Těhotenství v 300dnové lhůtě po rozvodu, popření otcovství

angelikadesancee
6. čer 2017

Dobrý den mamiminky,
chci poprosit o radu. S manželem jsem se rozvedla a během té doby co se vyřizoval rozvod jsem neplánovaně otěhotněla s někým jiným. Chtěla jsem se zeptat jestli jste některá řešila podobnou situaci. Kdy bývalý manžel bude dle zákona muset být uveden v rodném listě. Vím že popření otcovství lze řešit až po porodu dítěte. Ale chtěla jsem se zeptat jestli jste to některá řešila jestli mi dokážete pomoct a poradit co je třeba na soud jestli jsou požadovány testy DNA u bývalého manžela když budeme oba shodně popírat že je otcem. A jestli lze neuvést biologického otce.
Děkuji předem za rady a informace.

lassii
7. čer 2017

No já o tom nic moc nevím, ale příjde mi jako hloupost bývalého manžela automaticky dle zákona uvádět v RL jako otce, to je blbost.

lucie01
7. čer 2017

Toto jsem řešila před 4 lety, malý se narodil v 300 denní ochranné lhůtě po rozvodu. Po porodu je automaticky zapsán do RL bývalý manžel a miminko má i po něm příjmení a vy ( nebo bývalý manžel ) sepíšete pak žalobu o popření otcovství. Podáte na soud ( doporučuji co nejdříve, je to záležitost několika měsíců, než proběhne soud ) a zaplatíte kolek ( myslím, že to byly 2000.- ). Pak až bude probíhat soud, tak budete pozvání vy, bývalý manžel a otec dítěte. Toť vše...jako je to na hlavu postavený zákon, když máte partnera a ten Vám potvrdí, že je to vaše společné dítě, ale tím, že je narozené v ochranné lhůtě, tak jsou toto zbytečné komplikace. Přeji pevné nervy 🙂

angelikadesancee
autor
7. čer 2017

@lucie01 děkuji moc za informaci. Opravdu se tam u soudu budeme muset sejít všichni tři?? To bych nejen že asi nezvládla já ale bio otec určitě tohle nepodstoupí...už tak mám problém není to člověk s jakým bych si záměrně pořídila dítě...takže je to s ním vše složité

angelikadesancee
autor
7. čer 2017

@lassii bohužel toto říká zákon...jinak bych byla nejšťastnější kdybych nemusela.nevím koho tento zákon chrání ale je totálně postavený na hlavu...prostě jako by byl bez špetky selského rozumu

eleonora
7. čer 2017

Teta kdysi řešila stejný problém (rok 1997) a vyřešila ho tím, že se vdala za nového přítele.

jezz1e
7. čer 2017

Zákon chrání primárně dítě. Pokud byste se sešli všichni tři a bio otec potvrdil, že dítě je jeho, DNA by se nedělalo. Myslím, že pokud jen manžel popře otcovství a bio otce nechcete mít v RL , šlo by asi bio otce vůbec neuvádět (prostě otce neznáte) a manžel by se vymazal na základě vyšetření DNA.

angelikadesancee
autor
7. čer 2017

@jezz1e DNA ale neco stoji a kdo by to platil kdyz vime ze manzel neni otcem a to se prokaze.soud si to asi platit sam nebude....ach jo silene tohle..

jezz1e
8. čer 2017

Pokud budeš na mateřské, můžeš si požádat o osvobození od placení soudního poplatku a pokud soud vyhoví, byla bys osvobozena i od nákladů znaleckého posudku. Jinak se testům DNA opravdu vyhnete jen souhlasným prohlášením všech tří.

lucie01
8. čer 2017

@angelikadesancee To bohužel netuším, já jsem partnera měla. Jedině se zkusit zeptat možná někde na matrice, nebo na soudě, jak je to ve Tvém případě. Ale řekla bych, že to nejspíše proběhne tak, že se sejdete u soudu s bývalým manželem a tím, že budete oba tvrdit jak se věci mají a v danou dobu mezi vámi nic nebylo a otce dítěte neznáte ( např. náhodný partner ), tak prostě bude mít prcek v RL otce neznámého. Já jsem z toho zákona byla úplně neštastná, jediné řešení je buď se v těhotenství vdát, nebo prostě po porodu podat žádost o popření otcovství.

jezz1e
8. čer 2017

@lucie01 Jenže pro popření otcovství v tomto případě nestačí "tvrdit", že ex není otec, ale je třeba "prokázat", resp. vyvrátit tu domněnku otcovství uvedenou v zákoně. Protože v zájmu dítěte (a státu, který následně hradí matce samoživitelce sociální dávky) prostě není, aby byl otec v RL neznámý.

jezz1e
8. čer 2017

@angelikadesancee
Pokud s otcem dítěte nechce nic mít, navrhuji tento postup - žalobu na popření otcovství podá manžel, ty se připojíš k jeho tvrzení, ale uvedeš, že otcem je náhodný partner, kterého neznáš. Soud nařídí provedení testu DNA manžela, tj. bio otec k soudu nepůjde. Ale ať ti pak zaplatí náklady řízení - pořád ho to vyjde levněji, než když ho jako otce uvedeš a budeš pak moci vymáhat výživné.
Jednou to dítě zplodil, tak má taky trochu odpovědnost.

lucie01
8. čer 2017

@jezz1e Jak už jsem psala, v případě zakladatelky netuším. Každopádně ať to má zakladatelka v rámci možností co nejrychleji za sebou 🙂

angelikadesancee
autor
8. čer 2017

Holky moc vam vsem dekuji ta rady a informace.jsou to silene nervy tohle...a pak ma byt clovek v tehotenstvi v klidu.

elizsebik
5. čer 2021

@angelikadesancee
Soudně uznatelný test DNA stojí kolem 13000kc. Buď, že bývalý není otec, nebo, že současný přítel je otec. Řešili jsme kvůli jiné příležitosti: nejsme manželovi, já nemám občanství ČR, ale pro dítě jsme chtěli občanství ČR, takže my jsme do toho šli. Takže jestli jsi přepravna to zaplatit, myslím si, že @jezz1e nabídla nejjednodušší cestu. Nebo si. vzít.

mimi1004
5. čer 2021

@elizsebik 4 roky stará diskuze 🤦‍♀️