Zase ty problémy s předáváním dětí mezi ex partnery 🙄 Jak a kdy jste poprvé zkoušeli nechat dítě přes noc?

cherie24
3. črc 2021

Ženy, jsem v takové pitomé situaci. Malá má 21 měsíců a otec odešel od nás v jejích cca 4 měsících. Doteďka jezdil on za ní, i když kolem toho vždy peskoval a teď se prostě rozhodl, že už jezdit nebude, že už si bude malou odvážet na víkend, protože prý nebude mít možnost takhle za ní jezdit a tudíž očekává, že mu jí budu vozit i já. To že nemám auto není problém, neb jezdí autobusy. Sice s přestupy, ale na místo mě dopraví, že. Rozhodně to teď půjde k soudu, ale mám strašné obavy, co mu tam odsouhlasí. On na mě pořád tlačí, abych dojela za ním domů a tam u nich strávila víkend (u něho a přítelkyně kvůli které nás opustil), že půjdu do druhého patra a oni si to tam s malou vyzkouší. Což mi je teda krajně nepříjemné, hlavně jsem těhotná a partner mi na to řekl, že to ani omylem nepřipadá v úvahu. Bydlí od nás 70 km přeci mu tam nepošlu ani ne 2 leté dítě, které stále usíná a spí se mnou. A není na něho ani zvyklá, protože on za ní nikdy moc nejezdil. Vždycky dal přednost akcím a všem možným jiným záležitostem, takže dojel většinou 1 za měsíc. Jsem už z toho 2 týdny tak na nervy, že mě zas chytily žaludeční křeče, takže když neklečím nad záchodem kvůli těhu svíjím se v bolestech ze stresu. 🙈 Fakt by mu mohli odsouhlasit vození autobusem a víkendy s takhle malým miminkem? Není to tady za rohem, když to malou v noci popadne, tak to není, že si pro ní hned přijedu...

andelka
3. črc 2021

Ahoj, popravdě mohli. Určitě teda ne,že bys ji měla vozit ty, takova nebývá praxe. Otcové si obvykle děti vyzvedávaji v jejich bydlišti a zase je tam vrací. Na přepravě se podílí druhý rodič většinou v případech,kdy je to velká dálka. 70 km je ještě tak snesitelných.
Malé budou počítám 2 než se něco vyřeší. To už víkendy bývají běžné. Ale nejlepší by bylo,kdyby aspoň nějakou dobu se víc vídali bez spaní,ať si na sebe zvyknou. Ale to je problém,když nebydlíte poblíž no.
Obecně se to bere tak, že je to otec, dítě potřebuje být i s ním. Jednou je to vždycky poprvé,kdy dítě spí jinde, bez maminky. U nás to bývá až ke 3 roku. No a taky to prostě musí zvládnout. Je to nové, nejisté, ale když má dítě s tou osobou vztah,tak si zvykne a zvládne to. Když byl starší poprvé u babičky ( byl tam na dva dny kvůli nočnímu odstavu mladšího), tak taky smutnil a trochu plakal, ale zvládl to. Další noc už v pohodě. A pak chodil k babičce na noc hrozně rád. Nejmladšího to do konce roku čeká taky,že bude beze mě. Zatím je taky zvyklý usínat a spát a námi, navíc pořád kojím. Jinak už by si sbalil batůžek dávno a my měli víc prostoru pro sebe.
Doufám,že najdete nějakou schůdnou cestu pro všechny.

krupka3
3. črc 2021

Bohuzel je dost realne, ze spani odsouhlasi. Mam info z prvni ruky, ze soud odsouhlasi i vikendove pobyty 8m miminka, ktere je z vetsi casti kojene, kdyz socialka napise, ze to pro dite bude prinosne.... Soucitim a rozumim, dcera ma 3,5 roku a jeste mimo domov bez nektereho z rodicu nespala (zatim zijeme spolu, tak je to jine nez u vas).

