Dobrý den potřebovala bych poradit,rozvádí se a mam dvě děti.a chci podat žádost do své péče ale manžel stimuluje nesouhlasí ten chce střidavou.ale starší dcera hce byt semnou a mladší syn chce střidavou.mam strach ze nebudu mýt žádnou šanci u něho mají každéj svůj pokoj a umění ho mají společnéj.mam vůbec nějakou šanci..
No tak já vás nepotěšil. Pokavad otec má zájem, podmínky, s dětmi vztah nevidím důvod proč by střídačku mít nemohl.
Taky Vás asi nepotěším, ale pokud jeden z rodičů má zájem o střídavou péči a nejsou k tomu žádné závažné důvody, pak soud většinou rozhodne pro střídavou péči ☹ ale pokoje určitě nejsou důvodem, důležité je aby dítě mělo svoji postel a místo, kde se může učit, hrát si atd. Nejsem příliš velký zastánce střídavé péče, i když znám pár, který to tak má a fungují skvěle, ale rozšli se v dobrém a to dělá hodně. Pak znám takové, kde si dělají naschvályy. Podle mě prostě střídavá péče není pro každého, ale soudy na to mají jiný názor. Na druhou stranu chápu i otce, že chtějí mít své děti u sebe... je to těžké ☹
Taky souhlasím. U nás taky děti každý preferují něco jiného (starší střídavku, mladší chce být více se mnou),takže mají každý trochu jiný režim. Pokud otec má podmínky a zachová i dobré podmínky dětem (blízkost bydlišť, jedna školka/škola), umí se postarat a děti k němu mají dobrý vztah, těžko hledat solidní důvod pro výlučnou péči.
Ale v pokojích to fakt není. Pokud se nedomluvíte jen mezi sebou, jako rodina, tak doporučuju mediaci. Popravdě lepší je se dohodnout a přizpůsobit se co nejvíc dětem, než se dohadovat, tahat děti po lékařích a vyšetřeních a měsíce/roky se soudit.
Osobně mám děti ve společné péči, protože když se forma péče řešila, počítalo se s tím, že se podmínky budou dost měnit a budeme se muset přizpůsobit.
Dceři je 9 a klukový 6,ona chce být semnou a on chce střidavou péči,a s manželem se nedomluvyme.jeho matka je tam příšerně rozmazluje,jeden den my syn vola ze chce už ke mě a druhém den už nechce.tak co si mám itom myslet. Mam pravnicku a sepisu sní ze chci děti výhradně do své péče.tak snad my je dají..
Dobrý den,
jsem rozvedená od srpna 2012,tehdy bylo dceři 5 let a dohodli jsme se tehdy na střídavé péči týden a týden s bývalým manželem. Dá se říct,že mě měl tehdy v hrsti,protože pracují na směny a předhazoval mi noční služby atd ...to už je historie.
Každopádně k mému problému. Od té doby,co chodí dcera do školy střídavá péče nefunguje bydlime od sebe téměř 30 km a ex si bere dceru až ve středu někdy ve čtvrtek a někdy až v pátek 1x za 14 dni.Střídavou péči se ohání jen když se mu to hodí.Moje situace je teď taková,že dceři je 8,5 mám manžela kterému říká tati a dvouletou sestru,která její odjezdy velmi špatně snáší.
Další věci je,že je všechno zařizování na naší straně, ať jde o školu,kroužky či finance.Je to velmi zkráceně popsané, ale došlo nyní i k fyzické potyčce mezi mnou a exmanželem a já si dále nepřeji setrvávat ve střídavé péči. Dcera neví pořádně kde má domov a bohužel ex je nevypočitatelný.Chtěla bych zažádat s těmito a dalšími důvody o svěřeni do mé péče ( s návštěvami otce o víkendu). Myslíte, že je to reálné? Moc děkuji 🙂
@novaa ppkavad nedodrzuje stridavku a mate na to dukazy tak ano. Finance jsou zase neco jineho,protoze soud urcite urcil kolik kdo a z vaseho prispevku nevyplyva ze by nehradil co ma soidem dane. A fyz. Potycky,byla jste u lekare? Videla zo vase dcera? Nicmene nedodrzuje sance tady je
@novaa záleží zda doložíš, že je to v zájmu dítěte. Ono obecně..jde ti jen o formu péče? Nebo o reálné intervaly vídání s otcem? Střídavka se dost blbě ruší. Ale dost často se změní situace se začátkem školní docházky, přestává vyhovovat to co předtím fungovalo a může se to nastavit znovu. ALE, pokud tehdy nebyl důvod svěřit dítě do tvé výhradní péče, bude asi docela problém to teď měnit. Jde jen o formu. Která by měla být rovnoprávnější ohledně péče a povinností než výhradní. Spíš když už tak změnit to v rámci střídavé péče. Ex by se k tomu stavěl jak? Jaký má on názor? Docela soucítím s otci, kteří jsou vystrnaděni novým partnerem matky..a že má v rodině dítě nového sourozence..a co on s tím? to je tvůj problém ne jeho. Že se staví na zadní docela chápu a šla bych na to obezřetně.
