyz neplati jak se zdraha stat priznat prispevky. Pracuji 12 let u pcr, verte.ze o tom neco malo znam a vim.

leniczka23
2. říj 2018

@barulina no vidis a ja mam syna svereneho do pece a o vsem plne rozhoduju ja. Ve skolce nikdy nechteli jeho podpis a kdekoliv neco vyplnuju staci muj souhlas. Ale o.tom muj prispevek nebyl..ty se tu ohanis pravama a co pravo ditete na to mit oba rodice?
At napises cokoliv, stojim si za tim.co jsem napsala a vzdy budu. To ze spolu nevychazeji rodice, neni problem ditete a neuvest otce do RL mi.prijde nefer vuci diteti. Tecka. Dal neminim o cemkoliv diskutovat, uz parkrat jsem s tebou na tohle tema diskuzi vedla a nemam co bych ti k tomu vic rekla. Proste mame na tohle rozdilne nazory. Ja to respektuju. A je to v poradku. Ale nepodstrkavej mi prosim ten tvuj. Vzdy si budu myslet ze neni spravny..Ja na oplatku nebudu presvedcovat tebe o.tom svem.
Hezky vecer😉

barulina
2. říj 2018

@leniczka23 v.klidu, pak v pripade,ze by na.to.doslo,bude bez podpisu otce problem,pokud.tedy.otec.je dohledatelny🙂 ale.kazdeho boj, v tomhle se orientuji.celkem.dost a je.mi jedno jak.to.mas.ty. ale prosim te,neplet.hlavu maminkam🙂 a jiste super,ze dite.mabpravo i na.otce,ktery kdyz si za par.let vzpomene,ze vlastne.ma dite,mu zpusobi akorad psychicke stradani.). Tak mej pekny vecer

leniczka23
Autor odpověď smazal
Zobraz
leniczka23
2. říj 2018

@barulina 🤣 ja furt nevim co napsat..pak nemaj byt vtipy o policistech tvl😁

merope
2. říj 2018

@leniczka23 Jak se liší to, jestli dítě má uvedené nějaké jméno v rodném listě? Vždycky jsem myslela, že pro to dítě je důležité, zda otce zná či nezná. A to podle mého jakékoli jméno na jakémkoli papíře nikterak neovlivní. Určitě je dobré informace o otci pro dítě mít někde uložené - ale uvedení v RL má primárně právní konsekvence. Lidskou stránku ovlivnit moc nemůže - pokud otec chtít nebude, uvedení v RL na tom nic nezmění.

barulina
2. říj 2018

@leniczka23 v klidu Leni, pokud te nenapadlo nic k tematu, tak radeji nic. Zesmesnujes urazenim,tak leda sebe🙂

martonina
8. říj 2018

@leniczka23 a na co je diteti otec co ho nechce? Bud jsem rozumnej a ve vychove se chci angazovat a nebo jsem idiot co neumi vzit zodpovednost do vlastnich rukou a takoveho tatu pro dite nechci. Muj tata se nikdy opravdustarat nechtel a umel mamu akorat vydirat kvuli par korunam na alinentech! Volal nam do skoly s vyhrozoval i pres to ze nas nikdy nevzal na blbej pohar. Takze uvedeneho stce mame ale k cemu nam to ze segrou bylo. Jen se mstil a prudil

martonina
8. říj 2018

@leniczka23 to je logika. Ma v rodnem liste napsano jmeno chlapa tak ma jako otce? Vase logika je fakt pochroumana. Nikdy bych otci nebranila aby sve dite vidal nebo se angazoval ve vychove pokud by jsme spolu nebyli, na to ma dite lne pravo ale tatou te neudela jmeno v rodne liste ale to jestli ma zajem a bude ho milovat. Take se z taty v rodne liste muze stat jsk pro dite tak i pro zenskou zivotni nocni mura kterou jednou dite bude nenavidet protoze diky mamince na nej ma prava i kdyz by ho nejradsi zabil potratem a je pro nej pritez... 😂😂👍