ilonne
3. črc 2021

Reálné to je. Měli byste se nějak domluvit a začít postupně zvykat. Přeji hodně stesti

marcicek84
3. črc 2021

@cherie24 tak nejlíp zajít na OSPOD a už si zajistit podklady, říct, že on třeba jezdí na návštěvy, ale že si malou jen hraje a provoz a obsluha je celá na tobě, nespí s ní, ona chce jen tebe, jezdí málo a že nejsi proti, ale je nutné, aby on začal jezdit častěji a mala si zvykla, aby si ji vzal třeba zajistil ubytování někde jinde a zkusil si se o ni postarat celý den i noc, aby věděl jaké to je a hlavně, kdyby bylo potřeba, abys byla poblíž a když to zvládne, tak pak asi není problém mu ji na víkendy dávat. Ale určitě bych mu ji tam nevozila, to on odešel od vás, tak si pro ni musí přijet i ji odvést, navíc máš taky nárok na svůj život, ne jen abys plnila jeho požadavaky.
U soudu bych tvrdila to stejné, aby dali lhůtu, kdy bude jezdit více, aby si to sám zkusil a pak klidně, ať si malou bere na víkendy, ale musí být plně zajištěna péče o ní. aby nebyla ve stresu a nemělo to na dítě negativní dopady. Za mě je vhodnější ůůjčovat dítě, které by už spalo i ve školce, tak kolem těch 3 let, ale myslím, že soudy už u dvouletých to spaní povolují, co jsem tak slyšela . A jen tak mimochodem ta jeno současná přítelkyně má nebo nemá děti, ví vůbec co dělat s tak malým dítětem?

somalicats
3. črc 2021

@cherie24 Predevsim se zacni chovat jako dospela - nemas povinnost skakat tak, jak Tvuj ex piskne. Pokud to doted nebyl otec roku, tak se ted bude muset prekonat a zacit navstevovat dite casteji, idealne na stridacku u vas a u nej, aby si dcerka zvykla, pak uz by nemel byt problem s tim, aby si ji bral normalne na vikend. My s ex zacali stridat v dobe, kdy mladsi dceri byly necele 3 roky, a zvladla bez problemu i stridavku 50:50, ovsem v intervalech kratsich, nez tyden, a pochopitelne taky byla na tatinka odmala zvykla, coz je jina situace. Pisu to jen proto, ze pokud jsou rodice schopni se domluvit a respektovat potreby ditete, tak jde ledacos.

cherie24
autor
3. črc 2021

@marcicek84 nemá, ale prý plánují. On si pořád připadá jako skvělý otec a všechno by zvládl, vždyť se o ní staral. Celý 4 měsíce! takže zvládne všechno a není důvod proč by tomu tak nebylo.

cherie24
autor
3. črc 2021

@marcicek84 a nějak si na něho zvykat musí žejo ... když já mu jí nechci dát, tak je jasný, že si nezvykne prý.

cherie24
autor
3. črc 2021

@somalicats právě problém je, že on ji třeba měsíc nevidí a pak přijde s tím, že si jí odveze, protože svou dceru vůbec nevídá a deptá ho, že jí vychovává někdo jiný. Teď se dozvěděl, že jedeme na týden na dovolenou a chce jí taky na týden na dovolenou 🤦 kdyby za ní jezdil, volal, viděla bych, že má zájem, tak přemýšlím jinak. Ale takhle on moc zájmu nejeví a najednou přijde s tím, že by si ji vzal do péče nebo že si jí příště odveze, protože má na to právo. Abych byla pořád ve stresu, co zase vymýšlí. Já mu na to nikdy nekývla, ale ty hádky už mě opravdu nebaví. Prý se mám taky snažit já, ne jen on. Je i moje povinností, abych se prý podílela na tom, aby ho malá znala. Takový má na to názor. Já si teda myslím něco jiného ...

luciksima
3. črc 2021

Přesně jak píše
@marcicek84 určitě zajít na ospod seznámit je se situaci jak to je,že dceru moc nevida atd.a postupně ať si zvyká zkoušela bych zatím ať si malou bere na celý den od rana do večera o víkendu a uvidíte jak to půjde,ale jezdit a přivážet bude on.co vím když to není úplně daleko odvoz si zajišťuje otec.

