Svěření dítěte do péče sourozence dohodou bez soudu

mish99
6. zář 2021

Mám osmiletého bratra, který žije s mamkou která si momentálně prochází špatným obdobím a potřebuje psychiatrickou pomoc. Brání ji to naplno vykonávat rodičovské povinnosti a pokud bude muset být hospitalizována, chtěla bych se o bratra starat já. Už jen pro její částečný klid, že bude u mě. Otec se k němu nikdy moc neměl a má ještě další dvě děti, takže bych byla i já radši kdyby jsem ho tu měla ja, sám bratr k němu moc nechce, protože si u něj připadá odstrčený. Jinak žiji s přítelem, oba pracujeme a jsme schopni zajistit vše potřebné pro bratra. Myslíte, že by to šlo udělat dohodou a plnou mocí?

bara88
6. zář 2021

Podle mě záleží jestli s tím bude souhlasit otec, pokud ne tak asi těžko

lachipie
6. zář 2021

Musí být otec uvědoměn o tom, že dítě bude u tebe. Známá od jednoho mého kamaráda toto řešila, ale už to je pár let. Máma měla RS a šlo to rychle, otec na dítě jenom platil, jinak bylo dítě v trvalé péči matky, ani střídavku neměli, ani ho nevídal. Vím, že to řešili nějak na sociálce nebo OSPODu, že dítě bude ze zdravotních důvodů matky v dočasné péči starší sestry a museli myslím i zprávou od lékaře doložit, že máma se o dítě nemůže starat.

merope
6. zář 2021

@mish99 V podobné situaci mi přijde nejlepší (pokud to jen trošku jde) se normálně lidsky domluvit - a pokud s tím nikdo nemá problém, není potřeba ani nic moc zásadně řešit. Jen pro všechny případy nějaký papír od mamky a nejlíp i podepsaný tátou nejlíp od mamky ověřeně, že máš dítě v péči (kvůli případné akutní hospitalizaci). Kdyby táta nesouhlasil, tak pak by to bylo složitější. Pokud je to tedy jen pro případ hospitalizace matky, která v psychiatrii sice bývá delší, ale zase ne až tak moc.