Ano potyčka byla bohužel před dcerou i před svědky. Plakala a byla velmi rozrušená. Po celou dobu střídavé péče dělam neustále ústupky exmanzelovi ,vždy jsem mu vyšla vstříc. O peníze mi vůbec nejde,záleží mi na dceři,aby byla šťastná.
V rámci střídavé péče neustále sabotuje krouzky,vzdy kdyz je u nej,tak ji udajne neco je,boli ji hlava,v krku atd,aby nemohla jit cvicit. Vzdy od nej prijde velmi posmutnělá,bleda a celkove jina.My ji potom dáváme dohromady a kdyz uz je v poradku, tak jde zase k tatovi.
@novaa naprosto souhlasim s @ andelka. No byla jsi osetrena nahlasila to na pcr? Ppkavad do toho pujdes smir se snpsychology,ospodem a tak. A jak pise andelka me je tech chlapu take lito co on s tim ze mas dalsi dite. Takze vazne popremyslej. On ji kroizky ktere tys vybrala nemusi platit. To je to stejne jak kdyby ki chtel vzit k mori a ty at to zaplatis
Ano,posila mi mesicne 1500 kc.A dalsi vydaje jsou vsechny na me.Ale jak říkám o peníze mi opravdu nejde.Dcera dela moderni gymnastiku 3x tydne treningy a v sezone zavody.Na zavody s ni jezdim pouze ja,at je to v jeho tydnu nebo v mem,on se na ni ani nejde podivat.A ja rikam,treningy neustale sabotuje.
Nemusi je platit,ale nesmi je sabotovat,to je primo u stridave pece napsane.
Na policii jsem nešla a ani osetreni jsem nepotrebovala,mam akorat nataženy krk a bolesti v zapesti a to se tězko dokazuje.
Stacila by mi uprava pece,aby mi nemohl predhazovat střidavou peci,ktera se uz 3 roky nekona.
@novaa a proč to dělá? Co on si o tom myslí? Proč chtěl střídavou péči, když tam je pro oba rodiče větší podíl povinností? Dřív než k soudu bych šla do mediace, poradny, aby vám pomohli najít novou dohodu, vhodnější pro dítě v současné situaci, a respektující to, že otec nebere dceřiny zájmy a nepodílí se na nich (záleží zda to není truc kvůli tomu že třeba s těmito aktivitami nesouhlasil).
Jo a to že tvému muži říká tati radši moc nevytahuj. Vypadá to dost blbě, jako ovlivňování a snaha nahradit biologického otce.
Bohužel ex si nic jineho nez stridavou peci nepřipusti,ač ji vlastne vubec nemame.Dcera si zvakla na rezim 10 dni u nas a 4 s nim ale po teto potyčce se ji ptal zda by s nim zase chtela byt cely tyden.A navadel ji at mi to neříká.
Andelka to by asi bylo nejlepsi ta revize, musim tedy na socialku?
Ja nevim,proc to dela.Nejspis si potrebuje dokazat,ze ma navrch.☹
@novaa já bych to zkusila. Nechat formu, ale udělat novou dohodu (ač neschválená soudně nemá valnou hodnotu, přece jen je to první krok), nové rozdělení faktické péče. Nevytahovat novou rodinu, nového otce, sourozence, jeho nescohpnost..soustředit se na dítě, na formální ustavení toho, jak to poslední roky funguje, na debatu o tom proč to sabotuje, jaký má k tomu důvod. Obvykle tyhle reakce souvisí s pocitem křivdy, chlap cítí křivdu a kope kolem sebe)
Rekla,že nevi a brecela ☹
@novaa no, ale proč? Nejspíš nemáte uzavřený rozvod, rozchod..jsou tam nějaké negativní emoce, nedorozumění, ukřivdění..blbý je, že když je jeden umanutý a nechce to řešit, tak se to těžko mění. Je to hodně o vstřícnosti, snahy pochopit, uznat právo otce, jeho roli..technika otevřených dveří.
Andelka,on s tim nebude souhlasit,kdyz to dam na papir...je velmi tvrdohlavy a vse vzdy musi a muselo byt po jeho.A kdyz jsem se mu postavila,dopadlo to zmíněnou potyčkou.
Andelko,on si ji bere na 4 dny a z toho dva dny spi u babicky opravdu pokazde,rekni,co to ma za smysl??kdyz se dcery zeptam,jestli se videli,tak rekne,že moc ne,ze tata prisel v sobotu a v nedeli odpoledne...
Soud nerozhoduje přece jen na základě toho, že někde má vlastní pokoj. Bude mít na děti stejně času? Starší je kolik, zda se bude moci vyjádřit..starate se stejným dílem? Šla bych se poradit na odbor péče o dítě.