marcicek84
3. črc 2021

@cherie24 nemá a tudíš absolutně nic o dětech neví a tvůj ex, jestli si přijde pohrát, tak ví taky kulové, takže takto opravdu ne, to myslím, že by se ani OSPODU nelíbilo, stačí kdyby ho vyzpovídali co kdy, jaký má malá režim a bude to jasné, opravdu se běž poradit tam a nestresuj se zbytečně, taky k soudu dojít nemusí, může dojít k dohodě přes OSPOD, kdy mu tež řeknou své a taky dělají i psychologické posudky rodičů. Za mě pokud otec pořádně neví co dítě jí a jaké má potřeby nemá šanci si to dítě brát na noc, nejdřív ať se postará sám přes den, pak ať zkusí noc, ale blíž u vás někde a až bude vše ok, pak ať si ji odveze a přiveze předpokládám, že více x než jednou do měsíce to nestihne taky .vsadím, že až budou mít ti dva dítě vlastní, že další malé dítě si jeho přítelkyně brát chtít nebude a zájem opadne...prostě udělej si půdu na OSPODU, žádej radu a řekni své stanovisko a vyslechni si, co si oni o tom myslí, oni si ho tam pozvou a uvidíš. Ale na to až to dá k soudu bych tedy nečekala...takto máš největší šanci, aby to dopadlo co nejlíp pro vaše dítě a i pro tebe.

cherie24
autor
3. črc 2021

@marcicek84 děkuji, hned jak bude po svátkách zavolám tam. Snad narázím na někoho, kdo bude stát při mě. Hlavně je to i dost náročná cesta pro malou, je to hodina a půl přes samé serpentiny a kotěhůlky a on si to všechno představuje jak Hurvínek válku. Když řeknu, že se ani sama takovou dálku bojím, že to v autě nevydrží, tak to bere jen jako výmluvu. Občas mi přijde, že o malou mu nejde, spíš jen o to jak si to co nejvíce zjednodušit.

marcicek84
3. črc 2021

@cherie24 proste i to na OSPODU rekni,ze nechape,ze mu dvoulete dite nevydrzi bez prestavky 1,5 h v aute v klidu sedet,ze tak 30 min. max,nebo kdyz spi a ze se mu v serpentinach taky muze zeblit a ze on vubec na takove situace neni pripraveny,chce neco,ale ani poradne nevi co..
A navic soud i OSPOD bude zkoumat podminky,ve kterych by to dite mel,mel by mit pro ne zariten samostatny a plne vybaveny pokojik,tak jestli tohle vubec ma...

cherie24
autor
3. črc 2021

@marcicek84 no ona to dneska vydržela, ale musí tam s ní někdo být. Chce podávat hračky, pití, rohlík, pak zas pití, jinou hračku a to asi těžko budu při řízení obstarávat. Musí ji vzadu někdo bavit. A s tím zvracením, musím zaklepat, že už se nám to dlouho nestalo a natrapili jsme se s tím dost 🙏 ale když jí jednou vezl jeho autem k doktorovi, zvracela po 15ti minutách 🙈 To nevím, prý má v plánu pokojík, ale oni tam bydlí ani ne měsíc a je to starý barák, kde je hooodně práce a když teď ani jeden nepracují, tak asi těžko jí zařídí pokojík. To jsem ani nevěděla, že se i zajímají o to, kam si jí rodič vozí 🙂 On to jen podal tak, že už mají to svoje a tam si chtějí být v klidu s malou a ne jezdit do cizího se na ní dívat jak do zoo, takže si jí začne odvážet. To jsem fakt zvědavá, to vypadá takhle, že to zkoumají fakt podrobně 🙂

marimanta
4. črc 2021

Jo, zajdi si na ten OSPOD a proberte to. Protože s OSPODy jednám víc, než bych chtěla, dovolím si radu. Neházel na něj špínu, mluvčí věčně, postav to na tom, že kontaktu nebráníš a ani nechceš, jen chceš, aby byl pro malou pravidelný a čitelný. Že je zmatená, když jednou je to tak, pak nepřijede, pak ji chce na dovolenou.
Dost možná si vás tam pak pozvou oba, abyste se dohodli a sepíšete to tam. Kdyby došlo na soud, ty se děsně vlečou, my na něj čekáme od března. Rozsudek už je závazný, pokud ho jeden neplní, může si druhý pak podat další návrh na úpravu...

