Dobrý den mám takový problém , a třeba by zde někdo věděl. Jsem rozvedená 12 let. Máme s exmanželem dceru na kterou dlouhodobě neplatí výživné,dluh je kolem 91 tisíc . Nyní přišel s tím,že on bude požadovat výživné po mě jako po ex manželce , protože on má zdravotní problémy a usiluje o ID který mu nechtějí dát. Úplně mě tím šokoval co vymyslel. Může mu to soud vůbec schválit ? Já mám novou rodinu a momentálně jsem na rodičovské , beru 8000 Kč. Má psychické i fyzické potíže ,ale přijde mi že teď už to táhne do extrému.
A kor, kdyz dluzi vyzivne sam. Jen te zkousi rozhodit, nebo nastvat, jinak to nevidim.
Žiadať môže,ale nemusíš sa báť.Z toho príjmu,čo máš,mu určite žiadne výživné nepriznajú.Ale pokiaľ je na tom zle a nedokáže sa uživiť,bude môcť žiadať dávky od štátu,ak mu súd zamietne vyzivne
@junetule děkuji za odpověď. Rozvod byl dohodou , rozvedení jsme byli za pár minut , ale podala jsem ho já . Nevím kdo mu zas toto nakukal. Tvrdí že se nechá prohlásit za finančně nesvéprávného, jelikož udělal dluhy kolem milionu tak aby nedělal další a jeho opatrovník pak po mě bude vymáhat výživné na něj . To že on pracuje i když opravdu ten zdravotní stav není dobrý a má tudíž víc peněz než já na rodičovské nějak nebere v potaz. iD mu uznat nechtějí. A ještě mi dluží na výživném. Tak nevím zda se smát ,nebo plakat nad tím jeho výplodem.
@snehurka845 ale on zatím pracuje na kolem 16 tisíc
A to že majetek prodal, peníze utratil, nabral půjčky a má milion dluhy to jaksi nebere v potaz . A čeká že vymůže výživné ode mě.
@snehurka845 navíc já mám tři děti , takže tři vyživovací povinnosti+ vyživovací povinnost k manželovi v manželství. Nevím co on si představuje, že ho po 12 ti letech budu z těch 8 tisíc živit. Mě je ho líto, je vidět, že to nemá v hlavě v pořádku. Ale toto mě zvedlo ze židle
Tak to naozaj nemá šancu,ak pracuje.Skusat môže,akurát Ta zbytočne poženie na sud
@snehurka845 no to on by určitě hned přestal ,když ho budu živit 😁 prostě nechápu . Asi se dočista zbláznil
Vzhledem k tomu, že ti dluží výživné na děti, tak podle mě těžko. Pořádně mu to připomen - s tím, že bys mohla dát k soudu ty jeho.
@rnika exekuce na výživné je již podána.
Je to smutne, jak ti, se kterym jsi zila nekdy skonci a jeste se uchyli k takovym pro me vydiracim praktikam, ale rozhodne by mi ho prave proto nebylo lito, spise bych rekla, ze je to ubohe 😢 ty mas svuj zivot a on ti ho nemuze narusit uz nijak jinak, nez jen takovou vymyslenou fantazii. Ale chapu, ze to je neprijemne. Nenech se vykolejit, at z toho jeste nema radost a bud v klidu, nic ti nehrozi.
Buď v klidu.. nemá nárok na nic 🙈🤣
Ano, lze zažádat, byť mi to přijde zvláštní, po rozvodu by se každý, i přes třeba zdravotní potíže, měl o sebe starat sám, ofiko to podat může, pak záleží na jeho i vašich okolnostech, jak soud rozhodne .... nedávno tu byla podobná diskuze, zkuste pohledat, tam jsem myslím i psala případ z mého okolí, kdy rodič žádal po dospělém dítěti, o které se nezajímal a které už mělo vlastní rodinu a vlastní dětí, výživné na sebe a uspěl, není to ta samá situace, ale jen že dokud neproběhne soud, jisté není bohužel nikdy nic ... (tady bude hrát roli i to, že si neplní své povinnosti vůči dítku, ale na 100% vám to nikdo neřekne, jak to dopadne a zda si vůbec ex něco podá, kolikrát je to jen o strašení, abys mu třeba dala pokoj s vymáháním alimentů)
@moudivlacek děkuji . Jak zde již píší . Mám rodičák 8000 Kč a čtyři vyživovací povinnosti. Měl majetek který ho mohl zajistit. Ten prodal , peníze utratil, pak si nabral půjčky a teď dluží kolem milionu kam se podívá. A najednou když už neví co tak si vzpomene ,že bych jej měla vyživovat. Doufám ,že toto žádný normální soud neschválí. Ještě pracuje a má vyšší příjem než já . Nemá žádné další vyživovací povinnosti.
