Dobrý den,prosím o radu.Už čtyři roky roky jsem s ex od sebe.Mám syna 9let,kterého si bere na víkend jednou za čtrnáct dní.Platí mi na syna 2500kč.Máme pouze mimosoudní dohodu.K věci.Dle dohody mám syna řádně připravit na styk s otce.Synovi balim obrovskou tašku oblečení.Spodní prádlo trika,tepláky,rifle,bundy apod.Teď problém:Pořád se mu něco nezdá(ponožky jsou malé nebo velké,teplé či tenké),mikiny velké nebo malé, bunda moc tlustá nebo tenká apod.Podotýkám,že ponožky mu balím minimálně 4x,na dva dny 4x mikinu,náhradní rifle apod.M alého předávám v oblečení ve kterém byl ve škole.Včera sem naklusal i se svou přítelkyní,začali po mě oba (hlavně před synem)ječet,že mu dávám blbé oblečení,že přijel špinavý,že jsem mu nedala kapky do nosu(před odjezdem se 3x vysmrkal)Bylo mi líto syna,udělali že mě příšernou matku v jeho očích.Když jsem mu řekla,že balím,to co balím a pokud má jiné představy,tak ať mu nakoupí,tak mi vysvětlili,že mi platí výživné a že mu nic kupovat nebude.Nevím jak to vyřešit,aby se to už neopakovalo.
Jak píše Jani. Je to jeho otec, on má doma mít tyhle základní věci pro něj, proboha ... jako připravit ho k otci je jedna věc, ale aby doma neměl ani ponožky nebo tak, to už je opravdu katastrofa :/ Pokud se nedokážete domluvit ústně, že by tohle otec uznal, jinak než soudně to stejně nepůjde ...
Ono to neni tak jednoduche.Ja mam opacnou situaci.My mame manzelovy deti obcas doma a byvala jim chysta obleceni a to je katastrofa.Na 3 dny v tasce nani skoro nic.A u nas zadne obleceni nemaji,mysilm,ze to neni otcova povinnost mit u sebe vybavu pro deti,kdyz plati alinenty,bohuzel.Ale co pises,davas jim obleceni dost,to je v poradku,a tvuj byvaly nesmi pred tebou a ditetem kricet,to je hruza!!
Ano, platí sice alimenty, ale už jen ze selského rozumu - přeci jsou to jeho děti, ne? To jako u něj nemají pokojíček? Hračky? Prostě přijde mi dost na hlavu mít dítě, které si jednou za čas beru ... a nemít doma pro něj vůbec nic. Jasně, chlapi jsou trošku z jiné planety, ale má přítelkyni, alespoň ta by měla mít rozum ...
Tak my treba prostor na detsky pokoj nemame a neplanujeme...muz neplanuje,me by to ani nevadilo.A doma nemame oblecení,ale hracek plno a všude 😀
No ... tak teď to nechci myslet nijak zle, ale ... být máma/rodič a nemít doma dětský pokoj (nebo případně koutek, pokud mám třeba garsonku) mi přijde tedy ... dost ... no.
Bohuzel ani v garsonce a jednopokojaci to proste nejde,pokud nemate prostor.Co chces na 30m2 vymyslet,navic pro 2deti.To proste nejde ani kdyby se clovek na hlavu postavil.Pokud teda chcete mit taky nejaky osobni prostor a to bohuzel pritelkyne byvaleho urcite chce.
No já to myslím hlavně tak, že mám prostě dítě, tak pokud se od něj úplně nedistancuji (a mám střídavou péči, nebo ho mám jednou za týden/14 dní u sebe), určitě bych doma měla mít alespoň pár věcí. Alespoň jednu skříňku prostě na hračky a to nejnutnější - jako spodní prádlo, ponožky. alespoň tak, to moc místa nezabere ... prostě je to mé dítě, i když ho třeba nevídám denně ... Takže chápu, že matka zabalí na víkend vše potřebné, ale aby otec doma neměl ani spodní prádlo, to mi tedy přijde hrozné, prostě ... už jen, když ty děti má rád a chce jim snad dopřát také něco a nebere si je jen z nějakého trucu.
Otec by doma snad 1 šuplík s patero ponožkami, pár kousky spodního prádla, po 3ks triček, mikinu, tepláky, pyžamo po 2ks mít měl. Pokud je takový lakomec, tak mu pošly 1 tašku věcí (bazar, výprodej) ať tam má. U nás je to samozřejmostí - koupím, když narazím na dobrou cenu, ne často, oblečení jí kupuje maminka, nebo se tu převleče, já vyperu, uložím do jejího šuplíku, velkého, plného věcí. Nemá tu náhradní boty, ty si netroufnu koupit 🙂 Z mých rozvedených známých-otců mají/kupují všichni.
Objevuje se to tu víckrát, spíš píší ty přítelkyně od otce, že jim matka nepošle, či málo, ve špatném stavu..