marcicek84
4. črc 2021

@cherie24 tak zkouma se vsechno,jak si chce brat k sobe dite bez patricneho zazemi,nez se to vyresi,i kdyby doslo na soud,muze mit mala kolem 3 let,oddalis to do doby,kdy uz opravdu bude toho kontaktu schopna.Pokud nemaji praci,tak tezko budou mit na soudni vydaje,bud v klidu a i ex rekni,co vse musi tomu pujcovani ditete predchazet,bez patricnych podminek a schopnosti se o dite postarat sam,ma smolika,byla bych v klidu a ty podminky bych chtela,at OSPOD taky proveri,bude koukat jak pero z gauce,jak se zacnou ptat a on bude prd vedet o rezimu male a nebude pro ni mit doma nic pripravene,pak velmi rad bude jezdit se na ni koukat jako do zoo. A opravdu to postavit na tom,ze v tech podminkach a pri cetnosti styku je to pro malou stresujici a je treba aby zvysil pravidelnost,aby znal jeji potreby a umel je sam zajistit,aby mel pro ni zazemi a zvykla si na odlouceni od tebe postupne a tomu musi byt napomocen a pak ze ano,at maji i spolecne vikendy,ale ze vyslat dite nekam,kde nevis co s nim bude a bez zazemi v jeho zajmu neni obzvlast,kdyz ma otec ditete u tebe vzdy dvere otevrene a styku s dcerou mu nebranis.

brunetka11
4. črc 2021

@cherie24 Upřímně?
Nejdříve zmiňovaný OSPOD.
Potom 1-2 hod návštěvy u vás.
Následně vykopnout ven na 2-3 hod. ven, ať malou vrátí v dohodnutý čas a stará se (malá to přežije).
A teprve potom návštěvy u něj. S návratem dítěte na noc k matce.
A v žádném případě (a už vůbec těhotná) vozit dítě k otci. Ať si pro ni jezdí sám.
Teprve potom nějaké přespání po prozkoumání zázemí otce sociálkou, zda a kde bude mít dítě pobývat.

Nenervač zbytečně. Po druhé návštěvě u vás tipuji, že se na to vykašle a jen bude trousit kolem ublížené kecy, že mu bráníš ve styku s dítětem, aby neztratil sám před sebou pózu “otce roku” namísto nevyrovnaného srágory, co kašle na dítě.

A být tebou - když se neumíš za sebe postavit - s exem bych už jednala jen v přítomnosti svého partnera. Každý soudný chlap by to nevyrovnané bláto už poslal do zadele.

cherie24
autor
4. črc 2021

@marcicek84 no já když se ho na to zeptám, jestli mu jako nevadí, že o té holce nic neví, že ani neví jaký má režim, co jí, kdy a jak dlouho spí, tak mi na to řekne, že jak by to asi jako mohl vědět, když si malou nemůže k sobě brát. To je snad logický, že to neví. Vůbec nepřemýšlí nad možností, že se to nejdříve naučí a pak si jí začne brát. Prostě rovnou si jí veme a za chodu se to naučí s ní. Myslím, že mu vycházíme takhle víc než vstříc. Dohodli jsme se, že bude jezdit co 2 týdny, to dojel jen první měsíc a od té doby, jezdí jak se mu chce. Kolikrát to 3x změnil, ještě než dojel. Řekne, že dorazí dopoledne, přijede ve 4 odpoledne, prý všude zácpy. 🤦 Mě jde o to, aby trošku ukázal zodpovědnost, zatím se neukázal ani jako partner ani jako otec a má za to, že teď se mám snažit já, když on se přistěhoval k nám blíž. Jsem mu už i na rovinu řekla, jestli si myslí, že jsem úplně blbá, že mi je jasný, že kvůli malý se fakt nestěhoval.

cherie24
autor
4. črc 2021

@marimanta ano já tam na něho nadávat nechci, jde mi o to aby začal něco dělat proto, aby si ji teda mohl začít odvážet. Ne že řekne čas, přijede o 5 hodin později, předtím 3x návštěvu posune, pak jí víc jak měsíc nevidí a ohání se tím, že holku nezná a můžu za to já, že jsem mu jí sebrala a teď mu jí ani nechci dávat a že si neumím představit, jak se cítí, že holka bude říkat tati někomu jinému. Přitom jsem mu řekla, že může přijet klidně i častěji než za ty 2 týdny a že může i malé zavolat kdykoli. Ráda si volá přes Skype, baví jí to. A nic. Náš jediný problém je, že mu jí nechci dát na víkend. Prý se přistěhoval blíž a to je hodně velký krok pro to, aby ukázal, že o ní fakt stojí. Nevím nějak mu to nevěřím, že to bylo kvůli malé...

