Svěření dítěte do péče vs. azylový dům

piduska
29. lis 2015

Potřebuji moc poradit...není tu prosím někdo kdo dělá na OSPODu nebo případně právník prosím? S přítelem máme teď celkem velké problémy ve vztahu kvůli jeho matce. Už jednou jsem od přítele odešla a jeho matka to vyhrotila tak, že jsem musela zavolat policii. Odmítala mě pustit do domu pro nejnutnější věci pro malou a řvala na mě ať vypadnu a malou tu nechám. Rvala mi malou z náruče. Musela jsem zavolat policii abych mohla aspoň sbalit věci pro malou a pro sebe. Podotýkám, že jeho matka s náma nebydlí, ale bydlí přes ulici. Má tu jen dožitovní právo. Po týdnu jsem se k příteli vrátila pod podmínkou, že jeho matka vrátí klíče od baráku a nebudu k nám již chodit. Bohužel se nic neuklidnilo. S přítelem jsme byli minulý týden u právničky a sepsali dohodu k soudu o tom, že dítě bude svěřené mě do péče, o alimentech a styku s dítětem. Právnička mě však upozornila, že pokud bych odešla do azylového domu, bude to důvod k odebrání dítěte mě a svěření dítěte otci. Že prý on má vytvořené podmínky pro dítě. Přítel dělá na 3 směny, takže o dítě by se starala babička. Doslova mě toto šokovala. Myslíte, že kdybych odešla, tak bych opravdu nemohla jít do azylového domu?? Nemám rodiče a teta by mě u sebe mohla nechat tak týden. Tak rychle bych levný pronájem nesehnala. Máte někdo zkusenost s azylovým domem nebo podobnou situací. MOc děkuji.

lv
29. lis 2015

to jsem ještě neslyšela, azylový dům pro matky s dětmi je přece určený i pro děti.

piduska
autor
29. lis 2015

Pry otec bude mit zazemi pro dite.

brunetka11
29. lis 2015

@piduska Jde však i o schopnost se o dítě postarat, nejen materiální. Zavolej organizace, přes kterou to chceš řešit a zeptej se tam napřímo. Azylový dům je pro matky s dětmi, to by musely být zástupy podobných žen.

luciamala1979
29. lis 2015

Dnes nechávaju deti alkoholičkám, nie som právnik ale nebála by som sa toho že by ste o malé prišla. Osobne by som spomalila a až po prisudení alimentov, prípadnom rozbore príjmu - rodičovský práca školka možnosti by som sa sťahovala, azyl.dom pre malé nie je to isté ako byt. Aj keď viem s tchýni je to ťažké, poradím - najlepší trest z hľadiska psychologie je ignorácia ;) tskže pokiaľ nebýva priamo v byte ignorovala by som ju a príp.kontakt s dieťaťom dohodla do sudu cez priateľa, s ňou nemśte žiadnu zmluvu nič

piduska
autor
29. lis 2015

@luciamala1979 Žadny rozbor nebudou delat.Mame pres pravnika dohodu kterou akorat posveti soud.Tam uz je vse dohodle.Pritel svoji matku nikdy neodstrci.Jeste mu totiz nedoslo ze se nas snazi rozestvat.Ona by chtela aby malou mel v peci on.Ignorovat ji moc nejde.

ivular
30. lis 2015

@piduska Problém by to byl, pokud by Tvůj ex zažádal o střídavou péči příp. o svěření do péče vlastní. Pokud budete s malou bydlet v azyláku, pak by tu střídavku stoprocentně vyhrál. Pokud ale tyhle ambice nemá (a nepřiměje jej k tomu ta jeho matka), pak azylový dům pro matky s dětmi není žádný problém.
Pro jistotu dodám: i když teď souhlasí s Tvojí péčí a dohodu o ní Vám posvětí soud, může mu kdykoliv v budoucnu rupnout v bedně a zažádat u soudu o změnu.

piduska
autor
30. lis 2015

@ivular to je mi jasné, že v budoucnu by o to mohl požádat. Dneska jsem volala na sociálku na OSPOD a paní mě ujistila, že v žádném případě to problém není prý. Že takových matek je spoustu a pokud já se o dítě vzorně starám, nepiju, nefetuju a necourám se po nocích, tak prý není důvod svěřit dítě otci. A na střídavou péči prý je malá moc malá. Malá má 15 měsíců.

ivular
30. lis 2015

@piduska Tu výhradní péči by proti Tvé vůli pravděpodobně neuhrál - chtěla jsem jen říct, že by tím azylákem ale rozhodně argumentoval. Na tu střídavku by mu to, bohužel, stačit mohlo, ale co vím, tak pod 2 roky věku dítěte se proti vůli matky střídavka opravdu nenařizuje.. Každopádně držím pěsti a hlavně malé přeji, aby měla domov!

luciamala1979
1. pro 2015

@piduska myslela som, urob/te si rozbor vy sama, rozmysliet si, jako su financie teraz a ake budu o rok dva, ked uz on moze pripadne ziadat o striedavu starostlivost .. ked uz vy budete zrejme možno aj moct nastupit do práce, mala do skolky, co to si privyrobit na najom, tak vtedy by som odisla. Nie do azylového domu. Dva roky od 15 mesiacov nie su tak daleko.. a v bedne mu rapne, lebo nevydrzi mamku pocuvat dlho, ze ano, to su ti chlapi Inak ignorovat je tazke, ale da sa to, vlastna skusenost 😉

malanikova
1. únor 2017

Dobry den a da se jít do azylového domu aji když mam dva děti ve strydave peci?tyden a tyden.dekuji...