@lasii ale v domě, kam se budete stěhovat, už své budou mít, ne? D.pokoj, následně i pro vaše společné děti. V tom maličkém prostoru to chápu, mista pro jednoho, ne pro 4.
Já nemám problém mu dát s sebou vše co potřebuje,ale už mě unavují ty neustálé hádky o tom,co jsem mu s sebou dát měla a co ne.Opravdu to bylo včera blbý.Schválně vytáhl syna z auta,aby sledoval,jak se maminka s tatínkem dohadují.Bylo mi jej strašně líto.Pak s ním odjel,takže vůbec teď Netuším,co si chudák myslí.Nabídla jsem otci,aby mi platil o 500kč méně s tím,že mu s sebou věci dávat nebudu a ať si mu nakoupí podle svých představ.Ale to taky neprošlo.
Ja malemu tiez vzdy vsetko balim - vratane lekarnicky a oblecenia do kazdeho pocasia - niekedy je to otrava, ale robim to pre neho, nie pre jeho otca.
Fůůů, to je tedy situace. Nemám s ničím podobným naštěstí skutečnost, takže můžu napsat jen svůj pocit. Máme dvě děti, třetí na cestě. Manžel by pro ně dýchal. Neumím si představit, že by se kdy dobrovolně domluvil na tom, vidět vlastní děti jen jeden víkend za 14 dní. K tomu na ně platil almužnu a sám jim nepořídil ani spoďáry, když je podle něj potřebují.. Celá ta situace je pro mě jako z Marsu a je mi fakt líto, že se takhle nedůstojně musíte handrkovat o něco, co mi přijde jako absolutní lidská samozřejmost. Držím pěsti!
Ahoj, zrejme mate odlisnu predstavu o tom, co syn na vikend potrebuje. Navyse tatinek podla popisu neposobi prave velmi vychovne, ked do vasich nezhod zatahuje syna. Urcite ziadnu striedavku mu nenavrhuj a znizenie nakladov tiez nie, nepomoze to. Skus prezistit den predtym, co maju v plane a nachystaj oblecenie podla toho. Navyse tak velky syn by si uz cast oblecenia mohol nachystat aj sam, aspon zakladne veci. Nejake by ale mal mat aj u otca, fakt ten jeden suflik este nikoho nezabil.
V robote mam par vysokoprijmoch rozvedenych kolegov a skoro mi spadla sanka, kde mi jeden z nich minule zabil, ze povedal zene, ze jej plati dost na to, aby maly (5 rokov) chodil primerane obleceny a ze on mu na vikend u neho ziadne oblecko kupovat nebude. Po mojom nesuhlase mi hvori, "ale sak co, ona byva u rodicov, zaraba na seba a nema ziadne naklady na byvanie narozdiel odo mna " ( lebo on chudacik mal dva byty a planuje s novou frajerkou dom)a vo svojom volnom casom casto sponzoruje afterworky a chlastacie akcie podobne zmyslajucich kamaratov. No otec roka.
Takze zmyslanie muzov je niekedy na zo dve-tri po papuli. A kto chce psa bit, palicu si najde.
P.S. V inych sa veciach sa s byvalym zhodnete? Rozpravala si sa o tom so synom?
Este ma napadlo, nech posle tebe alebo synovi den predtym presny zoznam, pretoze evidentne on vie vsetko najlepsie.
Když nemá náladu nedomluvíme se na ničem.Přesně tohle mi bylo vysvětleno taky.Platí mi alimenty,takže nic kupovat nebude.Šíleně se rozhořčil,když jsem mu řekla,že kapky do nosu nemám,ať mu koupí.Nad střídavou vůbec neuvažuji.Taky už to párkrát vyslovil při handrkování,ale když se nedohodneme na ničem,neumím si představit,jak bychom syna vychovali.
Střídavku - ve smyslu takto výrazně asymetrické? Nevím, nevím, já bych do toho nešla..
Jinak to buzerování (s prominutím) kvůli obleční - tak to je jako přes kopírák v mnoha rodinách, bohužel..
A ohledně toho jak se zachoval - asi bych zkusila napsat mu v klidu email, že toto před dítětem NESMÍ předvádět vyloženě vzhledem k právům toho dítěte nebýt vystaveno obdobným traumatům. Dále bych mu sdělila, že si od nynějška budeš z veškerých předávání pořizovat audiozáznam, přičemž pokud toto vašemu synovi znovu udělají, předáš tento záznam OSPODu.
Tak já alimenty mám,vetsinu věcí pro děti kupuju já,protoze reálně jsem s nimi víc ( ještě loni jsem byla na RD), ale máme společnou péči ( v podstatě střídavou) takže tyhle věci k otci nebalim. Max.podle programu nebo potřeby popta ex něco navíc co nemáme dvakrát. Sirup třeba odliju a dám s sebou,jine léky máme dvakrát.
Ono v tomto úplně nepanuje jasno,co přesně znamená řádná příprava na styk.
@lassii drahá lassii až tě
Nechat z toho soudne udelat stridavou peci, pak je jeho povinnosti mit na syn potrebne...