cherie24
autor
4. črc 2021

@marcicek84 zajímalo by mě, řešili by pak případně i to v čem jí bude vozit? Teď mají auto ještě relativně dobré, ale on je ten typ, který to řešit nebude, prostě dokud bude auto jezdit, bude s ním jezdit a bezpečnost vůbec neřeší. Tenkrát chtěl klíďo píďo jezdit s malou zrezlou felicií, která prošla technickou jen ze známosti 130 km k našim a nepřišlo mu to jako vůbec žádný problém. Teďka z něho vylezlo, že mu rodiče sehnali sedačku pro malou, že je sice už trošku mimo módu a není úplně nejnovější (což u nich znamená, nějaká známá jí chtěla hodit do kontejneru a my jsme jí zachránili) a v tom, že by si pro ní jezdil a pak v tom budou vozit i jejich společné. Svoje ať si v tom pak vozí, ale život svoji dcery riskovat nehodlám ...

bucifalek
4. črc 2021

@cherie24 jak se tu již psalo - ideálně situaci probrat na ospod, pak klidně společná schůzka na ospod s ním, pokus o nastavení nějakého zvykacího režimu (nejlépe sepsat dohodou na ospod), a to tak, že nejprve návštěvy ve vaší přítomnosti, sám na pár hodin ven, později na odpoledne, klidně to nastavit tak, že má jezdit každý týden.. pokud se mu nechtělo jezdit dosud, nebude ani nyní a tuto vaši dohodu sepsanou na ospod dodržovat nebude. Pak je fajn ho pravidelně vyzvat nebo připomenout, že nepřijel za dcerou (ideál sms, ať to máte někde prokazatelně), psát si deník, jak dodržuje/nedodržuje smluvené kontakty.. pokud by to později chtěl řešit soudně, pak poukazovat na to, že nevyužívá v plném rozsahu ani kontaktů, které jste za účelem zvykaní nastavili s ospod..
Jinak v tomto případě mu soud určí jezdit obě cesty (vyzvedávat dítě u vás a zde ho i vracet, on odešel, on způsobil vzdálenost bydlištlť, jemu to jde k tíži), tak se mu asi nebude zamlouvat, že se více nacestuje..
A možná by to chtělo ho v tom nechat trochu vykoupat, pokud mu malá celý den (noc) probrečí a nebo s ním pak ani nebude chtít odjíždět, tak si to příště rozmyslí.
Jinak jakým způsobem dítě přepravuje nikdo neřeší, musela byste na to vyloženě poukázat a prokázat, že jezdí v automobilu nezpůsobilem provozu. Sedačku mu můžete dát vaši a po návratu si ji vzít zpět..

marcicek84
4. črc 2021

@cherie24 auto asi nikdo resit nebude,ale mel by si zajistit autosedacku,pokud mu ji nechces pujcovat,min.to je dalsi vyjdaj pro nej a pokid vis,ze na to nema,asi bude hodne nad svym napadem premyslet...

cherie24
autor
4. črc 2021

@marcicek84 výdaj to pro něho nebude. On by jí vozil v té co někde vyhrabali jeho rodiče nebo by jí z bazaru koupil nějakou sedačku za pár stovek. Já nemám nic proti věcem z bazaru, ale vím co mi posílali jeho rodiče a kolikrát jsem se kvůli tomu hodně nabrečela, protože to byla fakt hrůza a vyloženě jsem se za ty věci neskutečně styděla. Ale on je úplně stejný, když to poslouží a někdo nám to dá, proč řešit a platit za něco jiného. Takže malou bych mu dala jedině s naší autosedačkou, on by nějaké bezpečí a atesty neřešil.

cherie24
autor
4. črc 2021

@bucifalek tak každý týden by nejezdil, protože nemá peníze na benzín. Teď jsme se i domlouvali na snížení alimentů. On je teď na pracáku, což se může stát a to chápu, ale minule z něho vylezlo, že práci na plný úvazek prý nehledá. Oba si shánějí práci jen na poloviční úvazek, neboť jsou toho názoru, že radši budou mít víc volného času a málo peněz, než aby marnili život v práci 🤦 to je podle mě i jeden z důvodů, proč trvá na střídavém vození, protože mu to leze do peněz.