Ja tomu samožřejmě rozumím, jen nemám moc ráda, když někdo píše, že není možné, aby uspěl, protože bohužel, někdy ty soudy přemýšlí fakt jak z jiného světa, vy máte malý "příjem" a hodně výdajů, takže bych to nepředpokládala, jen buďte opatrná, vše si uschovávejte, ať můžete ty výdaje doložit, kdyby náhodou k soudu došlo. Nevím, zda jste s dětmi sama, nebo máte přítele, dalšího manžela, tam by se pak mohlo operovat i s jeho příjmem, tak, jak to bylo v tom mnou uvedeném případě. Držím každopádně palce a nepochopím, kde se v něm bere ta drzost :(
@moudivlacek ano jsem vdaná. A aby manžel živil ex , to už by byl vrchol. Všechny účty za tábory, brýle atd mám schované . A určitě bych si vzala právníka. Ale je mi z toho úzko. On dluží 91 tisíc a ještě si takto vyskakuje.
neberte to jako strašení, jen jako být prostě jen připravená, všechny trumfy jsou na vaší straně ;)
@moudivlacek ahojik, tak me napada, co se tyce spojitosti rodic a dite, tam soud treba muze vyhrat diky tomu, ze to je spojeni jakoby prvni linie. Ale manzel a manzelka je druha linie, stejne jako treba bratr a sestra. Ale vim, ze o vyzivne muze rozvedeny (at zena, ci muz)zazadat pouze do tri let rozvodu, pak uz ne. Ale zastrasovat a zkouset muze bohuzel kdykoliv 😕
@junetule jasně, psala jsem, je to jiný případ, nicméně, pokud se rodič nestará, nezajímá, neplatí alimenty, nárok na výživné od vlastního dítěte by prostě být neměl, rodič nerodič
@moudivlacek to je strašný. I když věřím že v tom abdurdistanu tady to prostě vyhraje a já ho budu z rodičovské živit.
@moudivlacek navíc má sestru u které bydlí , já mám pocit že je to hodně z její hlavy a on se nechá ovlivnit. Tak nevím proč ho neživí ona . Nevydělává zrovna málo.
@moudivlacek no to mas pravdu, nekdy jsou zakony na hlavu, ze clovek az nechape.
@moudivlacek výživné na děti (i dospělé) je úplně něco jiného.
Bud naprosto v klidu. Nemá narok absolutně na nic. Vyzivne na manzela se da uplatnit pouze do trech let po rozvodu a to jeste jen za urcitych podminek. 12 let po rozvodu?? 🤣🤣
@moudivlacek Jsou 12 let rozvedeni!!! Takže píšeš bohuzel blbosti. Vyzivne na manzela lze uplatnit pouze do trech let a za urcitych podminek. Takze v tomto pripade uz neni absolutne o cem mluvit.
@veroniquecz to byla jen jako vsuvka, i jsem to psala, netvrdila jsem, ze je to to same ;) proste me to tato situaci pripomnela a taky mne to v tu dobu prislo az neuveritelne
Pro klid duše se spoj s právníkem, ale nepůsobí to moc reálně
Ahoj, co se tyce pravniho hlediska, tak na vyzivne exmanzela, ci exmanzelky ma pravo nejdele do tri let od rozvodu. Take zalezi, zda je rozvod jeho vina treba, to nema pravo myslim na nic. Ale po dvanacti letech tezko, to si dela srandu 😂 to by se to mohl taky ozvat za 30 let, ze vhce zivit...nesmysl 🙂