marcicek84
4. črc 2021

@cherie24 tak to vubec,prosim te,proc jsi kyvla na snizenin alimentu,kdyz ti dela problemy,ten ani nema na soudni vylohy,ze mu to vubec zeres...myslim,ze je jen silny na puse,kdyby ho nekam pozvali z OSPODu,tak sklapne,radsi at si jezdi na navstevy dal,na nic vic se nezmuze,ale stridave vozeni bych rekla razantne ne,ze ma snizene alimenty,takze je toto jen a jen jeho starost

cherie24
autor
4. črc 2021

@marcicek84 on problémy nedělal, bylo to teďka několik měsíců v klidu. To až teďka se splašil a zase začal vysírat. Hlavně jsem si myslela, že to bude jen dočasně, než z něho ale vylezlo, že se zaměstnat úplně neplánuje. Jemu vadí, že malá bude říkat někomu jinému tati, ale že ji někdo jiný živí už mu nevadí ani trošku 🤦

somalicats
5. črc 2021

@cherie24 No, to hlavně ať u toho soudu řekne, že se neplánuje nechat tak úplně zaměstnat 😀. Oni mu ty alíky u soudu spočítají tak, že se chlapec nebude stačit divit. Jestliže pracovat může, tak nikoho nebude zajímat, že si chce užívat a nemakat. Jinak teda co se Tebe týče, fakt sebou necháváš orat, proč mu pořád vycházíš vstříc a na něco přistupuješ, když on toho hned začne zneužívat? Takovýmu bych teda žádný ústupky nedělala.

marcicek84
5. črc 2021

@somalicats asi tak,ja myslim,ze ani na takove jeho plane reci ani nenintreba OSPODU,at si to k soudu klidne de,ale on na to nema,jen vyhrozuje,tati dite rika vzdy tomu,kdo se stara,s tim mel ale pocitat,kdyz si nasel jinou borku,s jeho pristupem otazka casu,kdy bude zadluzeny az na pudu a uz z nej neuvidi ani kacku,pak jezdit nebude tim tuplem,pac mu to bude trapne...To jsou pripady ti nekteri tatinci,fakt...

somalicats
5. črc 2021

@marcicek84 Já bych tohle naopak na OSPOD šla řešit, protože jednak by bylo zadokumentováno, že já měla snahu o to, aby "tatínek" měl kontakt s dcerou, jednak by pak měli jasně dané, co a jak - a jestli to pak chlapec bude bojkotovat, už bude jeho problém. Co se opatrovnického soudu týče, pokud cokoli podá sám, tak platit nic nebude, opatrovnický soud je bez poplatků, takže pokud si chlapec tohle zjistil, tak to nemusí zůstat jen u vyhrožování. Bez účasti OSPOD se rodiče pochopitelně domluvit můžou (my to tak s ex máme), ale tam je to o tom, že oba rodiče dodržují to, na čem se domluvili. V případě zakladatelky to tak není.

marcicek84
5. črc 2021

@somalicats no pro ten papir v ruce a do budoucna,kdyby vymyslel,tak by se ten OSPOD vyplatil...stejne myslim,ze to bude tak,ze bude mit o dceru zajem,dokud nebude mit s jinou dalsi,pak se na to vyprdne a docela rad,vic jak navsteva jednou mesicne nebude.Znam totiz i pripady,kdy tatinci,kteri zili s ditetem i 5-6 let pod jednou strechou pak frekvenci vidani utli na jednou mesicne vikend,ze nemaji cas a honi se za zenskymi...

somalicats
5. črc 2021

@marcicek84 Jo, uz vidim tu jeho zatim bezdetnou partnerku, jak je cela zhava, ze se musi starat o cizi dite (obzvlast kdyz tu kolikrat ctu ty pribehy holek, co si nabrnkly chlapa s detmi). Kdyby o dceru on opravdu stal, tak kdyz uz se rozesli, tak se snazi vic a ne stylem obcas prijedu, kdyz se mi to zrovna hodi.